ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 2010
Σελ. /48
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Επαιζαν την κολοκυθιά για το αίτημα του ΚΚΕ

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και δικομματικές συνεννοήσεις, απορρίφθηκε τελικά η πρόταση να γίνει η ψηφοφορία για το μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών

Τους τρομάζει το σύνθημα της ανυπακοής και προσπαθούν να το συκοφαντήσουν. Κοροϊδεύουν το λαό και θέλουν να τον τρομοκρατήσουν
Τους τρομάζει το σύνθημα της ανυπακοής και προσπαθούν να το συκοφαντήσουν. Κοροϊδεύουν το λαό και θέλουν να τον τρομοκρατήσουν
Μετά από διάφορα διαδικαστικά τερτίπια και αλλεπάλληλες συσκέψεις, η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ να ισχύσει αυξημένη πλειοψηφία (3/5 ή 180 βουλευτές) στην ψηφοφορία για την έγκριση από τη Βουλή της άθλιας αντεργατικής συμφωνίας με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΚΚΕ να γίνει η ψηφοφορία με τον τρόπο που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση μεταβίβασης κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του ελληνικού κράτους σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, τόνισε:

«Είναι προφανές και έχει ομολογηθεί, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς που θα προβληθούν εδώ, ότι έχουμε μπροστά μας με αυτό το νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα, μια διεθνή συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΔΝΤ, στην ΕΕ και την ΕΚΤ, όπου παραχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες. Γιατί - ανοίγω μια μικρή παρένθεση - έχουν εκχωρηθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ παλιότερα τέτοιου είδους αρμοδιότητες, αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Κατά συνέπεια, εμείς με αυτό το απλό σκεπτικό θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 28 παράγραφος 2 που απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών».

Με την πρόταση συμφώνησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, και διαφώνησε εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Α. Ροντούλης.

Από το σημείο αυτό και έπειτα, εξελίχθηκε ένα δικομματικό κρυφτούλι αφού η κυβέρνηση δεν ξεκαθάριζε τη θέση της (ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ντ. Ρόβλιας, εξαφανίστηκε από την αίθουσα!) ζητώντας να τοποθετηθεί πρώτα η ΝΔ, κάτι που οι εκπρόσωποί της δεν έκαναν, ζητώντας από την πλευρά τους να μάθουν πρώτα τη θέση της κυβέρνησης. Τελικά ο Ε. Βενιζέλος ζήτησε να ανακοινώσει τη θέση της κυβέρνησης μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών επιτείνοντας τη σύγχυση για το τι τελικά θα γίνει.

Αναρθρες κραυγές από τον Βενιζέλο

Προκειμένου να συγκαλύψει με άναρθρες κραυγές την πλήρη απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, των οποίων κατά τ' άλλα τα κόμματα του κεφαλαίου εμφανίζονται σαν θεματοφύλακες, ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε στην παρέμβασή του ότι η επίκληση του Συντάγματος από την πλευρά του ΚΚΕ και μάλιστα «η επίκληση εφαρμογής αυστηρών διατάξεων που επιβάλλουν αυξημένες πλειοψηφίες, προϋποθέτει την αποδοχή και το σεβασμό του Συντάγματος που είναι το κοινό πλαίσιο αναφοράς της πολιτείας, του λαού και της κοινωνίας».

Η στάση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, η οποία τόνισε απευθυνόμενη στον Ε. Βενιζέλο:

«Οπως θα προσέξατε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός μας μίλησε για ενάμιση λεπτό. Δε θελήσαμε να μπούμε στην ουσία, στα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με αυτό το περίφημο μνημόνιο. Θέσαμε το ζήτημα νομικά, βεβαίως από μια ορισμένη πολιτική σκοπιά, όχι στενά νομικά. Δεν καταλαβαίνω την απάντησή σας. "Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα" ήταν η απάντησή σας. Να απαντήσετε: Στέκει αυτό που ζητάμε εμείς; Νομικά, τυπικά; Και αφήστε τώρα τις δηλώσεις πειθούς στην κυβέρνηση, στο Σύνταγμα, στο ΔΝΤ, κλπ. Απαντήστε. Εμείς δεν κάναμε πολιτική τοποθέτηση επί της ουσίας; Τόση ώρα που μίλαγαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι δεν εκπροσωπούσαν τις απόψεις των κομμάτων; Περιμένουμε τους πολιτικούς αρχηγούς;

Αυτό δεν είναι κατάσταση εδώ πέρα. Γιατί έφυγε ο κύριος Ρόβλιας; Τι έπαθε; Εκτακτο πρόβλημα υγείας; Να το σεβαστούμε. Αν εμείς φεύγαμε και δημιουργούσαμε μια τέτοια αλλαγή της διαδικασίας, τι θα γινόταν εδώ; Το λέει κανένας κοινοβουλευτικός κανονισμός; Να έρθει ο κύριος Ρόβλιας. Εγώ λέω ότι εσείς εκφράζετε την κυβέρνηση. Πείτε τη θέση της κυβέρνησης. Κάποια παιχνίδια παίζονται».

Ξεμπροστιάστηκε το ΠΑΣΟΚ

Αυτό που κατάλαβε ο Ε. Βενιζέλος από την παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα ήταν ότι «η κυρία Παπαρήγα λέει "απαντήστε μου στο όνομα της τυπικής δημοκρατίας". Ε όχι κυρία Παπαρήγα! Τώρα θα σας απαντήσουμε στο όνομα της ουσιαστικής δημοκρατίας, της δημοκρατίας της ευθύνης».

Αμεση ήταν η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα: «Σας ευχαριστώ, κύριε Βενιζέλο, μας δικαιώνετε όταν λέμε, δίκαιο είναι το δίκιο του εργαζόμενου λαού. Ικανοποιήθηκα από την απάντηση. Σας λέω, γιατί σας κάνει εντύπωση όταν εμείς λέμε στο δίκαιο που εμείς υπακούμε είναι το δίκαιο του εργαζόμενου λαού; Βλέπετε αυτά τα περί τυπικών και ουσιαστικών; Μόνο που εμείς τα λέμε πάντα και όχι όταν θέλουμε να βάλουμε τρικλοποδιές κάπου».

Ο Ε. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας ότι το Σύνταγμα και η δημοκρατία είναι όλου του λαού και «στο όνομα του ελληνικού λαού και της νομιμοποίησης που μας παρέχει, ενσυνείδητα, κάνουμε ό,τι κάνουμε», για να του απαντήσει ο Θ. Παφίλης ότι «και αυτός (σ.σ. ο λαός) θα το αλλάξει». Με τη σειρά της και η ΝΔ δήλωσε αντίθετη στην πρόταση του ΚΚΕ.

Το θέμα έκλεισε στην ομιλία του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, σε μια ακόμα έκρηξη «δημοκρατικότητας» του κόμματός του, είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας αλλά «τίθεται ζήτημα πολιτικής ευθύνης για τον καθένα μας, για όλους μας. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ».


Καλό το Σύνταγμα αλλά καλύτερα τα κουκιά...

Αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ ότι δεν υπακούει στο Σύνταγμα, είναι οι ίδιοι που το έχουν κάνει κουρελόχαρτο, ερμηνεύοντάς το κάθε φορά ανάλογα με τις πολιτικές τους σκοπιμότητες και πάντα υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Η διαδικασία με την οποία χτες απορρίφθηκε το αίτημα του ΚΚΕ για αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην ψηφοφορία για τα αντιλαϊκά μέτρα, είναι αποκαλυπτική.

Τι έγινε; Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αρχικά να αποδεχτεί την πρόταση του ΚΚΕ, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Σύνταγμα. Χτες το πρωί, λίγο πριν τη συνεδρίαση στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή των υπουργών Ευ. Βενιζέλου, Χ. Παμπούκη, Δ. Ρέππα Γ. Ραγκούση, του Θ. Πάγκαλου και του Ν. Αθανασάκη.

Οι υπουργοί συνυπέγραψαν την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει «διευρυμένη πλειοψηφία». Κάπου εκεί άρχισε το μέτρημα των κουκιών, με παράλληλη βολιδοσκόπηση της στάσης και της ΝΔ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είχαν στο μεταξύ φτάσει τα μαντάτα ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Σακοράφα και ο Γ. Δημαράς - δεν υπήρχαν έως τότε ενδείξεις για το Β. Οικονόμου - θα δήλωναν «παρών» στην ψηφοφορία.

Με δεδομένη την απουσία του Χρ. Παπουτσή, το μέτρημα των ψήφων συνεχίστηκε και το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξασφάλιση πλειοψηφίας 180 βουλευτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και συνεννόηση με την πλευρά της ΝΔ, η οποία ζήτησε να μη γίνει δεκτή η πρόταση για αυξημένη πλειοψηφία. Με τα νέα πλέον δεδομένα, αποφασίστηκε να απορριφθεί το αίτημα του ΚΚΕ και στην ψηφοφορία να ζητηθεί η πλειοψηφία των 151.

Η κυβέρνηση επιστράτευσε τον Ευ. Βενιζέλο για να απαντήσει στο αίτημα του ΚΚΕ, παρακάμπτοντας τον Ντ. Ρόβλια, ο οποίος μάλλον κρίθηκε «ανεπαρκής» να υπερασπιστεί την κυβερνητική απόφαση. Ομως και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναλώθηκε σε «άλλα λόγια», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη θέση της μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Την ειλημμένη απόφαση ανακοίνωσε τελικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Τα κουκιά ήταν το κριτήριο για την ερμηνεία του Συντάγματος. Μετά από αυτά, ένας συνταγματολόγος υπουργός, ο Ευ. Βενιζέλος, ανέλαβε να εξηγήσει στο Σώμα ότι καλό το Σύνταγμα, αλλά καλύτερα όλων τα κουκιά για να περάσει το αντιλαϊκό μνημόνιο. Αυτή είναι η αντίληψή τους για τη «δημοκρατία», αυτό το Σύνταγμα υπερασπίζονται όλοι τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ