ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΤΚΑ» - ΒΟΛΟΣ
Εκβιάζει με νέα αντεργατικά σχέδια

Κάθε διαβούλευση ισοδυναμεί με υποταγή, τονίζει το ΠΑΜΕ

Πενήντα απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση και «εξαγωγή» εργαζομένων στα εργοστάσιά της ανά τα Βαλκάνια και την Ασία είναι τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η εργοδοσία της επιχείρησης μεταλλοκατασκευών «ΜΕΤΚΑ» του Ομίλου Μυτιληναίου, στο Βόλο. Προκλητικά παρουσιάζει τα σχέδιά της στους εργαζόμενους ως «προτάσεις» και τους ζητάει, εκβιαστικά, να υπογράψουν ότι τις στηρίζουν και τις αποδέχονται.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει μεταξύ άλλων τις ευθύνες που έχουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (και) στο επιχειρησιακό σωματείο, αλλά και το Εργατικό Κέντρο της περιοχής, που - όπως υπογραμμίζει - «έχουν στρώσει ενεργητικά το έδαφος γι' αυτή την κατάσταση. Οταν στήριζαν την απελευθέρωση των απολύσεων, όταν σιγοντάρουν το μεγάλο κεφάλαιο στη στρατηγική του, της ανταγωνιστικότητας, όταν καταψήφιζαν τις θέσεις και τις προτάσεις του ταξικού κινήματος και του συνδυασμού της ΔΑΣ που στηρίζει το ΠΑΜΕ». Ενώ καταλήγοντας επισημαίνει: «Αυτή την ώρα πρέπει να γκρεμιστούν οι αυταπάτες, να εξαφανιστεί ο φόβος, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τη συναίνεση και την υποταγή που τα τσιράκια του Μυτιληναίου είχαν συνηθίσει τους εργαζόμενους τόσα χρόνια. Εχουμε πόλεμο, αυτό είναι ξεκάθαρο! Και στον πόλεμο η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα. Καλούμε άμεσα τους εργαζόμενους της ΜΕΤΚΑ: Να απορρίψουν ξεκάθαρα και τις 4 προτάσεις της εργοδοσίας. Κάθε διαβούλευση ισοδυναμεί με υποταγή άνευ όρων».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εδωσαν παλικαρίσια και τη χτεσινή απεργιακή μάχη

Ακινητοποίησαν και το πλωτό γκέτο «ΖΕΝΙΘ». Η εργατική αλληλεγγύη αχρήστευσε τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς

Το κάλεσμα των απεργών «έπνιξαν» με χειροκροτήματα οι επιβάτες του «ΖΕΝΙΘ»
Το κάλεσμα των απεργών «έπνιξαν» με χειροκροτήματα οι επιβάτες του «ΖΕΝΙΘ»
Οργανωμένα, περιφρουρημένα, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και το δίκιο του αγώνα τους, χτες οι ναυτεργάτες έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη και της νέας 24ωρης απεργίας, ενάντια στη σφοδρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, σε βάρος του συνόλου των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η απεργία ήταν αποτέλεσμα της τεράστιας δυναμικής που δημιούργησε η 48ωρη απεργία, την οποία κήρυξαν, 21 και 22 Απρίλη, στο λιμάνι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και έδωσε την προοπτική της επέκτασης και κλιμάκωσης. Επόμενος μεγάλος σταθμός του αγώνα τους είναι η πανελλαδική απεργία την 1η Μάη.

Οι ναυτεργάτες, προβάλλοντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατών του κλάδου και συνολικά της λαϊκής οικογένειας και έρχονται σε ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου (την οποία υπηρετώντας η κυβέρνηση εξήγγειλε, διά στόματος πρωθυπουργού, την άρση του καμποτάζ, δηλαδή την πλήρη επιβολή του Κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, στα κρουαζιερόπλοια και στη συνέχεια σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που σημαίνει επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας), από χτες τα ξημερώματα μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έδωσαν παλικαρίσια μάχη. Κόντρα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς κυβέρνησης - εφοπλιστών, κράτησαν «δεμένα» τα καράβια, ακινητοποίησαν το κρουαζιερόπλοιο - γκέτο «ΖΕΝΙΘ» στην ακτή Ξαβέρη, που αποτελεί τον «πιλότο» για την άρση του καμποτάζ.

Η πορεία καταλήγει στο λιμάνι
Η πορεία καταλήγει στο λιμάνι
Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκαν εργάτες της στεριάς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας ξανά την ακατανίκητη δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης. Οργανωτές της απεργίας - που αναγκάστηκε να κηρύξει η ΠΝΟ κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων - ήταν ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Το χρονικό

Από τα ξημερώματα, οι απεργιακές φρουρές ήταν στους καταπέλτες των ακτοπλοϊκών, ενώ από το μεσημέρι το μέτωπο του αγώνα μεταφέρθηκε στην ακτή Ξαβέρη, όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια. ΟΙ απεργοί κατέλαβαν τις πύλες του λιμανιού, εμποδίζοντας την επιβίβαση των επιβατών στο «ΖΕΝΙΘ».

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, από την ακτή Μιαούλη, απέναντι από το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, ξεκίνησε δυναμική πορεία εργατών της στεριάς που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Ανάμεσά τους, εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, εκπαιδευτικοί κτλ. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια και βροντοφωνάζοντας «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», οι διαδηλωτές κατέληξαν στην ακτή Ξαβέρη, συμμετέχοντας στην περιφρούρηση της απεργίας.

Αυτό το μέτωπο εργατών στεριάς και θάλασσας «έριξε» στο κενό την προσπάθεια της διαχειρίστριας εταιρείας του «ΖΕΝΙΘ», να εκμεταλλευτεί την κούραση των 970 επιβατών, κυρίως Ισπανών, του κρουαζιερόπλοιου, που αυτή προκάλεσε κρατώντας τους ομήρους μες στα πούλμαν και να τους στρέψει εναντίον των ναυτεργατών. Οταν οι επιβάτες άκουσαν από την ντουντούκα τον Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, να εξηγεί τη σημασία αυτού του αγώνα και «ότι αφορά χιλιάδες θέσεις εργασίας», έπνιξαν τα λόγια του στα χειροκροτήματα εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Χαρακτηριστικά, ένας Αμερικανός τουρίστας, εκπαιδευτικός, πήρε στα χέρια του και ύψωσε τη σημαία του ΠΑΜΕ μαζί με τους εργάτες.

Μετά από απαίτηση των δύο σωματείων, η εταιρεία αναγκάστηκε να μεταφέρει τους επιβάτες σε ξενοδοχεία. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΓΣΕΕ
Παιχνίδια στις πλάτες των εργατών

Η ΓΣΕΕ ήταν και παραμένει σύμμαχος των εργοδοτών και της κυβέρνησης σχολιάζει το ΠΑΜΕ

Την ώρα που κυβέρνηση - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Ενωση από κοινού θέτουν ζήτημα για το 14ο μισθό, περικόπτουν όλες τις συντάξεις, απειλούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τρομοκρατούν με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και σχεδιάζουν τη συνολική ανατροπή του εργατικού δικαίου, το υπουργείο Εργασίας και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έστησαν επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων. Γιατί αφού από τον περασμένο Δεκέμβρη, υπουργείο και ΓΣΕΕ μαζί και με τους εργοδότες έστησαν την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό και επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, σήμερα εμφανίζονται να ερίζουν για το ποιος θέλει ή δε θέλει το διάλογο.

Ετσι χτες ματαιώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας, καθώς όπως δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος «διαμορφώθηκε πλειοψηφία η οποία θεώρησε ότι μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και των ανακοινώσεων δεν υπάρχει λόγος συνάντησης...». Η ΔΑΚΕ με ανακοίνωσή της δήλωσε πως «σε τέτοιες "κοσμικές" συναθροίσεις δεν επιτρέπει στον εαυτό της να έχει θέση...». Βέβαια, μέχρι χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν είχε πρόβλημα με τέτοιες συναθροίσεις, πολύ περισσότερο δεν είχε πρόβλημα να στηρίζει επί της ουσίας όλες τις αντεργατικές ανατροπές των τελευταίων χρόνων.

Με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται χολωμένος με την εξέλιξη την οποία χαρακτηρίζει «αρνητική».

Στον αγώνα με το ΠΑΜΕ

Η ΓΣΕΕ ήταν και παραμένει ο πολυτιμότερος σύμμαχος των εργοδοτών και της κυβέρνησης, σχολιάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και με ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Αδικα κλαψουρίζει ο υπουργός Εργασίας για την άρνηση της ΓΣΕΕ να προσέλθει στην προγραμματισμένη συνάντησή τους». «Η αγανάχτηση και οι συνεχώς αυξανόμενες διαθέσεις των εργαζομένων μπορεί να αναγκάζουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ να ελίσσεται και να αναζητά αγωνιστικούς ελιγμούς και ταχτικές για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη περιφρόνηση των εργαζομένων, αλλά όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου της του κυρίου Παναγόπουλου, όσο και των επικεφαλής των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, η ΓΣΕΕ ήταν και παραμένει ο πολυτιμότερος σύμμαχος των εργοδοτών και της κυβέρνησης, σταθερός υποστηριχτής της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς». Ενώ καλώντας σε κλιμάκωση ενόψει και της Πρωτομαγιάς τονίζει: «Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της χώρας μας να αξιοποιήσουν τους όποιους αγωνιστικούς ελιγμούς της ΓΣΕΕ για να εκφράσουν με τρόπο μαζικό και αποφασιστικό την αντίδρασή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ, αλλά και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που ο ρόλος του ήταν και γίνεται ακόμα πιο αισχρός».

ΣΥΝτονισμένα αντεργατικά πυρά

Για ... «εξαλλοσύνες» (!) έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε χτεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων στην απεργία των ναυτεργατών. Οσο κι αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι διαφωνεί με την άρση του καμποτάζ και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να κρύψει τη θεμελιακή γι' αυτόν διαφωνία: Αυτή με τους συνεπείς αγώνες των εργαζομένων που παλεύουν για τα συμφέροντα της τάξης τους και του λαού.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ), τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ), Μετρό (ΑΜΕΛ) και τραμ (ΤΡΑΜ), ώστε να προχωρήσουν σε κοινή γενική συνέλευση όλων των Σωματείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ