ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Να ανακληθούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Με σύνθημα την «κοινωνική συμμαχία για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια», εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», συνταξιούχοι και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έκαναν χτες το πρωί μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ με επικεφαλής το Γραμματέα της Ομοσπονδίας Μανώλη Ραλλάκη, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ο οποίος με αφορμή τις περικοπές στις εφημερίες των γιατρών αναφέρθηκε στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πήγαν στο τμήμα εντολών του νοσοκομείου υπογραμμίζοντας ότι οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να πληρώνουν γιατί τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις και ότι δικαιούνται δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Επίσης, έκαναν παράσταση στο διοικητή του νοσοκομείου Μιχάλη Θεοδώρου, στον οποίο έθεσαν τα θέματα που τους απασχολούν.

Ο διοικητής ζήτησε προθεσμία μιας βδομάδας για τα αιτήματα, επικαλούμενος το γεγονός ότι διορίστηκε πολύ πρόσφατα στη θέση αυτή. Ωστόσο, δεν έδωσε καμιά απάντηση στο ερώτημα για το τι θα γίνει με τον περιορισμό των εφημεριών καθώς τα κονδύλια, που εγκρίθηκαν, είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που πραγματικά καλύπτουν οι εφημερίες των γιατρών.

Συνεχίζονται οι επισχέσεις

Το μεσημέρι οι γιατροί του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έκαναν γενική συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε η κάλυψη των επισχέσεων που γίνονται για τις απλήρωτες εφημερίες. Στην ίδια ομόφωνη απόφαση κατέληξε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που συνεδρίασε χτες το απόγευμα.

Και στις δυο περιπτώσεις δεν εγκρίθηκε η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών για 24ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη 2010. Σήμερα θα γίνει συνάντηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Επιχείρηση νοθείας στο Σωματείο Οικοδόμων

...από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ

Με τη συνδρομή και δικαστικού αντιπροσώπου, οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ στο Σωματείο Οικοδόμων «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ», στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, επιχείρησαν το περασμένο Σάββατο να πραγματοποιήσουν εκλογές - μαϊμού, καταπατώντας και παραβιάζοντας στοιχειώδεις διαδικασίες και λειτουργίες που προβλέπονται από την υπάρχουσα νομοθεσία και καταστατική λειτουργία και αφορούν στη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών των σωματείων. Στόχος τους, να αλλοιώσουν τη βούληση των εργαζομένων σε βάρος των ταξικών δυνάμεων.

Αυτό, όμως, δεν το επέτρεψε η άμεση και δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων της ΔΑΣ Οικοδόμων του ΠΑΜΕ, οι οποίες από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν το γεγονός και τα σχέδια νοθείας των εργατοπατέρων της ΠΑΣΚΕ που ήταν οι πρωτεργάτες και εμπνευστές αυτής της προσπάθειας.

Συγκεκριμένα, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, χωρίς να εκλεγεί εφορευτική επιτροπή αφού δεν είχε καν γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση, επιχείρησε μυστικά να προχωρήσει σε εκλογές του σωματείου.

Στην προσπάθειά τους αυτή, είχαν μάλιστα και τη σύμφωνη γνώμη της δικαστικής αντιπροσώπου, που με αφοπλιστικό τρόπο, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είπε πως εκλογές στο Σωματείο Λασιθίου έχει κάνει πολλές φορές μόνη της χωρίς εφορευτική επιτροπή. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει την πρεμούρα τους να κρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα μαντρωμένο στη γραμμή της συναίνεσης, ανάγοντας τέτοιου είδους πρακτικές σε επάγγελμα. Τελικά, αφού πρώτα ζητήθηκε από την δικαστικό αντιπρόσωπο να πληροφορηθεί για τη νομοθεσία και το καταστατικό του σωματείου, αποχώρησε.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος ζήτησε από την Αστυνομία που είχε προσέλθει στο χώρο μετά από κλήση του να συλλάβει μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και του ΠΑΜΕ, ενώ απείλησε με μήνυση τον πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων και μέλος του ΠΑΜΕ για το γεγονός ότι κατήγγειλε την προσπάθεια νοθείας.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις ενέργειες της πλειοψηφίας του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) και καλεί τα μέλη του σωματείου να στηρίξουν μαζικά και αποφασιστικά το ταξικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στις εκλογές, που ορίστηκαν τελικά για αύριο 1η Απρίλη. «Η πρώτη νίκη ήρθε με την αποτροπή του οργίου νοθείας που είχαν σχεδιάσει. Η δεύτερη στις εκλογές θα τους στείλει σπίτι τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΜΕΣΟΓΓΗ»
Διεκδικούν μέχρι δεκάρας τα δεδουλευμένα

Βήμα πίσω από την υπεράσπιση του μόχθου και της εργασίας τους, συνολικά των δικαιωμάτων τους, ήταν το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα της προχτεσινής μαζικής γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του ξενοδοχείου «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» στην Κέρκυρα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την «αίτηση συνδιαλλαγής» που υπέβαλε η εργοδοσία στη δικαιοσύνη για την καταβολή των δεδουλευμένων που ανέρχονται στο 1.000.000 ευρώ περίπου για 170 εργαζόμενους. Να «παζαρέψει» δηλαδή πότε και πόσα θα τους δώσει από αυτά που τους οφείλει.

Οι εργαζόμενοι καταδικάζουν τα παιχνίδια της εργοδοσίας, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή των δεδουλευμένων, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει το ξενοδοχείο τη νέα σεζόν. Κάνει λόγο για έλλειψη κρατήσεων, αδυναμίες κλπ. αλλά αρνείται την ίδια ώρα να αποδεχθεί τη λειτουργία του ξενοδοχείου με έκτακτα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που αποτελεί και πρόταση των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι στο "ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ", ξεκαθαρίζουν, δε δέχονται να μπουν σε καθεστώς συνδιαλλαγής». «Ο κόπος και ο ιδρώτας - σημειώνεται - δεν παζαρεύονται, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε περικοπή των οφειλομένων». Καταγγέλλουν επίσης την υπονομευτική και συκοφαντική επίθεση σε βάρος του ταξικού σωματείου, με το οποίο οι εργαζόμενοι παλεύουν μαζί του από το περασμένο καλοκαίρι ενάντια στην απλήρωτη εργασία, για το δικαίωμα στη δουλειά. «Υποκινητές σημειώνει ήταν η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, τα εργασιακά προβλήματα και η φημολογία που διέρρεε από κύκλους της επιχείρησης ότι στο τέλος της σεζόν το ξενοδοχείο θα κλείσει και θα χάσουμε τα χρήματά μας. Η στάση της επιχείρησης από τον Οκτώβριο μέχρι και τώρα επιβεβαιώνει, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, αυτή τη φημολογία».

ΕΔΕ για το δυστύχημα στο ΕΚΑΒ

Την εντολή διενέργειας κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) έδωσε χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), σχετικά με το δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Αγίας Τριάδας Αργολίδας, όταν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρεξέκλινε της πορείας του και παρέσυρε ποδηλάτη, με αποτέλεσμα το θάνατό του, και το σοβαρό τραυματισμό του συνεπιβάτη στο ποδήλατο.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προβοκατόρικες συκοφαντίες κατά της ΝΑΣ και του ΠΑΜΕ

Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί ανακοίνωση της διορισμένης του δημάρχου Πειραιά Π. Φασούλα προέδρου της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά (ΔΗΡΑΠ) «Κανάλι 1», Στ. Καρύδη, η οποία επιχειρεί ψευδώς να συκοφαντηθεί η ΝΑΣ και το ΠΑΜΕ επειδή πρωτοστατούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, μέσα από την ανακοίνωση, επιχειρεί να εμπλέξει σε επεισόδια τον νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ Κώστα Τζατζάνη, προχτές το πρωί, στην είσοδο του ραδιοφωνικού σταθμού «Κανάλι 1».

Η αντίδραση του Κώστα Τζατζάνη ήταν άμεση και με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια που εκτυλίσσεται από την πλευρά της δημοτικής αρχής του Δήμου Πειραιά να συκοφαντηθεί η ΝΑΣ και το ΠΑΜΕ, επειδή πρωτοστατεί στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Με ευθύνη της, αναφέρεται στην ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου της επιχείρησης εξέδωσε ένα τουλάχιστον απαράδεκτο δελτίο Τύπου, το οποίο με παρουσιάζει δήθεν να προτρέπω συνδικαλιστές σε φθορές στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζεται ο ραδιοφωνικός σταθμός(!). Η αλήθεια είναι ότι έγινε κινητοποίηση εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου στο ραδιοφωνικό σταθμό γιατί δεν τους έδινε βήμα να απαντήσουν στις συκοφαντίες της δημοτικής αρχής σε βάρος τους. Οταν έφτασα εκεί, όπως όφειλα ως νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, είχε ολοκληρωθεί η κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι συνομιλούσαν με τους υπεύθυνους.

«Προσπερνώ, τονίζει, τις προβοκατόρικες συκοφαντίες γιατί όλοι γνωριζόμαστε σε αυτή την πόλη και ξεκαθαρίζω ότι θα συνεχίσω να είμαι στο πλευρό των εργαζομένων και η λάσπη που αρέσκονται κάποιοι να πετούν γυρνά στους ίδιους. Ο εργατόκοσμος ας βγάλει τα συμπεράσματά του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ