ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
1976: Η σφαγή στο Ταλ Ζαατάρ

Με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του ένας Παλαιστίνιος μεταφέρει το πτώμα του γιου του
Με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του ένας Παλαιστίνιος μεταφέρει το πτώμα του γιου του
Καλοκαίρι του 1976. Κορυφώνεται η κρίση στο Λίβανο. Στη σύγκρουση μεταξύ των αριστερών μουσουλμάνων και των χριστιανών φαλαγγιτών, που έχει στοιχίσει ήδη αρκετές χιλιάδες νεκρούς, επεμβαίνει η Συρία. Οι Παλαιστίνιοι που είναι εγκαταστημένοι στο Λίβανο (περίπου 300.000 υπολογίζονταν από τον ΟΗΕ) και πολεμούν στο πλευρό των αριστερών μουσουλμάνων βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο όχι μόνο των φαλαγγιτών αλλά και του συριακού στρατού, που εισέβαλε στο Λίβανο την 1η Ιούνη. Σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης αναδεικνύεται το στρατόπεδο προσφύγων Ταλ Ζαατάρ στα προάστια της Βηρυτού.

Η παρουσία των Σύρων στο λιβανικό έδαφος δίνει στους χριστιανούς φαλαγγίτες το πράσινο φως για να «σβήσουν από το χάρτη» το Ταλ Ζαατάρ. Το παλαιστινιακό στρατόπεδο πέφτει στα χέρια των δεξιών φαλαγγιτών στις 12 του Αυγούστου μετά από μια δίωρη τελική έφοδο και μετά μια επίμονη πολιορκία επτά βδομάδων. Το Ταλ Ζαατάρ, που στην αρχή της πολιορκίας του φιλοξενούσε 30.000 Παλαιστίνιους, βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας θέση, σε ένα λόφο από όπου ελέγχεται μεγάλο μέρος του ανατολικού τμήματος της Βηρυτού, το οποίο κατέχεται από τους χριστιανούς.

Την επόμενη μέρα ο Ζαν Χέφλινγκερ, επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στη Βηρυτό, δηλώνει ότι οι φαλαγγίτες χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να θάψουν τα πτώματα που ήταν διασπαρμένα στο στρατόπεδο. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) καταγγέλλει ότι μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου πριν την πτώση του στρατοπέδου σκοτώθηκαν 3.000 Παλαιστίνιοι. Μέχρι την τελική έφοδο των φαλαγγιτών εκατοντάδες έγκλειστοι του στρατοπέδου εκτελούνται εν ψυχρώ, ανάμεσά τους και 60 νοσοκόμοι του στρατοπέδου.

Η πτώση του ηρωικού Ταλ Ζαατάρ, που συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, σηματοδοτεί τον ντε φάκτο διαχωρισμό του Λιβάνου. Από δω και μπρος οι χριστιανοί, έχοντας στο πλευρό τους τους Σύρους, θα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ δίνει διαταγή για την εξαφάνιση όλων των μουσουλμανικών θυλάκων αντίστασης στο Λίβανο. Οι Παλαιστίνιοι περιέρχονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση.

ΠΡΟΣΩΠΑ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

323 π.Χ. Πεθαίνει ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης, που έλεγε ότι το πρόβλημα της ζωής είναι «γυμναστική και αρετή». Σ' αυτόν οφείλεται η έννοια «κυνισμός» (έλεγε ότι είναι σκύλος «κυν»).

1955 Πεθαίνει ο συγγραφέας Τόμας Μαν. Μεγάλος Γερμανός συγγραφέας. Η καλλιτεχνική κληρονομιά του Τόμας Μαν βρίσκεται στο κέντρο της παγκόσμιας λογοτεχνικής ζωής. Ο Μαν είναι ο κλασικός του μυθιστορήματος του 20ού αιώνα, που διεύρυνε τα πλαίσια του είδους και το τροφοδότησε με νέο κοινωνικο-φιλοσοφικό περιεχόμενο. Τα γνωστότερα έργα του είναι τα «Μπούντενμπρουκ», «Τριστάν», «Τόνιο Κραίγκερ», το εξαιρετικό «Μαγικό Βουνό» και «Δόκτωρ Φάουστους». Υπήρξε πολέμιος του ναζιστικού καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

ΝΙΚΗΤΕΣ γυρίζουν στη δουλιά τους οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», ύστερα από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους(σελίδα 11)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ σε όλη την Ελλάδα οι περιοδείες, συσκέψεις και το μοίρασμα ενημερωτικού υλικού από τα στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους. Με την προκήρυξη του ΠΑΜΕ στο χέρι καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστικό προσκλητήριο και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα στις 24 του Αυγούστου, ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο»-απάτη και στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων (σελίδα 11)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ και απαίτηση «να αποσυρθούν αμέσως τα αποθεματικά από τον τζόγο και να αναπληρωθεί η απώλεια», με ανακοίνωση-καταγγελία από τις Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου, όπου επισημαίνεται: «Οι ανησυχίες που εκφράσαμε με την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου, με την αγορά μετοχών καθώς και την ΑΕΔΑΚ, πολύ σύντομα επαληθεύτηκαν» (σελίδα 11)

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως οι ομοσπονδιακές προεδρικές και γενικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δε θα καθορίσουν μόνο νέο ηγέτη και κυβέρνηση της χώρας, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων των δύο εταίρων της Ομοσπονδίας... Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Μπουγιάνοβιτς, σε συνέντευξή του στην ημερήσια εφημερίδα του Μαυροβουνίου «ΟΝΓΚΟΣΤ», επανέφερε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής (σελίδα 12)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, την επίσκεψή του στο Ιράκ και ήδη βρίσκεται καθ' οδόν για τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας του. Πάντως ουδείς φαίνεται να δίνει την πρέπουσα σημασία για τα συνολικά αποτελέσματα και την ουσία αυτής της περιοδείας. Ολοι επικεντρώνονται, ίσως όχι άδικα, στον πανικό που κατέλαβε τους Αμερικανούς αξιωματούχους (σελίδα 12)

ΑΝΤΙΘΕΣΗ στην έκδοση «δελτίου ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης» των βενζινών εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη (σελίδα 14)

ΚΑΙΡΟΣ

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20-35, στα νησιά από 22-31 και στη Θεσσαλονίκη από 20-31 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά στα ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-34 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1687 Στους Οθωμανικούς Πολέμους οι Αυστριακοί με τον Λουδοβίκο του Μπάντεν μαζί με τους Ούγγρους νικούν αποφασιστικά τα στρατεύματα του Μωάμεθ του Δ΄. Η επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς τα δυτικά σταμάτησε εκεί.

1807 Η Ρωσία υπογράφει ειρήνη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εγκαταλείπει απροστάτευτους τους εξεγερμένους Ελληνες. Οι σφαγές που ακολουθούν, φέρνουν τους κυνηγημένους οπλαρχηγούς στη Σκιάθο, όπου συγκροτείται ελληνικός πειρατικός στόλος με 70 πλοία.

1927 Το Λαϊκό Κόμμα αποχωρεί από την «οικουμενική» κυβέρνηση. Ξεσπά κυβερνητική κρίση. Το ΚΚΕ ρίχνει το σύνθημα της διάλυσης της Βουλής και της διενέργειας νέων εκλογών. Σχηματίζεται κυβέρνηση «ευρέος» συνασπισμού από τα υπόλοιπα κόμματα της «οικουμενικής» με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στην Καλαμάτα.

1965 Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος απορρίπτει αίτημα του Γ. Παπανδρέου να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου θέτει ζήτημα καθεστωτικό.

1983 Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες στη Χιλή, όπου ο Πινοσέτ διατάσσει 18.000 στρατιώτες και αστυνομικούς να ανοίξουν πυρ εναντίον δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

1985 Πρωτοφανής αεροπορική τραγωδία στην Ιαπωνία. Οι 500 απ' τους 524 επιβαίνοντες σε «Μπόινγκ» των ιαπωνικών αερογραμμών σκοτώνονται κατά τη συντριβή του αεροσκάφους.

1996 Το Ιράν και η Τουρκία επιτυγχάνουν μεγάλη συμφωνία αξίας 23 δισ. δολαρίων για το φυσικό αέριο, μόλις μια βδομάδα μετά τον αμερικανικό νόμο κατά των ξένων επενδύσεων στον τομέα ενέργειας του Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ