ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΦΕΑ 1967 - '74
Δεν πρέπει να ξεχνάμε...

Χτες, 43 χρόνια μετά, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 - 1974 ξαναθυμήθηκε την αποφράδα μέρα του χουντικού πραξικοπήματος, κάνοντας λόγο για την ιστορική μνήμη της περιόδου αυτής που δεν έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα ακόμα. Για να μαθαίνει η νεολαία και να μην ξεχνάμε, όπως τόνισε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΦΕΑ σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΝΟΒΟΤΕΛ» χτες το απόγευμα, ο πρόεδρός του Νίκος Τριανταφύλλου, ότι: Το πραξικόπημα έγινε στο όνομα του δήθεν κομμουνιστικού κινδύνου και στόχευε στο χτύπημα των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων και του μαζικού λαϊκού κινήματος που σήκωνε κεφάλι. Οτι έγινε για να προωθηθούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα σε βάρος του ελληνικού και κυπριακού λαού. Αλλά δεν πρέπει να ξεχαστεί, πρόσθεσε, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ ο αγώνας του λαού μας και των φυλακισθέντων, εξορισθέντων, βασανισθέντων και δολοφονημένων αγωνιστών, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου που οδήγησαν στην ανατροπή της χούντας.

Ετσι - κατέληξε - και σήμερα που προωθούνται βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης η απάντηση πρέπει να είναι μία: αγώνας συνεχής, συνεπής, ταξικός και ανυποχώρητος για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας.

Στην εκδήλωση που είχε ως θέμα: «Οικονομική κρίση - Πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις» μίλησαν ο Ν. Καραθανασόπουλος, Οικονομολόγος βουλευτής του ΚΚΕ, η Ν. Βαλαβάνη, συγγραφέας και ο Μιχ. Σοφικίτης ταξίαρχος ΕΑ, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, στις ενδοϊμπεριαλιστικές επιθέσεις και στον πόλεμο για το πιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα έχει την πρωτοκαθεδρία. Οσον αναφορά την εσωτερική πτυχή και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας και στους εργαζόμενους, ο ομιλητής σημείωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα χρησιμοποιείται από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για να επιβάλλουν προαποφασισμένα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Η διέξοδος από την κρίση σε όφελος του λαού κατέληξε, βρίσκεται στην ανάπτυξη των λαϊκών ταξικών αγώνων, στο ξεσήκωμα του λαού για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Να σημειωθεί ότι το πρωί σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΦΕΑ 1967-1974 κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του άγρια βασανισθέντος από τη χούντα αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή στα γραφεία του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ. Εκ μέρους του ΚΚΕ το στεφάνι κατέθεσε ο Κώστας Μαραγκουδάκης, ενώ στεφάνι κατατέθηκε και εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσε ο πρόεδρός της Χρ. Τσιντζιλώνης κ.λπ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ «ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Πάνω από 600 εκατ. παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα

Διεθνής ημέρα της Γης, σήμερα 22 Απρίλη, και όπως κάθε χρόνο στοιχεία για τη δυστυχία των παιδιών σε όλο τον κόσμο βγαίνουν στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή που ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας εξελίσσονται διαρκώς, η πείνα, η φτώχεια, οι ασθένειες, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στέλνουν στο θάνατο εκατομμύρια παιδιά στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Απόδειξη της σαπίλας και του παρασιτισμού του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που αναδεικνύει την ανάγκη για την ανατροπή του.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF με αφορμή αυτή τη Μέρα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σήμερα ζουν στις παραγκουπόλεις κάτω από άθλιες συνθήκες. Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μία απλή τουαλέτα, 425 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα! Παράλληλα, η έλλειψη νερού και υγιεινής σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι οι κυρίες αιτίες που απειλούν τη ζωή τους. Κι αυτό γιατί τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα σε περιβαλλοντικούς κινδύνους από τους ενήλικες. Ενα παράδειγμα μόνο: ο μόλυβδος μπορεί να βλάψει σοβαρά την εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών, καθώς απορροφούν μέχρι και το 50% του μολύβδου που εισέρχεται στο σώμα τους, έναντι των ενηλίκων που απορροφούν μόλις το 10-15%.

Ενα είναι σίγουρο. Οτι μέσα σε συνθήκες τέτοιας εκμετάλλευσης και για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο πλούτος μιας χούφτας μονοπωλίων, ακόμα και το ανθρώπινο σώμα πουλιέται κι αγοράζεται. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα καταδικάζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους και παιδιά να πεθαίνουν από την εμπορευματοποίηση των πρώτων βασικών τους αναγκών, όπως η τροφή, το νερό, τα φάρμακα, η μόρφωση, η υγεία, η εργασία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
«Να σταματήσουν να ζητούν πίσω τα τριχίλιαρα»

Να σταματήσει άμεσα η κατάπτυστη διαδικασία της επιστροφής των 3.000 ευρώ από τις πυρόπληκτες οικογένειες που παρέλαβαν το βοήθημα περισσότερο από μια φορά και ουσιαστικά το δικαιούνται, απαίτησε η Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ηλείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα δημιουργήθηκε, μετά τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις προς πυρόπληκτους της Ηλείας, από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, προκειμένου να καταθέσουν για ποιο λόγο μέλη οικογενειών που έχασαν το βιος τους από τις φονικές πυρκαγιές, το 2007, παρέλαβαν το βοήθημα των 3.000 ευρώ περισσότερο από μια φορά.

Οπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Καραπάνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Ηλείας, «για ακόμα μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, που προσπαθούν να καταστρέψουν ό,τι έμεινε ζωντανό μετά από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007. Η πολιτική τους είναι πιο καταστροφική από τις ζημιές που υποστήκαμε τότε.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ίδια πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Παίζουν με τον πόνο της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Ηλείας. Πριν από τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009, για να μας πάρουν την ψήφο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας και το ΠΑΣΟΚ συνολικά, μας έταζαν ότι θα λυθεί η κοροϊδία με το τριχίλιαρο και ότι θα μας έδιναν - άκουσον άκουσον - και 1.000 ευρώ το μήνα για ενίσχυση για τις ζημιές που έχουμε πάθει. Για ακόμα μια φορά, αποδείχτηκαν κοινοί ψεύτες! Αυτό που μας ετοίμαζαν μετά τις εκλογές ήταν να μας ζητάει η Εφορία τόκους για το τριχίλιαρο, να μας απειλούν με κατασχέσεις και να μας τρέχουν στα αστυνομικά τμήματα και στην Εισαγγελία. Αυτή είναι η λογική του σχεδίου ανασυγκρότησης που ετοιμάζει για το νομό μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Καλούμε το λαό να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Να απαντήσει, αρχικά, με τη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία ΟΤΕ, στον Πύργο και στη συνέχεια με νέες κινητοποιήσεις που θα προγραμματίσει η Επιτροπή Αγώνα, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η επιστροφή του βοηθήματος».

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο «τακτοποιούνται» για 40 χρόνια οι ημιυπαίθριοι χώροι, αφού όμως καταβληθεί το ανάλογο πρόστιμο. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου καταψήφισε το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του, τονίζοντας ότι με τις διατάξεις του θα επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια η οποία θα πληρώσει με το «εφάπαξ τέλος» τις αυθαιρεσίες των κατασκευαστών. Το πρόβλημα, είπε, δημιουργήθηκε από την ασύδοτη δράση μεγάλων κατασκευαστών και διαχρονικές είναι οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που με την πολιτική τους ενθάρρυναν τέτοια φαινόμενα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σύσκεψη για «Καλλικράτη» και παραλίες

Κοινή συγκέντρωση - ενημέρωση με θέματα: «Ο Καλλικράτης και οι επιπτώσεις στη ζωή εργαζομένων και κατοίκων και η ανάπτυξη του "παραλιακού μετώπου" και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ' αυτό», διοργανώνουν η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αν. Αττικής και οι δημοτικές παρατάξεις Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μαραθώνα, Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Νέας Μάκρης και Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ραφήνας, την Κυριακή 25 Απρίλη στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Μάκρης.

Στη σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση οι παρατάξεις επισημαίνουν ότι: «Στο διάστημα αυτό όλοι μιλάνε για τον "Καλλικράτη" και κρύβουν ότι και μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση παίρνονται καινούργια μέτρα από ΕΕ και κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων της χώρας και της ανάπτυξης των περιοχών. Ταυτόχρονα, το διάστημα αυτό ήρθε ξανά στην επιφάνεια και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της ανάπτυξης του "παραλιακού μετώπου". Κανείς δε λέει για τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την παρέμβαση αυτή στην περιοχή μας, που είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής μας. Τα δύο παραπάνω θέματα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και σαν τέτοια τα αντιμετωπίζουν οι παρατάξεις μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ