ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΜΕ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τέχνη και εργατική τάξη

Επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού τριημέρου στο Αλατζά Ιμαρέτ

Αποψη της εικαστικής έκθεσης στο Αλατζά Ιμαρέτ

MotionTeam

Αποψη της εικαστικής έκθεσης στο Αλατζά Ιμαρέτ
Την ανάγκη αντίστασης, σε όλα τα επίπεδα, και αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος ενάντια στη σήψη του καπιταλισμού, που τον πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι και οι μελλοντικές γενιές, ανέδειξε το πολιτιστικό τριήμερο του ΠΑΜΕ των ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο ιστορικό μνημείο της πόλης, το Αλατζά Ιμαρέτ.

Το πολιτιστικό τριήμερο, που ήταν αφιερωμένο στους αγώνες της εργατικής τάξης, κατάφερε να φέρει σε επαφή τους εργαζόμενους με την Τέχνη και τους δημιουργούς της. Μια επαφή που χάνεται στις συμπληγάδες του καπιταλιστικού συστήματος, της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και της Τέχνης, τη δραματική μείωση του ελεύθερου χρόνου των εργαζόμενων, ως αποτέλεσμα της όλο και μεγαλύτερης ανέχειας και της κατάργησης του σταθερού χρόνου εργασίας. Επιβεβαίωσε την ιστορικά αποδεδειγμένη τροφοδότρα συμβολή της εργατικής τάξης και των αγώνων της ως γόνιμου «εδάφους» για την άνθηση της Τέχνης. Αλλά και το αντίστροφο, τη συμβολή του Πολιτισμού και της Τέχνης για την ωρίμανση της εργατικής συνείδησης στην πορεία για την κατάκτηση της εξουσίας και την απελευθέρωσή της από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Στη συζήτηση που έγινε το Σάββατο, με θέμα «Εργατική τάξη και Τέχνη», ο Γιώργος Πολίτης, εικαστικός - πρόεδρος του ΣΚΕΤΒΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «η τέχνη πάντοτε αφουγκραζόταν το εργατικό κίνημα. Οι αγώνες των εργατών ήταν πάντοτε ένα από τα σημαντικότερα ερεθίσματα για την καλλιτεχνική παραγωγή. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει και σήμερα».

Το ακροατήριο στη συζήτηση «Εργατική τάξη και Τέχνη»

MotionTeam

Το ακροατήριο στη συζήτηση «Εργατική τάξη και Τέχνη»
Η Αφροδίτη Καραμανλή, εικαστικός - Γραμματέας του ΣΚΕΤΒΕ, υπογράμμισε ότι η εμπορευματοποίηση της τέχνης είναι αναπόφευκτη μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, ως αναπόσπαστο στοιχείο για τη χειραγώγηση του εργαζόμενου λαού. Και αναφέρθηκε στα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει καταντήσει την Τέχνη σε εμπόρευμα και τους δημιουργούς της σε αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, σημείωσε πως το πεδίο του πολιτισμού και της Τέχνης ή αποτελεί ένα μέσο χειραγώγησης της εργατικής συνείδησης από πλευράς των αντιπάλων της - της αστικής τάξης - ή ένα πεδίο όπου μπορούν να αναπτυχθούν απελευθερωτικές δυνάμεις της εργατικής τάξης και συνολικότερα της κοινωνίας. «Μ' αυτή τη δεύτερη προσέγγιση το ΠΑΜΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτιστική δράση των ίδιων των εργατών, των εργατικών συνδικάτων και του ίδιου του ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό δικαιώνει την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ ΟΤΑ και καταδείχνει τις δυνατότητες ώστε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ να οργανώσει και να σχεδιάσει και αυτό τον τομέα της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με τη συνεργασία των καλλιτεχνών και των ταξικών συνδικάτων».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την απονομή τιμητικής διάκρισης στον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, εικαστικό και συγγραφέα Γιώργο Φαρσακίδη και την απονομή τιμητικών διπλωμάτων στους 30 εικαστικούς καλλιτέχνες και ερασιτέχνες δημιουργούς που συμμετείχαν στην εικαστική έκθεση (γλυπτά, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής), με έργα εμπνευσμένα από τη ζωή, τη δουλειά και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι: Χρήστος Αλευράς, Σοφία Αμπερίδου, Γαβριήλ Ανδρονικίδης, Σταυρούλα Βερτσώνη, Μαρία Βουλγαρίδου, Ελένη Βουλγαροπούλου, Κωνσταντίνα Δελατόλα, Σταύρος Δελιωρίτης, Σώτος Ζαχαριάδης, Γιώργος Ηλιόπουλος, Φλωριάνα Ηλιοπούλου, Κριστιάνα Ηλιοπούλου, Αφροδίτη Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Αννα Κατσαρού, Σταύρος Κολοζώφ, Νίκος Κουλακιώτης, Νίκος Κουτούλας, Παρασκευάς Μάγειρας, Ιουλία Μανούση, Ρούλα Μαουσίδου, Θανάσης Μαργαρίτης, Δημοσθένης Μιχαηλίδης, Γιάννης Μονογιός, Χριστίνα Μωυσιάδου, Γιώργος Πολίτης, Γιάννης Πρώιος, Αναστασία Σαχταρίδου, Γιώργος Τουλκερίδης, Ζωάννα Υφαντίδου, Γιώργος Φαρσακίδης.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων προβαλλόταν και το πρώτο πολιτικό ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε το 1963, με τίτλο «100 ώρες του Μάη» των Δήμου Θέου - Φώτου Λαμπρινού, το οποίο αναφέρεται στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

«Θέατρο πέρα από τα όρια»

«Θέατρο πέρα από τα όρια» για πέμπτη χρονιά. Αναφερόμαστε στο φεστιβάλ γνωριμίας του ελληνικού θεατρόφιλου κοινού με παραστάσεις φημισμένων ξένων δημιουργών, που φέτος παρουσιάζει τον διάσημο σκηνοθέτη Μπομπ Γουίλσον και ως ηθοποιό σε έργο του Μπέκετ, τον Στίβεν Μπέρκοφ με σαιξπηρικό έργο και την παράσταση «Η κολασμένη κωμωδία» με τον Τζον Μάλκοβιτς.

Συγκεκριμένα στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (τηλ. 212-2540315), ο Μπομπ Γουίλσον θα παρουσιάσει το μονολογικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», υποδυόμενος ο ίδιος το πρόσωπο του έργου, για τρεις μόνον παραστάσεις: 8/5 9.30μμ, 9/5 6.30μμ, 9.30μμ. Τη μετάφραση του έργου στους ελληνικούς υπέρτιτλους υπογράφει η Εύα Γεωργουσοπούλου.

Ο Γουίλσον αυτοσκηνοθετεί την εμφάνισή του ως ηθοποιού, δίνοντας στο θεατή την ευκαιρία για να καταδείξει πώς συνθέτει αισθητικά την υποκριτική του ηθοποιού με την κίνηση, τους φωτισμούς, τους ήχους, την εικαστική όψη των παραστάσεών του. Σ' όλο το έργο του, ο Μπέκετ υπαινίσσεται ότι όλος ο κόσμος είναι γεμάτος απορίες - αναπάντητα ερωτήματα. Ο σκηνοθέτης «διαβάζει» το μπεκετικό κείμενο, με απλότητα και σαφήνεια, αφήνοντας να φανεί το ειρωνικά δραματικό νόημά του όσον αφορά στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η δεύτερη παράσταση θα δοθεί (18-20/5) στο θέατρο του Ιδρύματος «Μ. Κακογιάννης», με τον Στίβεν Μπέρκοφ στους «Shakespeare's Villains» («Οι κακοί του Σαίξπηρ»). Η τρίτη παράσταση θα δοθεί (25,26/5) στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου», σε σκηνοθεσία Michael Sturminger, με την παράσταση «The Infernal Comedy» («Κολασμένη κωμωδία»), με πρωταγωνιστή τον Τζον Μάλκοβιτς.

Παρελθόν και παρόν

Στο θέατρο «Χώρα» άρχισε (22/4) και θα παρουσιάζεται για λίγες ακόμα βραδιές το έργο «The new electric ballroom» του Enda Walsh. Μετάφραση Γεωργία Ψυχογιού, σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά, σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Τσάμη, φωτισμοί Αλέκου Αναστασίου, μουσική Blaine Reininger, κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου, δραματουργική επεξεργασία Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Παίζουν οι: Θέμις Μπαζάκα, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πανουργιά, Παναγιώτης Εξαρχέας. Δύο αδελφές, έγκλειστες στο σπίτι τους από την εφηβεία, αναπαριστούν καθημερινά μια συγκεκριμένη μέρα της ζωής τους, που τους σημάδεψε σαράντα χρόνια πριν. Θεατή και βοηθό σε αυτήν την ατέρμονη αναπαράσταση του παρελθόντος καθιστούν την μικρότερη αδελφή τους. Ξάφνου ένας άντρας εισβάλλει στο μικρόκοσμό τους και ως αγγελιαφόρος του πραγματικού κόσμου, αποτελεί ένα δυνατό κρίκο για να συνεχιστεί η ζωή τους... (Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο 9μμ, Κυριακή 7μμ, 9.30μμ).

Πρώτη προβολή

Στην κινηματογραφική αίθουσα του ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206), στις 30/4, 1-2/5 (9μμ) θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Χαμένο κορμί» (σενάριο Μ. Κακογιάννη - Φρέντερικ Ουέικμαν). Η ταινία γυρίστηκε το 1961 στην Ιταλία, με διεθνές καστ ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Ελλη Λαμπέτη και οι Σούσο Τσέκι ντ'Αμίκο και Αλντο Φαμπρίτσι. Ενας βαθύπλουτος μεσήλικας Αμερικανός ναυαγεί με το γιοτ του κάπου στην Καραϊβική. Αναμένοντας τη σωτηρία, αναθυμάται την προηγούμενη ζωή του και κυρίως τη σχέση του με την πρώην γυναίκα του.

Την τέταρτη και τελευταία εμφάνισή του, για τη φετινή σεζόν, πραγματοποιεί την 1/5 (10 μ.μ.), ο Χρήστος Θηβαίος, στο «Club του Μύλου» στη Θεσσαλονίκη (Ανδρέου Γεωργίου 56, 2310 510081). Ο τραγουδοποιός, έχοντας στις «αποσκευές» του το νέο διπλό cd «Πιο πέρα από τα μάτια», που περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις από τις χειμωνιάτικες εμφανίσεις του, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια γνώριμα κι αγαπημένα, με μοναδικές, διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Μαζί του μια εξαιρετική τζαζ μπάντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ