ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Kέρδη, κέρδη και υπερκέρδη

Τα συνολικά καθαρά προ φόρων κέρδη της Εθνικής Τράπεζας και δύο θυγατρικών της (της Εθνικής Ασφαλιστικής και της ΕΤΕΒΑ), αυξήθηκαν στο α' εξάμηνο του 2000 κατά 31,5%, ήτοι κατά 40,6 δισ. δραχμές

Με τρελούς ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και το 2000. Το πόσο τρελοί και ταυτόχρονα προκλητικοί είναι οι ρυθμοί αύξησης των κερδών, φροντίζουν να μας πληροφορούν σε καθημερινή, σχεδόν, βάση οι οι ίδιες οι επιχειρήσεις με σχετικές ανακοινώσεις τους στις εφημερίδες και τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ενδεικτικές από αυτή την άποψη, είναι και οι 3 ανακοινώσεις που πήραμε χτες, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) και δύο θυγατρικές της επιχειρήσεις (την Εθνική Ασφαλιστική Εταιρία και την τράπεζα ΕΤΕΒΑ).

Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες ανακοινώσεις τους, οι 3 παραπάνω επιχειρήσεις μοιράστηκαν μεταξύ τους στο πρώτο εξάμηνο του 2000 κέρδη - προ φόρων - συνολικού ύψους 169,3 δισ. δραχμών. Το ποσό αυτό, είναι αυξημένο κατά 40,6 δισ. δραχμές ή 31,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 1999. Το παραπάνω ποσοστό αύξησης των κερδών των 3 επιχειρήσεων, είναι υπερδεκαπλάσια του πληθωρισμού (τρέχει στο εξάμηνο με ρυθμό περίπου 2,5%) και ακόμη μεγαλύτερο των ισχνών ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και συντάξεων που πήραν φέτος οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με την επίσημη εισοδηματική πολιτική.

Εννοείται πως και φέτος υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους με ρυθμούς που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 100 και το 200%. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνει η ίδια η ανακοίνωση της ΕΤΕΒΑ - της μιας από τις 3 επιχειρήσεις που προαναφέραμε. Συγκεκριμένα:

  • Η Εθνική Ασφαλιστική, ανακοίνωση ότι τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της στο α' εξάμηνο του 2000 ανήλθαν στο ποσό των 8,738 δισ. δραχμών, έναντι 4,531 δισ. δραχμές το περσινό εξάμηνο. Εμφανίζει δηλαδή αύξηση των κερδών της κατά 4,2 δισ. δραχμές ή κατά 92,8%. Η αύξηση αυτή, οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό και στις τσουχτερές αυξήσεις ασφαλίστρων που επέβαλε στους ασφαλισμένους πελάτες της, αξιοποιώντας την κυβερνητική πολιτική των απελευθερωμένων ασφαλίστρων, δηλαδή των ελεύθερων αυξήσεων στα ασφάλιστρα.
  • Η ΕΤΕΒΑ, μας πληροφορεί ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2000 είχε καθαρά προ φόρων κέρδη 18,6 δισ. δραχμών, έναντι 13,2 δισ. δραχμές το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Κατάφερε δηλαδή, να αυξήσει κατά 5,4 δισ. δραχμές ή 40,9% τα κέρδη της. Η αύξηση αυτή, οφείλεται και στους τοκογλυφικούς όρους, με τους οποίους η ίδια - και όλες οι τράπεζες - εμπορεύονται το χρήμα (δάνεια και καταθέσεις).
  • Η Εθνική Τράπεζα - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες ο διοικητής της Θ. Καρατζάς - ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ότι η τράπεζα είχε στο φετινό α' εξάμηνο καθαρά προ φόρων κέρδη, 183 δισ. δραχμών έναντι 149 δισ. δραχμές το α' εξάμηνο του 1999. Δηλαδή, τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ αυξήθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2000 κατά 31 δισ. δραχμές, ήτοι κατά 28%. Εννοείται, ότι και η αύξηση των κερδών της ΕΤΕ, οφείλεται- σε μεγάλο βαθμό - στους τοκογλυφικούς όρους αγοραπωλησίας του χρήματος (καταθέσεις - χορηγήσεις) και στη μείωση του κοινωνικού της ρόλου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από τα στοιχεία για την πορεία της τράπεζας στο α' εξάμηνο που ανακοίνωσε χτες ο Θ. Καρατζάς, προκύπτει ότι η... εξυγίανση, ο εκσυγχρονισμός και η αύξηση της κερδοφορίας της ΕΘνικής Τράπεζας συνοδεύτηκαν με μείωση του απασχολούμενου προσωπικού της κατά 568 άτομα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Εξώδικο στους Βρετανούς

Συνεχίζεται η διαμάχη της διοίκησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» με τους πρώην - πλέον - Βρετανούς μάνατζερ της εταιρίας. Το ΔΣ της ΟΑ σε συνεδρίασή του κατήγγειλε τη σύμβαση που είχε υπογράψει με τη «Σπίντγουιν» (θυγατρική της «Μπρίτις Αιργουέις»). Παράλληλα, με εξώδικο που αποστέλλει στους Βρετανούς εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη διαχείρισή τους και αμφισβητεί το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν 900 εκατ. δρχ. για δεδουλευμένα.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Νέα δημοπροσία εντόκων την Τρίτη

Σε νέα δημοπρασία κρατικών τίτλων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών - Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους - την ερχόμενη Τρίτη, για την κάλυψη τρεχουσών οικονομικών αναγκών του δημοσίου.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, την Τρίτη 25 του Ιούλη θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας σε άυλη μορφή, ποσού 40 δισεκατομμυρίων δραχμών με ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού την Παρασκευή 28 Ιούλη 2000.

Η δημοπρασία θα γίνει με τις αποκαλούμενες «ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς» με τη διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός. Εκτος από το επιτόκιο, που θα πετύχουν με τις προσφορές τους οι τραπεζίτες - που βασικά μετέχουν στις δημοπρασίες κρατικών τίτλων - θα εισπράξουν και προμήθεια 0,45%.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές, μέχρι και το 20% του συνολικού δημοπρατούμενου ποσού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ