ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Απελευθερώσεις» σε λιμάνια, δίκτυα και υποδομές

Περισσότερος ζωτικός χώρος στα μονοπώλια. Κέρδη από 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο μυρίστηκε ο ΣΕΒ. Συγκέντρωση και σε κλάδους

Εργατοτεχνίτες της Ζώνης απέκλεισαν πριν από δέκα μέρες τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ, για να διαδηλώσουν ενάντια στην οδηγία Μπολκεστάιν, η οποία κάνει φτηνότερη την εργατική δύναμη, βάζοντάς την κάτω από τις σημαίες ευκαιρίας που κάθε φορά επιλέγουν τα μονοπώλια
Εργατοτεχνίτες της Ζώνης απέκλεισαν πριν από δέκα μέρες τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ, για να διαδηλώσουν ενάντια στην οδηγία Μπολκεστάιν, η οποία κάνει φτηνότερη την εργατική δύναμη, βάζοντάς την κάτω από τις σημαίες ευκαιρίας που κάθε φορά επιλέγουν τα μονοπώλια
Φρέσκο αέρα, ζωτικό χώρο, μπόλικο κρατικό χρήμα, προνόμια και άλλες απολαβές έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις μερίδες της πλουτοκρατίας. Στην αμέσως επόμενη φάση, και με την ενεργοποίηση του κοινού «μηχανισμού στήριξης», που, από κοινού έστησαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχονται να επαναρυθμίσουν μια σειρά από ζητήματα που εκκρεμούσαν και που βρίσκονταν στις αξιώσεις κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ηδη ψηφίστηκε στη Βουλή η εναρμόνιση με την κοιναγορίτικη Οδηγία Μπολκεστάιν, ενώ τα εμπλεκόμενα υπουργεία άρχισαν να προωθούν και τα σχετικά νομοσχέδια, με τα οποία και εξειδικεύονται οι «απελευθερώσεις» σε κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και της παραγωγής.

Οι «απελευθερώσεις» κινούνται σε δυο άξονες: Από τη μια πλευρά, σε βασικές υποδομές της χώρας, όπως οι μεταφορές, τα δίκτυα και οι υποδομές και, από τη άλλη, η συγκέντρωση κλάδων και επαγγελμάτων που σήμερα χαρακτηρίζονται από σχετικά μεγάλη διασπορά και που ταυτόχρονα παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις μερίδες του κεφαλαίου. Και τα δυο μαζί - ανεξάρτητα από την κατάτμησή τους σε διαφορετικές ρυθμίσεις - έρχονται να δημιουργήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή και στην πράξη του τερατουργήματος «Μπολκεστάιν», με το οποίο κάνουν φτηνότερους τους εργάτες, βάζοντας τη ζωντανή ανθρώπινη εργασία κάτω από τις σημαίες ευκαιρίας που κάθε φορά επιλέγει η δράκα των μονοπωλίων.

Το τι είναι αυτό που εποφθαλμιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες το έχουν ήδη προσδιορίσει από τη δική του πλευρά ο ΣΕΒ. Σε αυτό το πλαίσιο, απόλυτα ενδεικτική είναι πρόσφατη «μελέτη» από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) (όργανο του ΣΕΒ), το οποίο και σημειώνει: «Το άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ή το 1% του παραγόμενου ΑΕΠ σε ετήσια βάση»! Στην ίδια μελέτη σημειώνουν ακόμη: «Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καταργηθούν οι περιορισμοί που το Δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό (π.χ. κλειστά επαγγέλματα, ιδιαίτερα στις μεταφορές, καμποτάζ, περιορισμοί στην αγορά ενέργειας και υγείας κ.λπ.), οι κατώτατες τιμές σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, η θέσπιση υποχρεωτικών αμοιβών για μια σειρά επαγγελματικές δραστηριότητες και οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί στην επιχειρηματικότητα».

Το μήνυμα των βιομηχάνων ήταν απόλυτα σαφές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς καμιά χρονοτριβή έσπευσε και κατέθεσε στη Βουλή τα πρώτα από τα σχετικά νομοσχέδια, ψήφισε ήδη την Οδηγία Μπολκεστάιν, ενώ στη συνέχεια σειρά παίρνουν τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται για τη διασπορά τους. Η πολιτική αυτή έρχεται να δημιουργήσει τους απαραίτητους όρους και τις προϋποθέσεις, να δώσει διεξόδους και μεγαλύτερες αποδόσεις σε υπερσυσσωρευμένα και λιμνάζοντα σήμερα κεφάλαια. Γι' αυτό ακριβώς και όλες οι μερίδες του κεφαλαίου και τα επιχειρηματικά συμφέροντα πίεζαν στην κατεύθυνση άμεσης ενεργοποίησης του χρηματοδοτικού «μηχανισμού στήριξης» των ΕΕ - ΔΝΤ. Τώρα είναι που ανοίγουν και οι κάνουλες με τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, οι συμπράξεις κράτους και ιδιωτών, οι επιδοτήσεις τους από το βελτιωμένο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ:

  • Ψήφισε την εναρμόνιση, δηλαδή τις κανονιστικές ρυθμίσεις της Οδηγίας Μπολκεστάιν: Νόμος τους είναι να κάνουν φτηνότερη την εργατική δύναμη, να χτυπήσουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, που προβλέπεται από τη στρατηγική της Λισαβόνας και που θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο με τη διάδοχη στρατηγική «ΕΕ-2020», δηλαδή με το σχεδιασμό τους για ολόκληρη την τρέχουσα δεκαετία.
  • Καμποτάζ: Η απελευθέρωση της κρουαζιέρας σημαίνει καθεστώς γαλέρας, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας για τους ναυτεργάτες στα κρουαζιερόπλοια, μείωση των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων κ.ο.κ. Η «σημαία ευκαιρίας» στις θάλασσες προωθεί το μοντέλο τουρισμού που σημαίνει κέρδη και ξανά κέρδη μόνο για τους εφοπλιστές. Οι κάτοικοι και μικροεπαγγελματίες των περιοχών μόνον τα χειρότερα έχουν να περιμένουν. Το χρήμα της μάζας των τουριστών θα πηγαίνει στα θησαυροφυλάκια του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οι σχετικές ρυθμίσεις εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό και προωθούνται για ψήφιση από τη Βουλή προς τα τέλη του Μάη. Η πλήρης άρση του καμποτάζ σηματοδοτεί την πλήρη κρατική προστασία για τους εφοπλιστές.
  • Οδικές μεταφορές: Η απελευθέρωση έρχεται να διευκολύνει τους όρους συγκέντρωσης και στο μεταφορικό δίκτυο, της μεταφοράς των παραγόμενων εμπορευμάτων. Στο στόχαστρο μπαίνει ο αριθμός των αδειών, ενώ με την προωθούμενη υποχρεωτική ασφάλιση των εμπορευμάτων από την πλευρά του μεταφορέα θα μετακυλιστεί και θα επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση. Δε στέκονται όμως μόνο στη μεταφορά των εμπορευμάτων, αλλά και στα υπεραστικά λεωφορεία. Το «άνοιγμα της αγοράς» σηματοδοτεί την είσοδο στο χώρο ισχυρών επιχειρήσεων του μεταφορικού κλάδου και, βέβαια, αύξηση του βαθμού μονοπώλησης.
  • Ταχυδρομικές υπηρεσίες: Επί της ουσίας, βάζουν τέλος σε ορισμένες υπηρεσίες που σήμερα είναι στη δικαιοδοσία των ΕΛΤΑ, δηλαδή του φορέα που στήθηκε και λειτουργεί με χρήμα του λαού. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, οι ασύμφορες περιοχές και δραστηριότητες αναλαμβάνονται από δημόσιους φορείς και άλλοι εκχωρούνται στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, προαναγγέλλεται και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ είτε άμεσα είτε μέσω θυγατρικών (όπως οι ταχυμεταφορές) και σε επόμενη φάση και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Δραστηριότητες σε διασπορά

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ προδιαγράφονται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ να σημειωθεί πως το «άνοιγμα» για τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα είναι και στις «προτάσεις» που υποβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και η Κομισιόν σε επίσημο κείμενο ήδη προς την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ σημειώνει την «έλλειψη ευελιξίας που εμποδίζει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών».

Με πρόσχημα τον «προστατευτισμό» που δημιουργεί «στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό» ετοιμάζονται να διευκολύνουν μερίδες μεγαλοεπιχειρηματιών που ενδιαφέρονται και για τους παρακάτω κλάδους:

  • Τεχνικά επαγγέλματα, όπως πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.ά. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι καθοριζόμενες μέχρι σήμερα «ελάχιστες αμοιβές» για την εκτέλεση και την επίβλεψη έργων.
  • Ταξί: Λόγο κάνουν για τον αριθμό των αδειών και για το διοικητικό καθορισμό των κομίστρων. Αμεσα θα προχωρήσουν στην «παροχή κινήτρων» για την ίδρυση εταιρειών, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι επαγγελματικές άδειες, δείχνοντας και την αναγκαστική έξοδο των μικροεπαγγελματιών από το σημερινό καθεστώς του «ελεύθερου επαγγελματία». Το μέλλον για τους επαγγελματίες του κλάδου - ανεξάρτητα και από τους όποιους χειρισμούς και τις μανούβρες που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση - είναι ήδη προδιαγεγραμμένο.
  • Δικηγόροι και νομικά επαγγέλματα: Στο μάτι έχουν βάλει τις ελάχιστες αμοιβές, επίσης τις «αναγκαστικές παραστάσεις» δικηγόρων σε υποθέσεις κ.ά. με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και εγγυάται την προείσπραξη των σχετικών αμοιβών. Συγκεκριμένη αναφορά κάνουν στη δημιουργία συνθηκών «τεχνικής ζήτησης» που προκαλείται από τις υποχρεωτικές παραστάσεις. Στο στόχαστρο μπαίνει συνολικά το σημερινό καθεστώς που επιτρέπει τις δικηγορικές παραστάσεις μόνο στην έδρα του «οικείου» δικηγορικού συλλόγου. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι συμβολαιογράφοι.
  • Φαρμακεία: Στο στόχαστρο της Κομισιόν έχει μπει ο διοικητικός καθορισμός στις τιμές του φαρμάκου. Παραπέρα δρομολογούν και την κατάργηση των περιορισμών στη χορήγηση αδειών με βάση τον πληθυσμό κάθε περιοχής, κάτι που δίνει νέες δυνατότητες στα μονοπώλια παραγωγής και εμπορίας φαρμάκου.
  • Αρτοποιοί: Λόγος γίνεται για περιορισμούς στην αδειοδότηση, προκειμένου στη συνέχεια να διευκολυνθούν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και άλλες μερίδες του κεφαλαίου.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ