ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν να κηδεμονεύσουν το λαϊκό κίνημα

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
-- Μια κυβέρνηση υπό κηδεμονία, χωρίς κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις της τρόικας και αντιμέτωπη στο άμεσο μέλλον με ένα τεράστιο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, ακόμα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, έχει προοπτική μακροημέρευσης; Εν ολίγοις, ένα σενάριο εσπευσμένης προσφυγής στις κάλπες το βλέπετε πιθανό και παράλληλα θετικά, τώρα που αντιλαμβάνονται πραγματικά οι εργαζόμενοι τη θύελλα που έρχεται;

-- Κοιτάξτε, ο όρος κηδεμονία είναι ένας όρος που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κανείς όταν ένα ανήλικο παιδί ή ένα μωρό το αναλαμβάνει κάποιος και λένε ότι είναι κηδεμόνας. Δεν υπάρχουν κυβερνήσεις υπό κηδεμονία. Εάν μπεις υπό κηδεμονία σημαίνει ότι εσύ ορίζεις τον κηδεμόνα σου, τον ελεγκτή σου.

Από τη στιγμή - για να μην πάμε τώρα στο παρελθόν - που ψηφίστηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η στόχευσή της, οι στόχοι της ΟΝΕ, το πρόγραμμα Σταθερότητας, αυτά δεν είναι κηδεμονία; Γιατί η Ελλάδα, λέει, έχει μεγάλο χρέος. Η πιο υπερχρεωμένη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία έχει σοβαρό πρόβλημα και η Μεγάλη Βρετανία υπερχρεωμένη είναι. Επομένως, υπό κηδεμονία είναι η Ελλάδα τόσα χρόνια. Μάλιστα εγώ είδα κάτι φαρδιά πλατιά χαμόγελα, δεν τους είδα και στενοχωρημένους για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είδατε να κλαίει η κυβέρνηση; Το θεωρεί μεγάλη επιτυχία, σου λέει έχει τεχνική γνώση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τεχνογνωσία.

Εδώ γίνονται προτάσεις και ξέρετε αυτή ήταν και η πρόταση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, για να υπάρχει Κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα Οικονομική, η οποία λέει να μην εξαρτάται από τις αποφάσεις των εθνικών κρατών. Και ο κ. Σημίτης χτες έδωσε συνέντευξη.

Βέβαια είναι αυταπάτη, διότι δεν καταργούνται οι αντιθέσεις σε εθνικό επίπεδο. Τα ξεχωριστά κράτη υπάρχουν, η ανάπτυξη είναι ανισόμετρη, οι σχέσεις είναι ανισότιμες μεταξύ τους. Ακόμα και αν είναι οι κυβερνήσεις της ίδιας ιδεολογικοπολιτικής πλεύσης έχουν αντιθέσεις στο μοίρασμα της λείας. Αλλά εδώ γίνεται συζήτηση για Ομοσπονδία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και για Κεντρική Κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο του κ. Σημίτη πρόταση, ούτε μόνο της Νέας Δημοκρατίας, την υιοθετούν και άλλες δυνάμεις στη χώρα μας, που λένε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίο κέντρο πολιτικοοικονομικό, το οποίο θα λύνει προβλήματα χωρίς να εξαρτάται από τις αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Και είναι ο χώρος του Συνασπισμού που το υποστηρίζει αυτό. Τώρα έχω χάσει τι ακριβώς υποστηρίζουν, αλλά δεν έχει σημασία, αυτή είναι η λογική τους, ότι είναι ατελής η ενοποίηση της Ευρώπης.

Και μιλάμε τώρα ότι τους πείραξε η κηδεμονία. Τους λαούς θέλουν να κηδεμονεύσουν, αυτό είναι το πρόβλημα, θέλουν να βάλουν υπό κηδεμονία το λαϊκό κίνημα, να το τσακίσουν και αυτό βεβαίως δεν πρέπει να δεχτούμε.

Εχουν ευθύνη όσοι έφθειραν την ιδέα του αγώνα

-- Πολλοί είναι εκείνοι, ακόμα και από το συντηρητικό στρατόπεδο, που επισημαίνουν ότι τα σκληρά και αντεργατικά μέτρα που έρχονται θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές συγκρούσεις και εκρήξεις. Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει φαινόμενα που ξεφεύγουν από τις γνώριμες μορφές της λαϊκής πάλης, όπως πέρσι το Δεκέμβρη;

-- Παρακολουθώ πάρα πολύ την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βεβαίως εκφράζει την ανατριχίλα της για το ενδεχόμενο ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και αυτό δεν είναι ενδεχόμενο, θα γίνει, δεν μπορεί κανείς να ξέρει ακριβώς πόσο γρήγορα θα γίνει. Και το ΠΑΣΟΚ ανατριχιάζει επίσης, πολύ περισσότερο ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές και όλοι οι άλλοι.

Εμείς δε χρησιμοποιούμε τον όρο κοινωνική έκρηξη. Τι θα πει έκρηξη; Εμείς δε θέλουμε μια εξέγερση, μια έκρηξη, η οποία θα είναι εύκολη να την σβήσουν. Μπορεί να γίνει ένα μεγάλο τίναγμα, να μην έχει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, αλλά πρέπει αυτό να αφήσει κάτι για να δώσει συνέχεια. Οχι κάτι εξάρσεις οι οποίες μετά κάνεις πέντε χρόνια να ξανασηκώσεις κεφάλι.

Δεν καταλαβαίνω τη θέση σας για το 2008. Γιατί. Εμείς όταν λέμε ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του σημαίνει ότι θα μπουν μάζες μέσα οι οποίες ενδεχομένως είναι αρκετά μακριά από το ΚΚΕ. Βεβαίως, δεν έχουμε δικαίωμα να φοβηθούμε το λαό όταν παλεύει. Και μάλιστα μπορεί να μπουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις με το ΚΚΕ. Αυτό είναι θέμα ικανότητας των κομμουνιστών να τινάξουν από πάνω προλήψεις και προκαταλήψεις, να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν καλό βαθμό.

Για το 2008, με συγχωρείτε, μετά βδελυγμίας απορρίψαμε ότι πρόκειται για κοινωνική εξέγερση. Ετσι είναι οι κοινωνικές εξεγέρσεις; Ας μην κάνουμε καρικατούρα εξεγέρσεις. Ηταν ξέσπασμα; Βεβαίως. Ηταν αγωνιστικό ξέσπασμα; Ηταν. Και στις διαδηλώσεις και στις κινητοποιήσεις το ΚΚΕ ήταν εκεί, και ως Κόμμα κατέβηκε, αλλά και μέσα από τους διάφορους φορείς, φοιτητικό - μαθητικό κίνημα. Μέσα ήμαστε, αλλά δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα επειδή σπάσανε βιτρίνες να πούμε ότι έγινε και εξέγερση.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Μεγάλες μάζες νεολαίας μείνανε απέξω, δεν πήραν μέρος. Σήμερα στα πανεπιστήμια, με συγχωρείτε - με εξαίρεση τις δυνάμεις της ΚΝΕ και δυνάμεις που βρίσκονται μαζί με την ΚΝΕ είτε πιο μόνιμα, είτε περιστασιακά, κινούνται - δε σαλεύει φύλλο. Κρίση οικονομική έχουμε, είδατε κανένα φοιτητικό κίνημα, έστω με διαφορετικές απόψεις, να είναι στους δρόμους; Εχουν μεγάλη ευθύνη αυτοί οι οποίοι έφθειραν την ιδέα των αγώνων μ' αυτό τον τρόπο. Και εμείς προσέχουμε πάρα πολύ, διότι η ιδέα των αγώνων φθείρεται και μέσα από αγώνες, αν κάνεις λάθη, αν τραβήξεις τα πράγματα μέχρι εκεί που δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος.

Γελοιοποίησαν την εξέγερση, έφθειραν αυτή την ιδέα. Και να πω ότι κέρδισαν αυτοί που το κάνανε και πολιτικά τίποτα; Γιατί ο κόσμος έχει νιονιό.

Ο λαός ζημιώνεται συνολικά από το σύστημα

-- Η κυβέρνηση θα ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα. Εχουν βγει κάποιες έρευνες που λένε ότι τα κλειστά επαγγέλματα επιβαρύνουν τους Ελληνες με περίπου 4 δισ. ευρώ το χρόνο. Ποια είναι η θέση σας για τα κλειστά επαγγέλματα; Αντίστοιχες έρευνες υπάρχουν και για την άρση του καμποτάζ.

-- Συστηματικά οι κυβερνήσεις, όταν θέλουν κάτι να το αλλάξουν προς όφελος του κεφαλαίου, λένε ότι πρέπει να αλλάξει γιατί ζημιώνεται ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός ζημιώνεται συνολικά απ' το σύστημα. Δε ζημιώνεται από το ένα ή το άλλο επάγγελμα.

Για να ξεκαθαρίσουμε, το πράγμα είναι αρκετά σύνθετο και δεν μπορεί κανείς να το δει ίδια για όλους τους χώρους. Θα πάρω ένα παράδειγμα, το ταξί. Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Το ταξί να γίνει δημόσιο μέσο μεταφοράς. Βεβαίως, οι άνθρωποι που πλήρωσαν, δεν ξέρω πόσα πλήρωσαν για να πάρουν την άδεια, αυτοί ενδεχομένως πρέπει να αποζημιωθούν. Αυτά πρέπει κανείς να τα δει. Αλλά το ταξί, ως ταξί, είναι δημόσιο μέσο μεταφοράς, με εργαζόμενους υπαλλήλους, καλοπληρωμένους, με ωράρια και ανθρώπινα ωράρια, γιατί εδώ δεν μπορείς να δουλεύεις ίδιες ώρες με τους άλλους, μέσα σε αυτή την κατάσταση των μεγάλων αστικών κέντρων. Και δημόσιο μέσο μεταφοράς σε έναν ενιαίο φορέα, όπου εκεί θα είναι όλα τα μέσα, απ' τα αεροπλάνα μέχρι τα ταξί.

Προσέξτε, όμως, η απελευθέρωση του επαγγέλματος στα ταξί γίνεται σε βάρος των μικροϊδιοκτητών ταξί, για να γίνουν εταιρείες μεγάλες ταξί. Εμείς λέμε στους ιδιοκτήτες ταξί, έτσι κι αλλιώς υπάλληλος εταιρείας θα γίνεις, γιατί να μη γίνεις υπάλληλος μιας δημόσιας λαϊκής εταιρείας μεταφοράς; Γι' αυτό το κάνουν, για να συγκεντρώσουν τα ταξί να γίνουν εταιρείες.

Ας πάρουμε μία άλλη πλευρά, δικηγόροι. Θα γίνουν οι μεγάλες νομικές εταιρείες. Και σήμερα υπάρχουν νομικές εταιρείες. Και θα είναι μισθωτοί οι δικηγόροι. Δηλαδή, πρόκειται για ένα μέτρο υπέρ του κεφαλαίου και όχι ένα μέτρο για να απαλλάξουν το λαό απ' τα βάρη.

Ερχονται μεγάλες εταιρείες να εκτοπίσουν τη μικρότερη ιδιοκτησία. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των μικροϊδιοκτητών αλλά όχι διαιωνίζοντας μία κατάσταση που έχει πια ξεπεραστεί. Οπου είμαστε υπέρ της μικρής ιδιοκτησίας, είμαστε υπέρ της συνεταιριστικοποίησής της, να δράσουν με τους συνεταιρισμούς. Αλλωστε, δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά.

Για το καμποτάζ. Τα επιχειρήματα που φέρνουν οι εφοπλιστές είναι σωστά για τον εαυτό τους. Δηλαδή είναι λογικά. Δεν είναι λογικά και δίκαια για τους ναυτεργάτες και όχι μόνο. Δεν είναι σωστό ότι η δουλειά στο κρουαζιερόπλοιο δυσκολεύει μόνο τους ναυτεργάτες. Εχει συνολικότερες επιπτώσεις στην ανεργία του ελληνικού λαού, στο ΝΑΤ, στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Και έρχεται τώρα ο εξής εκβιασμός. Λένε: Αμα εμποδίζετε, άμα βάλετε όρους ελληνικής σύνθεσης, δε θα έρχονται τα κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα. Και εγώ θα απαντήσω: Και λοιπόν; Αν δηλαδή για να 'ρθουν να σβήσει ο ναυτεργατικός κλάδος, να μην έρθουν. Ποιος κερδίζει από τα κρουαζιερόπλοια; Τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. `Η η ταβερνούλα η οικογενειακή στην παραλία; Και το πολύ πολύ να κάτσει μία μέρα σε κάθε νησί. Αντε και το καλοκαίρι να βγάλεις 500 ευρώ παραπάνω. Εχουμε σκεφτεί τη συνολική εξέλιξη; Οι εφοπλιστές φτιάχνουν τα καράβια τους εκτός Ελλάδας. Εμείς δε στρεφόμαστε εναντίον των ξένων εργατών. Σημαίνει σύνθεση χωρίς συμβάσεις.

Εμείς αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στους εφοπλιστές και στους εργαζόμενους, διαλέγουμε τους εργαζόμενους. Και αίρουμε αυτή την αντίφαση λέγοντας το εξής: Κοινωνικοποίηση, συνεταιριστικοποίηση. Τις κρουαζιέρες τις θέλουμε χωρίς τους εφοπλιστές όμως. Θα τις κινεί ο λαός. Δεν μπορεί να οργανώσει δηλαδή η λαϊκή εξουσία κρουαζιέρες; Τα πλοία ανήκουν στο λαό. Τα άλλα κόμματα έχουν πρόβλημα με το δίλημμα.

Εμείς παλεύουμε για την ανάκαμψη του κινήματος

-- Ακούγεται ότι ήδη μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις. Εσείς περιμένετε ότι μπορεί αυτές να εκφραστούν πολιτικά είτε μέσα στο συνδικαλιστικό, είτε ευρύτερα; Και δεύτερον, εάν θεωρείτε ότι το αίτημα ας πούμε να φύγει η κυβέρνηση έχει κάποια δυναμική.

-- Ναι, δεν απάντησα στο θέμα των εκλογών. Κατ' αρχήν εμείς ξέρουμε ότι αντιδρά σ' αυτά τα μέτρα και ο απλός λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ, ο λαϊκός κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. Απέναντι σ' αυτό τον κόσμο ούτε μνησικακία έχουμε, γιατί πήγε και τους ψήφισε, ενώ δεν τους είχε και πολλή εμπιστοσύνη, ούτε του λέμε εμείς τα είπαμε, τώρα να εισπράξεις τις συνέπειες της ψήφου σου. Οχι, μαζί τους θέλουμε να παλέψουμε.

Τώρα, όσον αφορά στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το σενάριο είναι πολυπαιγμένο, είναι πολύ παλαιολιθικό, δεν το καταλαβαίνω. Αν υπάρχει κάποιος ή κάποιοι οι οποίοι έχουν πραγματικά διαφωνία συνείδησης, όχι διαφωνία μη χαθούν ψήφοι από το ΠΑΣΟΚ, αν έχουν διαφωνίες αρχών, αυτοί να σηκωθούν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, δε θα τους πούμε εμείς τι θα κάνουν. Και ο δρόμος εδώ είναι να συναντηθούμε στο κίνημα.

Αλλά υπάρχουν διαφωνίες οι οποίες λένε το εξής: Θα χάσουμε ψήφους. Αυτό δεν είναι διαφωνία αρχής.

Κοιτάξτε, να βάλουμε εμείς τώρα το αίτημα για εκλογές έξι μήνες μετά τις εκλογές. Μα είναι αποπροσανατολισμός.

Αυτή τη στιγμή αυτοί παλεύουν για την ανάκαμψη των κερδών και εμείς παλεύουμε για την ανάκαμψη του κινήματος. Είναι πολύ πιο ρεαλιστικό αυτό απ' το να ζητήσουμε εκλογές. Τι να ζητήσουμε εκλογές; Κάθε δυο μήνες θα ζητάμε εκλογές; Και γιατί να τις κάνουν τις εκλογές; Αμα θέλουν να κάνουν εκλογές, με γεια τους, με χαρά τους. Εχουμε τις τοπικές εκλογές άλλωστε. Εμείς σύντομα θα βγούμε με θέσεις, ήδη τις έχουμε επεξεργαστεί, απλώς θέλουμε να ολοκληρωθεί και η συζήτηση στη Βουλή με τον «Καλλικράτη». Αν αργήσει, θα βγούμε και πιο πριν, δεν μπορούμε να περιμένουμε να τελειώσει η συζήτηση. Πρώτον, οι εκλογές πρέπει να πάρουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί τώρα να έχεις αυτή την κατάσταση και να πηγαίνεις να δίνεις τη μάχη των εκλογών γιατί ο γνωστός μου είναι υποψήφιος, γιατί στο ψηφοδέλτιό του είναι ο ανιψιός του θείου μου και γείτονάς μου ή να ψηφίσεις ανάλογα με τα γεωγραφικά όρια των δήμων.

Αυτή τη στιγμή δημιουργούνται 300 μηχανισμοί του κράτους και 15 επίσης πιο μεγάλοι μηχανισμοί, οι οποίοι θα χειριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τους επιχειρηματίες. Να ξέρετε ότι ένα πακέτο των μέτρων θα περάσει μέσα από το ΕΣΠΑ. Η Παιδεία π.χ., τα πιο κρίσιμα ζητήματα της Παιδείας θα περάσουν μέσα από το ΕΣΠΑ και όχι από νομοσχέδια στη Βουλή. Επομένως, έχουμε εκλογές μπροστά μας. Ας εκφραστεί εκεί η ψήφος.

Μπλόκο από τα κάτω σε ΕΕ και ΔΝΤ

-- Στην πολιτική καμπάνια που ανακοινώσατε για να διαδοθεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και να συμβάλει για να αποκρουστούν τα μέτρα που έρχονται, θα μπορούσε να ενταχθεί και το αίτημα για δημοψήφισμα που προβάλλεται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις;

-- Οχι, και θα σου πω γιατί. Οταν έγινε η Συνθήκη του Μάαστριχτ τότε φωνάζαμε για δημοψήφισμα. Ηταν άλλη φάση τότε. Τότε ξεκίναγε, είχες τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ενωση, είχες και ένα κλίμα στην Ευρώπη, θυμάστε το γαλλικό δημοψήφισμα, και τότε ήταν το δημοψήφισμα μια ευκαιρία δράσης. Επιπλέον απηχούσε και την άποψή μας ότι εν πάση περιπτώσει σε μεγάλα γεγονότα πρέπει να έχει θέση και ο ελληνικός λαός. Το βλέπαμε και από αυτήν την πλευρά. Οχι απλώς σαν μια καμπάνια πολιτικής ζύμωσης, αλλά και σαν θέμα δημοκρατίας. Ηταν ένα σχετικά καινούριο ζήτημα στην εξέλιξη του καπιταλισμού. Τότε ήταν η επίσημη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σήμερα δηλαδή τι ποιοτικό αρνητικό στοιχείο, είναι για το ΔΝΤ; Δηλαδή τι να πούμε; Δημοψήφισμα: Θα πάρουμε δάνειο από την Ευρωζώνη ή από το ΔΝΤ, αυτό να διαλέξει ο λαός; Χώρια που τρέχει. Δεν είναι κάτι που θα γίνει, να πεις ότι γίνεται του χρόνου και έχεις χρόνο μπροστά σου. Αφού ξεκίνησε η υλοποίηση.

Τώρα τι χρειάζεται; Αυτό που λέμε, μπλόκο από τα κάτω. Μέτωπο, συσπείρωση δυνάμεων, συστράτευση με το ΚΚΕ, μορφές πάλης, δυναμικές, εναλλασσόμενες. Και φυσικά προς τα πού πρέπει να πάει η Ελλάδα. Ποια πολιτική εξουσία μας χρειάζεται, αντί να συζητάμε αν θα έρθουν οι επιχειρηματίες ή οι τεχνοκράτες ή οι γιάπηδες. Αυτή τη στιγμή είναι πλήρης αποπροσανατολισμός, πλήρης.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη

-- Εχει σ' αυτήν τη χρονική στιγμή νόημα να βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί γύρω από ένα τραπέζι για να δουν πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση;

-- Τίποτα δεν πρόκειται να προσφέρει. Ας καθίσουν σε κοινό τραπέζι τα κόμματα που μοιάζουν μεταξύ τους. Εμείς δεν μπορούμε. Τι να πούμε εμείς δηλαδή;

Εμείς λέμε κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Να πάμε να πούμε ότι, κοίταξε να δεις, η απελευθέρωση των απολύσεων να γίνει έτσι; Δεν έχει ανάγκη ο λαός από ένα τέτοιο κόμμα. Εχει μπόλικα τέτοια. Μου αρέσει που μας πρότεινε και η τρόικα συνάντηση με το Κόμμα για να συζητήσουμε. Τι να συζητήσουμε; Τι να πούμε με την τρόικα;

-- Ποια τρόικα;

-- Αυτή η τρόικα που είναι εδώ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Τους απαντήσαμε αρνητικά και ούτε στείλαμε δελτίο Τύπου, γιατί δε θέλουμε να αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο. Αλλά επειδή σήμερα μαθεύτηκε και μας παίρνανε τηλέφωνα στον Περισσό και ρωτούσαν, αν η τρόικα μάς ζήτησε συνάντηση και απαντήσαμε, γι' αυτό σας το λέω, αλλιώς ούτε θα το λέγαμε.

Τους είπαμε: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση, αλλά δεν έχουμε τίποτα να πούμε μεταξύ μας και αρνηθήκαμε τη συνάντηση. Δε στείλαμε δελτίο Τύπου να κάνουμε φιγούρα, γιατί εμάς άλλα πράγματα μας ενδιαφέρει να συζητάμε. Τι να συζητήσει το ΚΚΕ με αυτούς; Να χάσουν το χρόνο τους, να τον χάσουμε κι εμείς.

Κοροϊδεύουν με δήθεν διαφωνίες στα μέτρα

-- Αν κατάλαβα καλά, ζητήσατε με έμμεσο τρόπο και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν όντως συνειδητά διαφωνούν με την πολιτική του κόμματός τους, να μη στηρίξουν το κόμμα τους;

-- Εμείς δεν κάνουμε φραξιονισμό στα άλλα κόμματα. Και αν θέλετε να το ξεκαθαρίσουμε. Εμείς καλούμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, τον εργατικό, τον λαϊκό, τον φτωχό αγροτικό, αυτόν τον κόσμο, και του λέμε ότι πρέπει να ξαναβρεθούμε - κάποτε ήμαστε μαζί στους ίδιους δρόμους στη δεκαετία του '70 - και του λέμε να βρεθούμε μαζί. Οχι γενικά και αφηρημένα «ελάτε όλοι μαζί».

Είδα μια αφίσα της ΓΣΕΕ, λέει: Δουλειά, μισθοί, συντάξεις. Καλά, αυτό το σύνθημα και πριν 100 χρόνια μπορεί να το έχεις και μετά από 200. Τι θα πει δουλειά, μισθοί, συντάξεις; Δε λέει τίποτα. Είσαι ναι ή όχι με τα μέτρα; Αμα θέλει ένας βουλευτής ας το κάνει. Εμείς δεν πρόκειται να πάμε να πιάσουμε τους βουλευτές και να τους πούμε εκείνο και το άλλο.

Αλλά δεν ανεχόμαστε και τις κοροϊδίες. Να λένε «αισθάνομαι άσχημα με τα μέτρα αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Εχω ιδεολογικό πρόβλημα». Αμα αισθάνεσαι άσχημα παίρνεις το καπέλο σου και φεύγεις. Παραδίδεις και τη βουλευτική σου ιδιότητα.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ