ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΠΣΑΠ, ΠΣΑΚ, ΠΑΣΑΠ
Ενταγμένα στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση τα προβλήματα των αθλητών

«Και το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ταξική φιλοσοφία. Εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση (και) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κεφαλαίου στα λαϊκά δικαιώματα. Θεωρούμε δικαιολογημένες τις ενστάσεις και των αθλητών. Θα αναδείξουμε συνολικότερα το ζήτημα του αθλητή ως εργαζόμενου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει». Αυτό τόνισε ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μαζί με τον βουλευτή Γ. Γκιόκα και τον υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ, Θ. Λιάππη συναντήθηκαν χτες, στη Βουλή, με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Θ. Μαγκρινιώτης, Χρ. Κοτζαγκιαουρίδης), Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (Γ. Ζαφειρόπουλος, Κ. Αλεξανδρίδης) και ΠΑνελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (Βίκτ. Κουρούπης, Χρύσ. Κυριαζής).

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων τόνισαν - και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμφώνησε - το αναληθές της (όχι τυχαία προβαλλόμενης) εικόνας ότι οι αθλητές είναι προνομιούχος κλάδος. Η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τους άλλους εργαζόμενους. Μίλησαν για τα νέα οικονομικά βάρη που καλούνται να επωμιστούν οι αθλητές και αναφέρθηκαν σε άλλες «ομορφιές» (π.χ., «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, μηδενικά συμβόλαια, φοροδιαφυγή και φοροκλοπή των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών) στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό.

Ο Ν. Σοφιανός επανέλαβε την αντίθεση του Κόμματος «στο μοντέλο του αθλητισμού - επιχείρηση. Είναι (ως κομμάτι του γενικότερου εποικοδομήματος) άρρωστο, ταξικό από την φύση του». Επισήμανε ότι η «στοχοποίηση κατηγοριών εργαζομένων, από την κυβέρνηση και τα "παπαγαλάκια" της, γίνεται για να μετατεθεί η συζήτηση από εκεί που πραγματικά βρίσκεται ο πλούτος στον υδραυλικό της γειτονιάς ή στον αθλητή. Δεν παίρνουν από το κεφάλαιο αλλά από τους πολλούς. Μείωσαν και άλλο τη φορολογία των εταιρειών, διατήρησαν ή αύξησαν τις φοροαπαλλαγές. Είναι σημαντικό να μη νομιμοποιηθούν οι νόμοι που περνάνε. Να υπάρξει αντίσταση, αντεπίθεση».

Βίκτορας Κουρούπης (αθλητής βόλεϊ): «Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Ενημερώσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές του βόλεϊ. Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζομένων και η βοήθειά του για την επίλυσή τους. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία. Ωστε από κοινού να κάνουμε κινήσεις που θα αποβούν προς όφελος των εργαζομένων και επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εμείς οι αθλητές».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΤΖΑΓΚΙΑΟΥΡΙΔΗΣ (διευθυντής ΠΣΑΠ): «Να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για την πρόσκληση. Ακουσε τις θέσεις, τις προτάσεις μας για τα προβλήματα που απασχολούν τον ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα. Είναι στο πλευρό μας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ (νομικός σύμβουλος ΠΣΑΚ): «Ενημερώσαμε για τα ασφαλιστικά, φορολογικά και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΚΚΕ για τη φιλοξενία. Θεωρούμε βέβαιο ότι θα μας στηρίξει».

ΓΙΑΝΝΗΣ Γκιόκας (βουλευτής ΚΚΕ): «Είχαμε τη δυνατότητα μέσα και από αυτή τη συνάντηση να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών. Τα οποία οξύνονται από την επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Για άλλη μια φορά το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των αθλητών. Οπως επίσης και σε αγωνιστικές μορφές κινητοποιήσεων που θα αποφασίσουν στο μέλλον για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου στο χώρο του αθλητισμού. Τοπίο που θα κινείται έξω από τα πλαίσια της επιχειρηματικότητας, της αγοράς και της κερδοφορίας των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο. Που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους αθλητές».

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ - ΠΛΕΪ ΟΦ
Κρίσιμη στροφή

Κρίσιμη θεωρείται η δεύτερη αγωνιστική της φάσης των πλέι οφ στη Σούπερ Λιγκα που αναμένεται να διεξαχθεί την Κυριακή, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα αποτελέσματα της πρεμιέρας που άλλαξαν τις ισορροπίες που υπήρχαν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ντέρμπι σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ τον Αρη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ (19.00 ΝΕΤ)

Η ομάδα του Πειραιά μετά την ήττα στου Χαριλάου είναι πλέον σε δύσκολη κατάσταση, κυρίως από θέμα ψυχολογίας, άσχετα αν είναι στην κορυφή μαζί με το «δικέφαλο του βορρά». Τα περιθώρια στενεύουν και ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς τόνισε ότι η νίκη επί της Ενωσης είναι επιτακτική ανάγκη.

Στο στρατόπεδο της ΑΕΚ που επίσης το κλίμα δεν είναι καλό μετά την άσχημη εμφάνιση και την ισοπαλία κόντρα στον ΠΑΟΚ, το θετικό αποτέλεσμα ενδεχομένως θα επουλώσει πληγές. Αυτό παραδέχεται και ο τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τον αγώνα θα διευθύνει ο Σάκης Τριτσώνης.

ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ (21.15 ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 1)

Στην Τούμπα θα γίνει το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Και οι δυο μονομάχοι με ανεβασμένο ηθικό από τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής θα προσπαθήσουν για το καλύτερο. Ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων» Φερνάντο Σάντος είπε: «Με νίκη πάμε γερά για τη δεύτερη θέση που μπορεί να μας φέρει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Υπάρχει ακόμη δρόμος όμως, κάθε ματς το βλέπουμε διαφορετικά».

Από την πλευρά του, ο κόουτς του Αρη Εκτορ Κούπερ, επισήμανε: «Παίζουμε σε μια καυτή έδρα, όμως έχουμε καλή ψυχολογία από τη νίκη μας κόντρα στον Ολυμπιακό και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Εχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου». Τον αγώνα θα διευθύνει ο Γιώργος Σταθόπουλος.

  • Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 4, ΠΑΟΚ 4, Αρης 3, ΑΕΚ 2.
  • Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκα απέρριψε την ένσταση που είχε υποβάλει η ΠΑΕ Λεβαδειακός κατά του κύρους του αγώνα Ηρακλή-Ξάνθη για την 30ή αγωνιστική του πρωταθλήματος.
ΠΟΛΟ
Σε Βόλο και Ολλανδία για πρόκριση

Την πρόκρισή της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Ζάγκρεμπ θα διεκδικήσει από σήμερα και μέχρι την Κυριακή η Εθνική που συμμετέχει στους αγώνες του Β' προκριματικού ομίλου της διοργάνωσης οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στο Βόλο. Η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει κατά σειρά τα Σκόπια, τη Σλοβενία και τη Γαλλία και θα πρέπει να αποδείξει τον τίτλο του φαβορί του ομίλου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα εμφανιστεί στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας ενισχυμένο και από τους Χρήστο Αφρουδάκη και Μανώλη Μυλωνάκη. Εχει την τύχη στα χέρια του αφού οι αντίπαλοι θεωρούνται στα μέτρα του. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Τάσος Δούμπας, χρειάζονται προσοχή αφού μπορούν να κάνουν την ζημιά. «Εχουμε διαδεχτεί μια Εθνική ομάδα με μεγάλες επιτυχίες και έχουμε παίκτες με εξαιρετικές ικανότητες. Θα δείξουμε μέσα στην πισίνα ότι μπορούμε να ελπίζουμε σ' αυτή την Εθνική ομάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας τεχνικός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Παρασκευή (30/4): 18:00: Σλοβενία-Γαλλία, 20:00: Ελλάδα-Σκόπια. Σάββατο (1/5) 18:00: Γαλλία-Σκόπια, 20:00: Ελλάδα Σλοβενία. Κυριακή (2/5) 18:00: Σκόπια-Σλοβενία, 20:00: Ελλάδα-Γαλλία.

  • Οι άλλοι προκριματικοί όμιλοι: Α' Ομιλος (Κωνσταντινούπολη): Ισπανία, Σλοβακία, Τουρκία, Μάλτα. Γ' (Οραντέα) Ρουμανία, Ρωσία, Βρετανία, Ολλανδία.
Στην Ολλανδία οι γυναίκες

Στη μάχη των προκριματικών για το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει και αυτό στο Ζάγκρεμπ ρίχνεται το επόμενο τριήμερο και η Εθνική γυναικών που συμμετέχει στο Β` όμιλο της προκριματικής φάσης που θα διεξαχθεί στο Οντρεχτ της Ολλανδίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τη Μεγάλη Βρετανία (σήμερα 20.00), την Ολλανδία (Σαββατο 20.15) και την Τσεχία (13.15) και θα πρέπει να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου για να εξασφαλίσει την πρόκριση στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ. Μαζί με τη χρυσή Ολυμπιονίκη των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων, Ολλανδία, η Ελλάδα αποτελεί το φαβορί για την πρόκριση.

  • Ο άλλος όμιλος: Α' ΟΜΙΛΟΣ (Ιμπέρια): Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανίας.
ΜΠΑΣΚΕΤ-Α1
Στην τελική ευθεία

Στην σκιά των όσων ευτράπελων συνέβησαν κατά την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών από αύριο μπαίνει στην τελική του ευθεία με την διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής της Α` φάσης των πλέι οφ. Σε αυτή ως γνωστό συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας όπου σε δυο νίκες θα κριθεί η πρόκριση για τα φετινά ημιτελικά. Υπενθυμίζεται ότι το πλεονέκτημα έδρας έχει η ομάδα που τερμάτισε ψηλότερα στη βαθμολογία. Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: ΟΑΚΑ 19:00 Παναθηναϊκός - Πανιώνιος (CONN-X ), ΣΕΦ 18:45 Ολυμπιακός - Αρης (ΣΚΑΪ) ΑΓ. ΘΩΜΑ 17:00 Μαρούσι - Κολοσσός Ρ. (NOVASPORTS)

Κ.Γ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ 17:00 Πανελλήνιος - ΠΑΟΚ (CONN-X).

ΛΑΡΙΣΑ
Πήρε Ταυλαρίδη

Με μια «ηχηρή μεταγραφή» άνοιξε το... χορό η Λάρισα! Οι «βυσσινί» είχαν έρθει προ ημερών σε συμφωνία με τον Στάθη Ταυλαρίδη και σήμερα ανακοίνωσαν την απόκτησή του για τα επόμενα 4 χρόνια. Ο διεθνής αμυντικός βρέθηκε στο στόχαστρο και της ΑΕΚ, ωστόσο οι Θεσσαλοί κινήθηκαν πιο γρήγορα.

«Η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 ανακοινώνει ότι επήλθε συμφωνία με τον Στάθη Ταυλαρίδη για συνεργασία διάρκειας 4 ετών. Ο διεθνής αμυντικός επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μια σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της Αγγλίας και της Γαλλίας την περασμένη δεκαετία», τονίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Λάρισα και σαφώς πραγματοποίησε μια πολύ δυνατή μεταγραφή.

ΒΟΛΕΪ

Ο Παναθηναϊκός πέρασε με 3-1 σετ από τα Βασιλικά επί του Αρη και με συνολικό σκόρ 3-1 στις νίκες προκρίθηκε στους τελικούς των πλέι οφ, όπου θα βρει τον Ολυμπιακό με πλεονέκτημα έδρας. Ο πρώτος τελικός είναι προγραμματισμένος για την Δευτέρα 3 Μάη (19.00) στην έδρα του Παναθηναϊκού ο οποίος έχει το πλεονέκτημα έδρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ