ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΑ

1908 Γεννιέται ο Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, γιατρός στο επάγγελμα, από νωρίς στρατεύτηκε στην πολιτική με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής. Ηταν μια λαμπρή, ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της Αριστεράς όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Η μαρξιστική του μόρφωση και η γενικότερη παιδεία του τον οδηγούσαν στη δράση του κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που ήταν ο δυνάστης και ο κοινός εχθρός των λαών της Νότιας Αμερικής. Παρά τις παλινωδίες του ο Σαλβαντόρ Αλιέντε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τους κομμουνιστές. Η ευρύτερη συνεργασία κομμουνιστών, σοσιαλιστών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων οδήγησε στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου στο οποίο ηγήθηκε ο Αλιέντε και το οποίο αναδείχτηκε στην κυβέρνηση της Χιλής. Ο Αλιέντε ως πρόεδρος διακρίθηκε για την κοινωνική του ευαισθησία και την προώθηση κάποιων σημαντικών αλλαγών, όπως οι εθνικοποιήσεις. Δεν έδωσε, όμως όση προσοχή χρειαζόταν στις προειδοποιήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής ότι οι Αμερικανοί και η ντόπια αντίδραση θα επιχειρήσουν την ανατροπή της κυβέρνησης και επομένως θα έπρεπε να στηριχτεί στο λαό και να τον εξοπλίσει. Ηρθε η χούντα του Πινοσέτ και ο Αλιέντε σκοτώθηκε με το όπλο στο χέρι, δίνοντας μάχη με τους στασιαστές μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

(25/7) 1822 : Η νίλα του Δράμαλη στα Δερβενάκια

Ζωγραφιά του Θεόφιλου, όπου ο Κολοκοτρώνης γλεντάει με τους άντρες του μετά τη νίκη τους στα Δερβενάκια
Ζωγραφιά του Θεόφιλου, όπου ο Κολοκοτρώνης γλεντάει με τους άντρες του μετά τη νίκη τους στα Δερβενάκια
Τον Ιούνη του 1822 η Επανάσταση των Eλλήνων γνώρισε ίσως το μεγαλύτερο κίνδυνο από τότε που άρχισε. Μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης στην Ηπειρο, ο σουλτάνος διέταξε τον Μεχμέτ Πασά, τον οποίο οι Eλληνες ονόμαζαν Δράμαλη, να οργανώσει μεγάλο στρατό και να πάει στο Μοριά. Στα μέσα Ιούνη ο Δράμαλης ξεκίνησε από τη Λάρισα με 24.000 πεζούς, 6.000 ιππείς και αρκετά κανόνια. Χωρίς να συναντήσει αντίσταση πέρασε από τη Βοιωτία, έκαψε τη θήβα, λεηλάτησε τον κάμπο της Κωπαΐδας και μετά πέρασε από τον Ισθμό στην Πελοπόννησο. Στις 5 Ιούλη έφτασε στην Κόρινθο, την οποία και κατέλαβε.

Η πορεία του Δράμαλη προκάλεσε φόβο και πανικό στους Ελληνες. Στις 12 Ιούλη έφτασε στο Αργος και στη συνέχεια κινήθηκε προς το Ναύπλιο. Η ελληνική κυβέρνηση που είχε έδρα της στο Αργος επιβιβάστηκε σε δυο καράβια και ανοίχτηκε στον Αργολικό και από εκεί έδινε «διαταγές».

Οι μόνοι που διατήρησαν την ψυχραιμία τους ήταν ο Κολοκοτρώνης και ο Υψηλάντης. Ο Υψηλάντης με 700 άνδρες, με μια παράτολμη επιχείρηση, επιτέθηκε και κατέλαβε το φρούριο του Αργους «Λάρισα». Ανέκοψε έτσι την προέλαση του Δράμαλη προς την Αρκαδία.

Ο Κολοκοτρώνης πήγε στην Τρίπολη και μαζί με τους προύχοντες έβγαλε προκήρυξη με την οποία καλούσε τους Μοραΐτες να πολεμήσουν. «Οποιος αρνηθεί να πολεμήσει- τονιζόταν στην προκήρυξη- θα τουφεκίζεται».

Ο «Γέρος του Μοριά» εφάρμοσε το σχέδιο του Ρώσου στρατάρχη Κουτούζοφ. Πρόσταξε να καεί όλη η σοδειά στον αργείτικο κάμπο. Κάηκαν επίσης όλες οι αποθήκες με τρόφιμα και γεννήματα. Η τουρκική στρατιά αντιμετώπιζε τώρα σοβαρό πρόβλημα επισιτισμού. Σε αποτυχία κατέληξε, ακόμη, η επίθεση του τουρκικού ιππικού κατά του στρατοπέδου των Ελλήνων στους Μύλους. Ετσι ο Δράμαλης αποφασίζει να ανασυνταχθεί επιστρέφοντας στην Κόρινθο.

Στο συμβούλιο που γίνεται στους Μύλους, ο Κολοκοτρώνης προτείνει να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις στα Δερβενάκια για να χτυπήσουν εκεί τους Τούρκους στην επιστροφή τους προς Κόρινθο. Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη η πρώτη τουρκική φάλαγγα καθώς έφτανε στα Δερβενάκια αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Ελληνες. Ο Δράμαλης με τον υπόλοιπο στρατό του αποφασίζει να φύγει από τον Αγιο Σώστη. Εκεί τους περίμενε το δεύτερο χτύπημα του Κολοκοτρώνη. Η φοβερή στρατιά του Δράμαλη αποδεκατίστηκε, χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική, μια πραγματική νίλα. Η Επανάσταση νίκησε.

ΣΤΙΣ «ΜΑΥΡΕΣ» λίστες» της ανεργίας κινδυνεύουν να μπουν οι 20 περίπου εργαζόμενοι που απασχολούνται στα σούπερ μάρκετ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Χανίων, μετά τη μεταβίβασή τους σε νέο ιδιοκτήτη (σελίδα 10)

ΠΛΟΥΣΙΑ η θεματολογία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που ταξιδεύει σε πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνοντας τα καυτά προβλήματα της νέας γενιάς (σελίδες 12 - 13)

ΣΤΗ ΘΕΡΙΝΗ κατοικία των Αμερικανών Προέδρων στο Καμπ Ντέιβιντ μετέβη, απευθείας, μετά την τετραήμερη παραμονή του στην Ιαπωνία, ο Μπιλ Κλίντον, σε μια ύστατη προσπάθεια να απεμπλακούν από το αδιέξοδο, στο οποίο φαίνεται ότι έχουν τελματώσει οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες (σελίδα 14)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στους ιδιώτες - που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - απευθύνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο εκποίησης μονάδων της ΔΕΗ (σελίδα 18)

ΕΝΩ οι αρμόδιοι δεξιώνονταν χτες τον διαβόητο Σάμαρανκ και με παράτες εγκαινίαζαν ένα «Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας» για το θεαθήναι, στη Βουλή, το ΚΚΕ κατέθετε σειρά Ερωτήσεων για κρίσιμα ζητήματα, που ανακύπτουν ελέω 2004 και αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων Αθηναίων (σελίδα 19)

ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ Αυτοδιοίκηση επιχειρεί η κυβέρνηση να φορτώσει τις δικές της ευθύνες για τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα, με τη συνδρομή, μάλιστα, φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης (σελίδες 20 - 21)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το σύνολο των Νομαρχιών της χώρας, έθεσε χτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Θ. Κατριβάνος (σελίδες 20 - 21)

ΘΕΑΤΡΟ, μουσική, χορό, εικαστικά και δρώμενα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις του 14ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, που πραγματοποιούνται και αυτό το καλοκαίρι στο κάστρο της Φορτέτζας (σελίδα 23)

ΤΟΝ «ΑΙΑΝΤΑ», την τραγωδία του Σοφοκλή, στην οποία το ανθρώπινο πάθος αναμετριέται με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις, θα παρουσιάσει το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, την Παρασκευή και το Σάββατο στην Επίδαυρο (σελίδα 23)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέχρι μέτριοι και στα νοτιοανατολικά ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 18-39, στο Ιόνιο από 20-36, στο Αιγαίο, από 22-33 και στη Θεσσαλονίκη από 20-37 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-38, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

(25/7) ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1929 Στην εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύεται το φασιστικό «ιδιώνυμο» που γίνεται έτσι νόμος του κράτους.

1934 Φασιστικό πραξικόπημα επικρατεί στην Αυστρία. Δολοφονείται ο καγκελάριος Ντόλφους.

1935 Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Κομμουνιστικά Κόμματα 65 χωρών.

1943 Ολοκαύτωμα στη Νουδιωτίτσα της Ηπείρου.

1947 Αγρια σφαγή από χωροφύλακες 30 γυναικών στη Νιγρίτα. Σφάζουν ακόμη και βρέφη 6 μηνών.

1947 Δύο τάγματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στα Γρεβενά.

1953 Ανακηρύσσεται ανεξάρτητη η Λιβερία.

1974 Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο, ταυτόχρονα με πολλούς αυτοεξόριστους στο εξωτερικό Ελληνες.

1984 Ενα εκατομμύριο Γάλλοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Μορουά.

1984 Καθήκοντα γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει ο λόρδος Κάρινγκτον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας της Βρετανίας στη θέση του αποχωρούντος Ολλανδού, Γιόζεφ Λουνς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ