ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Με όχημα την ... Σρεμπρένιτσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

12 Απρίλη 1999: Βομβαρδισμός τρένου απο ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Εγκλήματα σαν κι αυτό θέλει η σερβική αστική τάξη να περάσουν στη λήθη

Associated Press

12 Απρίλη 1999: Βομβαρδισμός τρένου απο ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Εγκλήματα σαν κι αυτό θέλει η σερβική αστική τάξη να περάσουν στη λήθη
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Με 127 ψήφους υπέρ, 21 κατά και δεκάδες αποχές εγκρίθηκε τελικά αργά προχτές βράδυ από την 250μελή σερβική Βουλή η διακήρυξη για τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπένιτσα (1995) με την οποία καταδικάζονται τα όποια εγκλήματα και ζητείται «συγνώμη» από τις οικογένειες των θυμάτων.

Η κίνηση αυτή της σερβικής κυβέρνησης γίνεται για να δηλώσει η σημερινή αστική τάξη της χώρας τη σύμπλευση με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ και ΝΑΤΟ, αυτά που διαμέλισαν την Ενιαία Γιουγκοσλαβία, σφαγίασαν τους λαούς. Τώρα ο στόχος είναι να επισπευσθεί η ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας στην ΕΕ με την επισημοποιημένη παραδοχή της σερβικής «ενοχής» στον πόλεμο, την ίδια ώρα που εξωραΐζεται ο βρώμικος ρόλος των ιμπεριαλιστών.

Και αυτό στη χαρακτηριστική περίπτωση της Σρεμπρένιτσα, που χρησιμοποιήθηκε ως το πρόσχημα της λεγόμενης «εθνοκάθαρσης». Ωστόσο, τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν ότι από τα 2.500 θύματα (και όχι 8.500 όπως εμφανίζονταν) με βάση μαρτυρίες Σκανδιναβών ιατροδικαστών αρκετοί σοροί ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί σε άλλους τόπους και άσχετες περιόδους μεταφέρθηκαν στη συγκεκριμένη πόλη. Μάλιστα, δικαστική έρευνα των ολλανδικών αρχών επέρριψε τις ευθύνες για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα όχι στους Σερβοβόσνιους στρατιώτες, αλλά στο ρόλο της τότε ολλανδικής κυβέρνησης, καθώς η περιοχή φρουρούνταν από Ολλανδούς κυανόκρανους.

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισχυρίστηκαν ότι η υιοθέτηση της διακήρυξης είναι «καλή βάση», προκειμένου και άλλες χώρες να καταδικάσουν και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Σέρβων... Αντίθετα, βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι «ο διαχωρισμός των θυμάτων» είναι απαράδεκτος. Στο κείμενο αναφέρεται ότι η Βουλή της Σερβίας καταδικάζει οξύτατα το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλη του 1995, εντούτοις το γεγονός δε χαρακτηρίζεται σαν γενοκτονία. Πάντως, η πρόεδρος της σερβικής Βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς - Ντεγιάνοβιτς, ανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί δεύτερη διακήρυξη, με την οποία θα καταδικάζονται και τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν σε βάρος των Σέρβων.

ΠΓΔΜ
Πιέσεις για ενσωμάτωση

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Σε περίπτωση που δεν υπήρχε αυτή η παρεμποδίζουσα και ανεύθυνη στάση της Ελλάδας κατά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, η Μακεδονία θα ήταν ήδη μέλος της ΕΕ, αν μη τι άλλο μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάλατς.

Ο Μιλόσοσκι ισχυρίστηκε ότι «εάν η Ελλάδα πράγματι θέλει να προβάλει το σχέδιο "Δυτικά Βαλκάνια 2014" θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και τη στάση της έναντι του Κοσσόβου». Οι πιέσεις αυτές φυσικά πατάνε στο γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις σήμερα του ΠΑΣΟΚ (και πριν της ΝΔ) πρωτοστατούν στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ο υπουργός της ΠΓΔΜ, μάλιστα δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει και τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν από στρατιωτικούς στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, λέγοντας: «Το πρόσφατο επεισόδιο όπου εκδηλώθηκε ένας μαχητικός εξτρεμισμός και έλλειψη ανεκτικότητας, θεωρώ ότι συμβαίνει συχνά και στην ελληνική πολιτική ελίτ άλλα να λέει και άλλα να πράττει».

Πάντως, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην πορεία της ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, παρέπεμψε στην προχτεσινή κοινή διακήρυξη της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Σερβίας και της Κροατίας που υπεγράφη στη Βουδαπέστη.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Επίσκεψη Κέρι και «συμφιλιώσεις»

BΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στη συριακή πρωτεύουσα φθάνει σήμερα, μετά από επαφές που είχε χθες με τη λιβανική ηγεσία, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζον Κέρι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι η ενίσχυση της υπάρχουσας διμερούς συνεργασίας για τη «σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα η επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού συναίνεσης της Συρίας ως προς την υιοθέτηση κοινής στάσης απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο είχε, χθες, και ο ηγέτης της μεγαλύτερης παράταξης των Δρούζων στο Λίβανο. Ο Ουαλίντ Τζουμπλάντ, τα τελευταία χρόνια, είχε αναδειχθεί ως ένας από τους σκληρότερους πολέμιους της Δαμασκού την οποία πολλάκις κατηγόρησε για ανάμιξη στα εσωτερικά του Λιβάνου, αλλά και για εμπλοκή στις πολιτικές δολοφονίες που σημάδεψαν τη χώρα (ασχέτως αν, κατά το παρελθόν, είχε συνεργαστεί με τη Συρία, τα χρόνια του Εμφυλίου).

Ο Τζουμπλάντ, προσφάτως, αναθεώρησε τη στάση του, αποκήρυξε, εμμέσως πλην σαφώς, τις κατηγορίες κατά της Δαμασκού. Χθες, μάλιστα, δήλωνε ότι «χαιρετίζει τις θέσεις της Συρίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», υποστηρίζοντας ότι ο Σύρος Πρόεδρος «προσπαθεί να εγκαθιδρύσει σχέσεις εμπιστοσύνης». Και οι δύο άνδρες, Τζουμπλάντ και Ασαντ, συμφώνησαν ως προς το «σημαντικό ρόλο της λιβανικής αντίστασης ως εγγύηση για να μην προχωρήσουν τα ισραηλινά επιθετικά σχέδια στην περιοχή».

Ο όρος «λιβανική αντίσταση» αναφέρεται στη σιιτική «Χεζμπολάχ», την οποία, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο Τζουμπλάντ κατηγορούσε ως το «μακρύ χέρι της Συρίας και του Ιράν στο Λίβανο» και ζητούσε επιτακτικά τον «αφοπλισμό» της. Εντούτοις, χθες ο Τζουμπλάντ όχι μόνον εξήρε το ρόλο της «Χεζμπολάχ», αλλά αναγνώρισε δημοσίως ότι αυτή διαμεσολάβησε ώστε να πραγματοποιηθεί η χθεσινή συνάντηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Εγκώμια από τον Σ. Φούλε

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενθερμος υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων και της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρόφαση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε. Σε γραπτή δήλωσή του χαιρέτισε την κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει την Τρίτη το σχετικό νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι ένα νέο Σύνταγμα «με σειρά μεταρρυθμίσεων - κλειδιά που θα προσβλέπει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών βάσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυριαρχίας των νόμων και θα βελτιώσει την καθημερινότητα του τουρκικού λαού»...

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έδωσε το στίγμα της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, που θεωρείται ως σύμμαχος κλειδί τόσο στα ενεργειακά συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά και των ιμπεριαλιστικών στόχων των «27» στην περιοχή της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, φυσικά με το αζημίωτο. Βεβαίως, οι όποιες αλλαγές στην πραγματικότητα θα είναι σε βάρος του τουρκικού λαού, με κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Νέα υπόθεση συγκάλυψης παιδεραστίας από τον Πάπα

ΡΩΜΗ.--

Νέα υπόθεση συγκάλυψης παιδεραστίας με συμμετοχή του Πάπα έφερε στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», που επικαλείται στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η υπόθεση αφορά τον Κουβανό κληρικό Ερνέστο Μαρία Ρούμπιο, ο οποίος διώχθηκε από την Κούβα το 1968, λόγω «προβλημάτων ηθικού χαρακτήρα», αλλά συνέχισε τη δράση του στο Μαϊάμι και «κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες παρενόχλησε δεκάδες ανηλίκους», όπως αναφέρουν δικηγόροι που εκπροσωπούν θύματα.

Οσον αφορά τον Πάπα, η δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων υποστηρίζει ότι όταν ήταν ακόμη καρδινάλιος, με το όνομα Γιόζεφ Ράτσιγκερ, «προστάτεψε τους παιδεραστές, εις βάρος των πιστών και των οικογενειών τους», καθώς από το 1981 έως και το 2000 ήταν επικεφαλής του «συμβουλίου για την ορθότητα της πίστεως», που αποφασίζει για τις τιμωρίες των κληρικών, οι οποίοι δε σέβονται το χαρακτήρα της αποστολής τους.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τις περασμένες μέρες η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» κατηγόρησε τον Πάπα ότι συμμετείχε σε συγκάλυψη άλλων δύο υποθέσεων, ενός κληρικού που φέρεται να παρενόχλησε περισσότερα από 200 κωφάλαλα παιδιά σε σχολείο του Γουισκόνσιν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ενός Γερμανού κληρικού, που το 1980 είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία, αλλά συνέχισε να ιερουργεί σε ενορία κοντά στο Μόναχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ