ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Σε αγωνιστική σπορά καλεί και η ΠΑΣΥ

Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά

Νέο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν αύριο φτωχοί αγρότες κι εργάτες
Νέο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν αύριο φτωχοί αγρότες κι εργάτες
Να δώσουν αγωνιστικό «παρών» και με αγροτικά μηχανήματα, στις αγωνιστικές εκδηλώσεις για την 1η Μάη που διοργανώνονται από το ΠΑΜΕ, σε όλες τις πόλεις της χώρας, καλεί σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ, όλους τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «τώρα είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ, να ρίξουμε τη σπορά και να μετατρέψουμε τις εκδηλώσεις τιμής της φετινής Πρωτομαγιάς σε αφετηρία κοινής αγωνιστικής δράσης και ανάτασης με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, ενάντια στην εγκληματική πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΔΝΤ - ΕΕ».

Η ΠΑΣΥ συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως «η επίθεση της πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκφραστών της στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων είναι το ίδιο σκληρή και άγρια και στη μικρή και μεσαία αγροτιά. Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραματικά, τα προϊόντα (στάρια, λάδι κ.ά.) παραμένουν απούλητα στις αποθήκες ή δίνονται σε εξευτελιστικές τιμές στους εμπόρους, αβεβαιότητα υπάρχει για το τι θα απογίνει η νέα σοδειά σε όλα τα προϊόντα μας».

«Ταυτόχρονα με τον "Καλλικράτη", επισημαίνει, έρχονται νέα βάρη στη φτωχή αγροτιά με νέες φορολογίες για τις νέες αρμοδιότητες που μεταφέρει στους δήμους. Ενώ με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ανοίγει ο δρόμος για το πιο γρήγορο και βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων φτωχών αγροτών τα αμέσως επόμενα χρόνια, για να συγκεντρωθεί η γη, παραγωγή και επιδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες. Την ίδια στιγμή επιχειρηματίες σε μια σειρά δραστηριότητες μετατρέπονται σε αγρότες, ώστε να απολαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές και μεγιστοποίηση των κερδών τους».

Την ίδια στιγμή, τονίζει η ΠΑΣΥ, «κατεδαφίζεται η ασφάλιση με τις εξευτελιστικές συντάξεις πείνας και με την αύξηση των ασφαλίστρων στον ΟΓΑ. Προετοιμάζουν αύξηση των κρατήσεων του ΕΛΓΑ. Εμπορευματοποιείται παραπέρα η Υγεία, με συνέπεια οι αγρότες να δαπανάνε ολοένα και περισσότερα χρήματα για ανάγκες σε περίθαλψη, φάρμακο, πρόληψη και θεραπεία. Ιδιωτικοποιείται και υποβαθμίζεται παραπέρα η Δημόσια Παιδεία. Την ίδια ώρα, για την πλουτοκρατία υπάρχουν επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις, νέα προνόμια σε βάρος όσων δικαιωμάτων απόμειναν στους εργαζόμενους και το λαό».

Καταλήγοντας η ΠΑΣΥ καλεί σε κοινό αγώνα και δράση με τις ταξικές δυνάμεις, ενάντια στη μοιρολατρία, ηττοπάθεια και συμβιβασμό: «Χρειάζεται να κατανοηθεί από πλατύτερες δυνάμεις εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων ότι ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται έχει χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να δώσει λύσεις προς όφελος του λαού παρά μόνο να τους φορτώσει με νέα βάρη. Απαιτείται σήμερα να εναντιωθούμε στα μονοπώλια και τα πολιτικά στηρίγματά τους, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με μοναδικό στόχο η παραγωγή να τίθεται εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία των αναγκών του λαού μας. Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς μονοπώλια, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ολοι στους δρόμους! Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!»

ΟΓΕ
Δίνουμε ηχηρή απάντηση στα μονοπώλια

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας επισημαίνει πως η φετινή Πρωτομαγιά «πρέπει να δώσει μια ηχηρή απάντηση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα».

Στο μήνυμά της, η ΟΓΕ τονίζει: «Προωθούν μια άνευ προηγουμένου επίθεση τρομοκρατίας στη συνείδησή μας παράλληλα με το προχώρημα και τη διεύρυνση των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και η κερδοφορία του, οι συνέπειες των οποίων θα είναι μόνιμες στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας.

Η ΟΓΕ μπροστά στην 1η Μάη, μέρα μνήμης και αγωνιστικής κινητοποίησης για τις γυναίκες που μοχθούν καθημερινά σε ολόκληρο τον πλανήτη και μπροστά στα 100 χρόνια αγώνων του Εργατικού και του Γυναικείου κινήματος για την ισοτιμία, καλεί τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Να δουν κατάματα τις αιτίες και τους υπαιτίους που τις κρατούν κοινωνικά ανισότιμες, να πουν ΝΑΙ στο δυναμικό, συλλογικό αγώνα ανατροπής της εκμετάλλευσης που είναι η μόνη τους ελπίδα.

Η ΟΓΕ στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά καλεί σε μαζική συμμετοχή τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες, στην απεργία, στις συγκεντρώσεις και στις πορείες, για να δοθεί ένα δυνατό μήνυμα...». Ενα μήνυμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «τελεσίδικης απόφασης των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, ότι μόνο η ανατροπή των εκμεταλλευτών και η αλλαγή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο μπορεί να επιβάλει πολιτικές που να εξασφαλίζουν:

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

-- Διεύρυνση των θετικών ρυθμίσεων για τις εργαζόμενες γυναίκες.

-- Εμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της Μητρότητας.

Τα πανό της ΟΓΕ θα βρίσκονται ανάμεσα στα πανό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ».

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Το ραντεβού για τη συγκέντρωση της Αθήνας είναι στις 11.00 στο Σύνταγμα (Ταχυδρομείο)».

ΠΑΣΕΒΕ
Τιμάμε και συμπαρατασσόμαστε με την εργατική τάξη

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η προσυγκέντρωση στην Αθήνα

Σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, για να δώσουν μαζί με την εργατική τάξη και τιμώντας τους αγώνες της, ισχυρή αγωνιστική απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα που απεργάζονται και υλοποιούν κυβέρνηση, ΔΝΤ - ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Εμπορους, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην Πλ. Κάνιγγος.

Τα σκληρά μέτρα εναντίον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων πλήττουν και τους αυτοαπασχολούμενους, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στην επιβίωση των μικρομάγαζων. Η φιλομονοπωλιακή πολιτική που πολλαπλασιάζεται σε δυναμική με τις παρεμβάσεις ΔΝΤ - ΕΕ, πριμοδοτεί ακόμη περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο και θέτει τις βάσεις για βίαιες ανατροπές με πρώτο και κύριο θύμα τη μικρή επιχείρηση.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους μικρούς ΕΒΕ να καταδικάσουν και τις ηγεσίες της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που «βάζουν πλάτη» για να περάσουν τα σκληρά μέτρα.

Στους δρόμους και οι μαθητές

Κάλεσμα από Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πρωτομαγιάτικη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν, με ανακοινώσεις τους, στους μαθητές και τις μαθήτριες τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) και Λάρισας (ΣΑΣΛ).

«Η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα αφεντικά κι όλοι αυτοί που τους στηρίζουν, προσπαθούν να μας πάρουν πίσω ό,τι δικαίωμα έχει μείνει όρθιο από εκείνα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα εργατών», τονίζει το ΣΑΣΑ και προσθέτει πιο κάτω: «Με την ίδια ένταση πρέπει κι εμείς να απαντήσουμε, να αντεπιτεθούμε». Καταλήγοντας, καλεί στο μπλοκ του ΣΑΣΑ στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Σε ανάλογη ανακοίνωση, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας τονίζει: «Ολοι μαζί εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, μαθητές, συνεχίζουμε με μαζικούς ταξικούς αγώνες ενάντια σε αυτά που ετοιμάζουν για εμάς, χωρίς εμάς» και καλεί σε πραγματοποίηση εκδηλώσεων με τα μαθητικά συμβούλια σήμερα στα σχολεία για την Πρωτομαγιά και αύριο στη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ