ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Με την μπριγάδα στη σοσιαλιστική Κούβα

Η εμπείρια των έξι Ελλήνων διεθνιστών

Με επιστολή τους, οι έξι διεθνιστές εκφράζουν το ενθουσιασμό για το ότι γνωρίζουν από κοντά τη σοσιαλιστική Κούβα. Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα:

«Τη φετινή Πρωτομαγιά, 6 Ελληνες μπριγαδίστες, με τη βοήθεια του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να βρεθούμε στην Αβάνα και να ζήσουμε από κοντά την προετοιμασία για τη μεγάλη παρέλαση και πορεία του κουβανικού λαού στον ετήσιο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Η προετοιμασία, καθώς και η συγκέντρωση - πορεία τη μέρα της Πρωτομαγιάς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας, που δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν βρεθείς κοντά σ' αυτούς τους ανθρώπους αρκετές μέρες πριν και παρακολουθήσεις με πόσο πάθος και αγάπη προετοιμάζονται για την ημέρα αυτή.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο Κουβανοί παρέλασαν από τις 7 το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι ξεκινώντας από την Πλατεία της Επανάστασης και καταλήγοντας στην παραλία της πόλης της Αβάνας κάτω από τις σημαίες και τα πανό των οργανώσεων, των συνδικάτων τους, των τοπικών Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης και των φορέων όπου όλοι οι Κουβανοί συμμετέχουν, φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης της επανάστασης, για την απελευθέρωση των 5 ηρώων Κουβανών που βρίσκονται παράνομα φυλακισμένοι σε φυλακές των ΗΠΑ με βαρύτατες ποινές, καθώς και συνθήματα κατά του οικονομικού αποκλεισμού».

«Εμείς, μαζί με άλλους 250 μπριγαδίστες από 26 χώρες του κόσμου, στο πλαίσιο της 15ήμερης επίσκεψής μας στην Κούβα, βρεθήκαμε στην κατασκήνωση του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), στα περίχωρα της Αβάνας, και είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε διάφορες εγκαταστάσεις και τόπους δουλειάς και να ζήσουμε από κοντά τη χαρά και αισιοδοξία αυτών των ανθρώπων στην προετοιμασία για το γιορτασμό.

Παρά τα καθημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός σαν συνέπεια του μακρόχρονου απάνθρωπου αποκλεισμού που του έχει επιβάλει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και ακολουθούν πιστά η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και όλες οι δυτικές λεγόμενες πολιτισμένες χώρες, είδαμε και διαπιστώσαμε μερικές φορές με έκπληξη ανθρώπους χαρούμενους, αισιόδοξους, περήφανους, με αληθινή αφοσίωση στην πατρίδα τους και την Επανάσταση.

Επίσης, με την παρουσία μας εδώ, διαπιστώσαμε τη μεγάλη αγάπη και σεβασμό που έχουν προς τον κουβανικό λαό όλοι οι λατινοαμερικάνικοι λαοί, ανεξάρτητα χώρας και πολιτικών πεποιθήσεων.

Η Κούβα αποτελεί ελπίδα και φωτεινό παράδειγμα για τους Λατινοαμερικάνους στον αγώνα τους για να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Η συνεχιζόμενη χυδαία μακρόχρονη επιβολή του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και η υποστήριξή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι βάρβαρη απαγόρευση στον κουβανικό λαό να ορίζει αυτός και μόνο την τύχη του όπως κάθε λαός στον κόσμο. Ο λαός της Κούβας δεν "απειλεί" τις ΗΠΑ.

Η παραμονή μας αυτές τις λίγες μέρες στην Κούβα και αυτά που ζούμε, μας κάνουν να φωνάξουμε ακόμα δυνατότερα: "Ο αγώνας για άμεση άρση του αποκλεισμού είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου"».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εν αναμονή νέων μέτρων λιτότητας

ΣΟΦΙΑ.--

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας προωθεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης που θα φέρουν νέα βάσανα για το λαό. Ηδη, η καθημερινότητα του λαού έχει χειροτερέψει σε όλους τους τομείς της ζωής του μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση για τα νέα μέτρα σήμερα Τετάρτη, στον Τύπο διέρρευσαν σκοπίμως οι πληροφορίες πως δε θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ από το 20 στο 22 ή το 25%. Λίγο αργότερα, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ουσιαστικά να «αποκρύψει» την απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν από 10 στο 20% μέχρι το τέλος του 2010 ανοίγοντας το δρόμο για σημαντικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, σχεδιάζεται και σταδιακή αύξηση μέχρι το 2022 των ορίων συνταξιοδότησης, όπου άνδρες και γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 65 χρόνια από τα 63 και 60 που είναι σήμερα. Το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις τόσο ανάμεσα στο λαό όσο και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ωστόσο, οι τελευταίες ...ξεχνώντας τις προειδοποιήσεις για μαζικές κινητοποιήσεις φαίνεται να συμφώνησαν με την κυβέρνηση και τους εργοδότες για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Εθνικοποίηση εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Το κράτος τώρα ελέγχει το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στοχεύει στον πλήρη έλεγχο του τομέα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κοτσαμπάμα την 1η Μάη και υπογράφοντας το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εθνικοποιούνταν πέντε εταιρείες παραγωγής, διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Βολιβία σύμφωνα με το δίκτυο «Πρένσα Λατίνα».

Μερικές ώρες πριν ο στρατός και η αστυνομία είχε καταλάβει τις εγκαταστάσεις των εταιρειών που εθνικοποιούνται και οι οποίες είναι η «Empresa Electrica Guaracachi SA», η οποία ελέγχεται από την βρετανική «Rurelec PLC», η «Empresa Corani SA», η υδροηλεκτρική εταιρεία οποία ελεγχόταν από την «Inversiones Econergy Bolivia SA», θυγατρική της κρατικής γαλλικής «GDF Suez», η «Valle Hermoso» και η «Transportadora de Electricidad», της βολιβιανής κοινοπραξίας «Bolivian Generating Group» και τέλος η «Empresa de Luz y Fuerza de Cochabamba», στην Κοτσαμπάμα η οποία βρισκόταν υπό εργατικό και τοπικό έλεγχο και από την παραμονή τελούσε υπό κατάληψη ούτως ώστε να αποφευχθεί η ανάληψη ελέγχου από το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνικοποίηση διαφόρων εταιρειών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, επιλέγονται να γίνονται την Πρωτομαγιά. Κατά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Μοράλες, την 1η Μάη 2006 είχε ανακοινωθεί η εθνικοποίηση των εταιρειών του φυσικού αερίου και την 1η Μάη 2008 τηλεφωνικών εταιρειών.

ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
Συζητιέται η αύξηση ορίων ηλικίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διέψευσε κατηγορηματικά το Προεδρικό Μέγαρο αλλά και το υπουργείο Εργασίας ότι στο νέο νομοσχέδιο αποδιάρθρωσης, ουσιαστικά, του συνταξιοδοτικού συστήματος συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση από το 2030 το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης να φτάσει τα 63 χρόνια και το 2050 το όριο να φτάσει τα 65 χρόνια. Τόσο συνεργάτες του Νικολά Σαρκοζί όσο και ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ μίλησαν για «ανοησίες» υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ακόμη τελειώσει η επεξεργασία της κυβερνητικής πρότασης, η οποία αναμένεται, το αργότερο, μέχρι τα τέλη του μήνα.

Τις πληροφορίες αυτές δημοσιοποίησε η ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Le Monde», υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί τελικά η πρόταση για καθαρή αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, θα αποφασιστεί να μειωθεί το ποσοστό σύνταξης που κάποιος θα μπορεί να λάβει στα 60 του χρόνια ή με άλλα λόγια θα καταστούν υποχρεωτικές οι περισσότερες εισφορές, έτσι ώστε να υποχρεώνεται, τελικά, ο ασφαλιζόμενος να επιλέγει να παραμείνει στην εργασία για περισσότερα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης είναι τα 60 χρόνια (πριν από αυτήν την ηλικία μόνο ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτούνται) και από το 2009 επιτράπηκε «σε όποιον επιθυμεί» να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τα 70.

Αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν ξεσηκώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και πολλά συνδικάτα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν να θυσιαστούν κατακτήσεις και θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις.

ΚΙΝΑ
Επίσκεψη του Προέδρου της ΛΔ Κορέας

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Εκτενείς αναφορές κάνουν από χτες διεθνή πρακτορεία ειδήσεων στην επίσκεψη που ξεκινάει σήμερα στην Κίνα ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο 68χρονος ηγέτης φέρεται πως έφθασε στο Ντανγκντόνγκ της Κίνας με τρένο. Σε φωτογραφίες εμφανίζεται αργότερα να μπαίνει σε αυτοκίνητο στο κινέζικο λιμάνι Ντάλιαν συνοδεία ανδρών ασφαλείας. Ωστόσο, ούτε κινεζικά, ούτε βορειοκορεατικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην επίσκεψη αυτή, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΟΚΙΝΑΟΥΑ
Μένει η βάση των ΗΠΑ που θα έφευγε...

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα χαρακτήρισε χτες «αδύνατη» τη μεταφορά όλων των τμημάτων της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Φουτένμα από τη νήσο Οκινάουα (που φιλοξενεί περίπου 47.000 Αμερικανούς πεζοναύτες), εμφανιζόμενος έτσι πρόθυμος να αθετήσει μία από τις βασικές υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά.

Οπως σημείωσε μιλώντας στην Οκινάουα όπου μετέβη χτες για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, η μεταφορά της αμερικάνικης βάσης είναι τάχα «από ρεαλιστική άποψη αδύνατη». Ζήτησε έτσι απ' τους κατοίκους του νησιού να «μοιραστούν το βάρος» και να είναι πιο δεκτικοί απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο, που στοχεύει, όπως ανήγγειλε, στη μεταφορά κάποιων τμημάτων της βάσης εκτός Οκινάουα, αλλά και την παραμονή κάποιων άλλων τμημάτων εντός του νησιού. Ο Χατογιάμα αναμένεται εντός του 24ώρου να παρουσιάσει στον κυβερνήτη της Οκινάουα, Χιροκάζου Νακαΐμα, το κυβερνητικό σχέδιο για τη μερική, όπως φαίνεται, μετεγκατάσταση της αμερικανικής βάσης Φουντέμα κοντά στο στρατόπεδο Σουάμπ που βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της νήσου. Αλλα τμήματα της βάσης σχεδιάζεται να μεταφερθούν στο νησί Τοκουνοσίμα (βορείως της Οκινάουα). Μέλλει να καταγραφεί και στην πράξη εάν η δήθεν «σολομώντεια» λύση που προτείνει ο πρωθυπουργός Χατογιάμα θα πείσει τους κατοίκους της Οκινάουα, που εδώ και πολλά χρόνια κινητοποιούνται μαζικά με στόχο την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων απ' το νησί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ