ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 2010
Σελ. /48
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δημαγωγία και απειλές στα μέτρα της πλουτοκρατίας

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μόνο η αρχή» είπε χτες στη Βουλή, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέα αντιλαϊκά πακέτα

Από τη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση
Με το προκλητικό δίλημμα «ή ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στη χρεοκοπία» εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη Βουλή, προσπαθώντας παράλληλα να βάλει στο «κάδρο» των ευθυνών το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με έμφαση στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Οπως είπε, «δεν άκουσα και δεν έχει ακούσει κανένας εναλλακτική λύση», υποστηρίζοντας πως «πραγματικός πατριωτισμός σήμερα είναι να κάνουμε το παν για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να μην κάνουμε τη χάρη στη διεθνή κερδοσκοπία».

Ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι θα παρθούν άμεσα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μόνο η αρχή. Η εφαρμογή του ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, που χρειάζεται ο τόπος, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων. Μόνο με τη στήριξη και της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων». Θύμισε ότι είναι «έτοιμο προς ψήφιση το Πρόγραμμα "Καλλικράτης", που εισάγει τεράστιες εξοικονομήσεις, συγχωνεύσεις, οικονομίες κλίμακας και αυστηρότατους ελέγχους».

Επιχειρώντας να διαχύσει τις αποκλειστικές ευθύνες του δικομματισμού και των παραφυάδων του, ανέφερε ότι «φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, όλοι όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα, που ήταν άτολμοι, που δεν έκαναν έγκαιρα τις αλλαγές που έπρεπε». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «όποιος σήμερα συμβάλλει, έστω και κατ' ελάχιστον, στη διατήρηση αυτής της Ελλάδας τού χθες, διαπράττει έγκλημα. Και αυτό το "όποιος", μας περιλαμβάνει, εν δυνάμει, όλους ανεξαιρέτως. Γιατί για να γίνει η χώρα μας έτσι, φταίξαμε όλοι μας. Ακόμα και εκείνοι που δεν κυβέρνησαν, αλλά είχαν πολιτικό λόγο και εξουσία, που με την επίκληση "εχθρών" του έθνους, ή του λαού, εμπόδιζαν οποιαδήποτε αναγκαία αλλαγή».

Ο πρωθυπουργός άσκησε άσφαιρη και δημαγωγική κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι επιδόθηκε σε «πλιάτσικο» και αναφέροντας παραδείγματα του είδους «υπουργός έδωσε για κουρτίνες 28.000 ευρώ, για το γραφείο του»! Μάλιστα έβαλλε ευθέως κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι «κ. Σαμαρά, παρά τις συγγνώμες σας, αισθανθήκατε πλήρως αλληλέγγυος σε όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Και ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαψεύσει και εσάς, και πάλι εκτιμώντας ότι η πραγματικότητα ήταν ακόμα χειρότερη από ό,τι εμείς την είχαμε υπολογίσει. Και πάλι δεν ακούσαμε μία έστω αποδοχή, από την πλευρά σας».

Πρόσθεσε ότι «οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 40 δισεκατομμύρια από το 2004 ως το 2009 - από τα 80 δισεκατομμύρια, σε 120 δισεκατομμύρια. Ουσιαστικά, διπλασιάσαμε το χρέος της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Λάβρος ενάντια στους εργατικούς αγώνες

Οπως εξήγησε, η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, επειδή δεν περιέχει περισσότερα φιλομονοπωλιακά μέτρα

Περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι περισσότερο από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τον προσβάλλουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις!

Επιχειρώντας αρχικά να μεταφέρει τις ευθύνες της σημερινής κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, επί των ημερών σας έγιναν», προσθέτοντας ότι το «ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα πρόβλημα χρέους, κοινό για όλη την Ευρωζώνη και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού, μοναδική στην Ευρώπη». Επιπρόσθετα υποστήριξε πως «σήμερα χρεοκοπεί - θέλουμε δεν θέλουμε - ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα αναδιανομής δανεικών. Που εσείς το δημιουργήσατε».

Οσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, ο Αντώνης Σαμαράς εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί «δεν έχετε και καμιά ιδιωτικοποίηση μέσα σε αυτό το πολυσέλιδο πρόγραμμα το οποίο σήμερα συζητούμε»! Οπως η ΝΔ εκτιμά ότι η λύση στο πρόβλημα θα προέλθει από το «να αξιοποιήσουμε, κύριε πρόεδρε, την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Για την ακρίβεια να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε περιουσία του Δημοσίου».

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι προτείνει «μακροχρόνια μίσθωση συμμετοχής σε συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπου το κράτος συμμετέχει με το κεφάλαιό του, τη γη και ο ιδιωτικός τομέας με κεφάλαια επενδυτικά». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «τα αεροδρόμια, που μπορεί να δοθούν για ανάπτυξη και εμπορική χρήση, με επενδύσεις, που θα δώσουν κίνηση στην ελληνική περιφέρεια και θα φέρουν άμεσα θέσεις εργασίας, ''τζίρους'', φορολογικά έσοδα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, και το ίδιο ισχύει και για τα λιμάνια».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε τη θέση του απέναντι στο λαϊκό κίνημα, λέγοντας ότι «καμιά διαφωνία για μας δε θα πρέπει να επιτρέψει, να δικαιολογήσει τη βεβήλωση μνημείων, είτε πρόκειται για τον Αγνωστο Στρατιώτη, είτε πρόκειται για την Ακρόπολη» και δηλώνοντας ότι «από οποιοδήποτε άλλη απόφαση της κυβέρνησης, εκείνοι μας προσβάλλουν περισσότερο και καλύτερα θα κάνουν να μαζευτούν».

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι «καμιά διαφωνία δεν δικαιολογεί σε κανέναν να παίζει με το ψωμί των Ελλήνων. Οσοι κλείνουν λιμάνια, δείχνουν αναλγησία στη χειρότερη στιγμή, σε βάρος της ελπίδας πολλών χιλιάδων οικογενειών να επιβιώσουν από την κρίση. Η αυθαιρεσία δεν είναι κοινωνικό δικαίωμα και δεν γίνεται αποδεκτή από εμάς».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Εμετικός λαϊκισμός

Με καταφανώς υποκριτικές μελοδραματικές εκφράσεις επιχείρησε ο Γ. Καρατζαφέρης να συνοδεύσει την ανακοίνωση από το βήμα της Βουλής ότι το κόμμα του στηρίζει και με την ψήφο του την κυβέρνηση στη λαίλαπα των μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. ψηφίζει «με μεγάλο βάρος και πόνο» και οδηγείται για «πατριωτικούς λόγους» σε «αναγκαστική εκχώρηση του "ναι"». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ανάμεσα στην εκτέλεση και στο κώμα, προτιμούμε το κώμα» και ότι «η χώρα αν δεν λάβει αυτά δεν θα δανειστεί, άρα δεν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς», προσθέτοντας ότι «δεν είναι το θέμα αν θα στηριχθεί ο Παπανδρέου. Το θέμα είναι αν θα στηριχθεί η πατρίδα». Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «σήμερα η πατρίδα είναι όμηρος. Θα ρισκάρουμε να μην δώσουμε τα λύτρα που ζητούνται;» και ότι «ανάμεσα στο κομματικό όφελος και το όφελος της πατρίδας προτιμούμε το δεύτερο». Τέλος, ανέφερε ότι «πρέπει να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση. Είναι η μόνη λύση»

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συντηρεί αυταπάτες και μονόδρομους

Η διασπορά αυταπατών για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυριάρχησε, για μία ακόμη φορά, στην παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Μας λέτε μονόδρομος, ΔΝΤ και μέτρα ή χρεοκοπία; Πάλι δίνετε ψεύτικη εικόνα στον ελληνικό λαό. Διότι τα μέτρα και η τεχνογνωσία του ΔΝΤ είναι που θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία. Οπως έγινε και στην Αργεντινή. Το ΔΝΤ οδήγησε την Αργεντινή στη χρεοκοπία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «επί οκτώ μήνες σε κάθε λάθος κίνηση που κάνατε, εμείς σας προτείναμε και μία εναλλακτική λύση. Δεν ακούσατε ούτε μία. Δεν υιοθετήσατε καμία απ' αυτές». Επαναφέροντας μάλιστα την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε: «Βγείτε και διεθνοποιήστε αυτό το πρόβλημα της χώρας. Δεν είναι δυνατόν μια τεράστια διεθνής, παγκόσμια οικονομική κρίση να ξεσπάει στο κεφάλι της Ελλάδας μόνο. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Διεθνοποιήστε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ώστε να διεκδικήσετε και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και διαδικασίες ρύθμισης του ύψους και των όρων του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. χέρι χέρι

ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. συμμαχία. Στον αντικομμουνισμό, στα αντιλαϊκά μέτρα, στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος, στην προβοκάτσια. Σε όλα χέρι χέρι. Ο,τι πιο αντιδραστικό έχει γεννήσει η σύγχρονη Ιστορία τα τελευταία 35 τουλάχιστον χρόνια. Με αναγκαίο και διαχρονικό συμπλήρωμα τη ΝΔ. Οι άνθρωποι του μόχθου που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ έχουν μοναδική ευκαιρία να βγάλουν συμπεράσματα. Η επίθεση στα δικαιώματά τους έχει εμπροσθοφυλακή το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Καρατζαφέρη. Εχει σύμμαχο τη ΝΔ. Τι σχέση έχουν τα δικά τους συμφέροντα μ' αυτούς τους πολιτικούς δήμιους; Να τους γυρίσουν την πλάτη. Να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ τις απειλές και την κοροϊδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ