ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα έφοδος κατά του λαού

Στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει η κυβέρνηση το λαϊκό κίνημα να αντιτάξει το δικό του χρονοδιάγραμμα οργάνωσης άμεσα των ταξικών αγώνων

Γρηγοριάδης Κώστας

Το σχέδιο που η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν το «επόμενο βήμα» - μετά την επιβολή των μέτρων σκληρής λιτότητας - είναι η προώθηση ενός ισοπεδωτικού κύματος αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έρχονται να ανατρέψουν δικαιώματα και κατακτήσεις τις οποίες η εργατική τάξη κατέκτησε με αίμα και σκληρούς ταξικούς αγώνες.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφίσει περισσότερα από 30 νομοσχέδια, που πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τον «έλεγχο», στις 16 του Μάη, του μεικτού κλιμακίου των τεχνοκρατών της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», προκειμένου να επιταχύνει την εφαρμογή των προαποφασισμένων μέτρων.

Τα αντιλαϊκά νομοσχέδια

-- Ασφαλιστικό: Μέχρι τις 20 του Απρίλη η κυβέρνηση θα καταθέσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, μέχρι τις 15 του Απρίλη το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στη συνέχεια θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφιστεί άμεσα. Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών. Θέσπιση προνοιακών επιδομάτων ως «κατώτατων συντάξεων». Καρατόμηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σφοδρές περικοπές στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Εργασιακές σχέσεις: Μέσα στη βδομάδα και μέχρι την Παρασκευή θα κατατεθεί το νομοσχέδιο. Προβλέπει ενίσχυση όλων των μορφών «ελαστικής απασχόλησης» (μπλοκάκια, «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, κ.ά.), εισάγει το θεσμό της «διαθεσιμότητας», δηλαδή τη δυνατότητα των εργοδοτών να θέτουν μέχρι τρεις μήνες εκτός εργασίας τους εργαζόμενους.

-- Ιδιωτικοποιήσεις: Μέχρι τα τέλη Μάη το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση των τελευταίων κομματιών των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων της δημόσιας περιουσίας.

-- Διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης»: Μέσα στο Μάη θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που με τη δημιουργία 370 δήμων και 7 περιφερειών έρχεται να υπηρετήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και να επιταχύνει την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Βάσει του σχεδίου θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχουν οι σημερινοί ΟΤΑ σε μια σειρά τομείς - για τους οποίους απαιτείται κρατικός κεντρικός έλεγχος - όπως αυτοί της Δημόσιας Υγείας, της προστασίας της παιδικής και της τρίτης ηλικίας, της Παιδείας (σχολικά κτίρια κλπ.), γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών παροχών και απολύσεις από ΟΤΑ. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους νέους δήμους και στις περιφέρειες να αναπτύξουν «τοπικό φορολογικό σύστημα», που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια στις πλάτες του λαού.

-- Παιδεία - Υγεία: Σχεδιάζονται νέες περικοπές στην Παιδεία (μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών) και στην Υγεία (δραστική μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και μεγάλες περικοπές σε φάρμακα).

-- Κλειστά επαγγέλματα: Μετά το Πάσχα θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» και μέσα στο Μάη θα υπάρξει νομοθέτημα.

-- Συγχωνεύσεις - καταργήσεις δημόσιων Οργανισμών: Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σε ΔΕΚΟ και καταργήσεις υπηρεσιών του δημοσίου αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δημοτικές επιχειρήσεις), που θα συνδυαστούν με κατάργηση θέσεων και νέες απολύσεις υπαλλήλων.

-- Ενίσχυση του κεφαλαίου: Επίσπευση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Προώθηση του νέου αναπτυξιακού νόμου και νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να πριμοδοτηθούν με ζεστό χρήμα και να τύχουν ευεργετικών ρυθμίσεων οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

-- Εκλογικός νόμος: Μέχρι τον Ιούνη θα παρουσιαστεί το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα (στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου) με τη συγκρότηση πολλών μονοεδρικών περιφερειών, που θα θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα και θα ενισχύσει την εναλλαγή των εταίρων του δικομματισμού στην εξουσία.

Το «νέο παραγωγικό μοντέλο», για να «πάμε σε μία οικονομία ανταγωνιστική», που διατυμπανίζουν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη, εδράζεται ακριβώς πάνω στην προώθηση μιας σειράς καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που στόχο έχουν να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και να προσφέρουν ακόμα φτηνότερο εργατικό δυναμικό και νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην πλουτοκρατία.

Στα «συρτάρια» των κυβερνώντων υπάρχουν ακόμα πιο εφιαλτικά σχέδια και νέα πακέτα μέτρων που έχουν συνυπογράψει στα πλαίσια της ΕΕ και προβλέπουν: Δραστική μείωση των μισθών με περικοπή των επιδομάτων και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Απελευθέρωση των απολύσεων. Επέκταση των μορφών της εκ περιτροπής εργασίας με μείωση των εργάσιμων ημερών και ταυτόχρονη μείωση των μισθών. Αρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, κ.ά. Ολες οι ανατροπές έχουν στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης προς όφελος της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των κεφαλαιοκρατών.

Οι συνέπειες και η διέξοδος

Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου έχουν στο στόχαστρο: Τον εργάτη, που θέλουν να τον στείλουν στο γιαπί και στο εργοστάσιο μέχρι τα 70 χρόνια. Τους υπαλλήλους και τους εργαζομένους, που θέλουν να μετατρέψουν τις εργασιακές τους σχέσεις σε «λάστιχο» χωρίς μισθολογικά και εργατικά δικαιώματα. Τη γυναίκα εργαζόμενη, που «με την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών» θέλουν να την κρατήσουν στην παραγωγή και στην εκμετάλλευση μέχρι τα βαθιά γεράματα. Τους φοιτητές, τους μαθητές και τους καθηγητές, που θα βιώσουν στο πετσί τους την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης (λόγω των περικοπών) και την πλήρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την εργασιακή περιπλάνηση με σχέσεις εργασίας που ούτε μεροκάματο θα έχουν, ούτε ζωή και οικογένεια, ούτε σύνταξη θα πάρουν, αφού δε θα φτάνει ο συνολικός εργάσιμος χρόνος τους για μια σύνταξη πρόνοιας. Τους συνταξιούχους, που τους απειλούν με «στάση πληρωμών», μείωση των συντάξεών τους και περικοπή των φαρμάκων.

Η εργατική τάξη της χώρας, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία και οι γυναίκες από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα πρέπει να τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Δεν μπορεί να έχουν κανένα σημείο επαφής με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστών. Η συνειδητοποίηση του χάσματος που χωρίζει τους λαούς από την ΕΕ, γενικότερα από τον ιμπεριαλισμό, αποτελεί το πρώτο βήμα αποτελεσματικότερης πάλης τους για ικανοποίηση όλων των αναγκών τους σε ρότα ρήξης, ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ