ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
Η ΚΝΕ ενισχύεται ιδεολογικά και πολιτικά

Αρχίζουν μεθαύριο Παρασκευή, οι εργασίες του 10 Συνεδρίου της Οργάνωσης

Μεθαύριο Παρασκευή αρχίζει το 10ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, με σύνθημα «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου, η ΚΝΕ η οργάνωσή μας». Το Συνέδριο θα διαρκέσει από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Μάη και οι εργασίες του θα διεξαχθούν στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Η έναρξη των εργασιών είναι στις 10 το πρωί της Παρασκευής, οπότε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, θα παρουσιάσει την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης προς το Συνέδριο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του Συνεδρίου μπαίνει το πώς η ΚΝΕ θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να μάχεται στο πλευρό του ΚΚΕ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αυτό το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά όλη την προσυνεδριακή περίοδο από τις αρχές Γενάρη που δημοσιεύθηκαν οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 10ο Συνέδριο. Η ΚΝΕ εκτιμά ότι η εσωοργανωτική διαδικασία συζήτησης των Θέσεων ήταν πλούσια, ενώ παράλληλα κοντά στα 100 έφτασαν τα άρθρα μελών και φίλων της ΚΝΕ για τον προσυνεδριακό διάλογο που διεξήχθη από τις σελίδες του «Οδηγητή», του Οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα, οι Θέσεις του ΚΣ και η συζήτηση για το βασικό θέμα του Συνεδρίου έδωσαν τη δυνατότητα στα μέλη και στελέχη της Οργάνωσης να ανοίξουν οργανωμένα τη σχετική συζήτηση πλατιά στη νεολαία και μάλιστα σε μια περίοδο που έδιναν με επιτυχία πολλές παράλληλες μάχες ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Ετσι, η ΚΝΕ βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν την έναρξη του 10ου Συνεδρίου της, ώριμη, έτοιμη και ικανή να συζητήσει και να πάρει σημαντικές αποφάσεις που θα την ατσαλώσουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μεγάλη εκδήλωση την Κυριακή στο «Σπόρτιγκ»

Αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Με τη λήξη του 10ο Συνεδρίου της, την Κυριακή 9 Μάη, η ΚΝΕ διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση - αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, επέτειος της οποίας έχει καθιερωθεί η 9η Μάη, σε πείσμα όσων θέλουν να σβήσουν την ιστορική μνήμη γιορτάζοντας αυτήν τη μέρα ως ...Μέρα της Ευρώπης.

Η εκδήλωση θα γίνει στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ» (σταθμός ηλεκτρικού «Αγιος Ελευθέριος»), στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Τιάγο Βιέιρα και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Πρόκειται για μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, φτιαγμένη ειδικά γι' αυτήν την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Δεκάδες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και χορευτές, γνωστοί και καταξιωμένοι, μαζί με νέους ερασιτέχνες από τα καλλιτεχνικά σχήματα της ΚΝΕ, θα παρουσιάσουν μια παράσταση με τραγούδια, ποιήματα, κείμενα και μαρτυρίες για τον αγώνα των λαών ενάντια στο φασισμό, για την Εθνική Αντίσταση και τον τιτάνιο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα ακουστούν 23 τραγούδια (από αντάρτικα μέχρι και σύγχρονα, γραμμένα στις μέρες μας) που υμνούν τον αγώνα του λαού ενάντια στο φασισμό. Ακόμα, θα ακουστούν αποσπάσματα από έργα των Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Βασίλη Κολοβού, από κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη και μαρτυρίες που συμπεριλαμβάνονται στο έργο «Για να θριαμβεύσει η ζωή».

Συμμετέχουν αντιπροσωπείες 28 Οργανώσεων Νεολαίας

Αντιπροσωπείες 28 Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο θα παραβρεθούν και θα παρακολουθήσουν το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 7 έως τις 9 Μάη.

Οι αντιπροσωπείες των Οργανώσεων, πέρα από την παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου, θα έχουν και ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα:

  • Το πρωί του Σαββάτου 8 Μάη, θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το βράδυ του Σαββάτου, στις 9 μ.μ., θα παραβρεθούν σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο «Συρμό», όπου οι αντιπρόσωποι των ξένων Οργανώσεων θα απευθύνουν χαιρετισμούς στην ΚΝΕ και το Συνέδριό της, μεταφέροντας, παράλληλα, πείρα από το κίνημα στις χώρες τους. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική βραδιά.
  • Το πρωί της Κυριακής 9 Μάη, οι ξένες αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου οι φασίστες εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ οι αντιπροσωπείες των ξένων Οργανώσεων θα καταθέσουν στεφάνια.

Αναλυτικά, οι Οργανώσεις που θα συμμετέχουν με αντιπροσωπεία τους στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ είναι οι εξής:

1. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), με τον Πρόεδρό της Τιάγο Βιέιρα

2. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

3. ΚΟΜΑΚ (Βέλγιο)

4. Κομμουνιστική Νεολαία Βρετανίας

5. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

6. Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας Βραζιλίας

7. Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας

8. Γερμανική Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία

9. Κομμουνιστική Νεολαία Γεωργίας

10. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)

11. Πανινδική Ομοσπονδία Νεολαίας.

12. Ενωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ισπανίας

13. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας.

14. Νέοι Κομμουνιστές Ιταλίας

15. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας

16. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (Κύπρος)

17. Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου

18. Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας

19. Κομμουνιστική Νεολαία Μεξικού

20. Νέοι Κομμουνιστές Νορβηγίας

21. Νεολαία Κόμματος Λαού Παλαιστίνης

22. Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν

23. Κομμουνιστική Νεολαία Πολωνίας

24. Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας

25. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας

26. Νεολαία Τούρκικου Κομμουνιστικού Κόμματος

27. Νεολαία Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ) Τουρκίας

28. Κομμουνιστική Νεολαία Συρίας

Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Εκδήλωση αφιερωμένη στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 2 μ.μ., η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ