ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Διαταγή ακόμα και για βίαιη προσαγωγή αυτόπτη μάρτυρα

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος στα Εξάρχεια

Eurokinissi

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος στα Εξάρχεια
ΑΜΦΙΣΣΑ (Της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΖΗ)

Την προσαγωγή στο δικαστήριο του 17χρονου αυτόπτη μάρτυρα και καλύτερου φίλου του δολοφονημένου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είτε με απλή συνοδεία, είτε με βίαιη προσαγωγή σε περίπτωση άρνησης, διέταξε χτες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στο οποίο διεξάγεται η δίκη των δύο ειδικών φρουρών στην Αμφισσα.

Ο μάρτυρας, που αναμενόταν να καταθέσει χτες, δεν προσήλθε στο δικαστήριο, γιατί όπως είπε στον συνήγορο της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου, Νίκο Κωνσταντόπουλο, παρακολουθείται από την αστυνομία. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή αυτή την αναφορά εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ανυπόστατος. Η Ελληνική Αστυνομία ουδέποτε έθεσε σε παρακολούθηση το συγκεκριμένο νεαρό ή άλλο άτομο που σχετίζεται με την υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του αυτόπτη μάρτυρα είχε πει στο δικαστήριο ότι ο γιος του βρισκόταν σε συναισθηματική φόρτιση και δεν μπορούσε να καταθέσει. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται αδυναμία του μάρτυρα να καταθέσει σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις που έχει προσκομίσει. Ο εισαγγελέας Χ. Λακαφώσης μάλιστα (με δική του πρόταση αποφασίσθηκε η προσαγωγή) τον χαρακτήρισε ουσιώδη μάρτυρα και έκρινε την κατάθεσή του κρίσιμη στη συγκεκριμένη στιγμή, για την αποδεικτική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι, λίγο νωρίτερα, ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας, με αφορμή τη μη προσέλευση του αυτόπτη μάρτυρα στο δικαστήριο, δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει από δω και πέρα στη δίκη αν δεν ξεκινήσει το δικαστήριο με την κατάθεσή του. Ακόμα, χαρακτήρισε κωμικά τα κωλύματα ενός παιδιού που είδε μπροστά στα μάτια του το φίλο του να πέφτει νεκρό από πυρά αστυνομικού. Επιπλέον, είπε ότι συνεργάζεται με ένα ολόκληρο κύκλωμα που το χαρακτήρισε επικίνδυνο και το οποίο έχει καθορίσει από την αρχή τη διαδικασία της δίκης.

Ζήτησε να ξανακαταθέσουν μάρτυρες

Χτες, ο Αλ. Κούγιας επικαλέστηκε έγγραφη ανώνυμη επιστολή που ήρθε στο γραφείο του από συμφοιτητή - όπως είπε - του αυτόπτη μάρτυρα και χαρακτήρισε τους αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ακραίους, αναρχικούς και επικίνδυνους που έχουν ως άνδρο τους την περιοχή των Εξαρχείων και καλούν τους νέους να προχωρήσουν σε επεισόδια. Προσκόμισε στο δικαστήριο ανακοινώσεις οργανώσεων από ιστοσελίδες με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή μέχρι και προσκλήσεις φορέων για εκδηλώσεις που έγιναν, ύστερα από έρευνα που προέβησαν. Ακόμα, κατηγόρησε τους αυτόπτες μάρτυρες που εξετάστηκαν από το δικαστήριο ότι «αυτοί δημιούργησαν το Δεκέμβρη στην Αθήνα»!

Με βάση αυτά, ζήτησε από το δικαστήριο τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων (σ.σ. όλοι έχουν καταθέσει) και την εξέτασή τους υπό το νέο πνεύμα, όπως είπε, της ανωτέρω δράσης τους.

Ολα αυτά πυροδότησαν το κλίμα και οι συνήγοροι της οικογένειας Αλ. Γρηγορόπουλου, Ζωή και Ν. Κωνσταντόπουλος, μίλησαν για προσβολή της προσωπικότητας των μαρτύρων, συκοφαντική δυσφήμιση και κατηγορίες που αποσκοπούν να επιβεβαιώσουν τους υπερασπιστικούς μηχανισμούς. Οσοι, όπως είπαν χαρακτηριστικά, ενδιαφέρονται για μια δίκαιη δίκη, αυτή την ανώνυμη επιστολή θα την πήγαιναν για δακτυλοσκόπηση και διερεύνηση, για να φανεί από ποιους μηχανισμούς έχει σταλεί. Επίσης, πρόσθεσαν ότι ακόμη μια φορά γίνεται προσπάθεια χάλκευσης με διατυπώσεις αδίστακτες, προσπάθεια σύγχυσης για να παραμορφωθεί η πραγματικότητα, για να τραβά η δίκη.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε για δίκη φρονημάτων των αυτοπτών μαρτύρων και πρόσθεσε ότι «οι τακτικές ανωνύμων επιστολών αποτελούν μεθόδους από άλλες περιόδους». Στηλίτευσε τη θέση της υπεράσπισης για την εξέταση μαρτύρων με βάση την πολιτική τοποθέτησή τους. «Ανήκουν στα απόβλητα της ιστορίας οι δίκες φρονημάτων» είπε, ενώ ζήτησε από το δικαστήριο να μην επιτρέψει την αναβίωση τέτοιων μεθόδων.


ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλειστοί σήμερα οι δήμοι

Κλειστοί θα είναι σήμερα οι δήμοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο κινητοποίησης που αποφάσισαν η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενες για τη μείωση έως και 40% των θεσμοθετημένων πόρων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποφάσισε η κυβέρνηση, εξέλιξη για την οποία φέρουν σημαντικές ευθύνες οι διοικήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) των συλλογικών οργάνων του θεσμού.

Θυμίζουμε ότι οι δήμαρχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συναίνεσαν σε επιλογές που οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο τους δήμους, αλλά και τους εργαζόμενους, όπως στην προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας, στην παράδοση έργων και υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο και άλλα. Την ίδια ώρα συναινούν στον «Καλλικράτη» που θα σημάνει την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και μέσα από τους νέους μηχανισμούς τοπικής διοίκησης και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων σε δήμους και υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, στην κινητοποίηση δε θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόμενοι την κυβερνητική πολιτική αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, στην οποία άλλωστε έχει συμφωνήσει και η παράταξη της ΝΔ, αποδεχόμενη και προσφάτως τη μείωση κατά 10% στη χρηματοδότηση των δήμων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το ύψος των πιστώσεων που κατανέμεται είναι σύμφωνο με τα προβλεπόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο Δήμος Νίκαιας

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Νίκαιας σημειώνει ότι θα συμμετέχει στην κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν κάνει βήμα πίσω από τα αιτήματα που έχει θέσει και τα οποία είναι:

Οικονομική επάρκεια για την ΤΑ και απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων διαχρονικά από το 1990 ως σήμερα. Οχι αρμοδιότητες στους ΟΤΑ που διασπούν τον ενιαίο χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Οχι στο σχέδιο «Καλλικράτης» που θα ιδιωτικοποιήσει ακόμα βαθύτερα την ΤΑ και θα μεταφέρει στην ΤΑ το βάρος των κοινωνικών δαπανών από το κράτος στους δήμους και μέσω φορολόγησης στους δημότες, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους.

Καταγγέλλει το ρόλο της διοίκησης της ΤΕΔΚΝΑ

Το ρόλο και τους στόχους της διοίκησης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Αφορμή η απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ να προχωρήσει σήμερα σε αναστολή των κρατικών αρμοδιοτήτων των δήμων.

Ταυτόχρονα, η Συντονιστική αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν την κυβέρνηση, την ΕΕ, τη διοίκηση της ΤΕΔΚΝΑ «και όλους τους άλλους συνενόχους» για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους ΟΤΑ, αλλά και να παλέψουν για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή τους καλεί να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωση η Συντονιστική επισημαίνει ότι η ΤΕΔΚΝΑ από τη μια αναφέρεται - όψιμα - στα οικονομικά προβλήματα των δήμων και, από την άλλη, έχει επικυρώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για απόδοση στους δήμους μόνο ενός ελάχιστου ποσού (1,7 δισ.) από τα 9 δισ. που τους οφείλει το κράτος. Ακόμα έχει επικυρώσει τις βάρβαρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και στους ΟΤΑ και πρωτοστατεί για να μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν νέους φόρους. Ενώ ως στόχο της σημερινής κινητοποίησης θέτει να πάρει «τα ανάλογα "αργύρια" και ως αντάλλαγμα να συνεχίσει να στηρίζει τον αντιλαϊκό "Καλλικράτη"».


«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση με αφορμή την κινητοποίηση της ΤΕΔΚΝΑ

Με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση της ΤΕΔΚΝΑ η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) υπογραμμίζει:

«Ασφαλώς και πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις στους δήμους, όχι όμως σαν αυτή που αποφάσισε η ΤΕΔΚΝΑ, αλλά κινητοποιήσεις που θα είναι καλά οργανωμένες και προετοιμασμένες, που θα έχει προηγηθεί ενημέρωση των δημοτών και των εργαζομένων με συζητήσεις και αποφάσεις στα συλλογικά όργανα και βέβαια όχι με αυτά τα επιμέρους αιτήματα και σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά για όλα τα σοβαρά μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ σήμερα, για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους, από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αλλωστε, απόρροια αυτής της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής είναι η μη καταβολή των 9 και πλέον δισ. ευρώ που οφείλει η κυβέρνηση στους ΟΤΑ. Στην ίδια αυτή λογική, κινείται και το σχέδιο "Καλλικράτης", με το οποίο ενισχύεται η συμβολή της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και μέσω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους τομείς Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας, δηλαδή τομείς που την ευθύνη για τη χρηματοδότηση και υλοποίησή τους θα έπρεπε να την έχει το κράτος, με σκοπό την παραπέρα αποδιάρθρωση του ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους.

Ετσι, δεν μπορούν να εμφανίζονται σήμερα ως τιμητές και διεκδικητές οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι αυτοί που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική και στα συλλογικά όργανα της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ, εκφράζουν την αμέριστη υποστήριξή τους στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και αποδέχονται αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται με το σχέδιο "Καλλικράτης", όπως η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, με μεταφορά των οικονομικών βαρών στους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσω ιδιωτικών πληρωμών και δημοτικής φορολογίας, καθώς και η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην τοπική διοίκηση.

Η αντίσταση και η αντίδραση των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων έχει προοπτική και αποτέλεσμα εφόσον είναι πολιτική απόρριψης της αντιλαϊκής εξουσίας ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό εκφραστή της και δεν περιορίζεται σε επιμέρους αιτήματα.

Θα έχει αποτέλεσμα εφόσον συνδεθεί με την καταδίκη συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, εφόσον συμπορευτεί με το λαϊκό και εργατικό κίνημα, την πάλη για κατακτήσεις, αλλά και ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, για λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ