ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Λειτουργικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων

Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε χτες η αντιπροσωπεία της λεγόμενης τρόικας

Με μια προσπάθεια παρουσίασης μιας συγκατάβασης από μέρους των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μετριάσει το λειτουργικό στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Ετσι μετά τη συνάντηση και μετά από αρκετή διαβούλευση, η ηγεσία του υπουργείου σε μια άτυπη ενημέρωση παρουσίασε ως τα κεντρικά στοιχεία του λεγόμενου εξορθολογισμού των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία τη μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών για το 2010 και επίσης κατά 10% το 2011. Μετά την περικοπή κατά 10%, οι λειτουργικές δαπάνες, σύμφωνα με την ενημέρωση, θα περιοριστούν σε 2,7 δισ. ευρώ για το 2010, ενώ οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας θα φτάσουν τα 8,7 δισ. έναντι 9,2 δισ. ευρώ το 2009. Δηλαδή η κυβέρνηση σφίγγει την οικονομική θηλιά τη στιγμή που πολλά νοσοκομεία έχουν στεγνώσει ακόμα και από οινόπνευμα.

Ως μέσα μείωσης των δαπανών η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε ακόμα τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα φάρμακα, την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τις συγχωνεύσεις οργανισμών πρόνοιας και πιθανά νοσοκομείων, τη χρηματοδότηση με την ενοποίηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Δηλαδή με τη μεταφορά των οικονομικών βαρών τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην «καλλικρατική» αυτοδιοίκηση, η οποία μελλοντικά, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα μπορεί να επιβάλλει και τοπικούς φόρους.

Κι ενώ οι περικοπές είναι πια ορατές σε όλα τα νοσοκομεία, η υπουργός, πάντα κατά την ίδια ενημέρωση, φερόταν να υποστήριξε στους εκπροσώπους της λεγόμενης τρόικας ότι δε θα υπάρξει καμία ...έκπτωση στο κοινωνικό κράτος.

Προάγγελος των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

Η προκρούστεια κλίνη της ΕΕ και του ΔΝΤ συμπληρώνεται απ' την προεργασία για τη συγκρότηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που - μαζί με τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα - θα περιορίζουν την επιστημονική προσφορά των γιατρών στον ασθενή.

Ετσι χτες το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) συζήτησε για την κωδικοποίηση των νόσων και των διαγνώσεων, καθώς και για τις άλλες αναγκαίες κωδικοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει και η Ελλάδα όσον αφορά συνολικά το χώρο της Υγείας. «Τα επόμενα βήματα θα αφορούν φυσικά και τις ιατρικές πράξεις και θα είναι μία βάση η οποία θα βοηθήσει σε αυτή τη συνολική προσπάθεια που κάνουμε για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό συνολικά των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας» και «να κάνουμε καλύτερη κατανομή των πόρων», όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Βαρίδι για τη δημοσιονομική σταθερότητα

Η σημασία της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» τονίστηκε, μεταξύ άλλων, σε σχετική συνδιάσκεψη του κόμματος

Την ώθηση που δίνει η ΝΔ στις κυβερνητικές επιλογές για τη σύνθλιψη των δημόσιων παροχών και την ολοκληρωτική παράδοση της Υγείας στους ιδιώτες, με βάση τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταποδοτικότητα των πόρων, επιβεβαίωσε σχετική Συνδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Καλαμάτα.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς διακήρυξαν ότι είναι επιλογή τους η «διακομματική συναίνεση» και πρότειναν την έναρξη «εθνικού διαλόγου για την Υγεία».

«Η Δημόσια Υγεία είναι Επένδυση στην Ανάπτυξη, στη Δικαιοσύνη και στην Ευημερία» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να «εντοπιστούν όλες οι εστίες κακοδιαχείρισης, δυσλειτουργικότητας και διαφθοράς στο σύστημα Υγείας». Εξειδικεύοντας αυτήν τη γενική κατεύθυνση, ο Μάριος Σαλμάς, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι όσο «πιο αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο λιγότερο επιβαρύνεται η δημοσιονομική σταθερότητα». Αντιμετωπίζοντας τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας ως εμπόρευμα, πρόσθεσε: «Υπάρχει όλος ο χρόνος να συγκροτηθεί ένα διατομεακό, λειτουργικό, επίκαιρο, εφαρμόσιμο, κοστολογημένο και προσομοιωμένο πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει συνολικά τα θέματα στα πλαίσια μιας πολιτικής πλατφόρμας».

Ζητούν ενίσχυση του εθελοντισμού

Μεταξύ άλλων, η ΝΔ προτείνει - για την οργάνωση, διοίκηση, αλλά και χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας - η πολιτική του φαρμάκου, που ως δαπάνη στο σύνολο δαπανών Υγείας είναι περίπου το 40%, να περάσει στο υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της τιμολόγησης, αλλά και της τιμής αποζημίωσης. Ολοι οι κωδικοί για την Υγεία περνούν στο υπουργείο Υγείας. Εκεί περνούν και οι ασφαλιστικές εισφορές για περίθαλψη. Οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εντάσσονται στο σύστημα ως έχουν.

Ο Μ. Σαλμάς τόνισε την «ανάγκη της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό και την Υγεία και τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και την αξιοποίηση της εταιρικής ευθύνης». Τέλος, πρότεινε «σε πρώτη φάση» τη «συγχώνευση των 105 μονάδων κοινωνικής φροντίδας των προνοιακών ιδρυμάτων σε έξι δίκτυα».

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα σχέδιο με ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, εκχώρησης τομέων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μείωση των παροχών, των εργαζομένων μέσω της αποδοτικότητας των πόρων και εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στις απολύσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Επιτροπή Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου του ΠΑΜΕ σήμερα Τρίτη 27 Απρίλη στη 1 το μεσημέρι έξω από την πύλη του Νοσοκομείου καθώς, όπως σημειώνει και σε σχετική ανακοίνωση, «αντί για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση και διοίκηση απολύουν 80 συμβασιούχους».

Η Επιτροπή - η οποία συγκροτήθηκε πρόσφατα - επισημαίνει ακόμα ότι «η απόλυση των 80 συμβασιούχων θα επιδεινώσει τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Το νοσοκομείο χρειάζεται τους εργαζόμενους αυτούς, για να λειτουργήσει και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα».

«Παίρνουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας», σημειώνει η Επιτροπή και δηλώνει ότι προχωράει σε κινητοποιήσεις και διεκδικεί: Πρόσληψη αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ανάκληση ιδιωτικοποιήσεων και πρόσληψη απευθείας από το νοσοκομείο των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Ακύρωση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση.

Στην κινητοποίηση και με σύνθημα «Οχι στην υποβάθμιση ιδιωτικοποίηση του Θριάσιου νοσοκομείου» έχουν δηλώσει με κοινή ανακοίνωση ότι θα συμμετέχουν και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζεται η υπολειτουργία

Για τρίτη συνεχή Γενική Εφημερία χτες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπολειτούργησε, καθώς εφαρμόζεται η απόφαση των διευθυντών των κλινικών και των εργαστηρίων - την συνυπέγραψαν η Επιστημονική Επιτροπή και ο Σύλλογος των γιατρών - για «κλείσιμο» του νοσοκομείου τις μέρες που εφημερεύει ως αντίδραση στο κόψιμο των κονδυλίων για τις εφημερίες και της άρνησης της διοίκησης του νοσοκομείου και της 5ης ΔΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας να δεχτούν το πρόγραμμα εφημεριών που καθόρισαν οι διευθυντές.

Ο σύλλογος των γιατρών έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει την κινητοποίηση, αν το υπουργείο Υγείας δεχτεί διάλογο μαζί του για τον καθορισμό ενός «νέου εφημεριακού προτύπου», αλλά μέχρι στιγμής δε βρήκε ανταπόκριση.

Βεβαίως, η συγκεκριμένη κινητοποίηση δε θέτει στο στόχαστρό της τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που υποβαθμίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ενισχύει τους ιδιώτες επιχειρηματίες και η οποία ευθύνεται και για τις περικοπές στα κονδύλια των εφημεριών. Kαι η «λύση» που προτείνουν οι οργανωτές της κινητοποίησης για το πρόβλημα των εφημεριών κινείται στο πλαίσιο των γενικότερων κυβερνητικών κατευθύνσεων για γενικότερες περικοπές στην Υγεία.

Ομως, λύση δεν μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο μιας «διαφορετικής» διαχείρισης, αλλά μέσα από την πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για σταθερό 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο και μία εφημερία την εβδομάδα, για προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και όχι με «λογιστικές λογικές».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καθημερινές παρεμβάσεις σε δημόσια νοσοκομεία

Τις παρεμβάσεις - περιοδείες στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν και σήμερα στο «Aσκληπιείο» Βούλας (στις 10 π.μ.) και Θριάσιο Ελευσίνας (στις 12.30 μ.) οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ. Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στον αγώνα της ενημέρωσης και της συσπείρωσης που δίνουν οι συνταξιούχοι - ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα - ενάντια στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης για ένα σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα είναι πραγματικά κοινωνικό αγαθό και όχι πηγή κέρδους για μια χούφτα επιχειρηματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ