ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιδημία τα εργατικά ατυχήματα

Νέο εργατικό ατύχημα, το δεύτερο σε διάστημα 15 ημερών, έγινε προχτές το πρωί με θύμα και πάλι εργατοτεχνίτη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Πρόκειται για τον 52χρονο εργάτη Νίκο Καρβούνη, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο μηρό του αριστερού του ποδιού, τη στιγμή που εκτελούσε επισκευαστικές εργασίες στο στρίτζο (χώρος που πέφτει η άγκυρα όταν μαζεύεται από τη θάλασσα) του φορτηγού πλοίου «ILSE», στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. Το εργατικό ατύχημα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας χτες τα ξημερώματα χωρίς να αναφέρει τίποτα για τις συνθήκες που έγινε και τα αίτια. Ο Ν. Καρβούνης μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται από τις 10 Μάρτη ένας εργάτης αλβανικής καταγωγής που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε ξενοδοχείο στο Μαστιχάρι Κω, όταν έπεσε από την πέργκολα την οποία επισκεύαζε. Πρόκειται για τον 38χρονο Σπάρτακο Πεούτα, πατέρα δύο παιδιών, οποίος εργαζόταν ανασφάλιστος. Ο εργάτης νοσηλεύεται εδώ και 20 μέρες σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη γυναίκα του και το νοσηλευτικό προσωπικό, ο εργοδότης παραμένει άφαντος.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαζί με τους εργαζόμενους για δημόσια δωρεάν Υγεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΠΕΣ-ΝΑΤ - ΟΤΑ, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, παλεύοντας ενάντια στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης, για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα είναι πραγματικά κοινωνικό αγαθό και όχι πηγή κέρδους για μια χούφτα επιχειρηματίες. Στο πλευρό των συνταξιούχων, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή τους, βρέθηκε μαζική αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

«Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Οχι στις συντάξεις πείνας», «Ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτά ζητάει η εργατιά», βροντοφώναξαν οι συνταξιούχοι έξω από το υπουργείο. Κατήγγειλαν ότι η επίθεση της κυβέρνησης είναι ολομέτωπη σε όλα τα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων και συνταξιούχων. Στα πλαίσια των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων η αντιμετώπιση των συνταξιούχων ως «κόστος γήρανσης» έρχεται εκτός των άλλων να χειροτερέψει ακόμα πιο πολύ τη θέση τους στον τομέα της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ξεκαθάρισαν ότι η εμπορευματοποίηση της Υγείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επιδείνωσαν τα προβλήματα και τις μεγάλες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ έρχεται νέα επίθεση με τον «Καλλικράτη», τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα, την παραπέρα λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, τα αντιασφαλιστικά μέτρα που παίρνονται, τη λίστα φαρμάκων και την Κάρτα Υγείας.

Σε συνάντηση που είχαν με την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, οι συνταξιούχοι απαίτησαν ενιαίο καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης κ.ά. Η υπουργός μίλησε για μια ακόμα φορά για τις αντοχές της οικονομίας και τη δύσκολη κατάσταση, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της πολιτικής που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα για να κερδίζουν μια χούφτα επιχειρηματίες του χώρου. Οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για το ζήτημα της Υγείας με παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε νοσοκομεία, ΙΚΑ και υπηρεσίες Υγείας, καλώντας σε αυτόν τον αγώνα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με πορεία οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας όπου βρισκόταν σε εξέλιξη κατάληψη από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ για την ανεργία, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Δίνοντας τη μάχη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν σήμερα πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ζημιές για τον ΟΛΠ - κέρδη για το κεφάλαιο

Οι σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος του ΟΛΠ ΑΕ και συνολικά στο πρώτο λιμάνι της χώρας, από την ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού και την παράδοσή του στην κινεζική πολυεθνική COSCO, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται. Σε χτεσινό δελτίο Τύπου του Οργανισμού υπάρχει η ομολογία πια ότι ο ΟΛΠ για το 2009 παρουσίασε ζημιά 38,3 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλεται κατά κύριο λόγο ανάμεσα σε άλλα και στην «ανατροπή των δεδομένων του Οργανισμού λόγω της Σύμβασης Παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ σε νέο πάροχο».

Η φράση συνοδεύεται μεν και με φληναφήματα ότι η παραχώρηση έγινε «χωρίς ορθή εκτίμηση ορισμένων βασικών λογιστικών μεγεθών», ωστόσο επιβεβαιώνεται ότι ο ΟΛΠ έχασε την κύρια πηγή εσόδων του. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι ο ΟΛΠ ήδη τεμαχίζεται σε θυγατρικές και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της φιλομονοπωλιακής της πολιτικής, ως όχημα για να εισβάλουν σε ολόκληρο πλέον το λιμάνι οι πολυεθνικές, οι εφοπλιστές, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Με τη θυγατρική «συνδυασμένων μεταφορών (λίζινγκ)» που ιδρύθηκε, ο ΟΛΠ παραδίδει όλο το μεταφορικό του έργο, το οποίο εκτελείται από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι θα επιβάλουν και τις εργασιακές σχέσεις της «αγοράς». Ενώ με την προχτεσινή απόφαση της κυβερνητικής διοίκησης της ΟΛΠ ΑΕ να ιδρύσει θυγατρική στην οποία θα συμμετέχουν μεγαλοεπιχειρηματίες, για να αναλάβει την λειτουργία και διαχείριση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, επιχειρεί να θέσει το μοναδικό παραγωγικό πνεύμονα της πειραιώτικης περιφέρειας σε ρότα συρρίκνωσης, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΤΑ: Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ενάντια στις περικοπές των αποδοχών τους. Στην Αθήνα οι ταξικές δυνάμεις έκαναν προσυγκέντρωση στην Ομόνοια. Στη πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση μεταξύ της ΠΟΕ ΟΤΑ και του υφυπουργού Εσωτερικών, Γ. Ντόλιου, χωρίς όμως να δοθεί καμιά συγκεκριμένη δέσμευση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ: Την ετήσια τακτική απολογιστική γενική συνέλευση πραγματοποιεί η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών με θέματα: διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής, κλπ. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απρίλη στις 9.30 π.μ. στα γραφεία της (Σωκράτους 23, 40ς όροφος).

ΔΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Στον αγώνα με το ΠΑΜΕ

Την τακτική της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), καταγγέλλει με σχετικό δελτίο Τύπου η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Μετάλλου, που «σα στόχο έχει την πλήρη ενσωμάτωση και υποταγή των μεταλλεργατών στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΠΟΕΜ, κάλεσε σε σύσκεψη τα σωματεία της Αμυντικής Βιομηχανίας, που επηρεάζονται απ' τις περικοπές της κυβέρνησης σε μισθούς και μεροκάματα. Σύσκεψη στην οποία δεν πήραν καμιά απόφαση. «Οι δυνάμεις της ΔΑΣ - σημειώνεται - που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, κατήγγειλαν το σύνολο των μέτρων, τις αιτίες που τα δημιουργούν κι έβαλαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που απορρίφθηκε απ' τις δυνάμεις της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες συμφώνησαν ότι θα περιμένουν τις πρωτοβουλίες που θα γίνουν στα πλαίσια της ΓΣΕΕ». Δηλαδή, επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στα ασφυκτικά πλαίσια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η ΔΑΣ, με την ανακοίνωσή της, «καλεί όλους τους μεταλλεργάτες να απορρίψουν στο σύνολό τους τα μέτρα της κυβέρνησης, να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με το ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ