ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΜΕ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πολιτιστικό τριήμερο

Ο Νίκος Καββαδίας
Ο Νίκος Καββαδίας
Με τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων ξεκινά σήμερα (7μμ) στο Αλατζά Ιμαρέτ, το πολιτιστικό τριήμερο (22-24/4) που διοργανώνει το ΠΑΜΕ ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, τιμώντας τους αγώνες της εργατικής τάξης. Στις 8 μ.μ. θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Siqueiros, η ζωή και το έργο του» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), από τη μεταφράστριά του, Βασιλεία Παπαρήγα.

Αύριο (7 μ.μ.) θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι από την Ορχήστρα Νέων του ΠΑΜΕ και την ορχήστρα εργαζομένων στους ΟΤΑ και αφιέρωμα στον ποιητή της ναυτεργατιάς Νίκο Καββαδία, από τους Γιάννη Τσολακίδη, Δημήτρη Νικολούδη, Μαρία Φωτίου και την ορχήστρα τους. Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Στις 7μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «Εργατική τάξη και τέχνη», με ομιλητές τους Αφροδίτη Καραμανλή (εικαστικός, γραμματέας του ΣΚΕΤΒΕ) και Σωτήρη Ζαριανόπουλο (μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ΓΓ του ΕΚΘ).

Η εικαστική έκθεση θα λειτουργήσει και αύριο και μεθαύριο (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 - 9 μ.μ). Συμμετέχουν 31 εικαστικοί καλλιτέχνες και εργαζόμενοι - ερασιτέχνες, με 50 έργα (γλυπτά, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής) που αποτυπώνουν στιγμές από τη ζωή, τη δουλειά και τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι: Χρήστος Αλευράς, Σοφία Αμπερίδου, Γαβριήλ Ανδρονικίδης, Σταυρούλα Βερτσώνη, Μαρία Βουλγαρίδου, Ελένη Βουλγαροπούλου, Κωνσταντίνα Δελατόλα, Σταύρος Δελιωρίτης, Σώτος Ζαχαριάδης, Γιώργος Ηλιόπουλος, Φλωριάνα Ηλιοπούλου, Κριστιάνα Ηλιοπούλου, Αφροδίτη Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Αννα Κατσαρού, Σταύρος Κολοζώφ, Νίκος Κουλακιώτης, Νίκος Κουτούλας, Παρασκευάς Μάγειρας, Ιουλία Μανούση, Ρούλα Μαουσίδου, Θανάσης Μαργαρίτης, Δημοσθένης Μιχαηλίδης, Γιάννης Μονογιός, Χριστίνα Μωϋσιάδου, Γιώργος Πολίτης, Γιάννης Πρώιος, Αναστασία Σαχταρίδου, Γιώργος Τουλκερίδης, Ζωάννα Υφαντίδου, Γιώργος Φαρσακίδης.

«Γιορτή» επτανησιακής μουσικής και όπερας

Στην επτανησιακή μουσική, με έμφαση στην όπερα, αφιερώνεται ο 6ος κύκλος των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (23-30/4), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιό τους, στις 23-24/4, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιείται συνέδριο με θέμα: «Επτανησιακή Οπερα τον 19ο και 20ό αιώνα». Οι συναυλίες ξεκινούν στις 23/4 (9μμ, αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη») με την ΚΟΑ και μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή, στο λυρικό μελόδραμα του Διονύσιου Λαυράγκα «Φρόσω» (α' παγκόσμια συναυλιακή παρουσίαση). Σολίστ οι λυρικοί τραγουδιστές: Μάτα Κατσούλη, Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου, Γιάννης Χριστόπουλος, Αρης Προσπαθόπουλος, Βασίλης Καβάγιας, Δημήτρης Πλατανιάς, Κώστας Ντότσικας. Συμμετέχουν: Χορωδία της ΕΡΤ, Μεικτή Δημοτική Χορωδία.

Σε πρώτη εκτέλεση με την ΚΟΑ θα παρουσιαστεί (30/4) ο «Don Crepusculo - azione comica» του Ν. Χ. Μάντζαρου, πρώτο έργο της νεοελληνικής δημιουργίας (1815) και το «Il Ciarlatano preso per Principe» του Δομένικου Παδοβά. Σολίστ: Χριστόφορος Σταμπόγλης, Νίκος Στεφάνου, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς. Συμμετέχει: Ανδρική Χορωδία Εμπορικής Τράπεζας. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου.

Στις 24/4, η Οπερα του Βούπερταλ παρουσιάζει σε μορφή κοντσερτάντε την όπερα του Σπύρου Σαμάρα «Η Μάρτυς», σε διεύθυνση Φλόριαν Φράνεκ. 26/4 (αίθουσα Μητρόπουλου) ρεσιτάλ με επτανησιακά τραγούδια (Λαμπελέτ, Καρρέρ, Αλβάνα, Λαμπίρη, Λαυράγκα, Μάντζαρου, Σαμάρα, Ροδοθεάτου) με τους λυρικούς τραγουδιστές Αντωνία Καλογήρου, Ζάχο Τερζάκη και τον πιανίστα Απόστολο Παληό. 28/4 (αίθουσα «Παρνασσός») - συναυλία του συγκροτήματος μουσικής δωματίου «Νικόλαος Μάντζαρος», με έργα: Μάντζαρου, Καρρέρ, Ξύνδα, Σαμάρα, Λαυράγκα, Λαμπελέτ και Βισβάρδη και ερμηνευτές τους Ελένη Σταμίδου και Κωστή Ρασιδάκη. Για το συγκρότημα, τους συνθέτες και τα έργα τους θα μιλήσει ο βιολονίστας και ερευνητής Χρήστος Ηλ. Κολοβός. 29/4 (Μέγαρο Μουσικής) - Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Βραδιά Σπύρου Σαμάρα. Σολίστ: Λένια Ζαφειροπούλου, Μαρισία Παπαλεξίου, Μαρία Βλαχοπούλου, Βαγγέλης Χατζησίμος, Διονύσης Σούρμπης, Δημήτρης Καβράκος. Συμμετέχουν: Χορωδία ΕΡΤ, Μεικτή Δημοτική Χορωδία, Γυναικεία Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων «Opus Femina», Παιδική Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων.

Θεατρικές πρεμιέρες

Από τις 24 - 29/4, ο θίασος «Πλαστελίνη» θα παρουσιάσει στο «Θέατρο Τέχνης» (Φρυνίχου), το έργο «CRAVE» της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Κ. Αλέξη Αλάτση. Σκηνικά - κουστούμια: Μαρία Καραθάνου. Παίζουν: Δέσποινα Αναστάσογλου, Μιχάλης Γεωργίου, Βαγγέλης Ντίνος, Δέσποινα Σαραφείδου. Ο κόσμος του έργου είναι ακραίος, επικίνδυνος, γεμάτος σκιές και φαντάσματα. Τα πρόσωπα αποζητούν απελπισμένα τον έρωτα. Για να αποκτήσουν την ευτυχία πρέπει να διακινδυνεύσουν ψυχολογικά ακόμα και σωματικά. Οποτε προσπαθούν να ξεφύγουν απ' αυτό το παιχνίδι, ξαναπέφτουν στην απελπισία, είτε γιατί δεν αναγνώρισαν τον έρωτα όταν τον βρήκαν, είτε γιατί τον κατέστρεψαν, είτε γιατί δεν βρήκαν τρόπο να τον εκφράσουν.

Η «Μηχανή Τέχνης» παρουσιάζει (από 20/4) το έργο της Παλόμα Πεδρέρο «Αννα, 11 Μαρτίου», στο θέατρο «Επί Κολωνώ». Τρεις μονόλογοι γυναικών για έναν αγνοούμενο. Η συγγραφέας θυμάται την πολύνεκρη επίθεση στις 11/3/ 2004 στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης. Η μητέρα, η σύζυγος και η ερωμένη του Ανχελ Λάρα Γκαρθία (Αννα, λέγονται όλες), προσπαθώντας να μάθουν αν ο αγαπημένος τους είναι ζωντανός ή νεκρός, θυμούνται προσωπικές στιγμές μαζί του, αποκαλύπτουν ενοχές και αδυναμίες τους, ενώ τα ασθενοφόρα «ουρλιάζουν» και αμέτρητοι άνθρωποι αναζητούν τους δικούς τους, ανάμεσα στους νεκρούς ή επιζώντες. Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ - Δημήτρης Ψαρράς. Σκηνοθεσία - σκηνογραφία: Χρήστος Στρέπκος. Κοστούμια: Celebrity Skin. Φωτισμοί: Χρήστος Στρέπκος. Μουσική: Δημήτρης Καραλής. Παίζουν: Ντέπυ Πάγκα, Νατάσσα Νταϊλιάνη, Χριστίνα Σκάζα.

Απεργούν και σήμερα οι καλλιτέχνες

Ηθοποιοί, μουσικοί, καθηγητές ωδείων και χορωδοί της Λυρικής, με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων τους, συμμετέχουν στη 48η απεργία, που καλεί το ΠΑΜΕ. Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και τη συνεχή απειλή για νέα πρόσθετα μέτρα κατά των εργαζομένων συνολικά, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων και το Σωματείο Χορωδών Λυρικής αποφάσισαν να δώσουν δυναμική απάντηση, μαζί με το ταξικό κίνημα, συμμετέχοντας στην 48ωρη πανελλαδική απεργία (χτες και σήμερα) που κάλεσε το ΠΑΜΕ και έχουν προκηρύξει Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη την χώρα. Τη συμμετοχή των εργαζομένων στο θέαμα - ακρόαμα στη 48ωρη απεργία αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος.

Από σήμερα το σινε-αφιέρωμα στον Λένιν

Ξεκινά σήμερα το κινηματογραφικό αφιέρωμα προς τιμήν του Λένιν, με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννησή του, στον κινηματογράφο «Ιλιον» (Τροίας 34 και Πατησίων)που διοργανώνει η «New Star», και θα διαρκέσει έως τις 28/4.

Το πρόγραμμα πρώτων προβολών μέχρι και την Κυριακή περιλαμβάνει: σήμερα 22/4 (από 7 μ.μ.): «Ο Λένιν στην Πολωνία» Σ. Γιουτκέβιτς, «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» Τζ. Βερτόφ (ντοκιμαντέρ), «Το δύσκολο πόστο του επαναστάτη» Ι. Βεσαράμποφ (ντοκιμαντέρ), «Απεργία» Σ. Αϊζενστάιν. 23/4 (από 6.30 μ.μ.): «Ο Λένιν στα 1918» Μ. Ρομ, «Ο Λένιν ζει» Μ. Ρομ, «Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης» Β. Πουντόβκιν, «Οχτώβρης» Σ. Αϊζενστάιν. 24/4 (6.30 μ.μ.): «Νάντια Κρούπσκαγια» Μαρκ Ντονσκόι, «Η Γη» Α. Ντοβζένκο, «Η Μάνα» Β. Πουντόβκιν, «Θωρηκτό Ποτέμκιν» Σ. Αϊζενστάιν. 25/4 (6.30 μ.μ.): «Ο κομμουνιστής» Γ. Ράισμαν, «Θωρηκτό Αβρόρα» Γ. Βισίνσκι, «Β.Ι. Λένιν» Α. Ζενιάκιν (ντοκιμαντέρ), «Ο πρώτος δάσκαλος» Α. Κοντσαλόφσκι.

«Η ελληνική γλώσσα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους (1830) έως τη μεταρρύθμιση του 1976» είναι το θέμα της ημερίδας που οργανώνει (25/4, 9.30πμ-7μμ) το πολιτιστικό σωματείο προαγωγής και διάδοσης του ελληνικού λόγου «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» (πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8), και θα περιλάβει δεκατρείς εισηγήσεις πανεπιστημιακών καθηγητών, συζήτηση και διατύπωση συμπερασμάτων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 του Απρίλη), το Βιβλιοπωλείο του Εθνικού Θεάτρου (κτίριο Τσίλερ), βιβλιοπωλείο εξειδικευμένο στον τομέα του θεάτρου (μελέτες, δραματουργία, λευκώματα, εκδόσεις του ΕΘ κλπ.), θα πραγματοποιήσει αύριο εκπτωτικό παζάρι κατά 20% για όλα τα βιβλία και μοναδικές προσφορές στα προγράμματα των παραστάσεών του. Το βιβλιοπωλείο θα λειτουργήσει από τις 4μμ μέχρι και τη λήξη των παραστάσεων.

Ο Σύλλογος Φίλων Παλιάς Μουσικής διοργανώνει το Σάββατο (24/4, 8μμ), στην αίθουσα «Εστουδιαντίνα» (Νορντάου 12-14, Πλ. Γκύζη, 210.6436.358), συναυλία αφιέρωμα στη δασκάλα, συγγραφέα, ποιήτρια και τσεμπαλίστα Μαργαρίτα Δαλμάτη. Στην εκδήλωση συμμετέχει ο μαέστρος Γιώργος Χατζηνίκος, με έργα Σούμαν, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Φρανκ, κ.ά. Είσοδος Ελεύθερη.

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία της Dee Dee Bridgwater - αφιέρωμα στην Μπίλι Χολιντέι - στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η διάσημη ερμηνεύτρια δεν μπόρεσε να φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα, λόγω της αναστάτωσης στις αερομεταφορές από το ηφαιστειακό νέφος. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων της συναυλίας μπορούν να τα εξαργυρώσουν στα εκδοτήρια του Μεγάρου (τηλ. 2107282333).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ