ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Εκρυθμη κατάσταση με δεκάδες νεκρούς
  • Η αναταραχή φαίνεται να βολεύει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή
  • Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δημιουργία νέας κυβέρνησης

Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ
Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ
ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χτες το Κιργιστάν, ύστερα από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που έχουν εξαπλωθεί σε μια σειρά πόλεις της χώρας, ανάμεσα σ' αυτές και στην πρωτεύουσα, το Μπισκέκ. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, καθώς - μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές - οι αρχές έκαναν λόγο για πάνω από 40 και η αντιπολίτευση για περισσότερους από 100, οι περισσότεροι από σφαίρες. Ξεπερνούν τους 400 οι τραυματίες, ενώ αρκετοί ηγέτες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν, όμως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μολντομούσα Κονγκάντιεφ, σκοτώθηκε στην πόλη Ταλάς, πληροφορία, όμως, που διαψεύσθηκε από το υπουργείο.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι», επικαλούμενο δηλώσεις ηγετών της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Ντανιγιάρ Ουσένοφ υπέγραψε επιστολή παραίτησης και ήδη σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, ενώ αναφέρεται επίσης πως ο Πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ εγκατέλειψε την πρωτεύουσα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Νωρίτερα, χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και στα κεντρικά γραφεία των κρατικών ραδιοσταθμών και τηλεόρασης διακόπτοντας για λίγο το πρόγραμμα, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφαξ» μετέδωσε πληροφορίες πως διαδηλωτές εισέβαλαν και λεηλάτησαν το σπίτι του Προέδρου Μπακίγιεφ.

Χτες το βράδυ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρία Νόβοστι» μετέδωσε ότι μέλη της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους οπαδούς τους να αποχωρήσουν από τις συγκεντρώσεις και από τους δρόμους, ενώ την ίδια περίπου στιγμή ξεκινούσαν συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως είπε ο Ελμουρζα Σατιμπαλντίεφ, σύμβουλος της κυβέρνησης, στο πρακτορείο ειδήσεων «24kg».

Οι πρώτες διαμαρτυρίες ξέσπασαν την Τρίτη, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Ταλάς ενάντια στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, απαιτώντας ταυτόχρονα την παραίτηση του Προέδρου Μπακίγιεφ, κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Η Ρωσία διέψευσε χτες τις κατηγορίες, που τη θέλουν να έχει άμεση σχέση με τα συμβάντα στο Κιργιστάν και κάλεσε την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «όταν ο Μπακίγιεφ ήρθε στην εξουσία, άσκησε δριμύτατη κριτική στον ανατραπέντα Πρόεδρο Ακάγιεφ για την αυταρχική διοίκηση και την οικογενειοκρατία. Εχω την εντύπωση πως ο Μπακίγιεφ έπεσε στην ίδια παγίδα». Εκκλήσεις για ηρεμία απηύθηναν τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, όσο και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον, ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη κ.ά.

Στρατηγική θέση στην Κεντρική Ασία

Το Κιργιστάν, που είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης με πληθυσμό που φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει υποστεί σημαντικές - αρνητικές για το λαό - αλλαγές μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα «ενδιαφέρουσα» τοποθεσία για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών (ΝΑΤΟ και Ρωσίας) και την επίτευξη σχεδίων τους στην Κεντρική Ασία. Σήμερα στο έδαφός της «φιλοξενεί» μία αμερικανική στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο «Μανάς» ώστε να εφορμούν και να συνεχίζουν την κατοχή τους στο Αφγανιστάν, αλλά και μια ρωσική στρατιωτική βάση, ενώ το Κρεμλίνο διεκδικεί και τη δημιουργία και δεύτερης. Ο Πρόεδρος Μπακίγιεφ - που ανέβηκε στην εξουσία μετά τη λεγόμενη «επανάσταση των τουλιπών» το 2005 στηριζόμενος και στις πλάτες των ΗΠΑ - στις αρχές του 2009 είχε ανακοινώσει το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης μετά από την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον ίδιο και το Ρώσο ομόλογό του για παροχή δανείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και «βοήθεια» 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνησή του αυτή ήταν ουσιαστικά ένας εκβιασμός προς τις ΗΠΑ που έφερε τελικά τα ...επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η Ουάσιγκτον συμφώνησε να αυξήσει κατά τρεις φορές την ετήσια πληρωμή για τη χρήση της βάσης στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Μπακίγιεφ να μην εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστές και να υποδαυλίζουν την έκρυθμη κατάσταση, πατώντας βεβαίως στην άθλια οικονομικοκοινωνική κατάσταση που βιώνει ο λαός.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις από ιμπεριαλιστές

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αυστηρές προειδοποιήσεις στο Σερβοβόσνιο πρωθυπουργό Μίλοραντ Ντόντικ που τάχθηκε υπέρ της «ειρηνικής διάλυσης» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης απηύθυναν χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο Ισπανός ομόλογός του Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος και ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, Βαλεντίν Ινζκο.

Οι ξένοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις δηλώσεις «απαράδεκτες» σημειώνοντας ότι η διάλυση του προτεκτοράτου δε προβλέπεται απ' τη συνθήκη του Ντέιτον που οδήγησε το 1995 στον τερματισμό των συγκρούσεων του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Απ' την άλλη, προσπάθησαν να προωθήσουν την θέσπιση «πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων» πριν τις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη με απώτερο στόχο την ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο Τζέιμς Στάινμπεργκ πάντως αναμενόταν να φθάσει χτες βράδυ και στο Βελιγράδι όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για «βελτίωση της συνεργασίας» των Σέρβων με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς ώστε να προχωρήσει στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο η ενσωμάτωση του εκεί σερβικού πληθυσμού στις διοικητικές δομές των Κοσσοβάρων Αλβανών. Μάλιστα, ο Στάινμπεργκ πριν φθάσει στο Βελιγράδι είχε εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην πολιτική που ακολουθεί ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ...

Στο μεταξύ, το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο νέας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για το Κοσσυφοπέδιο, όπου εκφράζει «έντονες ανησυχίες» για τις προσπάθειες της Πρίστινας να ενσωματώσει τους Σέρβους του βόρειου τμήματος της περιοχής σημειώνοντας τον κίνδυνο να σημειωθούν επικίνδυνες εντάσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ