ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στήριξη των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης

Στη θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση» περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση στην «Παρέμβαση»
Από τη συζήτηση στην «Παρέμβαση»
«Διεκδικούμε ανυποχώρητα να γίνουν προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ και να μην εξαρτάται μόνο από τον ΑΣΕΠ. Προσλήψεις μαζικά, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Το πρόβλημα της εξάπλωσης των ναρκωτικών σε συνθήκες κρίσης ίσως γίνει μεγαλύτερο. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση, στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας, να τολμήσει να κόψει μέρος της χρηματοδότησης στο ΚΕΘΕΑ. Στις θεραπευτικές, δηλαδή, κοινότητες με τα στεγνά προγράμματα που αποδεδειγμένα εδώ και 27 χρόνια έχουν αποτελέσματα στη δουλειά τους, έχουν συμβάλει στην απεξάρτηση πολλών παιδιών. Και τώρα πρέπει ακριβώς να στηριχθεί η διαδικασία αυτή. Ταυτόχρονα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει ειδικά μέτρα για την εργασιακή απασχόληση των παιδιών που έχουν απεξαρτηθεί, διότι είναι το καλύτερο, αν θέλετε, παράδειγμα, απέναντι σε νέους που έχουν μπει σε αυτό το λούκι και δεν έχουν βρει ακόμα το δρόμο της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Ούτε ένα παιδί δεν πρέπει να μένει χωρίς δουλειά».

Τα παραπάνω υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε και μίλησε με τον διευθυντή της κοινότητας, εκπροσώπους του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, του θεραπευτικού προσωπικού, του Συλλόγου Γονέων, καθώς και με απεξαρτημένους.

Δοκιμασμένα προγράμματα

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος υπογράμμισε ότι το ΚΕΘΕΑ δεν εξαιρέθηκε από τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, υπήρξε δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης, τρία χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει προσλήψεις, ενώ η ανάγκη για τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων αυξάνει διαρκώς. Σε συνθήκες κρίσης, που αυξάνονται η ανεργία, η φτώχεια και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, η τοξικοεξάρτηση θα αυξηθεί, επισήμανε.

«Η θέση που παίρνουμε εμείς είναι ότι όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπούν, αλλά πρέπει να αυξηθούν γενναία, ειδικά τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Και η θέση μας αυτή πηγάζει απ' το ότι την κρίση δεν την προκάλεσε ο λαός. Ούτε με την ευδαιμονία που τάχα έχει, ούτε με τις υψηλές αμοιβές», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε:

«Επειδή ο λαός είναι θύμα, και όταν πάει καλά η οικονομία, και όταν δεν πάει καλά, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε ένα ευρώ περικοπή. Ισα ίσα, το αντίθετο. Αν αυτήν την περίοδο δεν υπάρξει ένταση της πίεσης, οι περικοπές θα είναι ακόμα πιο μεγάλες».

«Καλλιεργείται ένα κλίμα ότι ο λαός πρέπει να δώσει τον οβολό του στο ταμείο των ελλειμμάτων. Ο λαός έχει δώσει όχι μόνο τον οβολό του, τα δικαιώματά του έχει καταθέσει, κατακτήσεις έχει καταθέσει, με αυτήν την έννοια η πίεση τώρα πρέπει να είναι μεγαλύτερη», επισήμανε.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι δοκιμασμένα, 27 χρόνια τώρα, «δεν είναι κάτι αδοκίμαστο που δεν ξέρεις τα αποτελέσματα και λες "γιατί να το χρηματοδοτήσω;". Θα 'πρεπε να επεκταθούν τα προγράμματα αυτά».

Διεκδικήσεις σε κάθε μέτωπο

Αναφερόμενη στη στάση του Κόμματος απέναντι στο ζήτημα της απεξάρτησης, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Εμείς υιοθετήσαμε τα "στεγνά" προγράμματα όταν πρωτοεμφανίστηκαν. Υιοθετήσαμε αυτήν την άποψη χωρίς καλά καλά να ξέρουμε επιστημονικά τα θέματα. Μετά εξοικειωθήκαμε, για ποιο λόγο: Διότι έχει αυτό το στοιχείο ότι μπορώ να απεξαρτηθώ. Εχει το στοιχείο του αγώνα. Μας ταίριαζε, δηλαδή, ότι έδειχνε τη δύναμη του νέου ανθρώπου να απεξαρτηθεί. Από κει και πέρα πειστήκαμε και επιστημονικά. Και έχουμε απορρίψει όλα τα υποκατάστατα και διάφορες θεωρίες, που λένε ότι το πρόβλημα είναι ψυχιατρικό και μια σειρά θεωρίες που δεν οδηγούν στην πάλη γι' αυτό το πρόβλημα, που προσπαθούν να μεταθέσουν και τις βαθύτερες αιτίες και τις ευθύνες. Τα αποτελέσματα μας έπεισαν ότι τα στεγνά προγράμματα είναι ο καλύτερος τρόπος. Οι κυβερνήσεις υιοθετούν τα προγράμματα υποκατάστασης. Αλλά γιατί στραγγαλίζεις το ΚΕΘΕΑ; Δώσ' του όλη τη δυνατότητα να συνεχίσει τα προγράμματά του αφού έχει αποτελέσματα».

Το ΚΚΕ στις κρίσιμες στιγμές έχει στηρίξει το ΚΕΘΕΑ μέσα και έξω απ' τη Βουλή, επισήμανε ο Χ. Πουλόπουλος, τονίζοντας: «Αυτό που μας έχει φέρει κοντά είναι ο στόχος, αυτό που υποστηρίζει και το ΚΚΕ μέσα από το Πρόγραμμά του, ότι θέλει τους ανθρώπους χωρίς ναρκωτικά, μέσα στην κοινωνία, με δουλειά, με σπίτι».

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους γονείς, εργαζόμενους, απεξαρτημένους χρήστες, βρέθηκε και το ζήτημα της ανεργίας, που μαστίζει συνολικά τους νέους και ειδικότερα τους απεξαρτημένους.

«Ακριβώς επειδή υπάρχει ανεργία, χρειάζεται προγραμματισμένη πρόσληψη. Υπάρχει το Δημόσιο. Αμα θέλει, μπορεί να υποχρεώσει και τον ιδιώτη. Υπάρχουν θέσεις. Υπάρχουν τομείς, όπως οι τομείς της Υγείας, των υπηρεσιών, αν αναπτύξεις τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και των υποδομών, θα λείπουν εργατικά χέρια», είπε η Αλ. Παπαρήγα. «Σήμερα χρειάζεται να διεκδικήσουμε χρήματα για το ΚΕΘΕΑ, να διεκδικήσουμε προσλήψεις, πρόγραμμα επανένταξης, να βρίσκετε δουλειά», τόνισε ανάμεσα σε άλλα.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πλατιά εξόρμηση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πλατύ άνοιγμα σε φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους και καθηγητές σχεδιάζουν η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ.

Θέμα της εξόρμησης είναι η ανάγκη οργάνωσης της πάλης ενάντια στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το μαύρο μπλοκ της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, καθώς και η προβολή του άλλου δρόμου ανάπτυξης προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων, η λαϊκή εξουσία και οικονομία, ο σοσιαλισμός.

Η εξόρμηση θα ξεδιπλωθεί μέσα από πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει συσκέψεις, ομιλίες και περιοδείες με σκοπό την επαφή με χιλιάδες νέους και εργαζόμενους και το πρόγραμμα για τη Δευτέρα έχει ως εξής:

-- Στις 10 π.μ.: Στην ΣΤΕΦ Αθήνας ο Ν. Σταματόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στο Γεωλογικό και στο Χημικό ο Β. Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στη Φιλοσοφική ο Χ. Μπάθας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, στη ΣΓΤΚΣ ο Λ. Σακκάς και στη ΣΔΟ Αθήνας ο Γ. Καρασούλος, μέλος του Γραφείου της ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Στις 12 το μεσημέρι: Στην Αρχιτεκτονική, η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στη Μαδρίτη

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τους Κώστα Μπορμπότη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελεγχου και Δανάη Χέλμη, στέλεχος της Οργάνωσης, αναχώρησε για τη Μαδρίτη για να παραβρεθεί στο 11ο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικών Νεολαιών Ισπανίας.

Περιοδείες - συγκεντρώσεις

Συναντήσεις με σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς θα έχει τις επόμενες μέρες στην Εύβοια ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Σήμερα, Παρασκευή, 9 Απρίλη

-- Στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση με το σωματείο της ΣΕΛΜΑΝ.

-- Στη 1 μ.μ., συνάντηση με το σωματείο της Μηχανικής.

-- Στις 4 μ.μ., συνάντηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους Εξω Παναγίτσας, Χαραυγής, Αγ. Αναργύρων.

-- Στις 5 μ.μ., περιοδεία στα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ».

  • Τη Δευτέρα, 12 Απρίλη

-- Στις 10 π.μ., συνάντηση με το σύλλογο νεφροπαθών Εύβοιας και στις 11 π.μ. επίσκεψη στο ΘΧΠ στο Βαθύ Αυλίδας.

Επίσης, Οργανώσεις του ΚΚΕ προγραμματίζουν εκδηλώσεις με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του Κόμματος.

  • Σήμερα Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση που διοργανώνει στο Συνεδριακό Κέντρο Σπερχειάδας η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Αύριο Σάββατο 10 Απρίλη, στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο «Ναύπακτος» στη Ναύπακτο, θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ