Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε το νέο πενταετές (2001-2005) πρόγραμμα, ύψους 4 τρισ. Μέχρι το 2010 θα καταβληθούν 9 τρισ. δραχμές για αυτούς και προηγούμενους εξοπλισμούς, που -σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα- προορίζονται βασικά για τη διαφύλαξη της... ειρήνης στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή
Μάλιστα για τη δεκαετία μέχρι το 2010 ο ελληνικός λαός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, καλείται να πληρώσει για το εν λόγω πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, καθώς και για το προηγούμενο, που αποπληρώνονται την ίδια περίοδο, το αστρονομικό ποσόν των 9 τρισ. δραχμών. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά, από τα νεογέννητα μέχρι τους υπερήλικες, χρεώνονται από ένα εκατομμύριο δραχμές!
Ομως ο υπουργός Τύπου ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, αλλά και κυνικός σε σχέση με τους σκοπούς που εξυπηρετεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Παραδέχτηκε, χωρίς να κρύψει τα λόγια του, ότι οι εξοπλισμοί αυτοί έρχονται σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για την περιοχή. «Σκοπός, είπε, για τον οποίο αποφασίζονται και προωθούνται τα προγράμματα αυτά είναι, όπως πάντα, η διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», καθώς και η εξασφάλιση της παρουσίας της Ελλάδας «σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, αλλά και η διεθνής πρακτική».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την επιβολή της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού στο όνομα της «ειρήνης». Εξάλλου, αυτή είναι η πρόσφατη «διεθνής πρακτική» και οι «διεθνείς πρωτοβουλίες» στα Βαλκάνια που επικαλέστηκε ο Δ. Ρέππας. Οσο για την «προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, την περιφρούρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας της χώρας και της ασφάλειας των πολιτών», που επίσης επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτά αναιρούνται από τα προηγούμενα και το είπε μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις.
Ελληνική πρωτιά σε ΕΕ και ΝΑΤΟ...
Ο Δ. Ρέππας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελλάδα διαθέτοντας ετησίως για εξοπλισμούς το 2,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος διαθέτει «αναλογικά τα περισσότερα χρήματα, από όλες τις χώρες της ΕΕ, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για δαπάνες σε εξοπλιστικά προγράμματα». Εάν δε, προστεθούν και οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων «τότε ξεπερνούμε ετησίως το 5% του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο φέρνει την Ελλάδα, σε μια από τις τρεις υψηλότερες θέσεις μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν η αποπληρωμή του εξοπλιστικού προγράμματος της περιόδου 2001-2005, θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2010. Από το ποσόν των 3,960 τρισ. δραχμών που προβλέπεται, τα 1,770 τρισ. δραχμές θα καταβληθούν μέχρι το 2005 και τα υπόλοιπα (τα 2,220 τρισ. δραχμές) θα καταβληθούν την περίοδο 2005-2010. Αυτή την ίδια 10ετία, σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, από τώρα μέχρι το 2010, για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί παλαιότερα, για αποπληρωμές για το προηγούμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 1996-2000, για την προμήθεια αεροπλάνων ΜΙRΑΖ, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους «Eurofighter» και για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου 2001-2005, θα δαπανηθούν συνολικά 9 τρισ. δραχμές.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, έκανε γνωστό ότι τα προγράμματα για την προμήθεια των αρμάτων μάχης και του μέσου μεταφορικού αεροσκάφους, που εκκρεμούν από το προηγούμενο πενταετές, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2001. Οσο δε για το πρόγραμμα προμήθειας του αεροσκάφους «Eurofighter», που μετακυλίεται στο νέο πενταετές, συνολικού ποσού 1,7 τρισ. δραχμών, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η σχετική σύμβαση, όπως είπε, θα έρθει για κύρωση στη Βουλή το φθινόπωρο.
Με αφορμή τις χτεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ, εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.
«Η χώρα μας θα είναι και την επόμενη πενταετία ο καλύτερος πελάτης των διεθνών εμπόρων όπλων και των συμφερόντων που συντηρούν και παράγουν εστίες βίας στην περιοχή μας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. Παράλληλα προσθέτει ότι «η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα ως πολιτική ενδοκυβερνητικού συμβιβασμού», και «έξω από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου στη Βουλή». Τέλος, σημειώνει ότι η κυβέρνηση «έχει απορρίψει κάθε ιδέα για την ισόρροπη και αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, την οποία πρότεινε ο ΣΥΝ τεκμηριωμένα».
«Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η έγκριση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, ύψους αρκετών τρισεκατομμυρίων, από την κυβέρνηση, εν μέσω καλοκαιριού», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ. Και συμπληρώνει: «Ερχεται σε πλήρη αντίθεση η συνέχιση των εξοπλισμών, με τις υποκριτικές και ανακριβείς δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και άλλων κυβερνητικών στελεχών, περί δήθεν δημιουργίας κλίματος φιλίας με τη γειτονική Τουρκία μετά το Ελσίνκι».
Αρχίζει από τη Δευτέρα η επιστροφή της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας μετά από περίπου τρία χρόνια παρουσίας στη γειτονική χώρα. Η αποχώρηση της δύναμης είναι ουσιαστικά επιλογή της αλβανικής κυβέρνησης η οποία και εξώθησε τα πράγματα εκεί. Βέβαια ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας έκανε λόγο χτες για «ανάκληση των δυνάμενων αυτών στην Ελλάδα, αφού εξέλειπε ο λόγος για τον οποίον εγκαταστάθηκαν εκεί».
Της απόφασης αυτής προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με τις αλβανικές αρχές να προβάλλουν όλο και νέες απαιτήσεις για ανταλλάγματα πέρα από αυτά που είχαν αποδεχτεί με τη συμφωνία την οποία είχαν υπογράψει, εξωθώντας αναγκαστικά τα πράγματα στην απόσυρση της ελληνικής δύναμης. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία είχε αποτελέσει αντικείμενο αντιπαραθέσεων στο αλβανικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και χώρος ανταγωνισμού με την Τουρκία η οποία έχει εξασφαλίσει στρατιωτική παρουσία στη χώρα αυτή.
Η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας αφίχθηκε στο αλβανικό έδαφος τον Απρίλη του 1997 μετά τα γνωστά γεγονότα και ήταν αρχικά 800 άνδρες. Τον Αύγουστο του 1997 το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης αποχώρησε και έμειναν εκεί 280 άνδρες. Από τη δύναμη αυτή παρέμεναν στην Αλβανία ένας λόχος 130 ανδρών και είναι αυτοί που αποχωρούν. Στην Αλβανία θα παραμείνει ένα ελληνικό τμήμα περίπου 60 ανδρών, που ανήκει στη ΝΑΤΟική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR) και έχει την έδρα του στο Δυρράχιο, με αποστολή την παροχή υποστήριξης στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που κατευθύνονται από το λιμάνι αυτό στο κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το συνολικό κόστος της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στην Αλβανία έχει υπερβεί τα 30 δισ. δραχμές.
Με αφορμή τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται:
«Το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δραχμών, που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών της Ελλάδας, όπου κυρίως διοχετεύονται τα χρήματα του λαού, και όχι, στο μεγαλύτερο βαθμό τους, στην αμυντική θωράκιση, όπως ισχυρίζεται χρόνια τώρα η κυβέρνηση.
Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.
Γίνεται φανερό ότι στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και στις φιλειρηνικές οργανώσεις του το μέτωπο κατά των ιμπεριαλιστικών στόχων πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά».
Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης και πολιτικές συμμαχίες. Ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία» αύριο Κυριακή 30 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Φώσκολος». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Η. Λέγγερη, και του Γκόρνταν Ντιμιτρίεβιτς, μέλους της καθοδήγησης του Κόμματος Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών και αντιπροέδρου της οργάνωσης νεολαίας του κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια, καθώς και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία και το νεολαιίστικο κίνημα στις δυο χώρες. Οι δυο αντιπροσωπείες τόνισαν την ανάγκη της παραπέρα ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας τους στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας και των σχεδίων της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης στην περιοχή.