ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ
Αρωμα «Σιάτλ» στους δρόμους της Φιλαδέλφειας

Καθιστική «αλυσίδα» από τους διαδηλωτές

Associated Press

Καθιστική «αλυσίδα» από τους διαδηλωτές
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-

Χρειάστηκε να συλληφθούν σχεδόν 300 διαδηλωτές, να γίνει το κέντρο της πόλης μία μάζα από διαδηλωτές, πανό, αστυνομικούς και δακρυγόνα, για να μπορέσουν οι 15.000 δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου από όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να «δουν» και να καταγράψουν ό,τι πραγματικά συμβαίνει εδώ και τρεις μέρες στους δρόμους της Φιλαδέλφειας, εκτός από τα τεκταινόμενα στα λίγα τετραγωνικά μέτρα του Συνεδριακού Κέντρου με τα γνώριμα και χαριτωμένα «ελεφαντάκια» των Ρεπουμπλικανών, τις βραβεύσεις των πρώην Προέδρων και τα συνολάκια της κυρίας Λόρα Μπους!

Οι 283 συλληφθέντες διαδηλωτές ήταν απόρροια του κυνηγητού της «γάτας με το ποντίκι» όλη την προχτεσινή μέρα ώσπου το βράδυ οι δυνάμεις της τάξης κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, μία ανάσα από το Συνεδριακό Κέντρο First Union αλλά και το δημαρχείο και εν αναμονή της άφιξης του Τζορτζ Μπους τζούνιορ στην πόλη για να λάβει μέρος στο συνέδριο, ήρθε η σύγκρουση. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης, το σημαντικότερο πρόβλημα προκλήθηκε «από μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, προερχόμενη από τη Νέα Υόρκη, που προσπάθησε να διαταράξει τη διεξαγωγή του συνεδρίου».

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός Τζον Τιμόνεϊ , η αστυνομία «δε θα ανεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές», προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα, όπως και στην περίπτωση των διαδηλώσεων κατά του ΔΝΤ στο Σιάτλ τον περασμένο χρόνο. Με άλλα λόγια, η πόλη είναι αστυνομοκρατείται, με μυστικούς πράκτορες να καλύπτουν όσα δεν μπορούν οι ειδικές μονάδες της τάξης και ελικόπτερα να αλωνίζουν από αέρος για να μπορέσουν να δουν προς τα πού κατευθύνονται οι πολλές διαδηλώσεις που γίνονται ταυτόχρονα σε πολλά σημεία της πόλης. Μάλιστα από τους 283 συλληφθέντες οι δύο παραπέμπονται για επίθεση κατά αστυνομικού οργάνου, γεγονός που μπορεί να επισείσει πολύ βαριά ποινή σε περίπτωση καταδίκης... Βέβαια, αξίζει να σημειώσει κανείς ότι η αστυνομία της πόλης, που φημίζεται για τη βαρβαρότητά της, έκανε τις περισσότερες συλλήψεις όχι στους δρόμους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, αλλά πριν σε διάφορα κτίρια και αποθήκες όπου οι διαδηλωτές ετοίμαζαν τα πανό και τις μαριονέτες για τις διαδηλώσεις.

«Παλλαϊκό» και «εθνικό» συναίσθημα σε κόντρα

«Ολος ο πλανήτης παρακολουθεί... Καπιταλιστικά γουρούνια πηγαίνετε σπίτια σας»... φώναζαν οι διαδηλωτές προς τους συνέδρους, οι οποίοι χτες για πρώτη φορά παρακολουθούσαν με αγωνία τις οθόνες των τηλεοράσεων για να δουν τις εξελίξεις από τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Φιλαδέλφειας.

Μία από τις μεγαλύτερες ήταν η συγκέντρωση για την απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου και πρώην ηγετικού στελέχους της οργάνωσης των «Μαύρων Πανθήρων», Μουμία Αμπου Τζαμάλ. Ενώ μετά τα επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας σε πολλά σημεία της πόλης οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και πραγματοποιούν καθιστικές διαδηλώσεις σε κομβικά σημεία, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν δεν απελευθερωθούν οι συλληφθέντες σύντροφοί τους.

Οσον αφορά αυτή καθεαυτή τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ήταν μέρα περισσότερο πανηγυρική, αναμένοντας και τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ, που θα ολοκλήρωνε τη δεκαήμερη πρώτη περιοδεία του. Ετσι, τιμήθηκαν και τρεις πρώην Πρόεδροι, που εκλέχτηκαν με τη σημαία του «Παλαιού Καλού Κόμματος», όπως επίσης επικαλούνται οι Ρεπουμπλικανοί. Τιμές αποδόθηκαν στους πρώην Προέδρους Τζέραλντ Φορντ και Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, πατέρα του σημερινού υποψηφίου για την Προεδρία, ενώ ανάμεσά τους κι ο πάσχων από τη νόσο του Αλτσχάιμερ Ρόναλντ Ρίγκαν, δύο φορές Πρόεδρος στη δεκαετία του '80. Δεν έλειψε και η παρέλαση από πρώην Προέδρους, βετεράνους πολεμιστές και απόστρατους στρατιωτικούς ενώ η δεύτερη μέρα έκλεισε με την ομιλία του Τζον Μακ Κέιν , που διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και που κι ο ίδιος είναι ήρωας του πολέμου στο Βιετνάμ και έθεσε εαυτόν στο πλευρό του Μπους. Στη συνεδρίαση της δεύτερης μέρας κυρίαρχα θέματα ήταν η εξωτερική πολιτική και η εθνική άμυνα.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά τη βράβευσή του ο Τζέραλντ Φορντ υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του νοσοκομείου. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρώην Πρόεδρος ενδέχεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για 5-6 μέρες, αλλά είναι εκτός κινδύνου.

ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Αιματοβαμμένο εικοσιτετράωρο

Αλληλοκατηγορούνται ινδικές αρχές και ισλαμιστές αυτονομιστές για τις σφαγές, που στοίχισαν τη ζωή σε 101 ανθρώπους, ενώ αρχίζουν ειρηνευτικές συνομιλίες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Στο αίμα βάφτηκε η ελπίδα για ηρεμία και ειρήνη στο πολυτάραχο Κασμίρ, που δημιούργησε η προοπτική έναρξης συνομιλιών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν 8 ξεχωριστές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ινδουιστών προσκυνητών κυρίως, αλλά και εργατών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 101 άνθρωποι και άλλοι 50 να τραυματιστούν.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να καταδικάσει κανείς μια τέτοια αποτρόπαια πράξη», δήλωνε, χθες, οργισμένα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβανί, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ινδικής αστυνομίας, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορά ωρών, σε περιοχές βόρεια της θερινής πρωτεύουσας του Κασμίρ Σριναγκάρ. Τόσο ο Αντβανί, όσο και ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαγιε απέδωσαν την ευθύνη των σφαγών σε ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές, που μάχονται για την προσάρτηση του Κασμίρ στο Πακιστάν.

Μάλιστα, εκτίμησαν ότι το αιματοκύλισμα αποτελεί πράξη όλων όσοι δυσαρεστήθηκαν βαθύτατα με την προοπτική ειρήνευσης, μετά από τη μονομερή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, που ανακοίνωσε στις 17 Ιούλη η μεγαλύτερη ισλαμιστική οργάνωση του Κασμίρ «Xizb ul Mujahideen». Εκπρόσωπος της οργάνωσης, που πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ινδική κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών, καταδίκασε τις επιθέσεις κατά αμάχων, αλλά επέμεινε ότι αποκλείεται να διαπράχτηκαν από ισλαμιστές μαχητές.

Οπως δήλωναν αξιωματούχοι της ινδικής αστυνομίας, σε μία από τις 8 επιθέσεις, οι ένοπλοι συνάντησαν αντίσταση από την ινδική πολιτοφυλακή, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους. Κατά την ινδική αστυνομία πάντα, οι επιτιθέμενοι που σκοτώθηκαν έφεραν οπλισμό με τα σύμβολα της μικρής αποσχιστικής ισλαμικής οργάνωσης «Lachkar e Tayyaba», η οποία είχε καταδικάσει την έναρξη συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, όμως, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, μετέδιδαν ότι μέσα στην αναστάτωση αρκετοί Ινδοί πολιτοφύλακες και στρατιώτες σκότωσαν πανικόβλητους Ινδουιστές προσκυνητές.

Από την πλευρά του, το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει τις σφαγές με μια ιδιαίτερα «επιθετική» ανακοίνωση. «Δεν είναι η πρώτη φορά που άμαχοι γίνονται στόχος στοιχείων που συνεργάζονται με τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να αμαυρωθεί ο αγώνας για ανεξαρτησία του Κασμίρ», υπογραμμίζει το Ισλαμαμπάντ. Ινδία και Πακιστάν έφθασαν δύο φορές στην ένοπλη σύρραξη με «μήλον της έριδος» την κυριαρχία στο κρατίδιο του Κασμίρ και, μόνο τα τελευταία 11 χρόνια, η αντιπαράθεση ισλαμιστών αυτονομιστών και ινδικών στρατευμάτων έχει στοιχίσει τη ζωή σε 25.000 ανθρώπους, αμάχους και ενόπλους. Προς το παρόν, τα 2/3 του κρατιδίου ελέγχονται από την Ινδία και το 1/3 από το Πακιστάν.

ΣΟΥΔΑΝ
Δολοφονήθηκε ο Ελληνας μητροπολίτης

ΧΑΡΤΟΥΜ.-

Δολοφονήθηκε από αγνώστους, χθες, μέσα στην κατοικία του στο Χαρτούμ, ο μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν Τίτος, κατά κόσμον Δημοσθένης Καράτζαλης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Ελληνας πρέσβης στη σουδανική πρωτεύουσα Γιώργος Βαλλίδης, ο 73χρονος μητροπολίτης βρέθηκε από μέλος της ελληνικής κοινότητας, μαχαιρωμένος και με τα χέρια δεμένα, ενώ η τηλεφωνική του γραμμή είχε κοπεί. Η σουδανική αστυνομία, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αν και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τις οποίες συμφώνησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο οποίο υπάγεται το Σουδάν, αλλά και ο Ελληνας πρέσβης, δε φαίνεται τα αίτια της επίθεσης να είναι πολιτικά ή θρησκευτικά, και πιθανότατα πρόκειται για μια απλή ληστεία. Η σορός του μητροπολίτη, που ζούσε στο Χαρτούμ τα τελευταία 4 χρόνια, θα μεταφερθεί, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας στην Αθήνα.

EXXON - MOBIL
«Πετσοκόβει» 19.000 θέσεις εργασίας

ΝΤΑΛΑΣ.-

Ο πετρελαϊκός γίγαντας και η μεγαλύτερη στον κόσμο εισηγμένη στο χρηματιστήριο αμερικανική εταιρία πετρελαίου «Exxon Mobil Corp.», η οποία, όπως, ήδη έχει εξαγγείλει, σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 15% μέχρι το τέλος του 2002, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών λόγω της συγχώνευσής της, τώρα δήλωσε ότι επιθυμεί να προβεί σε περαιτέρω περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, η «Exxon Mobil» θα μειώσει το ενοποιημένο εργατικό δυναμικό της κατά 19.000 άτομα. Οταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση, στο τέλος του 1998, το ενοποιημένο προσωπικό της «Exxon Mobil» σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 123.000 εργαζόμενοι. Πέρυσι όμως άρχισαν να γίνονται απολύσεις...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκρηξη σε εργοστάσιο

ΤΟΚΙΟ.-

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πολύ ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο εργοστάσιο χημικών NOF (κατασκευάζει κυρίως πυρίτιδα και καύσιμα για πυραύλους) στην πόλη Τακετόγιο, στην κεντρική Ιαπωνία, όπως ανακοινώθηκε χθες από την τοπική αστυνομία.

Ολοι οι τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ