ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ
Κοινός αγώνας ενάντια στα φορολογικά μέτρα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 8 του Απρίλη σε όλη τη χώρα

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ- ΠΑΣΕΒΕ, εργάτες, μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ δίνουν την Πέμπτη 8 του Απρίλη κοινή απάντηση κατά του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και της πολιτικής συνεχών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους που μειώνουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Μια πολιτική με την οποία:

  • Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ με την εξαναγκαστική συλλογή αποδείξεων.
  • Ξετινάζεται το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (καύσιμα, τσιγάρα και ποτά).
  • Ακόμα και η κύρια κατοικία θεωρείται τεκμήριο.
  • Εξαπολύεται νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των μικρών ΕΒΕ.

Ενα νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνονται ακόμα περισσότερο τα προνόμια του κεφαλαίου, μειώνεται η φορολογία στα κέρδη, διατηρούνται οι φοροεκπτώσεις των εφοπλιστών, προσφέρονται νέες φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις.

Εργαζόμενοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν:

  • Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
  • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  • Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ και από 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.

Εργαζόμενοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα λένε «όχι» στη νέα φοροληστεία εναντίον των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που υλοποιείται στο πνεύμα και το γράμμα του «Προγράμματος Σταθερότητας», των κατευθύνσεων της ΕΕ και των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, με το κοινό αγωνιστικό τους μέτωπο, ισχυρότερο από ποτέ, θέτουν τις βάσεις ενός αντιμονοπωλιακού αγώνα αποτελεσματικού και ελπιδοφόρου για την πλήρη ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει στο αγωνιστικό της κάλεσμα: «Η βαρβαρότητα των φιλομονοπωλιακών μέτρων είναι αδιαμφισβήτητη. Η σύνθλιψη του λαϊκού εισοδήματος θα είναι διαρκής. Σήμερα επικαλούνται τα ελλείμματα, αύριο θα επικαλούνται την ανταγωνιστικότητα. Η επανάπαυση και ο εφησυχασμός ρίχνουν νερό στο μύλο του αντιλαϊκού μετώπου κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ και κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Ολοι στους δρόμους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την ανατροπή της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής».

«Καλούμε τους αγρότες να πάρουν μέρος μαχητικά με τα τρακτέρ τους, στις κοινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ» τονίζει η ΠΑΣΥ καλώντας στα συλλαλητήρια. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η αγωνιζόμενη αγροτιά, συμμετέχοντας μαζικά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 8 Απρίλη, εκφράζει την εναντίωσή της στην άγρια φοροεπιδρομή με το νέο φορολογικό που χτυπά και τους μικρομεσαίους αγρότες. Το αγροτικό εισόδημα έχει λεηλατηθεί από τους εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες, με τη συμπαράσταση και κάλυψη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ληστεία εντείνεται τώρα και με το ληστρικό φορονομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και δηλώνει: «Αρνούμαστε να γίνουμε για άλλη μια φορά τα θύματα της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της οικονομικής κρίσης που το μεγάλο κεφάλαιο δημιούργησε. Μας κοροϊδεύουν ότι τα μέτρα είναι προσωρινά για να σωθούμε απ' τη χρεοκοπία. Είναι μέτρα που υπαγορεύονται από την ΕΕ, που έχουν στόχο να διευκολύνουν τη μονοπώληση της αγοράς και τον εκτοπισμό των μικρών αυτοαπασχολούμενων».

Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. ως εξής:

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Μισθωτοί τεχνικοί - Αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ.

Ομόνοια: Σωματεία και εργαζόμενοι: Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών.

Πλ. Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι: Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Τηλεπικοινωνιών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δυτικών Συνοικιών και 3ου - 4ου Διαμερίσματος, 5ου - 6ου Διαμερίσματος, Βορειοδυτικών και Βόρειων συνοικιών.

Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).

Σταθμός «Ευαγγελισμού»: Σωματεία, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι: Υγείας, Ανατολικών, Βορειοανατολικών Συνοικιών 7ου Διαμερίσματος.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Νότιων, Νοτιοανατολικών Συνοικιών και 2ου Διαμερίσματος.

Μοναστηράκι: Συνδικάτα και εργαζόμενοι του Πειραιά.

«ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Καρατόμηση μισθών - κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων

Εγκύκλιος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Την εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου που καρατομεί τους ονομαστικούς μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μαζί και με τις «διατάξεις» για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλα ΝΠΔΔ που επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό, στάλθηκε χτες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στη βάση του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σε εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης :

  • Προβλέπεται αναδρομική μείωση (από 1η Γενάρη 2010) στα κάθε είδους επιδόματα κατά 12%. Για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν καταβάλλονται επιδόματα αλλά μόνο ένας ενιαίος μισθός προβλέπεται οριζόντια μείωση του μισθού σε ποσοστό 7%.
  • Για καθένα από τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα όπως και για την άδεια προβλέπεται μείωση σε ποσοστό 30%.
  • Ειδική νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει για φορείς του δημοσίου, στους οποίους υπάρχουν σε ισχύ συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες και καταργούνται. Και για τις περιπτώσεις αυτές θα εφαρμόζεται η λεγόμενη εισοδηματική που αποφάσισε η κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν κάθε άλλη διάταξη νόμου, διαιτητική απόφαση κ.ά. χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση.
  • Η αναδρομική απαλλοτρίωση των μισθών κλιμακώνεται με τη μισθοδοσία των επόμενων μηνών. Για ποσά μέχρι 150 ευρώ γίνεται εφάπαξ, μέχρι 300 ευρώ σε δύο μηνιαίες δόσεις, μέχρι 600 ευρώ σε 4 δόσεις, μέχρι 1.000 ευρώ σε 6 δόσεις και για μεγαλύτερα ποσά σε 8 δόσεις, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι 31 Δεκέμβρη 2010.
  • Το ανώτατο όριο υπερωριακής απογευματινής εργασίας ανά εργαζόμενο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 40 ώρες το μήνα (από 60 που ίσχυε).
Συγκεντρώσεις σε 60 πόλεις

Αθήνα: 7.30 μ.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Ξάνθη: 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κομοτηνή: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη: 7.30 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Κοζάνη: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Σέρρες: 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Βέροια: 7 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου

Νάουσα: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς: 7.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Εδεσσα: 7 μ.μ., Μικροί Καταρράκτες

Γιαννιτσά: 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Κατερίνη: 7 μ.μ., Συντριβάνι (πλατάνι)

Φλώρινα: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά: 7 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Γρεβενά: 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Βόλος: 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Χαλκίδα: 7.30 μ.μ., πλατεία αγοράς

Λαμία: 7 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Αμφισσα: 8.30 μ.μ., πλατεία Λαού

Λιβαδειά: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλιβέρι: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Θήβα: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο 8.00 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πάτρα: 7.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Τρίπολη 8.00 μ.μ., πλατεία Αγίου Βασιλείου

Καλαμάτα 8 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Πύργος: 7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Κεφαλονιά: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Σπάρτη: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος: 7.30 μ.μ., Περιβολάκια

Ζάκυνθος: 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά: 7.30 μ.μ., Νέα Καταστήματα

Ηράκλειο: 7 μ.μ., Νομαρχία

Ρέθυμνο: 7.30 μ.μ., Δημαρχείο

Ιεράπετρα: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αγ. Νικόλαος: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Γιάννενα: 7 μ.μ. Δημαρχείο

Αρτα: 8.30 μ.μ. πλατεία Κιλκίς

Πρέβεζα: 8 μ.μ. Θεοφάνειο

Ηγουμενίτσα: 7 μ.μ. Πεζόδρομος

Αγρίνιο: 8 μ.μ. πλατεία Δημοκρατίας

Μεσολόγγι: 8 μ.μ. κεντρική πλατεία

Ναύπακτος: 8 μ.μ. κεντρική πλατεία

Κέρκυρα: 7.30 μ.μ. πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα: 8 μ.μ. Αγιος Μήνας

Σάμος: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ικαρία: 8 μ.μ., Εύδηλο

Ρόδος: 6.30 μ.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μυτιλήνη: 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Λήμνος: 8 μ.μ. λιμάνι Μύρινας

Επίσης ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κω και στην Κάλυμνο, ενώ τις επόμενες μέρες θα καθοριστεί η ώρα και ο τόπος συγκέντρωσης.

Στις 9 Απρίλη

Στη Λάρισα στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, στα Τρίκαλα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενώ ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Καρδίτσα. Επίσης, στη Χίο στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο Απλωταριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ