ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δείγμα θετικόν

Ακρως αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που έστειλε από την Ελβετία η Εθνική μας ομάδα ενόψει των υποχρεώσεών της στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2002. Απέσπασε ισοπαλία 2 - 2 (13' Κομαζέτι, 78' Χακά Γιακίν - 20' Ουζουνίδης, 23' Γεωργιάδης) από τους γηπεδούχους. Μάλιστα αν στην τελική προσπάθεια υπήρχε μεγαλύτερη προσοχή, τότε οι «γαλανόλευκοι» θα επέστρεφαν νικητές. Να επισημάνουμε πως τα συμπεράσματα του Δανιήλ καθίστανται πιο ουσιαστικά από το γεγονός ότι οι Ελβετοί αγωνίζονται σχεδόν όπως οι Γερμανοί, πρώτος αντίπαλος μας (2 Σεπτεμβρίου). Βέβαια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσίασε και προβλήματα που όμως δε δείχνουν ν' ανησυχούν τον ομοσπονδιακό εκλέκτορα:

«Θετικό στοιχείο ήταν όχι μόνο τ' αποτέλεσμα αλλά και η πολύ καλή απόδοση, λαμβανομένου υπόψη πως βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας των παιχτών. Σ' εκτός έδρας παιχνίδι είχαμε αρκετές ευκαιρίες για τη νίκη. Γενικά είμαι ικανοποιημένος. Αγωνιστήκαμε με πειθαρχεία, σοβαρότητα και αυτοσυγκέντρωση. Στα τελευταία λεπτά οι δυνάμεις μας δεν ήταν αρκετές ενώ και οι πολλές αλλαγές του δεύτερου μέρους αποσυντόνισαν τους παίκτες. Το τέλειο δεν μπορούμε να το βρούμε σε καμιά ομάδα, άρα είναι λογικό και μεις να 'χουμε αδυναμίες. Πρέπει στο 15θήμερο που απομένει να βελτιώσουμε τη φυσική κατάσταση. Λογικά οι παίχτες δεν είναι στο επίπεδο που θέλουν, γιατί ο προγραμματισμός των προπονητών αφορά τις 10 Σεπτεμβρίου (έναρξη πρωταθλήματος). Πάντως οι 15 μέρες που μεσολαβούν θα 'ναι ευνοϊκές για μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από τα τελευταία φιλικά προετοιμασίας έχει δημιουργηθεί πολύ καλό κλίμα μεταξύ των παικτών και θα ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2002 με ανεβασμένο το ηθικό μας. Οι αγώνες θα είναι δύσκολοι και ειδικά το παιχνίδι με τη Γερμανία στις 2 Σεπτεμβρίου».

Η Εθνική έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς. Ελεγξε το ρυθμό, δημιούργησε ευκαιρίες, έκανε το παιχνίδι της. Παίκτης - «κλειδί» ο Βασίλης Τσάρτας που κατεύθυνε με μαεστρία το παιχνίδι από το χώρο του κέντρου. Αξιοι συμπαραστάτες του κυρίως οι Μαυρογενίδης, Γεωργάτος στα άκρα αλλά και οι Ζαγοράκης, Γεωργιάδης, Λυμπερόπουλος. Προβληματική σε κάποια σημεία ήταν η άμυνα και βέβαια η φυσικά κατάσταση. Το ζητούμενο όμως δεν είναι τα φιλικά αλλά οι επίσημες υποχρεώσεις και πρώτιστα η αναμέτρηση με τη Γερμανία. Ο Δανιήλ σχολίασε: «Ηξερα ότι η Γερμανία δεν είναι ομάδα που θα εγκαταλείψει ή θα πάρει τον κατήφορο. Περίμενα ν' ανασυνταχθεί, πέρασε καινούρια πρόσωπα και αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται πολύ δυνατή». Από την πλευρά του ο Γεωργιάδης δήλωσε: «Ξέρουμε πως με τη Γερμανία δε θα 'χουμε εύκολο έργο. Είναι μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αλλά υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε κάτι καλό».

Οσο για τον ηγέτη των «μπλε», Βασίλη Τσάρτα: «Αν η ομάδα καταφέρει να είναι συγκεντρωμένη σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και κάνει καλύτερο τελείωμα των φάσεων, τότε δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα και από κανέναν. Βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση, παρ' ότι είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας και μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα έχουμε φτάσει σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τον αντίπαλο (σ.σ. Γερμανία) έξω από τη μεγάλη περιοχή και κάνουμε ευκαιρίες δε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Το θέμα είναι να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πάρουμε τη νίκη. Αν συμβεί αυτό, τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να τα καταφέρουμε».

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζουμπερμπίλερ, Μουράτ Γιακίν, Μίλερ (85' Ματσαρέλι), Κανταλούπι (79' Καμπάνας), Φόγκελ (67' Εσπόζιτο), Εντσο (46' Μάνιν), Βίκι, Κομιζέτι (81' Μπούλμαν), Σφόρτσα, Σέσα (58' Ρέι), Χακά Γιακίν

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης (58' Μπασινάς), Αμανατίδης, Νταμπίζας, Ουζουνίδης, Πουρσανίδης (74' Ζήκος), Γεωργάτος (83' Βενετίδης), Ζαγοράκης, Τσάρτας (64' Καραγκούνης), Γεωργιάδης (81' Ναλιτζής), Λυμπερόπουλος (81' Κυπαρίσσης).

  • Παρόντας στο γήπεδο ήταν ο βοηθός του Ρούντι Φέλερ, Ντίτριχ Βάιζε που δήλωσε: «Η Ελβετία δεν έπαιξε καθόλου καλά ειδικά στο πρώτο μέρος. Η Ελλάδα ήταν καλύτερη στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παρουσίασε αδυναμίες αλλά ήταν τόσο καλή όσο περίμενα να είναι».

Τη χαρά των «γαλανόλευκων» μετρίασε η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Γερμανίας αλλά και η πολύ καλή κατάσταση της Φιλανδίας. Τα «πάντσερ», περίπου δύο βδομάδες πριν από τη συνάντηση με την Εθνική μας, έδειξαν πως ξεπέρασαν το στραπάτσο του ΕΥΡΟ 2000 και βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Συνέτριψαν στο Ανόβερο την Ισπανία με 4 - 1 (24', 51' Σολ, 56', 62' Τσίκλερ - 70' Ραούλ) και πλέον μ' άλλον... αέρα προετοιμάζονται για το παιχνίδι της 2ας Σεπτεμβρίου. Ο γερμανικός Τύπος υποδέχτηκε μ' ενθουσιασμό το γεγονός. «Οπως τον παλιό καλό καιρό» ήταν το σχόλιο του Γερμανού δημοσιογράφου που περιέγραφε τον αγώνα για την κρατική τηλεόραση, «επιτέλους το ευχαριστηθήκαμε ξανά» γράφει το περιοδικό «Kicker», ενώ η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Bild» επισημαίνει: «Ναι, Ρούντι, ξεφορτωθήκαμε τα σκουπίδια»! Πάντως από την πλευρά του ο Φέλερ, παρά την ικανοποίησή του, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους: «Το γερμανικό ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο κακό όσο, σωστά βέβαια, είπαν πολλοί μετά το "Euro" ότι είναι. Αυτό που έκανε σήμερα τη διαφορά ήταν η όρεξη των παικτών. Ας μην παρασυρόμαστε, όμως, δεν υπάρχει λόγος να γιορτάζουμε για κάτι. Δε θα αποβάλουμε τις μνήμες του EURO μόνο με ένα καλό παιχνίδι. Εχουμε έναν πολύ σημαντικό αγώνα με αντίπαλο την Ελλάδα σε 2,5 εβδομάδες και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτόν». Με τη «νασιοναλμάντσαφτ» αγωνίστηκαν οι Καν, Ρέμερ, Νοβότνι, Χάινριχ (67' Λίνκε), Ντάισλερ, Ράμελοφ, Μπάλακ (78' Χάμαν), Μπόντε (46' Μπάινλιχ), Σολ (65' Νόιβιλ), Γιάνκερ (73' Ρινκ), Τσίκλερ. Αν και οι Νορβηγοί αγωνίστηκαν στο Ελσίνκι με πολλές ελλείψεις η επικράτηση της Φινλανδίας με 3 - 1 (24', 61' Λίτμανεν, 90' Κούκι - 54' Χέλσταντ) δεν πρέπει να υποβαθμιστεί και να περάσει στα «ψιλά». Ο βοηθός του Δανιήλ, Νίκος Κουρκούνας, ήταν παρών και σίγουρα θα πει πολλά στον ομοσπονδιακό εκλέκτορα. με τη Φινλανδία έπαιξαν οι Γιαασκελάινεν, Ιλόνεν, Τουρπέινεν, Χίιπια, Τιχίνεν,, Νούρμελα (75' Κούκι), Βις (90' Ριιχιλάχτι), Βαλακάρι (56' Κόπινεν), Φόρσελ (81' Κότιλα), Λίτμανεν (75' Σάλι), Κόλκα (66' Σααρίνεν). Τέλος η Αλβανία αναδείχτηκε ισόπαλη 0 - 0 με την Κύπρο.


Γ.Κ.

3ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΕΩΝ
Με το «καλημέρα» στα δύσκολα

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 3ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάντμπολ Νέων στο κλειστό γυμναστήριο της Ηλιούπολης και θα κλείσει την Κυριακή 27 του Αυγούστου με τους αγώνες κατάταξης με τη συμμετοχή 12 ομάδων και 200 αθλητών. Η Εθνική μας ομάδα, με το «καλημέρα», ρίχνεται στα βαθιά καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τη δύο φορές κάτοχο του τίτλου, Δανία, στις 18.00 (ΕΤ 1). Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Δημήτρης Σκούφας, πάντως, τόνισε πως οι Ελληνες αθλητές είναι έτοιμοι για τις μάχες που έχουν να δώσουν: «Μετά από ένα δίμηνο προετοιμασίας, όπου δουλέψαμε πάνω στις αδυναμίες που εντοπίσαμε από την αρχή, πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε στο γήπεδο όλα όσα μάθαμε. Στα φιλικά παιχνίδια που δώσαμε, δείξαμε ότι μπορούμε να πάμε καλά και το σημερινό παιχνίδι είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην ομάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει ηρεμία αλλά και αποφασιστικότητα για τους αγώνες».

  • Πέρα από το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, χτες δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την ΟΧΕ με τη συμμετοχή μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε: Οι αγώνες του 3ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος χάντμπολ θα αποτελέσουν την αρχή και τη συνέχεια μιας προσπάθειας ενόψει της χρονιάς ορόσημο που είναι το 2004 οπότε η χώρα μας θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί το άθλημα του χάντμπολ καλείται να δώσει τη δική του ζωντανή παρουσία». Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Γιαν Τουίκ και Γιόζεφ Αμπρούς δήλωσαν πως είναι ευχαριστημένοι με την οργάνωση των αγώνων αλλά και με τη συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία. Τέλος, ευχήθηκαν να ευοδωθούν οι προσπάθειες όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό και να ολοκληρωθεί με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΟΦΗ 2-0
Διπλή... δαγκωματιά

Την πρωτιά στον 8ο όμιλο... έπιασε η Προοδευτική μετά την εκπληκτική και νικηφόρα εμφάνιση που πραγματοποίησε στην 3η αγωνιστική του Κυπέλλου, κόντρα στον ΟΦΗ. Οι «βυσσινί», οι οποίοι βρέθηκαν σε πολύ καλή μέρα επιβλήθηκαν άνετα των «άχρωμων» Κρητικών με 2-0, προσφέροντας παράλληλα, εντυπωσιακό θέαμα. Το σκορ για την ομάδα του Κορυδαλλού, άνοιξε στο 24ο λεπτό ο Ζαΐμι, ενώ το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε στο 41ο λεπτό ο Καλατζής.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Κόης (90'+ Καλαμάκης), Κουλουχέρης, Ντάγκας, Χουζούρης, Πάντος (85' Καλλιμάνης), Πήλιουρας (78' Φούσκας), Ρουτζιέρης (Φουντουλάκης 87'), Αλ Τζάχερ, Παγιαζίτ (54' Παντελίδης), Ζαΐμι (63' Τσαγκαβέλης), Καλατζής (74' Παπαϊωάννου).

ΟΦΗ: Μπεκιάι, Σταυρακάκης (85' Γκότζβαλντ), Κώτσιος, Παυλόπουλος, Κολιτσιδάκης, Κτσαβός, Διγκόζης, Σολίς (46' Ιορδανίδης), Γκόμεζ, Μάουρο, Ηπειρώτης.

ΒΟΛΕΪ

Με... ταχύτητα φωτός, κινήθηκε η ΑΕΚ για την απόκτηση του Κροάτη Αντέ Γιακόβτσεβιτς, την οποία ανακοίνωσε χτες. Η «Ενωση» απέκτησε τον 26χρονο διεθνή παίχτη, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ικανότητά του να καλύπτει τη θέση στην υποδοχή αλλά και την πείρα του. Αλλωστε, ο ύψους 2.01μ. Κροάτης βολεϊμπολίστας, έχει φορέσει 80 φορές τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας του, ενώ την περασμένη περίοδο αγωνιζόταν στη βελγική Κνακ Ροζελάρ.

Η Ευρώπη παίζει μπάλα

Χαμόγελα αλλά και προβληματισμό, σκόρπισαν οι φιλικές διαμάχες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ομάδων που σε λίγο καιρό θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στα προκριματικά του Μουντιάλ 2002. Η επιβλητική νίκη που πέτυχε η Γαλλία κόντρα στη μεικτή κόσμου με 5-1, της έδωσε φτερά για τη συνέχεια, ενώ αντιθέτως πολλά έχουν να σκεφτούν και να διορθώσουν οι παίχτες της Λιθουανίας και της Τουρκίας που γνώρισαν την ήττα με 5-1 από την Πορτογαλία και 2-0 από τη Βοσνία, αντίστοιχα. Σημαντική παράλληλα νίκη, πέτυχε η Ισλανδία επί της Σουηδίας με 2-1, ενώ έκπληξη προκάλεσε η ισοπαλία με το που παραχώρησε η Κροατία στη Σλοβακία. Τα άλλα αποτελέσματα είναι τα εξής: Ρωσία-Ισραήλ 1-0, Ρουμανία-Πολωνία 1-1, Τσεχία-Σλοβενία 0-1, Ιράν-Γεωργία 2-1, Μολδαβία-Μάλτα 1-0, Βουλγαρία-Βέλγιο 1-3, Ν. Φερόε-Δανία 0-2, Ουγγαρία-Αυστρία 1-1, Β. Ιρλανδία-Γιουγκοσλαβία 1-2.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Από ήττα σε ήττα

Φιλίες με την... ήττα έχει πιάσει η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, γνώρισε χτες ακόμα μια ήττα στο τουρνουά του Ρίο Ντε Τζανέιρο, αυτή τη φορά από τη Ρωσία με 77-67. Η παρουσία των Ελλήνων παιχτών, ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτική, καθώς στο 2ο κυρίως ημίχρονο της αναμέτρησης δεν τους... έβγαινε τίποτα. Η μία λάθος ενέργεια διαδεχόταν την άλλη, ενώ η αστοχία των διεθνών μας είχε την τιμητική της. Εστω και αν ο Παπανικολάου με το Λιαδέλη στα τελευταία λεπτά έκαναν απέλπιδες προσπάθειες να ανατρέψουν την ήδη διαγραφόμενη ήττα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο σύνολό του, έδειχνε να έχει παραδοθεί. Στο επόμενο παιχνίδι της, η Εθνική μας αντιμετωπίζει τη Βραζιλία. Ο τεχνικός της Εθνικής μας Κώστας Πετρόπουλος, μετά τη λήξη της αναμέτρησης, μεταξύ άλλων, είπε: « Παρουσιαστήκαμε πολύ βελτιωμένοι στο δεύτερο αγώνα. Στην αρχή του αγώνα και όσο είχαμε δυνάμεις πήγαμε πολύ καλά. Η έλλειψη φυσικής κατάστασης ήταν η βασική αιτία της ήττας. Ο αγώνας με την πανέτοιμη Ρωσία, που μετέχει στους Ολυμπιακούς, ήταν ένα πολύ γερό τεστ για εμάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ