ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΜΑΝΕΣΗ»
Αχαλίνωτη ασυδοσία των εργοδοτών

Τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και την ασυδοσία των εργοδοτών στις επιχειρήσεις «ΜΑΝΕΣΗ», που προκάλεσαν ακόμα ένα τραγικό εργατικό ατύχημα, έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Γ. Πατάκης και Αντ. Σκυλλάκος.

Το ατύχημα αυτό έρχεται να προστεθεί στα 15 ατυχήματα - μερικά εκ των οποία και θανατηφόρα - που έχουν γίνει στις επιχειρήσεις ΜΑΝΕΣΗ, (Χαλυβουργία Θεσσαλίας Α` και Β` ΒΙΠΕ Βόλου και τα Δομικά Πλέγματα ΑΕ), τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οπως τονίζουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η αχαλίνωτη ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών για περισσότερα κέρδη, με την εντατικοποίηση της παραγωγής και την τρομοκρατία, από τη μια, και τη μη τήρηση των κανόνων και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, από την άλλη, κινείται μέσα στα πλαίσια και το κλίμα που καλλιεργείται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου και αναφέρουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές, «είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που με την πολιτική της επιτρέπει στις επιχειρήσεις του ΜΑΝΕΣΗ, και όχι μόνο, να καταργούν την εργατική νομοθεσία, να εφαρμόζουν απάνθρωπες συνθήκες δουλιάς και να προχωρούν στην κατάργηση κάθε μέτρου ασφάλειας, αφού, στο όνομα της αύξησης της παραγωγής, έφτασαν στο σημείο να αχρηστέψουν ακόμη και το διακόπτη ασφαλείας, που ακινητοποιεί αυτόματα - αστραπιαία τη μηχανή! Διακόπτη ασφαλείας, που είχε τοποθετήσει η κατασκευάστρια εταιρία για την ασφάλεια των εργαζομένων. Αποτέλεσμα, ο παραλίγο αποκεφαλισμός του εργάτη, ο οποίος βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι, εκτός όλων των άλλων, υπεύθυνη, γιατί παρά τη συμβατική της υποχρέωση για τη στελέχωση της δομής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στη Μαγνησία, που προβλέπεται να υπάρχουν 18 επιθεωρητές, σήμερα είναι μόνο 2!

«Επειδή όπως φαίνεται - τονίζεται - η ζωή μπρος στο κέρδος δε λογαριάζεται πλέον και η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο στους χώρους δουλιάς για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις παραπάνω επιχειρήσεις», οι βουλευτές του ΚΚΕ, απευθυνόμενοι στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ρωτούν:

«Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να επιβάλει την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων στις παραπάνω επιχειρήσεις του Μάνεση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στους χώρους δουλιάς; Τι μέτρα θα πάρει για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ώστε να μην υπάρχουν άλλα ατυχήματα»;

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΕΛΤΕΚΑ
Κλείνουν σήμερα την περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται και κλιμακώνεται ο αγώνας των οικοδόμων στο εργοτάξιο της «ΕΛΤΕΚΑ ΑΕ» στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο, που από την Τετάρτη 19 Ιούλη πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας με τη στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων συνολικού ύψους 7.500.000 δραχμών, προχωράνε από σήμερα Τρίτη 25 Ιούλη στις 6:30 το πρωί σε αποκλεισμό της Περιφερειακής Οδού στο ύψος του κόμβου της Ν. Ευκαρπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά και η συμπαράσταση και άλλων φορέων όπως των σωματείων συνταξιούχων και εμποροϋπαλλήλων έχουν ατσαλώσει το ηθικό των εργαζομένων που εξακολουθούν να συμμετέχουν καθολικά στην κινητοποίηση.

Εξάλλου, μια άλλη διάσταση του ζητήματος είναι η καθυστέρηση του έργου της ανέγερσης των 73 εργατικών κατοικιών εξαιτίας της τακτικής της κατασκευαστικής εταιρίας. Οπως τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση οι οικοδόμοι του εργοταξίου: «Το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και είναι ακόμη στα σπάργανα. Η ταχτική της κατασκευαστικής εταιρίας είναι να προσλαμβάνει συνεργεία, να τους δίνει «έναντι» και στο τέλος να μην τα πληρώνει και να μη βάζει τα απαιτούμενα ένσημα, με αποτέλεσμα το έργο να σταματάει μέχρι να βρεθούν νέα συνεργεία».

Οπως έχουμε λοιπόν συνηθίσει από όλα τα μεγάλα έργα τα τελευταία χρόνια, μια ακόμη ανάδοχος εταιρία θυσιάζει στο βωμό του κέρδους τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών. Το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης φυσικά επιμερίζεται για μια ακόμα φορά στην κυβέρνηση η οποία, παραμένοντας πιστή στην «εκσυγχρονιστική» της τακτική, αφήνει την εργοδοσία να ξεπερνάει κάθε όριο ασυδοσίας, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια εργασιακά δικαιώματα, αλλά και το λαϊκό δικαίωμα στη στέγαση.

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι την τελική τους δικαίωση.

ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Απολύσεις εργαζομένων

Στις «μαύρες λίστες» της ανεργίας κινδυνεύουν να μπουν οι 20 περίπου εργαζόμενοι που απασχολούνται στα σούπερ - μάρκετ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Χανίων μετά τη μεταβίβασή τους σε νέο ιδιοκτήτη! Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.

Το εργασιακό καθεστώς με το οποίο απασχολούνταν οι εργαζόμενοι ήταν κάτι παραπάνω από μεσαιωνικό. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, η πρόσληψη όλων αυτών των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν 8 χρόνια, έγινε δήθεν για «έκτακτες» ανάγκες της Ενωσης, στην πραγματικότητα όμως για να καλύψουν πάγιες διαρκείς ανάγκες. Οι συμβάσεις τους είναι αλλεπάλληλες ορισμένου χρόνου, δηλαδή εργάζονται 11 μήνες το χρόνο, και τον 12ο μήνα αντί να πάρουν την κανονική ετήσια άδειά τους, το μισθό αδείας κλπ., απολύονται για να προσληφθούν ξανά μετά από ένα μήνα για ακόμα ένα 11μηνο και πάλι από την αρχή!

«Οι εργαζόμενοι - τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση - εκτός από τις μισθολογικές διαφορές και τα επιδόματα που ποτέ δεν πήραν (πολυετίας, ανθυγιεινά, ταμείου κλπ.), δεν πήραν ποτέ ρεπό, δουλεύουν παραπάνω ώρες χωρίς να τις πληρώνονται και είναι για όλες τις δουλιές, από ψυγεία μέχρι σφουγγάρισμα, από ταμείο μέχρι μανάβικο και ξεφόρτωμα»!

Μεμονωμένα, ορισμένοι από αυτούς απευθύνθηκαν στον Επόπτη Εργασίας, ο οποίος, όπως βεβαιώνουν οι εργαζόμενοι, έκλεινε απλώς το θέμα με τη διαπίστωση ότι όλα αυτά είναι «απαράδεκτα»! Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μετά και την επικείμενη μεταβίβαση των καταστημάτων, όπου οι εργαζόμενοι εκτός από τα δικαιώματά τους χάνουν και τη δουλιά τους, ζητά άμεση συνάντηση με την Εργατική Κοινωνική Επιθεώρηση Χανίων, προκειμένου να απαιτήσει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Καλεί επίσης όλα τα συνδικαλιστικά όργανα να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους.

Το ξεπούλημα των σούπερ μάρκετ που έχει ως αποτέλεσμα τις απολύσεις εργαζομένων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τονίζει ότι «αφού τόσα χρόνια τους εκμεταλλεύτηκαν έχοντάς τους μονίμως συμβασιούχους, τσαλαπατώντας κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος, τώρα τους στέλνουν στην ανεργία».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την Επιθεώρηση Εργασίας και την κυβέρνηση γιατί με την πολιτική της, όπως αναφέρει, στηρίζει τους εργοδότες και ιδιαίτερα τώρα με την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και τα μέτρα που παίρνει. «Καταγγέλλουμε - σημειώνεται επίσης - το Εργατικό Κέντρο Χανίων που ουσιαστικά με τη στάση του κάνει πλάτες και προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους του συνεταιρισμού, που μαζί με το σωματείο παλεύουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων».

Στάση εργασίας στην «ΙΝΤΕΑΛ»

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τρίωρη στάση εργασίας (6 - 9 π.μ.) πραγματοποίησαν χτες, με απόφαση του σωματείου τους, οι εργαζόμενοι στην «ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ» (θυγατρική εταιρία αμερικάνικης πολυεθνικής), αντιδρώντας στην αιφνίδια απόλυση του εργαζόμενου Δημ. Κυριακού, ο οποίος εργάζεται εκεί πέντε χρόνια.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο συνδικαλιστής Κ. Πάλλης, μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, πρόκειται για τρομοκρατική απόλυση, στα πλαίσια των αντεργατικών μέτρων που μεθοδεύει η επιχείρηση, εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική πολιτική, για να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι.

Εργαζόμενοι «ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ»
Απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Με 24ωρη απεργία, που αρχίζει σήμερα στις 8 το πρωί, και συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα του «Μον Παρνές» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ίδρυση θυγατρικής και ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημα των καζίνο Πάρνηθας και Κέρκυρας.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και του υπουργού Ανάπτυξης, αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ, που προχωρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε υποτελείς απέναντι σε οποιοδήποτε εργοδότη αναλάβει στο μέλλον το συγκρότημα του «Μον Παρνές», που είναι και ο τελικός σκοπός της κυβέρνησης με την ίδρυση της ΑΕ «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ