ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
Οι «ειρηνευτικές διαδικασίες»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρκετές και σημαντικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο καιρό και οι γνώμες που ακούγονται ή γράφονται γι' αυτές έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Μια τέτοια ενδιαφέρουσα γνώμη είναι αυτή του γνωστού Αμερικανού καθηγητή του Μ.Ι.Τ., Νόαμ Τσόμσκι, όπως την εκφράζει σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Καθημερινή». Αναδημοσιεύουμε τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία: «...Πρέπει κατ' αρχήν να έχουμε στο μυαλό μας τι σημαίνει "ειρηνευτική διαδικασία": εξ ορισμού, η οποιαδήποτε "ειρηνευτική διαδικασία" είναι οι εκάστοτε επιδιώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατανοώντας αυτή την απλούστατη αρχή, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι "ειρηνευτική διαδικασία" μπορούν να ονομαστούν ακόμη και οι δεδηλωμένες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να υπονομεύσει την ειρήνη.

Ενα μικρό παράδειγμα αποτελεί το ταξίδι του Τζορτζ Σουλτς στη Λατινική Αμερική το 1988, το οποίο χαρακτηρίστηκε "ειρηνευτική αποστολή". Επειτα από έντονες προσπάθειες, οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής είχαν καταλήξει να υπογράψουν το "Σύμφωνο Εσκιπούλας", το οποίο, όμως, προέβλεπε τον τερματισμό της αμερικανικής χρηματοδότησης προς τους Κόντρας.

Η "ειρηνευτική αποστολή" του Σουλτς ήταν μια (επιτυχημένη) προσπάθεια να εμποδίσει την ειρήνη υποστηρίζοντας την "παράνομη χρήση βίας", για την οποία οι ΗΠΑ είχαν πρόσφατα καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο...».

... η Μέση Ανατολή...

Ποια είναι, όμως, η γνώμη του Νόαμ Τσόμσκι για το Μεσανατολικό και τις «ειρηνευτικές διαδικασίες» των ΗΠΑ; Διαβάστε τι γράφει:

«Μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τελικά σε θέση να επιβάλλουν τη δική τους μονομερή λύση, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία ενός κατ' όνομα κράτους, πλήρως εξαρτημένου από το Ισραήλ. Αυτό μας φέρνει στο σήμερα, το Καμπ Ντέιβιντ 2000.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ελέχθη κατά κόρον, ότι το κύριο πρόβλημα ήταν η Ιερουσαλήμ - αυτό δε, είναι λανθασμένο αλλά και λίγο παραπλανητικό. Υπήρχαν "δημιουργικές" λύσεις που θα εξασφάλιζαν τη συμβολική παλαιστινιακή εξουσία στην Ιερουσαλήμ. Αν όμως θέσουμε ένα θεμελιώδες ερώτημα τα πράγματα περιπλέκονται: Τι είναι η Ιερουσαλήμ; Οταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτικη Οχθη το 1967, προσάρτησε με όχι και τόσο ευγενικό τρόπο την Ιερουσαλήμ και τριπλασίασε τα σύνορα της πόλης. Η δημιουργία μιας "ευρύτερης Ιερουσαλήμ", που ξεπέρασε κατά πολύ αυτά τα σύνορα, ήταν βασική επιδίωξη όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων. Η περιοχή την οποία το Ισραήλ ενέταξε στο "Χάρτη του Τελικού Καθεστώτος" ως Ιερουσαλήμ, επεκτείνεται σε όλες τις κατευθύνσεις, περικυκλώνοντας σχεδόν τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ, δυό σημαντικές παλαιστινιακές πόλεις...».

... και η δημιουργία προτεκτοράτων

Και ο Νόαμ Τσόμσκι συνεχίζει: «Η εντατική οικοδόμηση εποικισμών των τελευταίων ετών είναι σχεδιασμένη για να επιβάλει τετελεσμένα γεγονότα που θα οδηγήσουν σ' αυτόν τον "μόνιμο διακανονισμό". Αυτή ήταν η πολιτική όλων των κυβερνήσεων από τις συμφωνίες του Οσλο το 1993, ακόμη και των θεωρουμένων φιλειρηνικών του Ράμπιν, του Πέρες και του Μπάρακ.

Το τελικό σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα αποτελείται από τέσσερα αποκομμένα μεταξύ τους καντόνια στη Δυτική Οχθη. Το πέμπτο καντόνι, η Λωρίδα της Γάζας, δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα δοθεί ολόκληρο στους Παλαιστινίους. Ετσι, η χρήσιμη περιοχή και οι βασικοί πόροι (κυρίως το νερό) θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο, όμως ο πληθυσμός θα ελέγχεται από ένα παλαιστινιακό καθεστώς υποταγμένο στο Ισραήλ».

Εμφανίζεται και πάλι η «πανούκλα»

Associated Press

Πληθαίνουν τα περιστατικά νεοναζιστικής δραστηριότητας και βίας στη Γερμανία, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι εκεί ανταποκριτές. Δεν έχουν περάσει και πολλές μέρες, από τη φονική έκρηξη βόμβας σε σιδηροδρομικό σταθμό του Ντίσελντορφ, και το περασμένο Σάββατο είκοσι περίπου νεαροί νεοναζιστές κυνήγησαν και ξυλοκόπησαν άγρια, χωρίς καμιά αιτία, δυο μαύρους μετανάστες στην πόλη Αϊζεναχ της Θουριγγίας.

Κι ενώ η επιδείνωση του φαινομένου είναι πλέον πανθομολογούμενη, η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και των «Πρασίνων» αρκείται σε δηλώσεις καταδίκης και αποτροπιασμού, συσκέψεις των αρμοδίων και κάποιες κινητοποιήσεις των διωκτικών αρχών, μετά από κάθε καινούριο, τραγικό επεισόδιο. Γίνεται φανερό, έτσι, πως το φαινόμενο, όχι μόνο δε θα αντιμετωπιστεί, αλλά θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Χαρακτηριστική, άλλωστε, απόδειξη αποτελεί το παρακάτω σχόλιο μιας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, της «Φρανκφούρτερ Ρούντσαου», που σημείωνε πρόσφατα:«Αν οι Τρεις Σοφοί της ΕΕ μετά την Αυστρία έρχονταν και στη Γερμανία, αλήθεια, τι θα έβλεπαν και τι έκθεση θα έπρεπε να συντάξουν;».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέρα τιμής και αγώνα

Χιροσίμα, Ναγκασάκι, δυο πόλεις σύμβολα. Δυο τόποι μαρτυρίου για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αύριο, 6 Αυγούστου, κλείνουν δυο χρόνια από την τραγική για την ανθρωπότητα εκείνη μέρα, όταν οι ΗΠΑ έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα. Σήμερα, 55 χρόνια μετά από την εγκληματική ενέργεια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, η Ιαπωνία «φιλοξενεί» ακόμη πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Στη χώρα όπου ο λαός βίωσε τον πυρηνικό όλεθρο και πληρώνει γενιές ολόκληρες, μέχρι και σήμερα, το βαρύτατο «αντίτιμο» του ραδιενεργού πολέμου, υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές, στο νησί Οκινάουα και αλλού... Και είναι μερικές μόνο, από τις 30.000 πυρηνικές βόμβες του ολέθρου, που εξακολουθούν να υπάρχουν σε διάφορα σημεία σε όλο τον πλανήτη. Οπλα, που χρησιμοποιούνται από τους «ισχυρούς» του πλανήτη, για να τρομοκρατούν τους λαούς και να εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους.

Η 55η επέτειος του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι βρίσκει τον πλανήτη «ζωσμένο» με πυρηνικά όπλα. Η λήξη του «ψυχρού πολέμου», που εγκαινίασαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, κάθε άλλο παρά οδήγησε στην καταστροφή των πυρηνικών. Παρά τις δεσμεύσεις των πυρηνικών δυνάμεων, για τη μείωση των όπλων αυτών, τα πυρηνικά οπλοστάσια παραμένουν σχεδόν ακέραια... Και όχι μόνο διατηρούνται, αλλά είναι άμεσος ο κίνδυνος μιας σοβαρής και επικίνδυνης παραπέρα κλιμάκωσης. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, παραβιάζοντας προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, έχουν ανακοινώσει και, ήδη, κάνουν δοκιμές του διαβόητου προγράμματος «Εθνική Πυραυλική Αμυνα», προωθώντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό νέους εξοπλισμούς. Νέους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς, που αυξάνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια κοινότητα.

Δίπλα σ' όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η διατήρηση χιλιάδων πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, ενώ το νέο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ προβλέπει την εγκατάσταση νέων πυρηνικών κεφαλών και σ' άλλες χώρες της Ευρώπης. Η «βαρβαρότητα» της Νέας Τάξης Πραγμάτων δε σταματάει, όμως, μόνο στην εγκατάσταση πυρηνικών οπλοστασίων. Σήμερα, 55 χρόνια μετά, η ανθρωπότητα «ξαναέζησε», σκηνές φρίκης, οι οποίες αναβίωσαν στη Γιουγκοσλαβία. Οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο... Αναβιώνοντας φρικαλέες μνήμες.

Μπροστά σ' αυτόν τον κυνισμό των ιμπεριαλιστών, το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα δυναμώνει τους αγώνες του και υψώνει φωνή αντίστασης. Μόλις πριν δυο βδομάδες, δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες φιλειρηνιστές περικύκλωσαν τη βάση της Οκινάουα, απαιτώντας την απομάκρυνση των αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων από την περιοχή. Το Παγκόσμιο Φιλειρηνικό Κίνημα, τον περασμένο Μάη, μέσα από τις αποφάσεις που πήρε στο Παγκόσμιο Συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, αποφάσισε να ξεκινήσει σταυροφορία σε συνδυασμό με δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για την καταστροφή των πυρηνικών όπλων και την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Το λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας, μπροστάρης στους αντιπολεμικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, διεκδικεί και απαιτεί με κάθε μέσο, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Αντιτάσσεται στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, που, κάτω από τις εντολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σχεδιάζει τη διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου. Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την επόμενη Τετάρτη, ο λαός της πρωτεύουσας θα συγκεντρωθεί για να τιμήσει τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Θα συγκεντρωθεί για να βροντοφωνάξει «Οχι άλλη Χιροσίμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ