ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μέλη της ΚΝΕ παραπέμπονται σε δίκη

Κατηγορούνται ότι ρύπαιναν το περιβάλλον γράφοντας συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ

Στην παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ - και, μάλιστα, στις προεκλογικές περιόδους - καθώς και στην τρομοκράτηση των νέων κομμουνιστών αποσκοπεί η παραπομπή σε δίκη τεσσάρων μελών της Οργάνωσης Καρδίτσας της ΚΝΕ - η δίκη προγραμματίστηκε για τις 8 Ιούνη 2010 - που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια να γράφουν συνθήματα το βράδυ της 7ης Ιούνη 2009, παραμονή των ευρωεκλογών.

Για να δικαιολογήσει την παραπομπή σε δίκη, η εισαγγελία φτάνει στο σημείο να καταγγείλει τους νεολαίους κομμουνιστές ότι με τα συνθήματα που έγραφαν «με πρόθεση προκάλεσαν ρύπανση στο περιβάλλον, ως τέτοιου νοούμενου του συνόλου των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες, κατά παράβαση του Ν. 1650/1986»!

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ «καταδικάζει τις πολιτικές διώξεις των μελών της ΚΝΕ και καλεί τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας σε επαγρύπνηση, σε συσπείρωση και αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της πολιτικής δραστηριότητας του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε συνθήκες που θα οξύνεται ακόμα περισσότερο η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού».


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζωπύρωση των εσωκομματικών τριβών

Προειδοποιήσεις Σαμαρά για τη στάση Μπακογιάννη με αφορμή τη συνεδρίαση της ΚΕ

Εσωκομματικές τριβές, στις οποίες μερίδα του Τύπου έδωσε τη διάσταση επικείμενης ρήξης, προκάλεσε στη ΝΔ η γνωστοποίηση της πρόθεσης της Ντ. Μπακογιάννη να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που συγκαλείται την Κυριακή για να εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές που εισηγείται ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς.

Η «ανταλλαγή πυρών» ανάμεσα στο επιτελείο της Ντ. Μπακογιάννη και αυτό της ηγεσίας της ΝΔ ξεκίνησε όταν απ' την πλευρά της πρώτης χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση αυτή ως «κατώτερη των περιστάσεων» και ως μια «διαδικασία που επαναφέρει το κόμμα στην εσωστρέφεια». Για «προκλητική απαξίωση των κομματικών διαδικασιών», έκαναν λόγο κύκλοι της Ρηγίλλης και τόνιζαν ότι η συμμετοχή σε κομματικές διαδικασίες είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους.

Στην Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε και προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς χτες βράδυ μιλώντας στη Συνδιάσκεψη της Κοζάνης. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Τη στιγμή της υπέρτατης μάχης για τον τόπο, δεν συγχωρείται καμιά παραφωνία. Τελεία και παύλα. Εχουμε, για το καλό του τόπου, πολλή δουλειά μπροστά μας, για να μας κρατάνε πίσω τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Αλλωστε, η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων, και μάλιστα της ΚΕ, δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες, ούτε ως ευκαιρία "νομής" κομματικής εξουσίας (...) Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να διασύρει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες και να προσβάλλει τα όργανα του κόμματος».

Ακόμα, ο Α. Σαμαράς υποσχέθηκε πως το Συνέδριο του κόμματος «θα καθαρίσει την παράταξη απ' ό,τι την πλήγωσε. Θα απαλλάξει το Κόμμα - όπως το έχω υποσχεθεί - από τα "βαρίδια" του». Κατά τα άλλα, ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης», αποδίδοντας σε «γκάφες, αυτοκαταστροφική μανία, παλινωδίες, αβουλία, καθυστερήσεις» την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Στο μεταξύ, χτες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο «ΑΛΤΕΡ» πρότεινε τη διενέργεια μιας συζήτησης του προέδρου της ΝΔ και των στελεχών της ΝΔ με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ με θέμα «το μέλλον της παράταξης». Οπως είπε: «Πρέπει να καταλάβουν στη ΝΔ ότι ανήκουμε σε μια μεγάλη παράταξη (...) να καθίσουμε και να συζητήσουμε υπό την προεδρία του αρχαιοτέρου τη τάξη, του επιτίμου προέδρου κ. Μητσοτάκη, για το μέλλον της παράταξης χωρίς να αμφισβητείται ο ρόλος του καθενός μέσα από αυτή τη συζήτηση».

Για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε, «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παραμερίζονται και να απομακρύνονται από το τραπέζι των αποφάσεων στελέχη του βεληνεκούς της κ. Μπακογιάννη».


ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Χρεώνει «άστοχους χειρισμούς» στην κυβέρνηση

Την ώρα που σαρώνονται τα τελευταία δικαιώματα, στελέχη του χώρου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση «δεν έχει σχέδιο»

«Αστοχους και αντιφατικούς χειρισμούς», αλλά και «λάθη» προσάπτει στην κυβέρνηση ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εξωραΐζοντας το ταξικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη, αυτό που χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν η επιθετικότητα εναντίον των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά «οι άστοχοι και αντιφατικοί χειρισμοί» που έφεραν «επί θύραις» την «προσφυγή στο ΔΝΤ».

Για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «η κυβέρνηση δε διαθέτει κανένα σχέδιο, καμιά πρόταση αλλαγής του σημερινού ευρωπαϊκού πλαισίου που θα περιορίζουν τη δράση των κερδοσκοπικών αγορών. Μια τέτοια, άλλωστε, προοπτική είναι και η μόνη που εγγυάται την ευρωπαϊκή συνοχή»!

Αυτά την ώρα που το κυβερνητικό σχέδιο, απότοκο των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των ευρωενωσιακών δεσμεύσεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, απειλώντας με κατεδάφιση όσα απ' τα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια. Για τον ΣΥΝ ωστόσο προέχει η διασφάλιση της ευρωενωσιακής «συνοχής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, με χτεσινή του δήλωση, επέκρινε τα κυβερνητικά πακέτα μέτρων για το λόγο ότι οδηγούν την οικονομία στην ύφεση και δίνουν «τη χαριστική βολή στο παραγωγικό και βιομηχανικό δυναμικό» της χώρας, για να συμπεράνει ότι «ζούμε την πλήρη αποτυχία και παταγώδη χρεοκοπία μιας αδίστακτα νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, που έχει παραδώσει τη χώρα, χωρίς καμιά αντίσταση, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τους κυρίαρχους της ΕΕ».

Στο μεταξύ, η ευρωενωσιακή συμφωνία «βοήθειας» της Ελλάδας φαίνεται να μονοπωλεί την ευρωκοινοβουλευτική δραστηριότητα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Αφού αρχικά κατέθεσε δύο Ερωτήσεις με τις οποίες έθετε ζήτημα «νομιμότητας» της συμφωνίας, καθώς η αναφορά της στο ΔΝΤ «παραβιάζει» τις «συνθήκες» της ΕΕ, χτες επανήλθε και με νέα του Ερώτηση ζητά διευκρινίσεις επί της απόφασης αυτής, καθώς, όπως αναφέρει, «αφήνει πολλά ερωτηματικά» ως προς τη διαδικασία αποδέσμευσης του δανείου.


Περιοδείες και συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Συναντήσεις με σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς θα έχει τις επόμενες μέρες στην Εύβοια ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Τη Δευτέρα, 12 Απρίλη, στις 10 π.μ., προγραμματίζεται συνάντηση με το σύλλογο νεφροπαθών Εύβοιας και στις 11 π.μ. επίσκεψη στο ΘΧΠ στο Βαθύ Αυλίδας.

Επίσης:

-- Σήμερα, Σάββατο 10 Απρίλη, στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο «Ναύπακτος» στη Ναύπακτο, θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 12 Απρίλη, στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία της ΚΟΑ με επικεφαλής τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, βουλευτή του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί το νοσοκομείο «Αττικό».

Στην Αιτωλοακαρνανία

Συγκεντρώσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, το χαρακτήρα συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ πραγματοποιεί η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Κυριακή 11 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., στο Λουτρό Αμφιλοχίας (καφενείο του Θάνου Κώστα), με ομιλητή τον Τίμο Παπανικολάου, μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 14 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Καινούριο (καφενείο Λαμπροκωστόπουλου), με ομιλητή τον Βασίλη Νικάκη, μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 15 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στη Λεπενού (καφενείο Σταμάτη), με ομιλητή τον Τίμο Παπανικολάου.

-- Το Σάββατο 17 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Μεσολόγγι στο Εργατικό Κέντρο με ομιλητή τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην Παραλία Αστακού θα περιοδεύσει ο Νίκος Μωραΐτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ