ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 40ΩΡΟΥ - 5ΗΜΕΡΟΥ
Παρεμβάσεις χτες σε Αθήνα, Ρόδο, Κέρκυρα

Οι εργάτες πρέπει να παλέψουν όχι μόνο για να καταργηθούν τα αντεργατικά σχέδια, αλλά και για την κατοχύρωση 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου

Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μέσα στο γραφείο του υπουργού που δεν... καταδέχτηκε να συναντήσει τους συνδικαλιστές
Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μέσα στο γραφείο του υπουργού που δεν... καταδέχτηκε να συναντήσει τους συνδικαλιστές
Δυναμική «δέσμευση» ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του 5νθήμερου - 40ωρου θα συναντήσει την επίμονη πάλη των ταξικών δυνάμεων αλλά και ότι κάθε σχετική απόφαση θ' ακυρωθεί από τους εργαζόμενους στην πράξη, έδωσαν χτες στην κυβέρνηση και τους εργοδότες οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων με παρέμβασή τους στο υπουργείο Εργασίας. Εκπρόσωποι των κλαδικών Συνδικάτων Αττικής και Πειραιά, αλλά και εκπρόσωποι από δεκάδες επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και απέκλεισαν αρκετές ώρες το γραφείο του υπουργού Εργασίας απαιτώντας συνάντηση μαζί του. Ωστόσο, ο υπουργός, θέτοντας εκβιαστικά όρους για να συναντήσει τους συνδικαλιστές στο παράρτημα της Σταδίου, απέφυγε τη συνάντηση.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί οι ταξικές δυνάμεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία, που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους σε Αττική και Πειραιά, μπήκαν στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό. Μετά από άρνηση ανέβηκαν στο γραφείο του για τον ... περιμένουν, όπου έδωσαν και συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους που βρέθηκαν εκεί. «Καταργείται - με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις - το 5νθήμερο - 40ωρο που με αγώνες τη δεκαετία του '80 έχουμε κατακτήσει. Μάλιστα, ακόμα και από αυτή την ελάχιστη προσαύξηση του μεροκάματου κατά 30% εξαιρούνται οι εποχιακοί εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Δίνουν "δώρο" το ρεπό μας στους εργοδότες, δηλαδή. Ερχεται η κυβέρνηση να καταργήσει, να απαξιώσει τις ΣΣΕ, αφού ο συγκεκριμένος όρος κατοχυρώνεται από τη ΣΣΕ», είπε μεταξύ άλλων η Γεωργία Φλούδα, πρόεδρος του Συνδικάτου της Αθήνας.

«Είναι θέμα για την υγεία μας, για τον ελεύθερο χρόνο. Σκεφτείτε για παράδειγμα μια καμαριέρα με δύο παιδιά και έναν ηλικιωμένο να φροντίζει. Περιμένει αυτές τις δύο μέρες - όχι για να ξεκουραστεί! - αλλά για να συνεχίσει να δουλεύει στο σπίτι... Αυτή τη μέρα η κυβέρνηση τη χαρίζει στους εργοδότες», συμπλήρωσε ο Νίκος Παπαγεωργίου, γραμματέας του Συνδικάτου της Αθήνας.

Οι ταξικές δυνάμεις, αφού κατήγγειλαν το γεγονός ότι ο υπουργός «τρέχει» να συναντηθεί με τους εργοδότες όποτε αυτοί το θελήσουν, αποχώρησαν και κάλεσαν όλους τους συνδικαλιστές να σημάνουν ξεσηκωμό στους χώρους δουλειάς για να ακυρωθεί στην πράξη και αυτό το μέτρο. Κανείς και καμιά να μη δεχτεί να δουλέψει 6η μέρα τη βδομάδα και οι ταξικές δυνάμεις θα πρωτοστατήσουν σε αυτό τον αγώνα.

Στην επαρχία

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησαν χτες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, με πρωτοβουλία της ΔΑΣ του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Αντιπροσωπεία παρέδωσε την κοινή ανακοίνωση συνδικάτων του κλάδου από όλη τη χώρα, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο είναι εποχιακοί. Η ΔΑΣ ξενοδοχοϋπαλλήλων κάλεσε την πλειοψηφία του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ) να πάρει απόφαση στήριξης της κοινής ανακοίνωσης, αλλά δεν έχει απαντήσει ακόμα...

Στην Κέρκυρα το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Συγκροτήθηκε πανελλαδική κλαδική γραμματεία του ΠΑΜΕ

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ αποχώρησαν από το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καταγγέλλοντας το όργιο νοθείας

Ενα σημαντικό βήμα για το παραπέρα δυνάμωμα της ταξικής συσπείρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με τη συγκρότηση πανελλαδικής κλαδικής γραμματείας του ΠΑΜΕ στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.

Η συγκρότηση της Γραμματείας έγινε μετά την αποχώρηση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» από τις εργασίες της πρώτης μέρας του 35ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, καταγγέλλοντας το όργιο νοθείας που έγινε προκειμένου οι δυνάμεις του συμβιβασμού να βγουν πιο ενισχυμένες και να συνεχίσουν να βάζουν πλάτη στην εργοδοτική και κυβερνητική αντεργατική επίθεση. Παρ' όλα αυτά ενδεικτικό της απήχησης που συναντούν οι θέσεις κι η δράση των ταξικών δυνάμεων αποτελεί το γεγονός ότι η ΔΑΣ αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση που έγινε για τη συγκρότηση της Γραμματείας, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε στα σύνθετα καθήκοντα της Γραμματείας όπως η ενίσχυση του ΠΑΜΕ στον κλάδο. Ο απεγκλωβισμός δυνάμεων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Η δημιουργία συνδικάτων όπου δεν υπάρχουν και η ενίσχυση αυτών που είναι αδύναμα. Ο προσανατολισμός της δουλειάς στις γυναίκες και στους νέους που αποτελούν και το μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων στους συγκεκριμένους κλάδους. Ολη αυτή η δουλειά, υπογράμμισε, θα βοηθάει σημαντικά τη δουλειά της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση της καλύτερης οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα της εργατικής τάξης.

Μιλούν για «απομονωτισμό» επειδή τους απομονώνουν οι εργάτες

Με συνθήματα όπως «ΓΣΕΕ εργατών - όχι των εργοδοτών» αποχώρησαν από το συνέδριο οι αντιπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο Γ. Παναγόπουλος στη γνωστή αντι-ΠΑΜΕ και αντι-ΚΚΕ γραμμή του αναλώθηκε στην επίθεση στη δράση των ταξικών σωματείων και Ομοσπονδιών. Επανέλαβε τα επιχειρήματα περί τακτικής του «απομονωτισμού», «διάσπασης του κινήματος» κτλ. Επανέλαβε επίσης την «άγνοιά» του για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό και «σβήνοντας» το έργο του ΠΑΣΟΚ, εντόπισε τους υπαίτιους για τα προβλήματα των εργαζομένων μόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου της ΓΣΕΕ οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ επανήλθαν στην αίθουσα για να αποχωρήσουν και πάλι όταν η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας νομιμοποίησε τις νοθείες που έγιναν σε σωματεία που ελέγχουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σε ό, τι αφορά τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, συνολικά ψήφισαν 463 άτομα, από 372 το 2007. Η ΔΑΣ αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη λαμβάνοντας 127 ψήφους (στο προηγούμενο συνέδριο είχε λάβει 102 ψήφους και 6 έδρες) και 6 έδρες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Η Αυτόνομη Παρέμβαση έλαβε 138 ψήφους και 7 έδρες (από 105 και 7). Η ΠΑΣΚΕ 126 ψήφους και 6 έδρες (122 και 6). Η ΔΑΚΕ έμεινε στις 34 ψήφους και 2 έδρες. Τέλος ένα «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο έλαβε 8 ψήφους και καμία έδρα.

Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ έλαβε 67 ψήφους και εξέλεξε 7 αντιπροσώπους (από 56 ψήφους και 6 αντιπροσώπους). Η Αυτόνομη Παρέμβαση έλαβε 84 ψήφους και 8 αντιπροσώπους (από 53 και 5). Η ΠΑΣΚΕ 25 ψήφους και 3 αντιπροσώπους (από 26 και 3). Η ΔΑΚΕ 11 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (από 10 και 1) και το «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο 4 ψήφους χωρίς να εκλέξει αντιπρόσωπο.

ΠΣΟ
Σεμινάριο με Αφρικανούς συνδικαλιστές

Σεμινάριο για τα 65 χρόνια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (φωτ.) και την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη πραγματοποίησε η ΠΣΟ το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από χώρες της Αφρικής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε επίσκεψη στο σχολείο μεταναστών του ΠΑΜΕ, αλλά και εκτενής συζήτηση για την ανάγκη να ενισχυθεί η ολόπλευρη επιμόρφωση των συνδικαλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ