ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγωνία για τον Κώστα Ρηγόπουλο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο ο δημοφιλής ηθοποιός Κώστας Ρηγόπουλος, ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα προχθές το βράδυ αργά, καθώς υπέστη οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καθ' οδόν για τις διακοπές του. Ο 70χρονος ηθοποιός βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και οι θεράποντες γιατροί του καταβάλλουν προσπάθειες για τη σωτηρία του. Κοντά του περνούν τη δική τους αγωνία η σύντροφός του Κάκια Αναλυτή και η κόρη τους Ζωή Ρηγοπούλου.

Αυτό το καλοκαίρι ο Κώστας Ρηγόπουλος επρόκειτο να παίξει με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Σφήκες», η οποία, όμως, ματαιώθηκε, ενώ το χειμώνα πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο Εθνικό Θέατρο και πάλι - τον περασμένο χειμώνα έπαιζε στο «Βασιλικό» του Αντωνίου Μάτεση στο έργο των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Ενας ήρωας με παντούφλες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.

Από όλους εμάς, ευχές για ανάρρωση του αγαπητού ηθοποιού.

Περιοδεύουν στην Ελλάδα

«Πλούτος» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
«Πλούτος» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Με μια στάση στο Φεστιβάλ Φιλίππων συνεχίζει την περιοδεία του στην Ελλάδα ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και χορογραφίες Κωνσταντίνου Ρήγου. Ερμηνεύουν: Τάσος Περζικιανίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Εύης Γαβριηλίδης, Θέμης Μάνεσης, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Καρέλλης, Αννίτα Σαντοριναίου, Θόδωρος Συριώτης, Γιώργος Τσιδίμης, κ.ά. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί: Στις 18, 19 Αυγούστου στην Επίδαυρο, Αθήνα: Ηρώδειο (15 Σεπτεμβρίου), Κατράκειο (18 Σεπτεμβρίου) και Θέατρο Βράχων στον Υμηττό (20 Σεπτεμβρίου).

  • Με παραστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία του το θέατρο «Κνωσσός» με τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη. Πρώτη παράσταση, σήμερα, στην Ορεστιάδα. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Αρη Μιχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα, μουσική Μιχάλη Τρανουδάκη, χορογραφίες Κυριάκου Κοσμίδη. Ερμηνεύουν: Λάμπρος Τσάγκας, Δημήτρης Τζουμάκης, Τάκης Λιατζιβίρης, Κωστής Κούκιος, Γιάννης Κατσαμπάς, Γιάννης Μπίμης, κ.ά. Ακολουθούν παραστάσεις: Σουφλί (6/8), Καρπενήσι (12/8), Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας (30/8), Καστοριά (9/9), κ.ά.
  • Η «Θεατρική Εξοδος Αιγαίου» συνεχίζει την καλοκαιρινή της δράση με την παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Ιππείς», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου, μάσκες - κοστούμια Αννας Περντρώ, μουσική Παναγιώτη Ντουνιαδάκη, χορογραφίες Μαρίας Γκούτη και χωροπλασία Κώστα Κλουβάτου. Παίζουν: Τάκης Βαμβακίδης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Αλμπάνης, Γιάννης Ζουμπαντής, Δημήτρης Γιώτης, κ.ά. Σήμερα, οι «Ιππείς» θα παρουσιαστούν στη Σαντορίνη, στις 7 Αυγούστου στο Ρέθυμνο, στις 8 Αυγούστου στο Ηράκλειο, στις 10 στην Ικαρία και στις 12 Αυγούστου στη Σάμο.
Δεκαήμερο στη σκιά του Ολύμπου

Στην παραλία της Σκοτίνας, στο Διεθνές Κέντρο Νεολαίας «Ολυμπος», διοργανώνεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το «Κάμπινγκ Φέστιβαλ». Ενα 10ήμερο πολιτιστικών, φυσιολατρικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11-20 Αυγούστου, στο μεγαλύτερο και κατάφυτο από πλατάνια κάμπινγκ των Βαλκανίων, που βρίσκεται στη σκιά του Ολύμπου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες με τους: «Οναρ», Δ. Τσακνή - Λ. Μαχαιρίτσα (11/8), Κώστα Μακεδόνα, Νάντια Καραγιάννη (12/8), «Δυτικές Συνοικίες», Δημήτρη Ζερβουδάκη (13/8), Λάκη Χαλκιά (14/8), αφιέρωμα στον μουσικό κινηματογράφο (15,16,17/8), «Συνήθεις Υποπτοι», Λ. Αλκαίου, Κ. Μάντζιος (18/8), Ελ. Τσαλιγοπούλου, Δ. Μπάση (19/8), «Goin' Through» (20/8). Πριν από τις κεντρικές συναυλίες, το λόγο θα έχουν ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα από την περιοχή, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που σε μικρότερο συναυλιακό χώρο θα παρουσιάζουν τη δική τους δημιουργία. Στη διάρκεια του φεστιβάλ, θα λειτουργήσουν τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις: βιβλίου, φωτογραφίας, τοπικών προϊόντων και παρουσίασης του έργου οικολογικών και κοινωφελών οργανώσεων. Επίσης, θα οργανωθεί σειρά άλλων δραστηριοτήτων (ιππασία, αεροπλοΐα, ορειβασία, περιήγηση κ.ά.). Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Ανατολικού Ολύμπου, σε συνεργασία με τη ΓΓΝΓ.

Θεατρικός διαγωνισμός

Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» προκηρύσσει τον 80ό Καλοκαιρίνειο Θεατρικό Διαγωνισμό. Δεκτά γίνονται μόνο θεατρικά έργα ανέκδοτα χωρίς περιορισμό στο περιεχόμενο και τη γλώσσα. Τα έργα πρέπει να υποβληθούν δακτυλογραφημένα σε τρία αντίτυπα με ψευδώνυμο και να συνοδεύονται από κλειστό φάκελο, μέσα στον οποίο θα αναγράφεται το όνομα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του συγγραφέα. Στον διαγωνισμό δεν μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν λάβει βραβείο (και όχι έπαινο) σε προηγούμενο Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό.

Η προθεσμία υποβολής των έργων στη Γραμματεία του Συλλόγου (Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8) λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2000. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε δημόσια συνεδρία στις 12 Ιουνίου 2001. Για περισσότερες πληροφορίες στην Αικατερίνη Σαμίου, τηλ. 32.21.917.

Ταξιδεύοντας με νότες

Σε τρία αιγαιοπελαγίτικα νησιά θα εμφανιστεί μέσα στον Αύγουστο ο γνωστός πιανίστας Ούβε Μάτσκε. Ο Γερμανός μουσικός, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, θα δώσει ρεσιτάλ στην Υδρα, στις 11/8 (Ξενοδοχείο «Μπρατσέρα»), στη Σύρο, στις 13/8, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ερμουπόλεια 2000» (Θέατρο «Απόλλων») και στο Καστελόριζο, στις 18/8, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύμης. Στα τρία αυτά ρεσιτάλ, θα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, έργα των Γ. Σ. Μπαχ, Φρ. Λιστ και Μ. Μουσόργκσκι. Στην Υδρα και το Καστελόριζο, ο Ούβε Μάτσκε θα συμπράξει μαζί με την πολυβραβευμένη 11χρονη κόρη του Δανάη, σε έργα για βιολί και πιάνο. Η ώρα έναρξης και των τριών ρεσιτάλ είναι 9 μ.μ.

«Αρωμα» μιας άλλης εποχής

Ενα πρωτότυπο μουσείο, το Μουσείο Σαπωνοποιίας ανοίγει τις πόρτες του τη Δευτέρα (8.30μμ), στο Πλωμάρι της Λέσβου. Στεγάζεται σε ένα πρώην βιομηχανικό κτίριο που ανήκε στον σαπωνοβιομήχανο Ι. Πούλια και σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πλωμαρίου. Το Μουσείο περιλαμβάνει αντικείμενα και πληροφορίες για την ιστορία της σαπωνοποιίας στη Λέσβο, την τεχνική της παρασκευής και της συσκευασίας του σαπουνιού, τη δραστηριότητα των επιχειρηματιών που έζησαν το τέλος της οθωμανικής περιόδου και την αρχή της ένωσης της Λέσβου με το Νεοελληνικό κράτος. Παρουσιάζει τους ναυτικούς δρόμους που ακολούθησαν οι Πλωμαρίτες έμποροι για τη διάθεση των βιομηχανικών τους προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μ. Ασίας και της Μαύρης Θάλασσας. Πολλά από τα αντικείμενα και τα μηχανήματα που εκτίθενται αποτελούν δωρεές οικογενειών και ατόμων που συνδέθηκαν με την παράδοση της σαπωνοποιίας στη Λέσβο και τον Πειραιά. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του μουσείου και η υλοποίησή του ανήκει στην αστική, μη κερδοσκοπική «Εταιρία Αρχιπέλαγος». Η ίδια σύντομα κυκλοφορεί το δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) λεύκωμα με τίτλο «Αρωμα σαπουνιού. Ετικέτες, σφραγίδες και κασετίνες από σαπωνοποιεία της Λέσβου (1890-1950)».

Ζωγραφικές εκθέσεις

Φιγούρες, πρόσωπα, θάλασσες και τοπία, εικαστικές δημιουργίες σε ακουαρέλα της ζωγράφου Βασιλικής Μπινιώρη παρουσιάζονται στην έκθεση ζωγραφικής, που διοργανώνει ο «Εικαστικός Χώρος» στο Πόρτο Ράφτη (Λ. Αγ. Μαρίνας 46). Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: 7-11 μ.μ.

  • «Κασσάνδρα, Μνήμη Γιώργου Παραλή», τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γαβρίλη, με την οποία συνεχίζεται το φετινό εικαστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Σάνης, στη Χαλκιδική. Η έκθεση, η οποία απαρτίζεται από έργα με θέμα τοπία και αμμόλοφους της Χαλκιδικής από την οποία κατάγεται ο ζωγράφος, εγκαινιάζεται στις 11 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20/8. Ωρες λειτουργίας: 11-1 μ.μ. και 7-12 μ.
  • Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αιγαίο: Βράχος, Χρώμα, Φως», διοργανώνουν το Κέντρο Τέχνης «Πανταζίδης» και το Αρτ Στούντιο «Est», σε συνεργασία με το Δήμο Ερεσού - Αντίσσης», από τις 13-30 Αυγούστου, στο Δημαρχείο της Σκάλας. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμαντίδης, Κωστής Βολουδάκης, Κώστας Ευαγγελάτος, Νεκτάριος Κόντης, Λιάνα Λεμονά, Αλέκος Λιάπης, Χρήστος Λογαρίδης, Μαριμίνα Μαριέττη, Δημήτρης Πανταζίδης, Γαβριήλ Χονδρέλλης.
«Κανάρεια 2000» στην Ερέτρια

Βραδιά αφιερωμένη, η σημερινή, στη μνήμη του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου. Στις 9 το βράδυ έξω από το σπίτι του στην οδό που έχει το όνομά του, στην Ερέτρια, θα γίνει έκθεση με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, κείμενα και δημοσιεύματα του μπάρμπα Σπύρου, που έχουν σχέση με την Ερέτρια. Η βραδιά που έχει τίτλο «Δεκαπέντε χρόνια χωρίς τον μπάρμπα Σπύρο» και πραγματοποιείται, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κανάρεια 2000» που διοργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερέτριας «Κ.Κανάρης», υπό την αιγίδα του Δήμου Ερέτριας, θα πλαισιωθεί με έντεχνη μουσική από την Γραννέτα Φωτίου. Αύριο, στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, συναυλία του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ωδές του φεγγαριού». Τραγουδά η Λόρνα. Σολίστ - μπουζούκι ο Γιώργος Πάχης. Η βραδιά θα κλείσει με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας και με τη ρίψη βεγγαλικών. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στο ναύαρχο Κανάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ