ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Διαχειριστικές κόντρες συνεταίρων

«Εκεί που μας χρωστούσανε...». Συνηθισμένοι στο καθεστώς απόλυτης ασυδοσίας και πλήρους υποταγής των (διαχρονικά) κυβερνήσεων στα κελεύσματά τους, ΕΠΟ - Σούπερ Λίγκα, ΕΕΠ Β' και Γ' Εθνικής δεν μπορούν να αντέξουν ούτε το πιο ανώδυνο. Μια προσωρινή απόφαση με στόχο την επίσπευση λήψης διαχειριστικών μέτρων. Ετσι χτες πέρασαν στην αντεπίθεση. Προστατεύοντας πρώτιστα, ο καθένας, τα δικά του συμφέροντα και ταυτόχρονα στρέφοντας τον... προβολέα των ευθυνών αλλού.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφ. Πιλάβιος, ισχυρίστηκε πως το «πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων αφορούν στη θέσπιση πλαισίου κανόνων και στη διαχείριση των δραστηριοτήτων των εθνικών μας συγκροτημάτων και όχι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου»... Εκανε (βολικό για την ομοσπονδία) καταμερισμό ευθυνών («όλοι έχουν. Πάνω από όλους οι ομάδες, η Πολιτεία και μερικές φορές η ΕΠΟ») και πρόσθεσε πως «αυτό που οφείλει η Πολιτεία είναι να κοιτάξει δικές της ευθύνες και τη δική της δράση». Εξαγγέλλοντας πάλι «αλλαγή του πειθαρχικού κώδικα το καλοκαίρι» με «τη θέσπιση ακόμα πιο αυστηρών ποινών, δε θα υπάρχουν περιθώρια για τις ομάδες».

Κυρίως όμως άδραξε την ευκαιρία να προωθήσει την προσπάθεια μετατροπής της ΕΠΟ σε «κράτος εν κράτει» με συγκεκριμένες προτάσεις που ταυτόχρονα θα εξωραΐσουν και «εκσυγχρονίσουν» (βάσει των επιδιώξεών τους) το μοντέλο. Θυμίζουμε ότι παρουσιάζεται «μια νέα φιλοσοφία» με πυλώνα «την επικέντρωση στη φιλοσοφία του "φίλαθλου - πελάτη", που απαιτεί υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ασφάλεια και άνεση»...

Η ευθύνη αναγνώρισης και επίβλεψης στην ίδρυση, λειτουργία και οργάνωση των Συνδέσμων να είναι στην Ομοσπονδία, «η οποία έχει σαφείς και θεσμικά κατοχυρωμένες αναφορές στην αστυνόμευση των χώρων, στη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλειας και στη δικαστική αντιμετώπιση των παραβατών μέσω των Κανονισμών της»!...

Ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις βίας στα γήπεδα, να μειωθεί το υφιστάμενο όριο ηλικίας για τους ανήλικους από τα 18 στα 16 χρόνια!.. Επαναφορά του ιδιώνυμου, τροποποίηση του καθεστώτος «αστυνομικών μαρτύρων» για την προστασία τους και ενεργοποίηση ως μαρτύρων του βίντεο και της ιδιωτικής ασφάλειας. Οι επιβληθείσες ποινές να συνδυάζονται με τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, μέσω πληρωμένων καταχωρίσεων (σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ) με πρωτοβουλία της Σούπερ Λιγκ και των ΠΑΕ, αναρτήσεων στις θύρες του γηπέδου κλπ!...

Η Σούπερ Λίγκα, σε σχετική ανακοίνωση, ζητάει συνέχιση του διαλόγου, άρση της απόφασης, κάνει λόγο για «οικονομικό εκβιασμό, διά της παράτυπης αναστολής λειτουργίας της σύμβασης μεταξύ του συνεταιρισμού και της ΟΠΑΠ ΑΕ» και ισχυρίζεται πως «δεν είναι μια χαριστική σύμβαση δωρεάς». Δε διστάζει μάλιστα να επικαλεστεί... μισές αλήθειες για τη δημιουργία εντυπώσεων. Π.χ., αναφέρει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις ΠΑΕ, «ξεχνώντας» να αναφέρει όμως ότι στο τέλος της σεζόν το συνολικό ποσό μοιράζονται σε ποσοστό 60 - 40 ΕΠΟ και ΠΑΕ... 'Η, μιλάει για αυστηρές ποινές, «ξεχνώντας» ότι (αν - ως υπόθεση εργασίας - δεχτούμε τα περί σοβαρότητας) ποτέ δεν επιβάλλονται... Και φυσικά, δεν αναφέρεται καθόλου στη σχέση (κάθε) ΠΑΕ - μερίδας οργανωμένων.

Το ίδιο πνεύμα (δεν είναι χαριστική η σύμβαση) και την ίδια τακτική (τουλάχιστον... μισές αλήθειες) χρησιμοποιεί και στη δική της ανακοίνωση η Ενωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄-Γ΄ Εθνικής. Χαρακτηριστικά ισχυρίζεται πως «τα έσοδα που προκύπτουν από τις συμβάσεις αυτές προς την Ενωσή μας και τις ΠΑΕ, αποτελούν ελάχιστη συμβολή στους προϋπολογισμούς των ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών». Και αμέσως μετά, «η τυχόν μονομερής διακοπή των συμβατικών υποχρεώσεων της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα οδηγήσει άμεσα σε ακόμη μεγαλύτερη ανέχεια τις ΠΑΕ της Β΄ και Γ΄ Εθνικής»...

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Αναζητά την πρώτη νίκη

Την Τουρκία υποδέχεται σήμερα (15:30, σπορ+), στο κλειστό γυμναστήριο της Μίκρας, η γυναικεία εθνική ομάδα χάντμπολ. Ο αγώνας είναι στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής του 5ου προκριματικού ομίλου για το οικείο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Να σημειώσουμε πως αμφότερες οι ομάδες έχουν (τις προηγούμενες δύο αγωνιστικές) ηττηθεί από (τα φαβορί) Σερβία και Ισπανία.

Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Βέλιμιρ Πένιοβιτς, έχει στελεχώσει την 15άδα με τις Δημητρίου, Φωτιάδου, Μάστακα, Παπάζογλου (Αρης Θεσ.), Στρατάκη (Αναγέννηση Βύρωνα), Παρασκευαΐδου (Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών), Ποιμενίδου, Κόρρα, Στράτου (ΑΣΕ Ορμή), Βαφειάδου, Βασιλειάδου (Αρίων Πτολεμαϊδας), Λογδανίδου, Παπανικολάου (Νέα Ιωνία), Τσάκαλου, Μπαλάφα (Αναγέννηση Αρτας). Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι Ουκρανοί, Τάρας Κουζ και Βίκτορ Ζόμπα. Η επόμενη αναμέτρηση Ελλάδας και Τουρκίας είναι προγραμματισμένη να γίνει το Μ. Σάββατο (19:00) στη Σμύρνη.

ΒΟΛΕΪ

Την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Πρωταθλήματος κέρδισαν με πανομοιότυπο τρόπο οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Οι «πράσινοι» κέρδισαν με 3-1 τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία και οι «ερυθρόλευκοι» επίσης με 3-1 τον Πανελλήνιο στην Κυψέλη. Και οι δύο θα περιμένουν τα παιχνίδια Ηρακλής-Αρης και ΕΑΠ-Λαμία για να δουν τον αντίπαλό τους.

ΠΡΟΚΟΜ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 81-78
Πέφτει σε... λάθη

Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να... τελειώσει την Πρόκομ, αλλά πλήρωσε τα δικά του λάθη σε άμυνα και επίθεση. Ηττήθηκε 81-78 στην Πολωνία και πλέον πάει για το δεύτερο ματς μπολ αύριο Μεγάλη Πέμπτη.

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έδωσε δικαιώματα. Δικαιώματα που προέκυψαν από την αδυναμία των «ερυθρόλευκων» να παίξουν γερή άμυνα στην περιφέρεια. Οι Λόγκαν και Γούινγκ έκαναν θραύση, ο Γουντς ήταν σταθερή αξία για τρίτο στη σειρά ματς, ενώ ο Γιάγκλα ήρθε από τον πάγκο για να δώσει επιπλέον διάσταση στο παιχνίδι της Πρόκομ. Εκτός από την απόδοση του Τσίλντερς οι περισότεροι παίκτες των ερυθρόλευκων κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Μετά το τέλος του αγώνα ο τεχνικός του Ολυμπιακού Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε: «Το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Είχαμε αστοχία στα τρίποντα και το πληρώσαμε ακριβά. Δεν σκύβουμε το κεφάλι και πάμε αύριο να καθαρίσουμε την υπόθεση πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Παρισιού. Είμαστε καλύτερη ομάδα και θα το αποδείξουμε».

Τα δεκάλεπτα: 22-18, 45-33, 64-57, 81-78.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Στη σέντρα

Αγωνιστική κίνηση σε Β' και Γ' Εθνική, υπάρχει σήμερα. Στο πλαίσιο της 28ης ημέρας, για τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, θα γίνουν οι αναμετρήσεις (16:00): Ρόδος - Εθνικός, Θρασύβουλος - Αιγάλεω, Ιωνικός - Εθνικός Αστέρας, Καλαμάτα - Παναιτωλικός, Ολυμπιακός Βόλου - ΟΦΗ, Αγροτικός Αστέρας - Ηλιούπολη, Πιερικός - Διαγόρας, Αναγέννηση Καρδίτσας - Δόξα Δράμας (17:30, ΕΤ3), Πανσερραϊκός - Κέρκυρα (19:00, CONN-X).

Οι αγώνες του 2ου ομίλου στην Γ' Εθνική, για την 28η αγωνιστική, που θα γίνουν σήμερα (16:00) είναι: Φωκικός - Βισαλτιακός, Δόξα Κρανούλας - Οδυσσέας Αναγέννησης, Μακεδονικός - Αναγέννηση Γιαννιτσών, Εθνικός Φιλιππιάδας - ΠΑΟΝΕ, Αναγέννηση Επανομής - ΑΟ Τρίκαλα, Βέροια - Πυρσός Γρεβενών, Θερμαϊκός - Κοζάνη. Δε θα διεξαχθεί το παιχνίδι Νίκη Βόλου - Καστοριά αφού οι «γουναράδες» έχουν αποβληθεί από τη διοργάνωση, ενώ ρεπό έχει ο Εορδαϊκός.

  • Σήμερα θα γίνει (19:00), στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ελληνικού (γήπεδο Εθνικού Πειραιώς) το 7ο «All Star Game» του ποδοσφαίρου. Την ομάδα των Ελλήνων απαρτίζουν οι: Χαλκιάς, Τζόρβας, Σηφάκης (τερματοφύλακες), Μαλεζάς, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Βύντρα, Μανιάτης, Κατσιαρός (αμυντικοί), Νίνης, Κατσουράνης, Κουτσιανικούλης, Καραγκούνης, Καφές, Κονέ, Φραγκουλάκης (μέσοι), Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου, Παπάζογλου, Μπάρκογλου, Αναστασάκος (επιθετικοί). Προπονητές θα είναι οι Νιόπλιας και Καραγεωργίου. Την ομάδα των ξένων στελεχώνουν οι: Φερνάντεζ, Ιτάνζ, Γκσπούρνινγκ (τερματοφύλακες), Κοντρέρας, Λίνο, Νέτο, Μαϊστόροβιτς (αμυντικοί), Βιερίνια, Σκόκο, Γκαρσία, Ζιλμπέρτο, Ιβιτς, Κάλβο (μέσοι), Σισέ, Μουσλίμοβιτς, Κάμπορα, Λούα-Λούα, Ντάρμπισιρ, Τζόνσον. Προπονητές θα είναι οι Σάντος και Κούπερ.
Ερωτηματικά κακοδιαχείρισης

Με ποινικές διώξεις απειλεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μέντβεντεφ, αν αποδειχθεί ότι έγινε αλόγιστη σπατάλη κρατικού χρήματος για την προετοιμασία της ομάδας που συμμετείχε στους πρόσφατους Χειμερινούς που έγιναν στο Βανκούβερ. Φέρεται ο ίδιος να έχει δώσει εντολή ελέγχου του πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα για την προετοιμασία των αθλητών, οι οποίοι επέστρεψαν με τη χειρότερη συγκομιδή (15 μετάλλια) που είχε ποτέ η Ρωσία στη διοργάνωση. Το πόρισμα της έρευνας θα βγει το Σεπτέμβρη και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα δοθεί στον εισαγγελέα για να ασκηθούν διώξεις. Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσφατα είχε δηλώσει ότι για την προετοιμασία της Ρωσίας για το Βανκούβερ διατέθηκαν πέντε φορές περισσότερα χρήματα σε σχέση με εκείνη που έγινε για το Τορίνο το 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ