ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΥΡΩΝΑΣ
Ποιος δεν προστατεύει το δάσος;

Απάντηση του δήμου στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο περιφερειάρχης

Εγγραφο που αποδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμα και χωρίς την άμεση βοήθεια του κράτους αναλαμβάνει δράσεις για την καλύτερη δυνατή προστασία του δάσους, απέστειλε χτες ο Δήμος Βύρωνα προς τον γραμματέα Περιφέρειας Αττικής Μ. Κυριακίδη. Υπενθυμίζουμε ότι ο τελευταίος πριν λίγες ημέρες είχε κάνει μηνυτήρια αναφορά κατά των Δήμων Καισαριανής και Βύρωνα, γιατί δεν είχαν υποτίθεται τηρήσει σωστά τα μέτρα δασοπροστασίας, προσπαθώντας εμφανώς να μετατεθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι ο Δήμος Βύρωνα όσο καιρό περίμενε την οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών - την είχε ζητήσει στις 25 Μάη - είχε αρχίσει να λαμβάνει μέτρα ώστε να μην «πιαστεί στο ύπνο από καιρικά φαινόμενα, κερδοσκόπους, κυκλώματα και πυρομανείς». Μάλιστα αναφέρεται ότι τα 15 εκατομμύρια που πήρε τελικά από το υπουργείο «είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με αυτά που έβαλε ο δήμος».

Σχετικά με τα μέτρα που έλαβε ο δήμος αναφέρεται η λειτουργία επί 24ώρου βάσεως ενός πυροφυλακίου, δύο παρατηρητηρίων και ορισμένα μη εμφανή για ευνόητους λόγους μέτρα. Ακόμα αναφέρεται η πρόσληψη δέκα εργαζόμενων -πυροσβεστών και ο καθαρισμός - αποψίλωση του περιαστικού πρασίνου.

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται το αξιοπερίεργο γεγονός ότι ο δήμος δέχεται συνεχή πόλεμο από το δασαρχείο, το οποίο κάνει μηνυτήριες αναφορές και μηνύσεις εναντίον του για τα μέτρα που παίρνει.

Επιπλέον διατυπώνεται το ερώτημα τι έχει γίνει με τη μελέτη που έχει καταθέσει ο δήμος για την προστασία του συνόλου του δάσους, η οποία, ενώ το υπουργείο Γεωργίας και η Περιφέρεια την εγκρίνουν, δεν υλοποιείται και ο δασάρχης αρνείται να την υπογράψει.

Το έγγραφο καταλήγει κάνοντας αναφορά στα ξερά στεφάνια στο νεκροταφείο και τα οποία έγιναν αιτία να κάνει τη μηνυτήρια αναφορά ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται: «Οσο για τα ξερά στεφάνια στον περίβολο του Νεκροταφείου ο προγραμματισμός και οι δυνάμεις που διαθέτουμε τα είχαν αφήσει τελευταία. Από εκεί που εσείς ξεκινήσατε τη μηνυτήρια αναφορά σας. Αυτή τη στιγμή ούτε αυτά υπάρχουν».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αρνούνται αναδρομικά σε εργαζόμενους

Το θέμα της άρνησης των διοικήσεων των κρατικών νοσοκομείων να καταβάλουν στο προσωπικό τους ένα σημαντικό τμήμα των νόμιμων αποδοχών τους, που τους οφείλεται βάσει του Νόμου 201/1975, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αγγελος Τζέκης.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων χρησιμοποιούν το πρόσχημα ότι οι αποδοχές αυτές προέρχονται από ένα επίδομα που καταργήθηκε. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι αρκετά διοικητικά δικαστήρια, κυρίως Εφετεία, δικαίωσαν τους εργαζόμενους που προσέφυγαν σε αυτά για την αναγνώριση των αξιώσεών τους. Ανάμεσά τους και το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, που το Νοέμβρη του 1998 ανέτρεψε απορριπτική αρχικά σχετική απόφαση του αντίστοιχου Πρωτοδικείου Καβάλας, στο οποίο ήδη από το 1993 είχαν προσφύγει 115 εργαζόμενοι. Το πιο πάνω Εφετείο, αναφέρεται στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, επανέλαβε ότι η αμοιβή που καθιέρωσε το Ν. 201/75 «δεν αποτελεί επίδομα και γι' αυτό δεν καταργήθηκε με το αρ. 9 του Ν. 1505/84 με τον οποίο καταργήθηκαν τα ρητά κατονομαζόμενα σ' αυτό επιδόματα». Ομως και το ίδιο το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας δέχτηκε τελικά την ύπαρξη αυτών των αξιώσεων, προσδιόρισε μάλιστα και το ποσό που δικαιούνταν καθένας από αυτούς που κινήθηκαν δικαστικά σε 1.102.125 δρχ., αν και μόνο για το διάστημα από 1-1-1993 έως 31-10-1993. Παρ' όλα αυτά οι διοικήσεις δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικαστικές αποφάσεις και παραμένουν αγκυλωμένες στην αντίληψη ότι πρόκειται για καταργημένο επίδομα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση, με Εγκύκλιο που απέστειλε, τις ειδοποίησε ότι δε θα συμμετάσχει στη συμπλήρωση των αποδοχών. Μάλιστα διάφορες διοικήσεις κατέφυγαν οι ίδιες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μόνο υπό την απειλή κατασχέσεων κατέβαλαν - μερικές από αυτές - τα ποσά που επιδίκασαν τα δικαστήρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαιωμένοι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε υπέρογκα έξοδα.

Ερωτούν λοιπόν τους αρμόδιους βουλευτές:

  • Γιατί δεν αποσαφηνίζει η κυβέρνηση το όλο θέμα και «επιτρέπει» στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν κατά την κρίση τους την εργατική νομοθεσία και στη συγκεκριμένη περίπτωση το αρθ. 2 παρ. 3 του Ν. 201/75 και μάλιστα σε βάρος των εργαζομένων;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων και να καταβάλλουν στο εξής αυτή την κατηγορία νόμιμων αποδοχών στο προσωπικό τους;
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την ερχόμενη Κυριακή, 30 Ιούλη, γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις τιμής και μνήμης:

  • Με εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Καβάλας της Οργάνωσης, τιμάται η 56η επέτειος της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ που έγινε στις 29 Ιούλη στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Τσαλ - Νταγ, ενάντια στις βουλγαρικές κατοχικές φασιστικές δυνάμεις και στην οποία εξοντώθηκε ενισχυμένος λόχος μηχανικού των φασιστών. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο της μάχης.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Δημοτικό Κήπο με πούλμαν, ώρα 8 το πρωί. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Καβάλα), τηλ.: 836247.

  • Πραγματοποιείται εκδήλωση τιμής στην επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Ιταλών κατακτητών στον ΚΟΣΜΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, ώρα 11.30 το πρωί, την οποία διοργανώνει το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Τρίπολης.

Η κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ βάζει πούλμαν για τη μετακίνηση των αγωνιστών στον τόπο της εκδήλωσης. Θα ξεκινήσουν στις 6.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Για συμμετοχή στα τηλέφωνα:82.34.296 και 82.22.952.

  • Εορταστικές εκδηλώσεις και μνημόσυνο διοργανώνονται στο Πλατανάκι Κυνουρίας, στη θέση Μυλόρεμα, ώρα 9 το πρωί, από τους συλλόγους Πολιτιστικό - Αθλητικό Πλατανακίου και Πολιτιστικό Πλατανακιωτών Αττικής, για να τιμηθούν οι Πλατανακιώτες που αγωνίστηκαν για εθνική ανεξαρτησία από το 1821 - 1940 και στην Εθνική Αντίσταση 1940 - '44. Υπενθυμίζεται ότι στο Πλατανάκι ήταν η έδρα της Εθνικής Αντίστασης Πάρνωνα, όπου και λειτούργησε νοσοκομείο και δικαστήρια της ελεύθερης Ελλάδας (πλατεία Αντίστασης).

Πούλμαν, για όσους Αθηναίους ή Πειραιώτες θελήσουν να συμμετέχουν, αναχωρεί το Σάββατο 29 Ιούλη από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 το πρωί. Πληροφορίες: Τηλ.: 58.17.384.

  • Ο Δήμος Αγρινίου, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αγρινίου και η ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής στα Καλύβια Αγρινίου, για τους 59 εκτελεσθέντες, εκεί, την 31.7.1944. Η εκδήλωση ξεκινά στις 10 το πρωί και καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί, φίλοι και συναγωνιστές να συμμετέχουν. Για τη μετακίνησή τους αναχωρούν, από την πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, στις 9 το πρωί της ίδιας μέρας, λεωφορεία δωρεάν.
Διπλή ανθρωποκτονία

Διπλή ανθρωποκτονία από πρόθεση με δράστη Αλβανό υπήκοο, ελληνικής καταγωγής, διαπράχθηκε χτες τα ξημερώματα στην Επανωμή Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στις 2 περίπου το πρωί ο Μουράτι Κώστα, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε ψησταριά στην περιοχή «Υδατόπυργος», στην οποία εργαζόταν ως σερβιτόρα η γυναίκα του, Μελίνα, 47 ετών, τράβηξε πιστόλι και προσπάθησε να πυροβολήσει εναντίον της. Στην προσπάθειά του αυτή εμποδίστηκε από τον σερβιτόρο Λυκοστράτη Μιχάλη, 39 ετών, τον οποίο και σκότωσε με μια σφαίρα στην καρδιά. Στη συνέχεια σκότωσε και τη γυναίκα του με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Θανάσης Πολύτανος, 51 ετών, προσπάθησε να αφοπλίσει και να ακινητοποιήσει το δράστη. Στην προσπάθειά του αυτή τον τραυμάτισε βαριά στο κεφάλι. Ανδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που μετέβησαν στο χώρο του διπλού εγκλήματος λίγο μετά, μετέφεραν το δράστη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, στη νευροχειρουργική κλινική όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Με βάση μαρτυρίες που υπάρχουν, ο δράστης ζήλευε παθολογικά τη γυναίκα του, ενώ λίγες ώρες πριν είχε εκνευριστεί πολύ επειδή αρνήθηκε να του δώσει τα χρήματα που της ζήτησε.

Προανάκριση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ