ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
Διάλογος μέσω δηλώσεων

Ενα είδος άτυπων «εκ του σύνεγγυς» συνομιλιών, ενός διαλόγου δι' αντιπροσώπων, έχει ξεκινήσει από τη μια ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης και από την άλλη η Ιεραρχία. Χτες ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, με γραπτή δήλωσή του, δίνει έμμεσα την απάντηση του αρχιεπισκόπου σε όσα πριν δύο μέρες είχε πει ο πρωθυπουργός, απαντά επίσης στον Θ. Πάγκαλο, αλλά και τοποθετείται στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Ορισμένα ΜΜΕ, αναφέρει ο μητροπολίτης Θεόκλητος, ερμήνευσαν τις απόψεις του κ. Πρωθυπουργού περί "μεσσιών" και "επαναστατών" ότι αφορούν στην Εκκλησία. Τους πληροφορούμε ότι ο κ. πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι η Εκκλησία έχει έναν Μεσσία, Σωτήρα και Επαναστάτη των ψυχών και αυτός είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Οι ψευδομεσσίες και ψευδοεπαναστάτες βρίσκονται στους εκτός της Εκκλησίας χώρους».

Στη συνέχεια απαντά στον υπουργό Πολιτσιμού Θ.Πάγκαλο για τη μισθοδοσία των κληρικών: «Οσον αφορά στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Θεόδορου Πάγκαλου, περί του ότι οι κληρικοί, ως δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορούν να σηκώσουν το λάβαρο της Επανάστασης, οφείλω να σημειώσω ότι πρώτος ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου θέλησε να εντάξει τον Ιερό Κλήρο στον κρατικό προϋπολογισμό, αναγνωρίζοντάς του, όπως είχε πει, την προσφορά του στην ύπαρξη του γένους και την απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους, αλλά και το ότι κατ' επανάληψη η πολιτεία, από της Βαυαρικής αντιβασιλείας μέχρι και των ημερών του, είχε δημεύσει την εκκλησιαστική περιουσία».

Σχετικά με το θέμα της εκλησιαστικής περιουσίας ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου παραδέχεται ότι όντως εκκρεμεί, αλλά η Εκκλησία δεν το ανοίγει. «Ως προς την εκκλησιαστική περιουσία, αναφέρεται στη δήλωση, είναι γεγονός ότι μετά τη συμφωνία των αειμνήστων Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τη δικαίωση της Εκκλησίας από το Ευρωπαϊκή Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο νόμος 1700/1987 έχει παγώσει. Πρόκειται για νόμο, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση επιδίωξε να παρέμβει με βίαιο τρόπο στην εσωτερική ζωή της Εκκλησίας, χρησιμοποιώντας την ισχύ της κοσμικής εξουσίας της. Το θέμα όντως εκκρεμεί, όμως προς το παρόν δεν τίθεται από την Εκκλησία, αφού παραμένει ανοιχτό το μείζον για Αυτήν ζήτημα της διαχειρίσεως της ιδιοπροσωπείας και της ταυτότητας των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναθερμένεται το αμερικανικό «ενδιαφέρον»

Την ελπίδα ότι θα μπορέσει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο για υποστήριξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, που διεξάγονται στη Γενεύη, εξέφρασε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα Τζέιμς Ντόμπινς, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Χαρακτηρίζοντας «ενημερωτική» την επίσκεψη του ίδιου και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων που ασχολούνται με ευρωπαϊκά θέματα, ο Τζ. Ντόμπινς είπε πως πραγματοποιεί μια επίσκεψη γνωριμίας και ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο, παρά το ότι τα τελευταία 26 χρόνια ασχολείται περιοδικά με θέματα που αφορούν τη Μεγαλόνησο.

Είπε ότι ανέλαβε τη νέα θέση του πριν από μερικές βδομάδες και εξέφρασε εκτίμηση για το ότι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

«Ελπίζω να μπορέσω να διαδραματίσω κάποιο ρόλο για υποστήριξη της διαδικασίας που διεξάγεται στη Γενεύη» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει φέρει κάποιες ιδέες ή οτιδήποτε άλλο.

«Προθεσμία» από την ΕΕ

Η Αγκυρα έχει δύο χρόνια προθεσμία για να λύσει το Κυπριακό, διαφορετικά η ΕΕ θα προχωρήσει στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να έχει διευθετηθεί το πρόβλημα, είναι το σαφές μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία, αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μιλιέτ».

Η εφημερίδα, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εχετε δύο χρόνια διορία», σχολιάζει ότι το μήνυμα της ΕΕ, που μετέφερε στην Αγκυρα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, είναι: «Αν δε λύσετε το πρόβλημα σε δύο χρόνια, θα προχωρήσουμε στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θέτει κάποιο χρονικό όριο για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνει η εφημερίδα.

«Η ΕΕ επιθυμεί να παίξει ενεργό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού», σχολιάζει ο αρθρογράφος της «Μιλιέτ» Σαμί Κοέν και προσθέτει ότι «οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες διαφωνούν με την άποψη του (Τούρκου πρωθυπουργού) Μπουλέντ Ετσεβίτ ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επεμβαίνει στο Κυπριακό».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Εκδικάστηκε η αίτηση Σταμούλη

Συζητήθηκε χτες το πρωί, ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η αίτηση που κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, Γιάννης Σταμούλης, για ανάκληση της προσωρινής διαταγής, την οποία εξέδωσε το ίδιο δικαστήριο την Τετάρτη, μετά από σχετική προσφυγή του γερμανικού δημοσίου. Σύμφωνα με την προσωρινή αυτή διαταγή, αναστέλλεται η εκτέλεση της υπ' αριθ. 137/1997 αμετάκλητης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης στους συγγενείς των θυμάτων, και, κατά συνέπεια, η διαδικασία πλειστηριασμών των γερμανικών ακινήτων μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, οπότε θα συζητηθεί η κύρια αγωγή των Γερμανών. Την ερχόμενη Δευτέρα, θα κατατεθούν εγγράφως οι προτάσεις των κατοίκων του Διστόμου, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να εκδοθεί την Τρίτη.

Οπως δήλωσε ο δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης, τα θύματα του μαρτυρικού Διστόμου δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο ένδικο μέσο από αυτό της αίτησης ανάκλησης της προσωρινής δικαστικής διαταγής. Αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτησή τους, τότε θα συνεχιστούν κανονικά οι κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων στη χώρα μας, που ξεκίνησαν από το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, μέχρι τις 31 Αυγούστου, αφού την 1η Σεπτέμβρη θα εκδικαστεί η αίτηση του γερμανικού δημοσίου. «Αν απορριφθεί η αίτηση - πρόσθεσε - θα προσφύγουμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης».

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΠΕΡΑΧΩΡΑ
Εκδήλωση για την ειρήνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας πραγματοποιεί εκδήλωση στο Πάρκο της Ειρήνης (στην παραλία), σήμερα Σάββατο, στις 9.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Ευάγγελος Μαχαίρας. Μετά το τέλος της ομιλίας, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκδήλωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας

Εκδήλωση για την επέτειο των 26 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 23 Ιουλίου ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85, όπισθεν μνημείου Ελ. Βενιζέλου) στις 8 μ.μ.

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τον Νότη Μαυρουδή, την Θεοδοσία Στίγκα και τη συμμετοχή του Παν. Μάργαρη.

Νέες τοποθετήσεις

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ελήφθησαν αποφάσεις για την κάλυψη θέσεων σε οργανισμούς και ανώτατα δικαστήρια. Οπως ανέφερε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο τοποθέτησε νέο διοικητή του ΟΑΕΔ τον οικονομολόγο Τηλέμαχο Παλαιολόγο. Παράλληλα, αποφασίστηκε η κατάργηση της θέσης του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία ήταν κενή, μετά από σχετική εισήγηση του αρμοδίου υπουργού που έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Υπουργικό Συμβούλιο δέχτηκε ομοφώνως, σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, τις εισηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και τοποθέτησε στη θέση του προέδρου το μέχρι τώρα Αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Ρίζο. Στη θέση του Γενικού Επιτρόπου, τον μέχρι τώρα Αντιπρόεδρο Γεώργιο Γεωργούλια, ενώ στις δυο κενές θέσεις που προέκυψαν μετά την προαγωγή των δύο προαναφερθέντων, το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε να τις επανδρώσουν ο Μιχάλης Δημητρόπουλος και ο Χρήστος Χριστοφιλόπουλος.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Χειρότερα από ποτέ τα πράγματα στη Κύπρο

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο προχώρησαν κατά 300 μέτρα στο ελεύθερο κυπριακό έδαφος χωρίς να αντιδράσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, UNFIGYP, καταγγέλλει σε ψήφισμά του ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η 26η επέτειος της κατάληψης του βορείου τμήματος της Κύπρου βρίσκει τα πράγματα χειρότερα από ποτέ, καθώς όχι μόνο δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, αλλά οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής προχώρησαν κατά 300 μέτρα στο ελεύθερο κυπριακό έδαφος στην περιοχή γύρω από τα Στροβίλια. Στη συνέχεια καταγγέλλεται ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ, UNFIGYP αντί να προβάλλουν αντίσταση ή τουλάχιστον να εμποδίσουν τη μεταφορά των τουρκικών σημαιών στη νέα «συνοριακή γραμμή», έπαιξαν ουσιαστικά μαζί με τις στρατιωτικές δυνάμεις της αγγλικής βάσης το ρόλο κάλυψης της νέας επέκτασης. Επιπλέον, επισημαίνεται, ότι την ώρα που η Ελλάδα δε χρησιμοποίησε το δικαίωμα του veto σε ό,τι αφορά την υποδοχή της Τουρκίας ως υποψήφιου μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Τουρκία δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να αντιδρά για την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Ο Σύνδεσμος ζητά την άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση της ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου σε βάρος της Κύπρου, γεγονός που καταρρακώνει την πίστη των λαών στην εφαρμογή στοιχειώδους δικαιοσύνης και στην προστασία της ελευθερίας των ατόμων και των λαών.

ΕΡΤ ΑΕ
«Απαλλάχθηκε» ο Γιάννης Τζανετάκος

Χρέη Γενικού Διευθυντή της ΕΡΑ θα ασκεί προσωρινά ο πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ - ΑΕ κ. Παναγιώτης Παναγιώτου. Αυτό αποφάσισε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ-ΑΕ στη συνεδρίασή του, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα με απόφασή του τον Ιωάννη Τζαννετάκο από τα μέχρι πρότινος καθήκοντά του, ως Γενικού Διευθυντή της ΕΡΑ.

Φιλειρηνική εκδήλωση στην Ικαρία

Η Επιτροπή Ειρήνης της Ικαρίας διοργανώνει τη Δευτέρα 24 Ιούλη, στις 9.00 μ.μ., εκδήλωση στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου, με θέμα: «Το φιλειρηνικό κίνημα μπροστά στον 21ο αιώνα». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ