ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
Επικίνδυνες διολισθήσεις με τα μεταλλαγμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφού πρώτα χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άδεια καλλιέργειας, εμπορίας και χρήσης στις ζωοτροφές στην μεταλλαγμένη πατάτα «Αmflora» της πολυεθνικής BASF, βάσει δύο γνωμοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που θεωρούσαν το προϊόν «ασφαλές» για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, στη συνέχεια προέκυψε και μία ...τρίτη γνωμοδότηση που έλεγε ...άλλα. Συγκεκριμένα, ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας και τρίτη γνωμοδότηση της EFSA, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί να αποκλειστεί η μεταφορά στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα ενός γονιδίου που εμπεριέχεται στην πατάτα «Αmflora», το οποίο αυξάνει την αντίσταση σε αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, επειδή οι πιθανότητες για όλα τα παραπάνω ήταν ...μικρές, η Επιτροπή χορήγησε τη σχετική άδεια στην BASF, η οποία μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ανακοινώνει την έναρξη μαζικής καλλιέργειας του μεταλλαγμένου προϊόντος της, εντός του 2010.

(ΥΓ: Πριν κάποιοι ισχυριστούν ότι η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στις «οικολογικές» της ανησυχίες και δεσμεύσεις, δε θα επιτρέψει την εισαγωγή της «amflora» στη χώρα μας, οπότε και οι Ελληνες καταναλωτές είναι «ασφαλείς», ας ρίξουν πρώτα μια ματιά στον όγκο των εισαγωγών κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κ.ά., που η μεταλλαγμένη πατάτα και όχι μόνο χρησιμοποιείται ελεύθερα. Τους προστατεύουμε έναντι κατηγοριών για υποκρισία...). Και μη μας πουν ότι είναι ατομική ευθύνη το διατροφικό πρόβλημα, άρα να ψάχνουμε αν αναγράφεται ή όχι το μεταλλαγμένο, μιας και η ΕΕ έχει ως μέτρο προστασίας την αναγραφή, γιατί τα μονοπώλια των τροφίμων ό,τι θέλουν κάνουν με τη βούλα των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Παίζουν με την υγεία των ανθρώπων...

Πολλή κουβέντα έγινε τις προηγούμενες μέρες για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, με αφορμή το πρόβλημα υγείας του υπουργού Εργασίας. Κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα καθημερινά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Και έρχονται ακόμα χειρότερα. Η νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή του κράτους, ο λεγόμενος «Καλλικράτης» επιφυλάσσει μεγαλύτερα δεινά για τους εργαζόμενους και στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη Γαλλία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ελληνική έκδοση της «Le Monde Diplomatique», στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που είχαν στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας έκλεισε τις μαιευτικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων που πραγματοποιούν λιγότερους από 300 τοκετούς το χρόνο, θεωρώντας ότι κοστίζουν υπερβολικά ακριβά. Το ίδιο ισχύει και για τις χειρουργικές κλινικές, οι οποίες πλέον οφείλουν να πραγματοποιούν περισσότερες από 1.500 ιατρικές πράξεις ετησίως.

... στο όνομα του κέρδους

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ υπάρχει δήλωση ενός καθηγητή που εργάζεται σε νοσοκομείο, ο οποίος σημειώνει: «...δημιούργησαν τεχνητά την ιδέα ότι υπάρχουν ασθενείς συμφέροντες από οικονομική άποψη και ασθενείς μη συμφέροντες. Και τι συμφέρει από οικονομική άποψη; Οτιδήποτε μπορεί εύκολα να ποσοτικοποιηθεί, δηλαδή οι καθαρά τεχνικές ιατρικές διαδικασίες μέσης σοβαρότητας, οι οποίες μπορούν να προγραμματιστούν εύκολα, σε άτομα που δεν παρουσιάζουν ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορεί εύκολα να προγραμματιστεί πλήθος επεμβάσεων καταρράκτη σε μία μέρα. Και τι δεν είναι συμφέρον από οικονομική άποψη; Ο,τι θεωρείται πολύπλοκο: οι χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι ψυχικά και κοινωνικά πάσχοντες. Ξέχασαν απλούστατα ότι το νοσοκομείο οφείλει να περιθάλπτει φτωχούς ασθενείς και σοβαρά περιστατικά...».

Αυτή είναι η πραγματικότητα που οδηγεί ο καπιταλισμός. Τα καπιταλιστικά κράτη αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα την υγεία του ανθρώπου και τις ανάγκες του για περίθαλψη και φροντίδα, με τραγικά αποτελέσματα. Είναι κι αυτό ένδειξη για το πόσο σάπιο και ξεπερασμένο είναι αυτό το σύστημα. Και γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας για την ανατροπή του.


Στήριξη στην εκμετάλλευση του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ, ΦΥΣΙΚΑ, ΚΑΙ δε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, κ. Τρισέ ! Δε χρειάζεται να μας το πει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...

Για να είμαστε ακριβείς, ακόμη και αν θέλαμε «ντε και καλά» να χρεοκοπήσουμε από μόνοι μας, απλούστατα δε θα μας άφηναν. Δε θα μπορούσαν να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οχι γιατί θα έθιγε το κύρος του οικοδομήματος της ΕΕ και τις αξίες της. Ούτως ή άλλως, αυτά υπάρχουν μόνο στις στομφώδεις διακηρύξεις των ευρω-λάγνων κάθε σχετική επέτειο.

Ούτε γιατί τα κράτη - μέλη της ΕΕ και οι θεσμοί και οργανισμοί της εμφορούνται από ένα αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Για συμφέροντα πολυεθνικών και μόνο μιλάμε, άλλωστε.

Ο λόγος είναι απλός, απλούστατος: Γιατί την ...αγελάδα την αρμέγεις, δεν την σκοτώνεις!

Κι ο ελληνικός (όπως και κάθε άλλος ευρωπαϊκός) λαός είναι μια θαυμάσια αγελάδα για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί η ΕΕ.

Πληρώνει τον ΦΠΑ του, χάνει ολοένα και περισσότερα δικαιώματα, δουλεύει, παράγει και στην ανάγκη κάνει και τη θητεία του. Εννοείται, φυσικά, πως δανείζεται και πληρώνει τα δέοντα σε τόκους και πανωτόκια.

Είναι και μια θαυμάσια αγορά επίσης, αφού οι δημόσιοι οργανισμοί (όσοι έμειναν, δηλαδή) οδηγούνται στο να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την ...«ιδιωτική πρωτοβουλία»

Δε θέλουν για κανένα λόγο να μας χάσουν. Τους είμαστε πολύτιμοι...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η δήλωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους και άλλες σχετικές δεν έχουν κανέναν εισπρακτικό χαρακτήρα.

Αυτό το υπουργείο ασχολείται αποκλειστικά με την ...αισθητική. Δεν το απασχολούν ποταποί στόχοι, όπως η συλλογή χρημάτων. Είναι υπεράνω αυτών των πραγμάτων...

Μόνο που θα δυσκολευτεί λίγο να μας πείσει, γιατί όλη η πολιτική της κυβέρνησης είναι εισπρακτική. Κι από ό,τι λέει ο πρωθυπουργός ...δε γίνονται εξαιρέσεις στα υπουργεία.

Γρηγοριάδης Κώστας

Κρατικό χρέος και τοκογλυφία

Η Ελλάδα, από τον Οκτώβρη του 2009, ζει στη σκιά των ...spreads. Οι τηλεοράσεις, ο Τύπος, οι ηλεκτρονικές σελίδες ενημερώνουν ανά ώρα και με ακρίβεια θερμομέτρου, για τις αυξομειώσεις τους, τις δηλώσεις των ξένων αναλυτών για την ελληνική οικονομία, ενώ οι παρουσιαστές, συμπάσχοντες με το υπόλοιπο σώμα, εκφράζουν καθημερινά την αγωνία τους αν θα πέσουν. Μπορεί το σκηνικό να προσφέρει τροφή στους γελοιογράφους, οφείλουμε, όμως, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Οι κινήσεις κεφαλαίων που γίνονται σήμερα με βάση το ελληνικό κρατικό χρέος - τα ομόλογα - είναι μια καθαρά κεφαλαιοκρατική υπόθεση. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στη σφαίρα της κυκλοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου. Το ίδιο το κρατικό χρέος και η αναχρηματοδότησή του αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας από το τραπεζικό κεφάλαιο, ελληνικό και ξένο.

Την περίοδο που δεν υπήρχαν τα σημερινά προβλήματα, το κίνητρο των αγοραστών ελληνικών ομολόγων ήταν, φυσικά, η κερδοσκοπία. Αγόραζαν, π.χ., ομόλογα από το ελληνικό Δημόσιο σε τιμή 100 και τα μεταπωλούσαν σε τιμή 103, στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά. Από την άλλη, τα κρατικά ομόλογα αποτελούν τη βάση για να δανείζονται οι ίδιες οι εμπορικές τράπεζες με χαμηλότοκο επιτόκιο. Κοντολογίς, από τότε που αναπτύχθηκε και στην Ελλάδα η λεγόμενη δευτερογενής αγορά κρατικών ομολόγων, το 1997, τράπεζες, «θεσμικοί επενδυτές» και κεφάλαια υψηλού κινδύνου, κυριολεκτικά, θησαύρισαν από τις πράξεις αγοραπωλησίας κρατικού χρέους. Χαμένος, βέβαια, ο ελληνικός λαός που πλήρωνε αδρά όλα αυτά τα αρπακτικά.

Σήμερα η κερδοσκοπία αναζωπυρώνεται με άλλες μορφές. Με κεφαλαιοκρατικούς πάντα όρους, το ελληνικό κρατικό χρέος θεωρείται από τις «διεθνείς αγορές» ότι εμπεριέχει υψηλό βαθμό κινδύνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τη μεγάλη πτώση των τιμών τους. Από την ίδια τη λειτουργία του ομολόγου, η απόδοσή του (το επιτόκιο) κινείται σε αντίστροφη κατεύθυνση από την τιμή του. Δύο φορές βρήκε η κυβέρνηση το 2010 να πουλήσει κρατικά ομόλογα και το επιτόκιο δανεισμού εκτινάχθηκε πάνω από το 6%. Στο παρελθόν ο εσμός των κορακιών που συμμετείχαν στις δημοπρασίες κρατικού χρέους κερδοσκοπούσαν με τις τιμές αγοράς - πώλησης των ομολόγων, σήμερα κερδοσκοπούν απαιτώντας τοκογλυφικά επιτόκια. Οι μορφές κίνησης των ομολόγων, με τη συνεπακόλουθη κερδοσκοπία που τις συνοδεύει, αποτελούν μορφές κίνησης της καπιταλιστικής αγοράς. Μορφές κίνησης, τις οποίες χρησιμοποιούν οι κεφαλαιοκράτες του χρήματος, για να καταληστεύουν τους λαούς. Με την ευλογία και σύμφωνη γνώμη των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από ιδεολογική και πολιτική σκοπιά, διαχειρίζεται και ενισχύει τη μορφή οργάνωσης της καπιταλιστικής κοινωνίας. Είναι, δηλαδή, κυβέρνηση των κεφαλαιοκρατών και, από την άποψη αυτή, συνυπεύθυνη για τα κερδοσκοπικά παιγνίδια που συντελούνται σήμερα με το κρατικό χρέος. Τα έχει ενισχύσει. Και όχι μόνον αυτό. Με πρόσχημα τα προβλήματα αυτά, έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανούς σφοδρότητας επίθεση σε βάρος του ελληνικού λαού και παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που είχαν ήδη προαποφασιστεί σε παρελθόντα χρόνο από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις - μέλη της. Καμία ανοχή στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Οι συνθήκες σήμερα απαιτούν να ξεδιπλωθούν μαζικοί ταξικοί αγώνες, οι οποίοι θα αμφισβητούν την καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας και θα έχουν σαφή προοπτική τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ