ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ «16» ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Γενικεύονται η σφαγή και τα βάρβαρα μέτρα

Στο σύνολό τους οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με μια χωρίς προηγούμενο επίθεση, που καθιστά τον ξεσηκωμό καθήκον πρώτης γραμμής

Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη δυναμώνει η ανάγκη να ξεσηκωθεί ο λαός, να καθορίσει με την πάλη του τις εξελίξεις
Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη δυναμώνει η ανάγκη να ξεσηκωθεί ο λαός, να καθορίσει με την πάλη του τις εξελίξεις
Με λύσσα χιμάνε στους λαούς της Ευρώπης οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, επιταχύνοντας την επέλαση με την επιβολή νέων, σκληρότερων μέτρων μόνιμης λιτότητας και την προώθηση νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 16 ηγετών της Ευρωζώνης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αποφάσισαν:

α) Τη θέσπιση «αυστηρότερων προγραμμάτων σταθερότητας». Θα σηματοδοτήσουν την ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των λαών, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας.

β) Την επίσπευση της εφαρμογής όλων των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προβλέπονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» της ΕΕ. Στόχος είναι η προώθηση παραπέρα ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης.

γ) Τη χορήγηση άλλων 600 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Θέλουν να διαφυλάξουν τη «ρευστότητα» των καπιταλιστικών αγορών και να στηρίξουν με κρατικό χρήμα το βιομηχανικό και εμπορικό κεφάλαιο.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των «16» πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης για την Ελλάδα, που προβλέπει τη χορήγηση δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, αφού αρχικά ενέκριναν τα υψηλότοκα δάνεια προς τη χώρα μας, μετά την ψήφιση των σφαγιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ., διαμόρφωσαν το έδαφος για την επέκταση αντίστοιχων μέτρων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, στο φόντο του βαθέματος της κρίσης στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στη διάρκεια της Συνόδου τέθηκε επίσης θέμα για αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες και για αυστηροποίηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, με τη γερμανική κυβέρνηση να απαιτεί ακόμα και την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα «δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Με δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η «ισοσκέλιση δημοσιονομικών ισολογισμών των μελών της Ευρωζώνης» και ότι η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τον Ιούνη «τα νέα μέτρα που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών». Ουσιαστικά προανήγγειλε τη λήψη νέου πακέτου μέτρων για όλες τις χώρες και για την Ελλάδα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μέτρα θα καθοριστούν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ. Δημιουργούμε ένα «μάνατζμεντ των κρίσεων που θα υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» (!) τόνισε ο ίδιος, δίνοντας το πλαίσιο των εκβιασμών, μέσα στο οποίο θα κλείσουν ασφυκτικά τους λαούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία για «συμπληρωματικά μέτρα» και αποφασίστηκε να υπάρξουν «συγκεκριμένοι έλεγχοι των προϋπολογισμών». Την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης προσυπέγραψε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε νέα δήλωση μετά το τέλος της Συνόδου.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των «16» αποφάσισαν τη χορήγηση άλλων 600 δισ. ευρώ σε 1.100 ευρωπαϊκές τράπεζες, που έρχονται να προστεθούν στα περίπου 2 τρισ. ευρώ που έχουν δώσει από το 2008 για τη στήριξη και ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου και μέσω αυτού των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Ηδη, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του «μνημονίου» με την τρόικα, θα χορηγήσει επιπλέον 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Νέες ανατροπές παντού

Το περιτύλιγμα στην ένταση της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου επίθεσης αποτέλεσε η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού από τις καπιταλιστικές αγορές στα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, που συνδυάστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή με τη ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων.

Οι εξελίξεις σήμαναν συναγερμό στους κόλπους των «16», ειδικά στο γαλλογερμανικό άξονα, το τραπεζικό κεφάλαιο του οποίου είναι περισσότερο «εκτεθειμένο» στο δανεισμό των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών. Στο όνομα της διάσωσης του ευρώ οι Ευρωπαίοι εταίροι άδραξαν την ευκαιρία για να επισπεύσουν την αντιλαϊκή επέλαση, αλλά και να ενισχύσουν με ζεστό χρήμα τους Ευρωπαίους τραπεζίτες.

Χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι τα παιχνίδια των καπιταλιστικών αγορών, αλλά και με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ να χτυπούν κόκκινο, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου έθεσαν επί τάπητος την ταχύτερη εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι συνέχεια αυτής της Λισαβόνας. Στις κατευθυντήριες γραμμές της καταγράφεται το σύνολο των αναγκαίων για το κεφάλαιο ανατροπών, προκειμένου να ρίξει ακόμα πιο κάτω την τιμή του εμπορεύματος εργατική δύναμη. Μόνο έτσι μπορούν να εξασφαλιστούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, τάχθηκε υπέρ της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της επιτάχυνσης των προσπαθειών της ΕΕ για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακόμη και «μέσω πιθανών τροποποιήσεων της συνθήκης», δήλωσε η Α. Μέρκελ, και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη όλες οι χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο η Ελλάδα να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει γρήγορα σεβαστό».

Μηχανισμοί εκβιασμού

Ακόμα πιο καθαρός για τη διεύρυνση του πολεμικού μετώπου απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε: «Οι αλλαγές που προωθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος, στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, θα πρέπει να εφαρμοσθούν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και δημιουργία απασχόλησης».

Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης ζητούσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των χωρών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τους όρους του Συμφώνου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής Συνόδου Κορυφής υπήρξαν προτάσεις ακόμα και για περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων στις χώρες που δεν τηρούν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ντόπιας αστικής τάξης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ξεκαθάρισε ότι θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας την αντιδραστική συμφωνία που υπέγραψε με ΕΕ και ΔΝΤ. «Λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα και ένα πακέτο προσαρμογής με την πλειοψηφία στη Βουλή, επιδεικνύοντας τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επιχείρησε να εμφανίσει την ΕΕ σαν «εγγυητή» για την ανάταξη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, επιχειρώντας να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να κρύψει ότι η καρατόμηση των δικαιωμάτων του είναι το αντίτιμο για τη διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι οι «16» θα «επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στο κοινό μας νόμισμα και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάταξη της παγκόσμιας οικονομίας, που θα επαναφέρει την ανάπτυξη, την εργασία και την ευμάρεια στους λαούς, τους πολίτες και τις χώρες της Ευρώπης».

Θωρακίζουν το σύστημά τους

Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής τέθηκε επί τάπητος και η θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου, ώστε να διασφαλιστούν τα υψηλότοκα δάνεια που έχει δώσει σε χώρες της Ευρωζώνης. Συζητήθηκε ακόμα η δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΕ, το ταμείο θα είναι σχεδιασμένο «για να διασώζει κράτη της Ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία». Ουσιαστικά συμφωνήθηκε με τα χρήματα των Ευρωπαίων εργαζομένων να ανατροφοδοτούνται τα δάνεια των κρατών - μελών, ώστε να διασφαλίζονται τα κεφάλαια που έχουν δανείσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα μονοπώλια στα κράτη - μέλη.

Το «μόνιμο ταμείο» θα λειτουργήσει στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνεργασία με αυτό, και θα αποτελέσει ακόμα έναν ισχυρό παράγοντα «πίεσης» για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων που θα συνοδεύουν τις συμφωνίες για τα δάνεια, κατά τα πρότυπα που επικυρώθηκε και η «συμφωνία» της Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν τη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε συνομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, με την Α. Μέρκελ για την κρίση, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δηλώνει: «Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο».

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ υποστήριξε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει «να επιταχύνουν τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών», ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, εξέφρασε την ανησυχία του «για την Ευρώπη και το ευρώ». Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να «ενισχύσει το πρόγραμμα λιτότητας, λόγω των εντάσεων που παρατηρούνται στις αγορές»!

Είναι φανερό ότι το επόμενο διάστημα οι λαοί της Ευρώπης θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη επίθεση στα δικαιώματα και στο εισόδημά τους, που θα έρθει να ανατρέψει το σύνολο των κατακτήσεών τους. Το σύνθημα στο πανό που ανάρτησε το ΚΚΕ στην Ακρόπολη, «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε», είναι επίκαιρο όσο ποτέ και δίνει το σήμα της λαϊκής αντεπίθεσης.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ