ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
«Χωρίς χαλάρωση» ο ανθυγιεινός ρατσισμός

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με νέα εγκύκλιό του ζητά την εφαρμογή των μέχρι τώρα εγκυκλίων για  μετανάστες και χαρακτηρίζει διαστρεβλωτική προσπάθεια τα αιτήματα για απόσυρση

Οι μετανάστες ζουν σε άθλιες και δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες
Οι μετανάστες ζουν σε άθλιες και δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες
Με νέα εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να αφήσει χωρίς τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας τους μετανάστες στην περίπτωση που δεν μπορούν να καταβάλουν τα απαραίτητα νοσήλια, τα οποία για αυτούς είναι δυσβάσταχτα με δεδομένα τα εξευτελιστικά μεροκάματα που παίρνουν, εργαζόμενοι πολλές φορές παράνομα και χωρίς καμιά ασφάλιση.

Ο υπουργός με ασυνήθιστη σκληρότητα για τον ευαίσθητο τομέα που προΐσταται, επικαλείται και πάλι τα παράνομα κυκλώματα λαθρεμπορίας υγείας για την πιστή εφαρμογή των εγκυκλίων. Τα κυκλώματα λαθρεμπορίας είναι υπαρκτά και θέριεψαν απ' την άσκηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο όμως η σκληρότητα της πολιτικής της κυβέρνησης την οποία υλοποιεί ο Αλ. Παπαδόπουλος στρέφεται κατά των μεταναστών και η στροφή αποτελεί τομή καθώς κόβει με το μαχαίρι πια τις πενιχρές μεν αλλά δωρεάν παροχές στους οικονομικά αδύναμους.

Οι ίδιες αποφάσεις μετατρέπουν το προσωπικό των νοσοκομείων σε διώκτες παράνομων και κυνηγημένων μεταναστών καθώς όταν δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά πρέπει να καλέσουν την αστυνομία.

Μάλιστα στη νέα εγκύκλιό του ο υπουργός επανέρχεται στην εφαρμογή της τήρησης και του τεχνικού δελτίου εισαγωγής αλλοδαπών που πρέπει να συμπληρώνουν τα νοσοκομεία και να αποστέλλουν στο υπουργείο. Τόσο η συμπλήρωση όσο και η αποστολή στο υπουργείο δημιουργεί υπόνοιες μήπως τα δελτία αυτά δεν είναι για τον έλεγχο των δαπανών αλλά για τη δημιουργία βάσης δεδομένων στα πλαίσια της Συνθήκης του Σένγκεν για έλεγχο των εκτός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταναστών.

Θυμίζουμε ότι οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν είναι τρεις:

Η πρώτη εκδόθηκε στις 13.6.2000 και είχε ως θέμα «την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλοδαπών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η εγκύκλιος αναφέρεται στη νοσηλεία των αλλοδαπών που βρίσκονται νόμιμα και μη νόμιμα στην Ελλάδα.

Για τους νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα που δεν έχουν βιβλιάριο, προβλέπει ότι θα γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία όσα περιστατικά είναι έκτακτα και «πάντοτε μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας». Στα τακτικά περιστατικά της παραπάνω κατηγορίας προκαταβάλλεται υποχρεωτικά το 50% του εκτιμώμενου κόστους ενώ σε όλες τις περιπτώσεις θα τηρείται κανονικά η διαδικασία είσπραξης νοσηλίων.

Για τους μη νόμιμα ευρισκόμενους στην Ελλάδα μετανάστες, η εγκύκλιος προβλέπει: «Θα παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες αποκλειστικά σε περιπτώσεις επείγοντος περιστατικού και μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας τους. Δε θα γίνονται δεκτοί από τα νοσοκομεία αλλοδαποί αυτής της κατηγορίας για μη επείγοντα περιστατικά. Διευκρινίζεται ότι και στην περίπτωση των αλλοδαπών αυτής της κατηγορίας δεν προβλέπεται η έκδοση βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας και όταν προσκομίζεται τέτοιο, θεωρείται πλαστό ή μη νομίμως εκδοθέν και ειδοποιείται η φερόμενη ως εκδούσα αρχή. Σε κάθε περίπτωση ειδοποιούνται άμεσα από το νοσοκομείο οι κατά τόπους υπεύθυνες Αστυνομικές υπηρεσίες για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες».

Με εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου στο νοσοκομείο « Σωτηρία» δόθηκε υποχρεωτικό εξιτήριο σε Βουλγάρα μετανάστρια με ενεργό φυματίωση επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει 20.000 δραχμές για νοσήλια, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα.

Στον Ερυθρό Σταυρό κλήθηκε η αστυνομία όταν αλλοδαπός ασθενής που είχε εισαχθεί για αφαίρεση λάμας από το πόδι του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα νοσήλια και ότι δεν έχει τα νόμιμα χαρτιά για την παραμονή του στη χώρα μας.

Η δεύτερη εγκύκλιος εκδόθηκε στις 21.7.2000 και είχε ως θέμα τη «χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε εξωτερικούς ασθενείς», ενώ η τρίτη εκδόθηκε στις 3.8.2000 και τροποποιούσε τη δεύτερη σε ένα σημείο.

Η νέα εγκύκλιος

Την ανάκληση της πρώτης εγκυκλίου ζήτησε η ΕΙΝΑΠ, ενώ η ΟΕΝΓΕ ζήτησε την τροποποίησή της.

Το αίτημα αυτό ο υπουργός ίσως το θεώρησε «στρεβλωτική προσπάθεια» και χτες προχώρησε στην έκδοση νέας εγκυκλίου προς τα νοσοκομεία, την οποία και παραθέτουμε ως έχει: «Σας υπενθυμίζουμε την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των υπ. αριθμ. Υ4α/οικ. 8992/13-7-2000, Υ4α/οικ.9407/21-7-2000 και 4721/3-8-2000 εγκυκλίους που αφορούν στη λήψη και εφαρμογή μέτρων για την παράνομη και κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων διακίνηση ασθενών από ξένες χώρες για θεραπεία σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας καθώς και για τα εκτεταμένα φαινόμενα κλοπής και λαθραίας διακίνησης νοσοκομειακών φαρμάκων σε τρίτες χώρες. Υπενθυμίζεται ιδιαίτερα η τήρηση και αποστολή στο υπουργείο ταχτικού δελτίου χορήγησης φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς καθώς και η τήρηση στατιστικών στοιχείων και η αποστολή τεχνικών δελτίων εισαγωγής αλλοδαπών για τη στατιστική παρακολούθηση από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου. Τονίζεται ότι το υπουργείο δε θα ανεχτεί καμία χαλάρωση των μέτρων αυτών παρά τη διαστρεβλωτική προσπάθεια που επιχειρείται τις τελευταίες μέρες όσον αφορά το σκοπό αλλά και αυτά καθεαυτά τα μέτρα, τα οποία διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον μέσα στα πλαίσια πάντα των νόμων του κράτους και των διεθνών συμβάσεων. Επαναλαμβάνεται ότι, οι αλλοδαποί που προσέρχονται σε δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες θα νοσηλεύονται με βάση τους ισχύοντες νόμους της χώρας μας και τις διεθνείς της υποχρεώσεις και όχι με βάση τις άνομες επιδιώξεις των κυκλωμάτων διαφθοράς που δρουν εντός και εκτός Ελλάδος».

Και η εγκύκλιος καταλήγει με απειλές: «Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι, η όποια παράβαση των ρυθμίσεων των ως άνω εγκυκλίων συνεπάγεται διοικητικό, πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο για τους παραβάτες καθώς και προσωπικό καταλογισμό για τη δαπάνη την οποία υφίσταται το νοσοκομείο από τη μη τήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας».

  • Ερώτηση για το θέμα αυτό κατέθεσε χτες στη Βουλή ο Θ. Λεβέντης, βουλευτής του ΣΥΝ, στην οποία επισημαίνει ότι η εγκύκλιος αντίκειται σε διεθνείς συμβάσεις, στην Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ και στις ρυθμίσεις των νόμων 1975/91 και 2071/92.
Στο πόδι όλη η Ικαρία

Αποκρούουν ομόθυμα την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και των γιατρών του νοσοκομείου

Αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω απ' το διεκδικητικό τους πλαίσιο, αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης - που έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και 15 μέρες περίπου για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας στο νησί - είναι οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι στην υγεία, αλλά και οι δήμαρχοι, ο έπαρχος και δεκάδες συνδικαλιστικοί κι επαγγελματικοί φορείς της Ικαρίας.

Ηδη, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου, στην προχθεσινή τους συνέλευση, αποφάσισαν να κάνουν 24ωρη απεργία τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος τους ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, επειδή έκαναν κινητοποιήσεις συμπαράστασης προς τους γιατρούς, που βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις. Η αγωγή θα εκδικαστεί τη Δευτέρα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Σάμου.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι με την απεργία τους συμπαραστέκονται και στον αγώνα των γιατρών, που από χτες ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, διεκδικώντας τα απαραίτητα κονδύλια για ασφαλείς εφημερίες.

Επίσης αύριο το πρωί, στις 10.30, στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου του Αγ. Κηρύκου, γίνεται έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο, για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση των κατοίκων του νησιού. Ηδη, προχθές το βράδυ το ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο Αγ . Κηρύκου μετατράπηκε σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία αποφασίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα να κλείσει το δημαρχείο, ως ένδειξη συμπαράστασης στο σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου που δικάζεται την ίδια μέρα.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, το ΔΣ του Αγίου Κηρύκου, αφού εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων, ζητά από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανό να ανακαλέσει τις αποσπάσεις των ειδικευμένων γιατρών, γιατί υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου, την άμεση έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την κάλυψη των αναγκών των Περιφερειακών Ιατρείων με την προκήρυξη νέων θέσεων, την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των γιατρών και την άμεση προμήθεια εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, συνεδρίαζαν και τα Δημοτικά Συμβούλια του Ευδήλου και των Ραχών, με θέμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, τόσο με το σύρσιμο των εργαζομένων στα δικαστήρια, αλλά και τις αποσπάσεις τριών γιατρών.

Στο πλευρό γιατρών και εργαζομένων, στέκονται σύσσωμοι και οι σύλλογοι του νησιού, οι οποίοι αναμένεται έως τη Δευτέρα να βγάλουν ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα τους.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Σάμου εκφράζει τη συμπαράστασή του στους Ικαριώτες συναδέλφους του και έχει δηλώσει πως θα παρευρεθεί σύσσωμο στην εκδίκαση της αγωγής, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου αποφάσισε επίσης 24ωρη απεργία σε όλη την περιοχή την ερχόμενη Παρασκευή 18 Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση και οι τοπικοί εκπρόσωποί της προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση με εκβιασμούς και εκφοβισμούς. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι σήμερα αποσπάστηκαν τρεις γιατροί απ' το νοσοκομείο της Ικαρίας - μεταξύ αυτών και ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής Λ. Σιδέρης - σε περιφερειακά ιατρεία. Οι αποσπάσεις αυτές έγιναν με αποφάσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανού. Υπενθυμίζουμε ακόμα πως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για τις καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας, που πραγματοποίησαν από την 1η Αυγούστου σε ένδειξη συμπαράστασης προς το ιατρικό προσωπικό, μετά την αγωγή που κατέθεσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Ικαρίας Ηλ. Τσιμπίδης σύρονται την ερχόμενη Δευτέρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Σάμου. Η αγωγή αυτή αποτελεί συνέχεια του εγγράφου του γγ του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανού προς τον εισαγγελέα Σάμου, στο οποίο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική, επειδή «η απόφαση του συλλόγου ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή, όπως επιτάσσει ο νόμος (1264/84)».

Μ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ
Πρόσχημα για αφαίρεση στοιχειωδών παροχών

Η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας, δήλωσε για την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργού Υγείας προς τα νοσοκομεία, σχετικά με την περίθαλψη των αλλοδαπών:

«Τα περιστατικά της παράνομης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε "εισαγόμενους" από γειτονικές χώρες ασθενείς είναι πρόσχημα που το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να χτυπήσει τις στοιχειώδεις παροχές υγείας που είχαν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα μας. Οι μάσκες όμως πέφτουν με την εφαρμογή, όπως έδειξαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, της αντεργατικής, ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τον ευαίσθητο χώρο της υγείας και τους υγειονομικούς για την απέλαση από τη χώρα μας των οικονομικών μεταναστών που δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν η κυβέρνηση πραγματικά ενδιαφερόταν για το "δημόσιο συμφέρον" και τη "δημόσια υγεία", όπως υποκριτικά λέει, θα έπρεπε να είχε φροντίσει ώστε όλοι οι αλλοδαποί και οι οικογένειές τους, που διαμένουν μόνιμα και εργάζονται στη χώρα μας, να έχουν όλες τις μισθολογικές, ασφαλιστικές, κοινωνικές παροχές και όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι. Αυτό που απαιτείται είναι η αναβάθμιση της δωρεάν, δημόσιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης με προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, πρόληψη, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς για όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλής, θρησκείας κλπ. Ο λαός ενωμένος, Ελληνες και ξένοι εργάτες μπορούν και πρέπει να αντισταθούν στα κυβερνητικά σχέδια, για να μην περάσουν οι απειλές, η τρομοκρατία του αρμόδιου υπουργού σε όσους υγειονομικούς αντιστέκονται. Η απειθαρχία στους αντιλαϊκούς νόμους βαδίζει χέρι χέρι με το "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Ο λαός μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να βαδίσει ενωμένος για να τον επιβάλει».

Δώστε αίμα

Εκκληση σε όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν αίμα, απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ασθενών. Ειδικά μετά τις 15 Αυγούστου, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1.000 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία θα χρειαστούν μετάγγιση αίματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Μετεγκατάσταση με ελλείψεις προσωπικού

«Απ' έξω εμφάνιση, αλλά από μέσα...». Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πλέον, στα Χανιά μετά τη μετεγκατάσταση του νοσοκομείου σε νέο κτίριο. «Για την πόλη των Χανίων είναι αλήθεια ένα κόσμημα το νέο νοσοκομείο και πρέπει να παραμείνει. Αλλά δεν αρκεί μόνο η εμφάνιση (κτίριο, ξενοδοχειακός-μηχανικός-ιατρικός εξοπλισμός κλπ.) αν δε συνοδεύεται με την κατάλληλη επάνδρωση ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΝΓΝ Χανίων και ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΝΓΝ Χανίων.

Ηδη, όπως καταγγέλλουν οι δύο Σύλλογοι, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων δε λειτουργούν βασικά τμήματα του νοσοκομείου: Ογκολογικό, Νεογνολογικό, οι Μονάδες Εμφραγμάτων, ΕΪΤΖ, Λοιμωδών, Νευροχειρουργικό, Θωρακοχειρουργικό, Φυσικής Αποκατάστασης, Νευρολογικό, Αιματολογικό κ.ά. «Εμείς ως εργαζόμενοι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα διαμαρτυρόμαστε για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, οι οποίες ουσιαστικά θα καλύψουν τα ήδη λειτουργούντα τμήματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Και καταλήγουν: «Είναι κατανοητό ότι για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου, χρειάζονται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον Οργανισμό το 2001 σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνει πλήρης ανάπτυξη όλων των Κλινικών και Μονάδων για να παρέχουμε ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα όπως αρμόζει στο χανιώτικο λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ