ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ - ΚΟΜΜΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ
Συντονισμός δράσης

Από πρόσφατη κινητοποίηση των Ισραηλινών κομμουνιστών ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη
Από πρόσφατη κινητοποίηση των Ισραηλινών κομμουνιστών ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη
Την ανάγκη δημιουργίας ενός πλατύ μετώπου ενάντια στις διαρκώς επιταχυνόμενες διαδικασίες εκφασισμού της ισραηλινής πολιτικής σκηνής και κοινωνίας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ισραήλ. Οπως υπογραμμίζεται, οι κλιμακούμενες λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις κατά στελεχών και βουλευτών πολιτικών κομμάτων όπως είναι το «Χαντάς» - Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα, όπου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ - αλλά και άλλων φιλειρηνικών οργανώσεων ή οργανώσεων υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών ή δημοσιογράφων που προβαίνουν σε αποκαλύψεις (με πιο πρόσφατο παράδειγμα το δημοσιογράφο της εφημερίδας «Χααρέτζ» που αποκάλυψε τις αιματηρές δραστηριότητες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τις αλλεπάλληλες διαπράξεις εγκλημάτων πολέμου), αποκαλύπτουν ότι η ισραηλινή ηγεσία δε θέλει αντίθετες φωνές.

Στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της σύστασης ενός μετώπου εβραϊκών και αραβικών δυνάμεων το «Χαντάς» και το ΚΚ Ισραήλ διοργάνωσαν έξι συγκεντρώσεις ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 30 Απρίλη, σε Τελ Αβίβ, ανατολική και δυτική Ιερουσαλήμ, Χάιφα, Μπερ Σεβά και Κουρφ Γιασίφ. Η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα την Πρωτομαγιά στη Ναζαρέτ με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρωπιστικών οργανώσεων, οργανώσεων υπεράσπισης πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φεμινιστικών ενώσεων και φιλειρηνικών οργανώσεων.

Σταθερή συνεργασία

Αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ, με επικεφαλής τον ΓΓ Μουχάμαντ Νάφφα, και του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού, με επικεφαλής τον ΓΓ Μπάσαμ αλ Σάλχι, συναντήθηκαν για ν' ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις και να συντονίσουν τη δράση τους όσον αφορά στο Παλαιστινιακό. Τα δύο κόμματα καταδίκασαν την κλιμάκωση των προκλήσεων της ισραηλινής κυβέρνησης κατά των Παλαιστινίων μέσα από την επιτάχυνση των εποικισμών σε Δ. Οχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ, την προσβολή ιερών τόπων, τη στυγνή δολοφονία Παλαιστινίων και το συνεχιζόμενο φονικό αποκλεισμό στη Γάζα.

Συμφώνησαν ότι ο παρατεταμένος εσωτερικός διχασμός των Παλαιστινίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και αξιοποιείται από την ισραηλινή κατοχή για να εδραιώσει τη θέση της και να υποσκάψει κάθε δυνατότητα εφαρμογής των δικαιωμάτων για αυτοδιάθεση και για ανεξαρτησία. Κάλεσαν δε τις μεγάλες παλαιστινιακές παρατάξεις (Φατάχ - Χαμάς) να προχωρήσουν σε υπογραφή συμφωνίας συμφιλίωσης στο πλαίσιο που έχει απεργαστεί, ήδη, η Αίγυπτος.

Επανέλαβαν την πεποίθησή τους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο διαμεσολαβητή, γιατί λόγω της μεροληψίας τους και των συμφερόντων που τις συνδέουν με το Ισραήλ, αποτελούν μέρος του προβλήματος. Επαναδιατύπωσαν το αίτημά τους απέναντι στον ΟΗΕ και στη Διεθνή κοινότητα ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ κατέστησαν σαφές ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η τύχη της ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση και υπό τη συγκεκριμένη ισραηλινή κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος για επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων είτε άμεσα είτε έμμεσα. Συμπληρώνουν δε ότι για να επαναληφθούν οι όποιες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν υπό την προϋπόθεση ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί στα όρια του 1967 και να σταματήσει πλήρως ο εποικισμός.

Τέλος, το ΚΚ Ισραήλ επεσήμανε ότι η συνέχιση της κατοχής επιδρά καταλυτικά στην εσωτερική πολιτική ζωή του Ισραήλ που χαρακτηρίζεται από ολοένα περισσότερη περιστολή των πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και από ένταση των ρατσιστικών αντιλήψεων σε βάρος των Αράβων Ισραηλινών.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
«Αποκλεισμός για να γονατίσει ο λαός»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποκαλυπτικό της απάνθρωπης λογικής της ισραηλινής ηγεσίας όσον αφορά στο φονικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας είναι ένα έντυπο που η ισραηλινή κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποστείλει σε ισραηλινό δικαστήριο, μετά από σχετική προσφυγή της ισραηλινής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Gisha». Η οργάνωση είχε ζητήσει δικαστικώς να διευκρινιστεί το σκεπτικό της επιβολής του αποκλεισμού καθώς και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιβολή συλλογικής τιμωρίας σε έναν ολόκληρο πληθυσμό προκειμένου να υποχρεωθεί να γονατίσει μπροστά στους κατακτητές του.

Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση της ισραηλινής ηγεσίας, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το BBC, η «διατήρηση του αποκλεισμού είναι πυλώνας για την ισραηλινή ασφάλεια και για τη στήριξη στην ένοπλη σύγκρουση με τη Χαμάς». Στα ίδια έντυπα αναφέρεται ότι η ισραηλινή πλευρά ελέγχει διαρκώς τις ελλείψεις που δημιουργούνται εντός της Λωρίδας της Γάζας, ότι εξετάζει τα προϊόντα τα οποία επιτρέπεται να εισαχθούν και υπολογίζει ακόμη και τις θερμίδες που χρειάζονται για να επιβιώσουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο το 1,5 εκατομμύριο των Παλαιστινίων που ζουν αποκλεισμένοι στη μεγάλη φυλακή!

Αν κάτι γίνεται ξεκάθαρο, όπως επισημαίνει και η οργάνωση «Gisha», είναι ότι ο ισραηλινός στρατός αλλάζει διαρκώς τις λίστες των προϊόντων που επιτρέπεται να εισαχθούν στη Λωρίδα, χωρίς να δίνει καμία λογική εξήγηση για τις επιλογές αυτές και προκαλώντας ουσιαστικά αδυναμία λειτουργίας και στις υπηρεσίες του ΟΗΕ, αλλά και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι ότι στην παρούσα φάση απαγορεύεται η εισαγωγή, μεταξύ άλλων, σοκολάτας, μαρμελάδας, χυμών φρούτων και πλαστικών παιχνιδιών, χωρίς φυσικά να εξηγείται πώς ακριβώς τα συγκεκριμένα προϊόντα θα μπορούσαν να «ενισχύσουν τη Χαμάς σε βάρος της ισραηλινής ασφάλειας».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στη μέγκενη ο λαός

Ταφόπλακα και για τις αποδοχές, τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων θα αποτελέσουν οι αυριανές εκλογές (της 6ης Μάη) για τους Βρετανούς εργαζόμενους καθώς εδώ και μήνες τώρα, το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και διάφοροι «ειδικοί», αλλά και τα τρία βασικά κόμματα που θεωρούνται ως τα κύρια κόμματα διαχείρισης, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, το Συντηρητικό (Τόρις) αλλά και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες - η φερόμενη ως ανερχόμενη δύναμη που ενδεχομένως θα κρίνουν και το μετεκλογικό σκηνικό - προετοιμάζουν το έδαφος για τη λυσσαλέα επίθεση που θα ακολουθήσει.

Πρόσχημα: η χαλιναγώγηση του γιγάντιου ελλείμματος και χρέους της Βρετανίας. Αμεσα στο στόχαστρο οι 6,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι υπό κρατική μισθοδοσία, οι οποίοι φωτογραφίζονται ως «καλά αμειβόμενοι» ή με «ικανοποιητικές ή και υψηλές συντάξεις». Κατά τη Στατιστική Υπηρεσία, ωστόσο, οι διαφορές στις απολαβές είναι κατά μέσον όρο μόλις 11 στερλίνες, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται με 462 στερλίνες εβδομαδιαίως έναντι 451 στερλινών για τον ιδιωτικό τομέα.

Η εκστρατεία χειραγώγησης του βρετανικού λαού έχει αρχίσει μήνες ενώ και τα τρία κόμματα σχεδιάζουν την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων. Το Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να περικόψει περίπου 37 δισεκατομμύρια στερλίνες από το δημόσιο τομέα μέχρι και το 2014. Κατά τους Εργατικούς, οι περικοπές σε δαπάνες κατασκευής σχολικών συγκροτημάτων και αυτοκινητοδρόμων αναμένεται να βοηθήσουν, όμως η ουσιαστική οικονομία απαιτεί «πάγωμα» επιδομάτων και περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου. «Σταδιακά» κατά τους Εργατικούς.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτης των Τόρις, που έχει αποσπάσει την αποδοχή και των ΜΜΕ πυλώνων του συστήματος, έχει δηλώσει ότι εάν «εκλεγεί» θα μειώσει άμεσα τις δημόσιες δαπάνες συνολικά κατά 12 δισ. στερλίνες με περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μη ανανέωση «χηρευουσών» δημοσίων θέσεων, περιστολή σπατάλης, τερματισμός όλων των συμβάσεων έργου, ενώ ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ σε ομιλία του στην Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων τόνισε «ότι η μεταρρύθμιση του δημόσιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος» είναι μία «εκ των μεγάλων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δε δείχνει ότι μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία. Οι Τόρις διατηρούν ένα προβάδισμα το οποίο τις τελευταίες μέρες έχει περιοριστεί και πάλι στο 5%. Κατά τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις: Η δημοσκόπηση της ICM για την εφημερίδα Guardian δείχνει τους Συντηρητικούς να προηγούνται με 33% (και να βγαίνουν πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο) πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ενώ δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα Sun φέρει πρώτους τους Συντηρητικούς με 34%, δεύτερους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με 29% και τρίτους τους Εργατικούς με 28%, αλλά αυτή τη φορά ως πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του βρετανικού εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο οι έδρες κατανέμονται αποκλειστικά με βάση τις εκλογικές περιφέρειες και όχι αναλογικά με το συνολικό εκλογικό ποσοστό του κόμματος, οι Εργατικοί μπορεί να είναι το τρίτο κόμμα στη νέα βουλή, αλλά να παραμείνουν το κόμμα με τις περισσότερες έδρες.

Ετσι για τη διάσωση του πολιτικού κατεστημένου τα σενάρια περί «συνασπισμού» κυριαρχούν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Πιέσεις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στο Ιράν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ._ Τη σκυτάλη των πιέσεων και της υποκρισίας έναντι του Ιράν πήρε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη όπου πραγματοποιείται η σύνοδος για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων. Η υπουργός κατηγόρησε το Ιράν πως «αψηφά» τους κανόνες του ΟΗΕ και της διεθνούς Συμφωνίας Μη Διάδοσης των Πυρηνικών μέσω του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Απείλησε έτσι την Τεχεράνη με νέες σκληρές κυρώσεις απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γιατί όπως ισχυρίστηκε «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να προκαλέσει την προσοχή του Ιράν». Σε άλλο σημείο η Κλίντον κατηγόρησε το Ιράν πως επαναλαμβάνει «τις ίδιες στείρες, ψευδείς και παρανοϊκές κατηγορίες» έναντι των ΗΠΑ για να αποφύγει, όπως είπε, να λογοδοτήσει. Αργότερα το Πεντάγωνο παραδέχθηκε πως διατηρεί στα οπλοστάσιά του 5.113 πυρηνικές κεφαλές, αποκαλύπτοντας έτσι ένα επί δεκαετίες «επτασφράγιστο μυστικό». Η πληροφορία δόθηκε απ' τα επιτελεία της κυβέρνησης Ομπάμα σε μία προσπάθεια να δοθεί διεθνώς η εντύπωση (σύμφωνα και με σχετικό ρεπορτάζ του BBC) πως τάχα η Ουάσιγκτον επιδιώκει να «βελτιώσει το καθεστώς διαφάνειας γύρω απ' τα πυρηνικά της όπλα και να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να πράξουν τα ανάλογα...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ