ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Εντείνονται πανελλαδικά οι προετοιμασίες

Με καθημερινές παρεμβάσεις σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και θέατρο από εργάτες για εργάτες, συνεχίζονται οι πολύμορφες παρεμβάσεις

«Οι εργάτες δε θα πληρώσουν την κρίση», σημειώνει η φετινή αφίσα της ΠΣΟ
«Οι εργάτες δε θα πληρώσουν την κρίση», σημειώνει η φετινή αφίσα της ΠΣΟ
Συνεχίζονται οι πολύμορφες παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα, με τις οποίες, αναδεικνύοντας τα επίκαιρα διδάγματα της Πρωτομαγιάς, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν την επιτυχία της απεργίας του Σαββάτου. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κοραή.

Καθώς η φετινή Πρωτομαγιά είναι αφιερωμένη στη νεολαία, ιδιαίτερα πλούσιες είναι οι πρωτοβουλίες της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ. Μετά τους αγώνες βόλεϊ γυναικών και ποδοσφαίρου που ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο, ξεκίνησαν οι εξορμήσεις σε σχολές του ΟΑΕΔ. Χτες, έγινε παρέμβαση στις ειδικότητες μετάλλου και ηλεκτροτεχνιτών του ΟΑΕΔ στους Αγ. Αναργύρους, όπου αναδείχτηκε η ανταπόκριση που συναντά στους σπουδαστές του ΟΑΕΔ το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αλλά και η ανάγκη να δυναμώσει ολόπλευρα η παρέμβαση στους νέους που κάθονται στα θρανία αμέσως πριν ή μετά το μεροκάματο.

Σήμερα, οι συζητήσεις σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ με τα αντίστοιχα συνδικάτα συνεχίζονται σε Αθήνα (Νέο Ηράκλειο, 4 μ.μ., στις ειδικότητες των λιθογράφων και στους υδραυλικούς) και Κρήτη (10.30 π.μ., στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων). Αύριο Τετάρτη 28 Απρίλη, θα γίνουν συσκέψεις της Επιτροπής νέων λογιστών για τα νέα ζευγάρια (Σωματείο Λογιστών), του Συνδικάτου Επισιτισμού με σπουδαστές της «Le Monde», εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά στη μία το μεσημέρι.

Θέατρο στους τόπους δουλειάς

Τονίζοντας ότι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ «μπορεί και θέλει να μπολιάσει τους αγώνες με τον πολιτισμό», σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως «το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική, το τραγούδι, η λογοτεχνία, όλες οι μορφές πνευματικής δημιουργίας είναι απαραίτητο να υπηρετούν, αλλά και να γίνονται κτήμα της τάξης που δημιουργεί, που παράγει τον πλούτο». Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ προγραμματίζει «θεατρικές παραστάσεις μέσα στους χώρους δουλειάς. Θέατρο από εργάτες για εργάτες. Στο διάλειμμα, στη στάση εργασίας, στο σχόλασμα, στην κατάληψη. Να μιλήσει η τέχνη με το συμπυκνωμένο λόγο της στην καρδιά του εργάτη. Να του δώσει λίγο χρόνο να σκεφτεί ότι "έτσι ήρθαν τα πράγματα, αλλά έτσι δε θα πάνε", όπως λέει και ο Τούρκος συγγραφέας ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ». Τέτοιες θεατρικές παραστάσεις οργανώνονται την Πέμπτη 29 Απρίλη στο εργοστάσιο της ELITE και την Παρασκευή 30 Απρίλη στους εργάτες Δήμου Πετρούπολης.

Αλλες εκδηλώσεις

Κοινές εκδηλώσεις ΠΑΜΕ και Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών θα γίνουν:

  • Τετάρτη 28 Απρίλη, 1 μ.μ., στο ΤΕΙ Πειραιά.
  • Πέμπτη 29 Απρίλη, στις 3 το μεσημέρι, στη Φιλοσοφική.

Ακόμα: Το ΠΑΜΕ θα συμμετέχει, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου των Πακιστανών, την 1η Μάη, στους αγώνες Βόλεϊ Πακιστανικών ομάδων. Ενας από τους αγώνες αφιερώνεται στην Εργατική Πρωτομαγιά.

ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΚΥΨΕΛΗΣ
Από αύριο το τριήμερο εκδηλώσεων

Αντίστοιχη πρωτοβουλία και στον Κολωνό

Τριήμερο εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνει από αύριο Τετάρτη 28 Απρίλη έως την Παρασκευή το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις όπως και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, σε εργάτες και εργάτριες, Ελληνες και μετανάστες, νέες και νέους, άνεργους, μαθητές και σπουδαστές, τονίζοντας σε σχετικό φυλλάδιο ότι «τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κατεύθυνση της ΕΕ, έχουν τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., θα συνεχίζονται και θα κλιμακώνονται όσο οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν αντιπαραθέτουν την πραγματική τους δύναμη». Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 28 Απρίλη, 7 μ.μ. στο Στέκι (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου), αφιέρωμα στον ηρωικό Μάη του '36, πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες της εργατικής τάξης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο εργατικό λαϊκό τραγούδι.
  • Πέμπτη 29 Απρίλη, 7 μ.μ. στο πάρκο «Φιξ» (Πατησίων και Καυτατζόγλου), θα μιλήσει ο Γ. Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο και κυλικείο.
  • Παρασκευή 30 Απρίλη, 8 μ.μ. στο Στέκι (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου), εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στην εργαζόμενη νεολαία. Στη συζήτηση θα παρευρίσκεται αντιπροσωπεία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων, το Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Στον Κολωνό

Την Παρασκευή 30 Απρίλη, εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» (των Μπόγιερ Ρίτσαρντ και Μόρε Χέρμπερτ, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») πραγματοποιούν μαζικοί φορείς του Κολωνού και το ΠΑΜΕ, στο Στέκι Εργαζομένων Κολωνού (Αργους 54, Κολωνός), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή σχετικού βίντεο.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ της Αχαΐας

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα προβληθεί στη Φιλολογική Σχολή και τη Φαρμακευτική η ταινία «Το αλάτι της γης». Στη 1 το μεσημέρι θα προβληθούν στο Φυσικό η ταινία «Μοντέρνοι Καιροί» και στο Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων H/Y, Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών «Το αλάτι της γης». Στις 6 μ.μ. στο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών η ταινία «Μοντέρνοι Καιροί». Επίσης, στις 11 π.μ. θα γίνει περιοδεία στο τμήμα ΣΔΟ των ΤΕΙ, ενώ περιοδεία θα γίνει και στις 10 π.μ. στα τμήματα Γεωλογίας και Φυσικής των ΑΕΙ. Ακόμα, περιοδεία θα γίνει και στις 11 π.μ. στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Η οργή να γίνει πάλη ταξική
Κανείς νέος εργάτης ανοργάνωτος

Η πρόσφατη 48ωρη απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο στον κλάδο μας όσο και στη ΦΡΗΣΛΑΝΤ (ΝΟΥΝΟΥ), που μαζί με τους συναδέλφους και την εργοστασιακή επιτροπή, νύχτα - μέρα, βρεθήκαμε στις πύλες για την περιφρούρηση της απεργίας.

Παρά τις μαφιόζικες μεθόδους, την τρομοκρατία και τον τραμπουκισμό που χρησιμοποίησαν στελέχη της εταιρείας, δεν τους πέρασε. Και αυτό το οφείλουμε (και) στη νέα βάρδια εργατών, που νίκησαν τους φόβους τους και πίστεψαν στις δυνάμεις τους, δίνοντας την απάντησή τους σε όσα αντεργατικά μέτρα προωθούν κυβέρνηση, εργοδοσία, ΕΕ, αλλά και τα τσιράκια τους ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και εργοδοτικά σωματεία (σ.σ. όπως είναι και το επιχειρησιακό σωματείο στη ΦΡΗΣΛΑΝΤ που αποφάσισε «να μην εισηγηθεί τη συμμετοχή των μελών του στην απεργία»), που λειτουργούν απεργοσπαστικά στους χώρους δουλειάς.

Σήμερα είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ ο νέος εργάτης να βάλει μπροστά τα δικά του συμφέροντα, να δυναμώσει η ταξική του συνείδηση. Σήμερα, που η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του, γίνεται όλο και πιο ανελέητη, καλείται ν' αποτελέσει ενεργό κομμάτι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, για να μπορέσει η εργατική τάξη να γίνει κύριος του πλούτου που παράγει, είναι οι νέοι εργάτες και εργάτριες, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να οργανωθεί, ν' αποτελέσει συστατικό στοιχείο των ταξικών συνδικάτων. Να οργανωθεί και να παλέψει για μια άλλη εξουσία, που στο κέντρο της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες, με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.


Γιάννης ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ, 32 χρόνων
Μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ελλάδας και επικεφαλής της εργοστασιακής επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου στη ΦΡΗΣΛΑΝΤ (ΝΟΥΝΟΥ)

ΠΑΜΕ
Πρόσκληση σε θεατρική παράσταση

Πρόσκληση στη θεατρική παράσταση «Οι Κουραμπιέδες», του Γιώργου Χασάπογλου, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η θεατρική ομάδα «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» και το Θέατρο «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» του Κώστα Καζάκου ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την οικονομική εξόρμηση. Καλούν τους εργαζόμενους στην παράσταση που θα δοθεί τη Δευτέρα 17 Μάη στις 8 μ.μ. στο Θέατρο «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» (Ακαδημίας, πλησίον Βουλής). Οι προσκλήσεις θα ανταλλάσσονται στην είσοδο με 2 λαχνούς του ΠΑΜΕ (τιμή Λαχνού 5 ευρώ) και μπορούν να τις προμηθευτούν στα γραφεία του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ