ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διεργασίες στο φόντο ισχυρών ανταγωνισμών

Κοινός τόπος η ανάγκη της πλουτοκρατίας να γενικευτούν τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ελλάδα και αλλού

Σ' ένα πράγμα ομονοεί η λυκοσυμμαχία, παρά τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις: Στο ανελέητο χτύπημα των εργαζομένων, με στόχο να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη για το κεφάλαιο

Associated Press

Σ' ένα πράγμα ομονοεί η λυκοσυμμαχία, παρά τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις: Στο ανελέητο χτύπημα των εργαζομένων, με στόχο να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη για το κεφάλαιο
Με τις εξελίξεις να επιταχύνονται, ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της «τρόικας» με την ελληνική κυβέρνηση, η κατάρτιση νέου προγράμματος επιπρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων και η έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού δανειοδότησης μέχρι τις 10 Μάη, οι αντιθέσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών παραμένουν ασίγαστες.

Εκείνο, όμως, που «ενώνει» τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας είναι η ανάγκη να εφαρμοστούν από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαβεβαιώνει ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες της «τρόικας» με την ελληνική κυβέρνηση.

Ζήτημα λίγου χρόνου είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, σύμφωνα με τον Επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι «Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολυετές πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει σε μια μείζονα δημοσιονομική και διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Η χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω συντονισμένων διμερών δανείων από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των αποφάσεων που απαιτούνται για να εκπληρωθούν οι όροι της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή, μέτρα και πάλι μέτρα, χωρίς ημερομηνία λήξης, για να εκταμιεύονται τα ληστρικά για το λαό διμερή δάνεια.

Το θέμα της θεσμικής ενίσχυσης της οικονομίας της ευρωζώνης, της υλοποίησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως απαιτεί η πλουτοκρατία, αλλά και των ανταγωνισμών της ΕΕ με άλλες οικονομίες, επανέφερε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν. Οπως σημείωσε, «δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο νόμισμα και ταυτόχρονα μια εντελώς διαφορετική οργάνωση από τη μια χώρα στην άλλη», ζητώντας «να εναρμονίσουμε σταδιακά τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας, ώστε το νόμισμά μας να ανταποκρίνεται σε μια οικονομική πραγματικότητα».

Ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη απειλείται με επανάληψη της πιστωτικής ασφυξίας, η οποία βύθισε την γηραιά ήπειρο στη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, δήλωσε χτες η «UBS AG», καθώς μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, οι τράπεζες είναι απρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε και χτες ότι «η Γερμανία θα βοηθήσει μόλις πληρούνται οι όροι», δηλαδή όταν η Αθήνα συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα αυστηρών δημοσιονομικών περικοπών, ενώ στο γερμανικό κοινοβούλιο δρομολογείται η ρύθμιση για την εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Westfalen Blatt» εκτίμησε ότι το 2011 και το 2012 η Ελλάδα θα έχει ανάγκη μικρότερης βοήθειας απ' ό,τι φέτος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ποσό θα παραμείνει σημαντικό. Ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, επικρίνοντας τις ιδιωτικές αμερικάνικες εταιρείες αξιολόγησης ανακοίνωσε χτες μια πρωτοβουλία «για να δημιουργηθεί η δική μας, ευρωπαϊκή υπηρεσία αξιολόγησης, η οποία θα είναι ανεξάρτητη», τονίζοντας ότι στην κατάσταση αυτή «οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι εγγυημένες».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ενεργοί συμμέτοχοι στη βάρβαρη επίθεση

Ολο το «μπουκέτο» των «κοινωνικών εταίρων» πέρασε χτες από το Μαξίμου

«Πράσινο φως» για την οικονομική, εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση του λαού έδωσαν στον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, ήταν ο πλέον ξεκάθαρος: «Είμαστε όλοι συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια», δήλωσε, επιμένοντας στην προκλητική συνήθειά του να μιλά εκ μέρους «όλων», τόσο των θυτών όσο και των θυμάτων της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

«Δεν έχουμε πολλά περιθώρια ως χώρα να διαφωνήσουμε σε πράγματα τα οποία οπωσδήποτε δεν μας αρέσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, συμβάλλοντας από τη δική του πλευρά στην προώθηση των μέτρων που θα πλήξουν καίρια και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους. Είχε φροντίσει προηγουμένως να πει ότι παρέχεται στη χώρα «επαρκές δίχτυ ασφάλειας για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια», εκφράζοντας την προσδοκία ενός μεγάλου τμήματος μεσαίων επιχειρηματιών ότι θα έχουν να λαμβάνουν κι αυτοί από την «πίτα» των νέων δανείων που, στο όνομα της ενίσχυσης «ανάπτυξης» και «ανταγωνιστικότητας» θα γεμίσουν τις τσέπες των πλουτοκρατών.

Την ίδια πεποίθηση απέπνεαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, ο οποίος τόνισε: «Τα μέτρα τα οποία ζητήθηκαν από την τρόικα είναι πολύ σκληρά, αλλά τουλάχιστον μας δίνει τη δυνατότητα να το παλέψουμε και χρονικά και οικονομικά».

Ο εκπρόσωπος του τουριστικού κεφαλαίου Ν. Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), δήλωσε ότι «είναι εθνική ανάγκη να στηρίξουμε τις προσπάθειες που γίνονται», ακόμη και τα «επώδυνα μέτρα»!

Να δικαιολογήσει την κυβέρνηση επιχείρησε για άλλη μια φορά, μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, φορτώνοντας τις ευθύνες στους δανειστές που «πιέζουν, εκβιάζουν και ούτε καν επιδέχονται διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τέθηκε θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά έσπευσε να καθησυχάσει - όπως πάντα τους εργαζόμενους - γιατί όπως είπε «με τις παρεμβάσεις μας και την αντίδραση που είχαμε, την εμμονή που δείξαμε πρέπει να έχουν υποχωρήσει απ' αυτήν την απαίτηση» (!)

«Αγρια και απροκάλυπτη» χαρακτήρισε την επίθεση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση «να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για τη χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική», λες και δεν είναι η ίδια κυβέρνηση που σχεδίασε, προετοίμασε και αποφάσισε αυτήν την επίθεση.

Ενδοϊμπεριαλιστικά παιχνίδια

Μια ξεχωριστή οπτική γωνία για το υπόβαθρο των ανταγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και παγκόσμια δίνει άρθρο των «New York Times», με τον τίτλο «Οι γερμανικές τράπεζες έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα». Αναδημοσιεύουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Οι γερμανικοί οικονομικοί οργανισμοί κατέχουν περίπου 28 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της "Barclays" υπολογίζοντας στοιχεία του ΔΝΤ (...) Μια ανεπίσημη έρευνα των μεγαλύτερων τραπεζών σηματοδοτεί ότι περίπου το μισό χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στους ισολογισμούς ιδρυμάτων που ανήκουν ή ελέγχονται από τη γερμανική κυβέρνηση (...) Μόνο o όμιλος "Hypo Real Estate" κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 7,9 δισ. ευρώ. Μετά την περσινή διάσωση του ομίλου, οι Γερμανοί φορολογούμενοι ελέγχουν την "Hypo Real Estate" (...) Η ελληνική κρίση, πέρα από το ότι απειλεί την αξιοπιστία του ευρώ και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, επίσης θα μπορούσε να χτυπήσει τον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας κατά έναν πολύ άμεσο τρόπο, πιθανώς απαιτώντας τη διοχέτευση ακόμα περισσότερων χρημάτων προς τις τράπεζες τις οποίες έχει ήδη σώσει (...) Η Γερμανία δεν είναι βέβαια η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είναι εκτεθειμένη στα ελληνικά ομόλογα. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, διαθέτοντας ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 7 δισ. ευρώ η Τράπεζα της Γαλλίας, σύμφωνα με την Barclays. Η Ιταλία διαθέτει επίσης ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και ακολουθούν το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (...) Το συνολικό άνοιγμα της "Hypo Real Estate" στις αποκαλούμενες χώρες "PIIGS" (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), ανέρχεται σε 39 δισ. ευρώ. Η "Westdeutsche Landesbank", που ελέγχεται επίσης από το γερμανικό κράτος, διαθέτει ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ από αυτές τις χώρες, ενώ η "Commerzbank", την οποία η γερμανική κυβέρνηση ελέγχει σε ποσοστό 25% και έχει το δικαίωμα του βέτο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, διαθέτει ελληνικά ομόλογα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ