ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα αστυνομική επιχείρηση κατά μεταναστών

Εντείνεται τις τελευταίες μέρες το κυνηγητό σε βάρος μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας

Στιγμιότυπο από παλιότερη επιχείρηση της αστυνομίας σε κτίριο της οδού Βερανζέρου

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από παλιότερη επιχείρηση της αστυνομίας σε κτίριο της οδού Βερανζέρου
Νέα αστυνομική επιχείρηση - «σκούπα» έγινε χτες στο κέντρο της Αθήνας, με θύματα μετανάστες. Το κυνηγητό σε βάρος μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, διήρκεσε μέχρι αργά χτες το βράδυ με συνολικά 41 προσαγωγές και 4 συλλήψεις. Οι μετανάστες - στην πλειοψηφία τους από το Μπαγκλαντές - οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών όπου και κρατούνται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να απελαθούν.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε από κτίρια της οδού Γερανίου στους αριθμούς 14 και 38. Ανδρες της Αστυνομίας εισέβαλαν σε δύο κτίρια, απομακρύνοντας μετανάστες που μένουν εκεί, προχωρώντας και σε συλλήψεις. Από κοντά και συνεργεία του Δήμου Αθηναίων που ανέλαβαν, παρουσία Εισαγγελέα, να καθαρίσουν και να απολυμάνουν τα δύο κτίρια. Το γνωστό πρόσχημα δηλαδή που χρησιμοποιούν για να οργανώσουν τέτοιες επιχειρήσεις δίωξης μεταναστών. Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν στη γύρω περιοχή και το βράδυ.

Αλλωστε, η προστασία της δημόσιας υγείας που επικαλείται κυβέρνηση, δημοτική αλλά και νομαρχιακή αρχή Αθήνας αποτελεί το πρόσχημα, προκειμένου να δικαιολογούνται οι διώξεις σε βάρος των μεταναστών, οι οποίες ξεκίνησαν συντονισμένα το Μάη του 2009. Είχε προηγηθεί μια ολόκληρη συντονισμένη επιχείρηση αρμόδιων φορέων και μέσων ενημέρωσης που πίσω από τη δήθεν αγωνία για την εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης, προπαγάνδιζε κατά των μεταναστών που διαβιούν εκεί.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας την πλήρη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., υλοποιεί βήμα προς βήμα, όλο το πακέτο των αντιδραστικών και αντιμεταναστευτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θυμίζουμε ότι μόνο μέσα στο Μάρτη έγιναν τουλάχιστον τρεις τέτοιες αστυνομικές επιχειρήσεις με συλλήψεις και προσαγωγές μεταναστών που ζουν σε κτίρια του κέντρου. Σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων, η χτεσινή επιχείρηση έγινε με τη συνεργασία και της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και της Υγειονομικής Διεύθυνσης της Νομαρχίας Αθηνών.

Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι καθόλου άσχετο με όσα συμβαίνουν σε βάρος των μεταναστών δεν είναι και το γεγονός ότι η περιοχή του κέντρου της Αθήνας, έχει άμεση σύνδεση και με τις αξίες γης και τις χοντρές μπίζνες που παίζονται για την αγοραπωλησία κτιρίων και γης στην περιοχή.

  • Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση της αστυνομίας με 92 συλλήψεις και 16 προσαγωγές.
ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Χαράτσια από 5% έως 15% στο τετραγωνικό

Και χαράτσια από 5% έως και 15% (επί της τιμής ζώνης για κάθε αυθαίρετο τετραγωνικό) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων και υπέργειων ή υπόγειων χώρων που άλλαξαν χρήση και στην «τσιμπίδα» της εφορίας και των δήμων θα τεθούν, αλλά και θα βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι σε μια πολιτική ή δικαστική «ομηρία». Αυτόν τον άθλιο εμπαιγμό επιφυλάσσει σε τουλάχιστον 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες και η νέα ρύθμιση που ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο και παρουσίασε στους δημοσιογράφους η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, που βέβαια δεν έχει τίποτε να ...ζηλέψει από την ανάλογη της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η υπουργός όσο και ο υφυπουργός Θ. Μωραΐτης μίλησαν για ...«πράσινη» λύση, υποστηρίζοντας ότι τα πρόστιμα θα μπουν στο «πράσινο ταμείο» και θα κατευθυνθούν στη βελτίωση του ισοζυγίου των ελεύθερων χώρων, ωστόσο δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν γιατί να τα πληρώσει όλα αυτά με χαράτσια η κάθε λαϊκή οικογένεια που αγόρασε μια στέγη με τόσες στερήσεις και όχι οι μεγαλοκατασκευαστές που θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» του νόμου και την έλλειψη ελέγχων από τις κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση μιλά για ρύθμιση διατήρησης που θα ισχύει για 40 χρόνια, αν και η ίδια η υπουργός δήλωσε απερίφραστα ότι «και αυτή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή»!

Τα πρόστιμα

Για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμών ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει:

  • 5% επί της τιμής ζώνης για κάθε τετραγωνικό, αν πρόκειται για πρώτη κατοικία και ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι μέχρι 25 τετραγωνικά, 6% αν πρόκειται για δεύτερη κατοικία και 7,5% αν πρόκειται για ακίνητο πλην κατοικίας (επαγγελματικός χώρος κ.ά.).
  • 7% για πρώτη κατοικία, αν ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι μεταξύ 25 και 75 τετραγωνικά, 8,5% αν πρόκειται για δεύτερη κατοικία και 10,5% αν πρόκειται για ακίνητο πλην κατοικίας.
  • 9% για πρώτη κατοικία, αν ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι μεγαλύτερος των 75 τ.μ., 11% αν πρόκειται για δεύτερη κατοικία και 13,5% αν πρόκειται ακίνητο πλην κατοικίας.

Για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίων οικισμών θα πληρώνει:

  • 6% για πρώτη κατοικία και μέχρι 25 τετραγωνικά δηλούμενου ημιυπαίθριου, 7,2% για δεύτερη κατοικία και 9% για άλλο ακίνητο.
  • 8% για πρώτη κατοικία αν ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι από 25 έως 75 τ.μ., 9,6% αν είναι δεύτερη κατοικία και 12% για άλλο ακίνητο.
  • 10% για πρώτη κατοικία αν ο δηλούμενος ημιυπαίθριος είναι μεγαλύτερος των 75 τ.μ., 12% αν πρόκειται για δεύτερη κατοικία και 15% αν είναι άλλος χώρος.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης πρώτης κατοικίας με κλειστό ημιυπαίθριο 25 τ.μ σε περιοχή που η τιμή ζώνης είναι 1.500 ευρώ θα πληρώσει 1.875 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν τους κλειστούς ημιυπαίθριους ενός 8 μηνών από τη δημοσίευση της ρύθμισης. Κατά τη δήλωση θα πληρώνουν παράβολο 250 ευρώ, αν πρόκειται για κατοικία και 350 ευρώ αν πρόκειται για άλλους χώρους.

«Πολυτέλεια» οι σχολικές εκδρομές

76.106 λιγότεροι μαθητές, σε σχέση με πέρσι, συμμετείχαν στις φετινές σχολικές εκδρομές

Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι μαθητές συμμετέχουν στις σχολικές εκδρομές, λόγω του αυξημένου κόστους, σε συνδυασμό με τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος στις σχολικές εκδρομές συμμετείχαν 76.106 λιγότεροι μαθητές και 1.537 λιγότερα σχολεία, σε σχέση με πέρσι. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν τις διήμερες, τις τριήμερες και τις πολυήμερες εκδρομές των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από 22 Φλεβάρη μέχρι 31 Μάρτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, φέτος 27.935 μαθητές μετακινήθηκαν με αεροπλάνο, 131.623 με λεωφορείο, 27.721 με πλοίο και 6.159 με τρένο, δηλαδή συνολικά 193.438 μαθητές. Πέρσι, στις σχολικές εκδρομές συμμετείχαν 269.544 μαθητές. Τα σχολεία που πήγαν σχολική εκδρομή φέτος ήταν 4.168 (από 5.705 πέρσι).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εκδρομές της Γ' Λυκείου πραγματοποιήθηκαν κατά 52% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα) και κατά 48% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία, την Ισπανία και την Τσεχία).

Τα τουριστικά γραφεία και οι ξενοδόχοι, κάθε χρόνο, τρίβουν τα χέρια τους απ' τον τζίρο των εκδρομών, οι οποίες καταχωρούνται στα ...είδη τουρισμού, ενώ μόνο τυπικά θεωρούνται κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας! Τις εκδρομές, τελικά, τις χρυσοπληρώνουν οι γονείς των μαθητών, αντί να προσφέρονται - ως δικαίωμα - απ' το κράτος. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων διεκδικεί, μεταξύ άλλων, δωρεάν εκδρομές, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν, με χρήματα του υπουργείου, με έλεγχο στις εταιρείες μεταφοράς, τα ξενοδοχεία κ.α.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίθεση σε Αφρικανούς μικροπωλητές από τη Δημοτική Αστυνομία

Θύματα της πολιτικής καταστολής και διώξεων σε βάρος των οικονομικών μεταναστών αποτελούν οι πλανόδιοι μετανάστες μικροπωλητές που παλεύουν να βγάλουν αξιοπρεπώς ένα μεροκάματο. Χτες το απόγευμα, Αφρικανοί μετανάστες μικροπωλητές δέχτηκαν την επίθεση της Δημοτικής Αστυνομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας σε ρόλο «ράμπο» επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο στους πλανόδιους μικροπωλητές κοντά στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Οι μικροπωλητές αντέδρασαν και ακολούθησε ένταση. Στο σημείο έφτασε δύναμη της αστυνομίας, η οποία προσήγαγε έναν Σενεγαλέζο μετά από καταγγελία δημοτικού αστυνομικού ότι του επιτέθηκε.

Κάτοικοι της περιοχής και περαστικοί, που είδαν το περιστατικό αντέδρασαν και κατήγγειλαν τη συμπεριφορά των δημοτικών αστυνόμων. Μάλιστα, οι ίδιοι κατήγγειλαν ότι ο δημοτικός αστυνομικός που εμφανίζεται να δέχθηκε επίθεση, έπεσε μόνος του. Ο Αφρικανός που οδηγήθηκε στο ΑΤ Λευκού Πύργου, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Κηδεύτηκε ο Τζαννής Τζαννετάκης

Στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς έγινε χτες η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη. Ο Τζαννής Τζαννετάκης εκλεγόταν βουλευτής Α` και Β` Αθήνας με τη ΝΔ από το 1977 έως και το 2004. Διατέλεσε πρωθυπουργός από τον Ιούλη του 1989 έως τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου. Στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, διατέλεσε υπουργός Δημοσίων Εργων, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Τουρισμού και Πολιτισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ