ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο 17χρονος αυτόπτης μάρτυρας

Εστειλε επιστολή σε ιστοσελίδα με την οποία εξηγεί τους λόγους

ΑΜΦΙΣΣΑ (Της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΖΗ)

Τη βίαιη προσαγωγή του αυτόπτη μάρτυρα και καλύτερου φίλου του δολοφονημένου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου διέταξε χτες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας, γιατί δεν εμφανίστηκε ο 17χρονος να καταθέσει στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον πατέρα του, το παιδί έφυγε τη νύχτα από το σπίτι του και η οικογένειά του δεν έχει καμιά επαφή μαζί του. Επίσης, σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας που διαβάστηκε στο δικαστήριο, ο νεαρός αυτόπτης μάρτυρας δε βρέθηκε στο σπίτι του, όπου πήγαν οι αστυνομικοί το πρωί προκειμένου να το συνοδεύσουν στην Αμφισσα, μετά την προχτεσινή απόφαση του δικαστηρίου για προσαγωγή με απλή συνοδεία και σε περίπτωση άρνησης για βίαιη προσαγωγή.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αποστολή αποσπάσματος των πρακτικών στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθεί αν ο νεαρός έχει διαπράξει το αδίκημα της απείθειας και οι γονείς το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα Αλ. Κούγιας, είχε ζητήσει να ασκηθούν διώξεις τόσο στο νεαρό αυτόπτη μάρτυρα για απείθεια προς το δικαστήριο, όσο και στον πατέρα του και τη μητέρα του, για παραμέληση ανηλίκου. Ο Αλ. Κούγιας χαρακτήρισε τον αυτόπτη μάρτυρα επικίνδυνο μετέφηβο που διακωμωδεί το δικαστήριο και την ελληνική έννομη τάξη. Κι επανέλαβε ακόμη μια φορά τη θέση του για το ποιόν των αυτοπτών μαρτύρων.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωσταντοπούλου και Νίκος Κωσταντόπουλος, μίλησαν για σπίλωση όλων των αυτοπτών μαρτύρων και προσβολή και σπίλωση μνήμης θανόντος από την πλευρά της υπεράσπισης και του ίδιου του ειδικού φρουρού. Είπαν ότι αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα και επιφυλάχτηκαν για τα περαιτέρω. Επίσης, συμπλήρωσαν ότι υπάρχει μια τακτική, από την αρχή της δίκης, από την πλευρά του Αλ. Κούγια, για εκφοβισμό των μαρτύρων. Ο Ν. Κωσταντόπουλος μάλιστα, έκανε έκκληση στο δικαστήριο να μη δεχθεί την απόπειρα χειραγώγησης που γίνεται. Οπως είπε, το δικαστήριο δεν είναι ούτε κηδεμόνας του 17χρονου αυτόπτη μάρτυρα, ούτε των γονιών του. Υπάρχει προσπάθεια τρομοκράτησης των πάντων και αντιστροφή της κατάστασης. Δεν είναι κατηγορούμενος ο αυτόπτης μάρτυρας και οι γονείς του κι επανέλαβε, για ακόμη μια φορά, ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται να κατηγορούνται, παππούδες, μητέρες, αδέρφια αυτοπτών μαρτύρων «έχουν καταδικαστεί από την ιστορία και οδηγούν την κατάσταση πολύ πίσω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιστολή του 17χρονου σε ιστοσελίδα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι χτες, με επιστολή του στην ιστοσελίδα Ζougla.gr, ο 17χρονος αυτόπτης μάρτυρας εξηγεί τους λόγους που δε θα πάει να καταθέσει στο δικαστήριο. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει ότι «είναι πολιτική του επιλογή, να μην εμφανίζεται στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλά να διαμορφώνει ο ίδιος τα πλαίσιά του στα οποία θα εκφράσει τις αντιλήψεις του». Οπως λέει, δεν τον ενδιαφέρει η έκβαση της δίκης. Χαρακτηρίζει γελοιότητες και συνωμοσιολογίες τα όσα υποστήριξε ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, περί εμπλοκής του σε ακροαριστερές οργανώσεις. Σε σχέση με το ότι δεν παρακολουθείται από αστυνομικούς (σ.σ. κάτι που ανέφερε προχτεσινή ανακοίνωση της Ασφάλειας με αφορμή όσα είπε σχετικά ο πατέρας του στο δικαστήριο) σημειώνει ότι «όσο αυτοί δεν με παρακολουθούν, άλλο τόσο ο Κορκονέας δεν πυροβόλησε τον Αλέξανδρο». Τέλος, εύχεται στον κ. Κούγια όσο και στον πελάτη του καλά ξεμπερδέματα.

Η επιστολή, διαβάστηκε στο δικαστήριο από τον Αλ. Κούγια ο οποίος ζήτησε την προστασία τόσο του ίδιου, όσο των παιδιών του και του γραφείου του, καθώς όπως είπε, τη θεωρεί ευθεία απειλή για τη ζωή του. Επίσης, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του 17χρονου αλλά και των γονέων του, για τα αδικήματα της εκβίασης και της απειλής.

Αυθαίρετη δόμηση στα καμένα της Αττικής

Αυθαίρετα ξεφυτρώνουν στα καμένα της βορειονανατολικής Αττικής (φωτό από τη Ροδόπολη)

Eurokinissi

Αυθαίρετα ξεφυτρώνουν στα καμένα της βορειονανατολικής Αττικής (φωτό από τη Ροδόπολη)
Συνολικά 117 αλλαγές που αφορούν κυρίως σε ενδεχόμενη αυθαίρετη δόμηση ή σε αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους (εκχερσώσεις, εκσκαφές κ.λπ.), εντόπισε το «Σύστημα Τηλεπισκόπησης Χαρτογράφησης» για τις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009, που χρησιμοποίησε η Κτηματολόγιο ΑΕ. Οι καταγραφές αυτές, όπως ανακοίνωσε χτες η Κτηματολόγιο ΑΕ παραδόθηκαν στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να διαπιστωθούν και επιτόπου και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες κατεδάφισης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία παρακολούθησης και ανίχνευσης των αλλαγών για τη συγκεκριμένη περιοχή γίνεται σε μηνιαία βάση, ενώ τα αποτελέσματα υποβάλλονται εντός των τριών πρώτων ημερών κάθε μήνα στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για περαιτέρω ενέργειες.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: Τη συνέχιση της αποχής την Τρίτη 13, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Απρίλη, μέρες συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε πρόσφατη συνεδρίασή της. Σε ανακοίνωσή της μιλά για το «θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συστηματικά αμφισβητείται και υπονομεύεται, με διοχετευόμενη παραπληροφόρηση, βλαπτική για το κύρος, την αξιοπρέπεια των δικηγόρων, ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, ως επιστημόνων, ως ενεργών πολιτών» και για «όσους επιθυμούν τη μετατροπή, την αλλοίωση του δικηγορικού επαγγέλματος - λειτουργήματος, καθώς και τη μετατροπή των Δικηγορικών Συλλόγων σε συνεταιρισμούς.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΑΡΣΕΡ: Τα τηλεφωνικά κέντρα της Αμεσης Δράσης, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής είχαν πάρει «φωτιά» από έναν 39χρονο, που συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης στη Βορειοανατολική Αττική. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με την αστυνομία, έπαιρνε τηλέφωνα στα τρία τηλεφωνικά κέντρα και προειδοποιούσε για βόμβες, ενημέρωνε για τροχαία δυστυχήματα, αλλά και για φωτιές. Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., ο 39χρονος είχε στην κατοχή του δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία και κατασχέθηκαν.

ΤΡΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ από τη Θεσσαλονίκη ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να «αποκαθηλωθούν» οι εικόνες και τα θρησκευτικά σύμβολα από τα δικαστήρια της χώρας, θεωρώντας ότι η ανάρτησή τους είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, αλλά και παράνομη. Ο ένας εκ των δικηγόρων δηλώνει άθεος, η δεύτερη βουδίστρια και ο τρίτος δηλώνει μεν χριστιανός ορθόδοξος, απορρίπτοντας, όμως, την εμπλοκή των συμβόλων της πίστης στην ενάσκηση της κοσμικής εξουσίας.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Γνωμοδότηση για αυθαίρετα

Την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος θα αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία πλήρως, δηλαδή και ως προς το σκέλος της επιβολής των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης και ως προς το σκέλος της κατεδάφισης του αυθαιρέτου. Αυτό επισημαίνεται σε γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή, με αφορμή ερώτημα του Δήμου Κηφισιάς σχετικά με το ισχύον καθεστώς στο πεδίο των αυθαίρετων κατασκευών και το είδος των ευθυνών που μπορούν ενδεχομένως να αναζητηθούν από τα αρμόδια για την εφαρμογή των διατάξεων όργανα (αιρετά και μη), σε περίπτωση μη κατεδάφισής τους.

Παρά το γεγονός δηλαδή ότι οι σχετικές διατάξεις εναποθέτουν στις πολεοδομικές υπηρεσίες τη δυνατότητα να κρίνουν πότε μια αυθαίρετη κατασκευή πρέπει να κατεδαφιστεί και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης του παράνομου κτίσματος, η δικαστική αρχή έχει κάθε δικαίωμα να ελέγξει τη νομιμότητα των ενεργειών των αρμοδίων οργάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ