ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
ΟΧΙ στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία

Στο βήμα ο Γ. Πέρρος

*

Στο βήμα ο Γ. Πέρρος
«Είμαστε σήμερα και πάλι εδώ και είμαστε πολύ περισσότεροι, με την απεργία να έχει παντού ακόμη πιο μεγάλα ποσοστά συμμετοχής. Και είναι αυτό το μήνυμά μας: Εως εδώ, καμία άλλη ανοχή, καμία άλλη αναμονή. Οχι άλλες θυσίες για τους τραπεζίτες, για τους βιομήχανους, τα μονοπώλια. Οποιες θυσίες χρειαστούν θα τις καταθέσουμε για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας. Για να υπερασπιστούμε τη ζωή των παιδιών μας, για να μην τα παραδώσουμε χειροπόδαρα δεμένα στην πιο άγρια εκμετάλλευση. Οι κατακτήσεις μας δεν παραδίνονται».

Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έδωσε το στίγμα της χτεσινής μεγαλειώδους απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας, κατά την κεντρική ομιλία.

Και συνέχισε: «Κατηγορούν το ΠΑΜΕ και τους αγώνες μας ότι εμείς ευθυνόμαστε για την κατάσταση στους κλάδους της οικονομίας, για τα κλειστά εργοστάσια, τις χαμένες θέσεις εργασίας, ότι πλήττουμε τον τουρισμό. Μας κατηγορούν ότι δε δείχνουμε το ανάλογο αίσθημα ευθύνης. Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους και των ίδιων των καπιταλιστών και των παπαγάλων τους. Θέλουν να κρύψουν τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ξέρουμε, όμως, όλοι εμείς, σε κάθε κλάδο παραγωγής ποιοι έχασαν και γιατί όλα αυτά τα χρόνια. Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και γιατί». Για να σημειώσει: «Σε τούτη τη χώρα, όπως και σε κάθε χώρα, υπάρχει η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός και η πλουτοκρατία. Γι' αυτούς εθνικό και πατριωτικό είναι ό,τι βοηθά την πλουτοκρατία. Για μας εθνικό και πατριωτικό είναι ό,τι συμφέρει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά συμφέροντα».

Να ριζώσει παντού το ΠΑΜΕ

Ο Γ. Πέρρος υπογράμμισε στη συνέχεια: «Οργανωνόμαστε στις επιτροπές αγώνα, στις επιτροπές του ΠΑΜΕ, στα ταξικά μας συνδικάτα. Βοηθάμε παντού να ριζώσει και να μεγαλώσει το ΠΑΜΕ, είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους και όλες. Ο καθένας στο πόστο του και όλοι μαζί: Ολοι για έναν και ένας για όλους. Βάζουμε στην άκρη, απομονώνουμε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο. Μαζί με τους άνεργους για την προστασία τους. Δε θα αφήσουμε τα νέα παιδιά, τα νέα ζευγάρια στο έλεος. Δε θα αφήσουμε να πεταχτούν γέροντες και γονείς στον Καιάδα».

Και τόνισε: «Η κυβέρνηση, το ΔΝΤ, η ΕΕ, η ηγεσία της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. έχουν το δικό τους μέτωπο συγκροτήσει, τη δική τους συμμαχία. Πρόκειται για μαύρο, αντιδραστικό μέτωπο, αδίστακτο και αποφασισμένο να επιβάλει διά της λόγχης ό,τι συμφέρει και απαιτεί το κεφάλαιο. Αλλά όλοι αυτοί ούτε πλειοψηφία είναι, ούτε πιο δυνατοί από όλους εμάς. Εμείς οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είμαστε η πλειοψηφία. Από τη δυναμική μας αντλούν δύναμη, γιατί μας ξεγελάνε και τους ψηφίζουμε και τους στηρίζουμε. Ομως, είναι πια καιρός από κάθε τόπο δουλειάς ένα μήνυμα, ένα σύνθημα να δυναμώνει: Ποτέ πια ΠΑΣΟΚ - ποτέ πια ΝΔ, όχι στο μονόδρομό τους».

Για να καταλήξει: «Εμείς, οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοτέχνες, οι μικρέμποροι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι νεολαίοι είμαστε πλειοψηφία. Και όσο θα χτίζουμε το δικό μας μέτωπο, τη δική μας συμμαχία, τόσο θα γινόμαστε και πιο δυνατοί. Και όταν χτίσουμε το δικό μας λαϊκό μέτωπο δε θα είμαστε απλά δυνατοί, θα είμαστε πανίσχυροι. Γιατί θα έχουμε δημιουργήσει το φορέα της δικής μας εξουσίας. Θα έχουμε χτίσει το εργαλείο για να σχεδιάζουμε και να παράγουμε με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες. Θα έχουμε φτιάξει το βασικό μηχανισμό, ώστε να εμποδίσουμε τη μειοψηφία αυτή των σφετεριστών και των παρασίτων να απομυζούν και να ζουν από το δικό μας πλούτο, από τη δουλειά μας, που φτάνει και περισσεύει για να φτιάξουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας και των επόμενων γενιών».

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ
Να τους εμποδίσουμε με τον αγώνα μας

Με το πανό τους, οι μικροβιοτέχνες έδωσαν το στίγμα τους

*

Με το πανό τους, οι μικροβιοτέχνες έδωσαν το στίγμα τους
«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς εργάτες και εργάτριες, που με τον αγώνα τους δίνουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ, που έκλεισαν μαγαζιά και βιοτεχνίες σε όλη την Ελλάδα και βρίσκονται μαζί με τους εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα».

Αυτά τόνισε ανεβαίνοντας στο βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ. Και σε άλλο σημείο επισήμανε: «Λένε ψέματα ότι είναι προσωρινά, σε λίγους μήνες θα φέρουν νέα σκληρότερα, αν δεν τους εμποδίσουμε με τον αγώνα μας. Χτες ακόμα τα παπαγαλάκια τους άρχισαν να προπαγανδίζουν για τη νέα έκτακτη εισφορά στους επαγγελματοβιοτέχνες». Ενώ υπογράμμισε: «Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης θα χειροτερεύσουν δραματικά την ήδη άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα θα δώσουν καίριο χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ». Για να σημειώσει: «Απέναντι στην αντιλαϊκή θύελλα το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, η ΠΑΣΕΒΕ, έχει κάνει την επιλογή του. Μόνο με τον ενωμένο αγώνα μας, μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τους μικρούς αγρότες - παραγωγούς, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, έχουμε ελπίδα να εμποδίσουμε την εφαρμογή της πολιτικής που μας αφανίζει».

Μάχη απ' το ξημέρωμα

Χτες το χάραμα, στην ΕΒΓΑ
Χτες το χάραμα, στην ΕΒΓΑ
Στην πορεία, όλοι είχαν να διηγηθούν μια ιστορία από τη μάχη της περιφρούρησης που ξεκίνησε το ξημέρωμα: «Στην ΙΟΝ, που είναι κανονικό γκέτο, για να μιλήσεις με εργάτη πρέπει να πας να βρεις γωνία, το 'κλεισαν το εργοστάσιο οι εργάτες μόνοι τους. Σηκώθηκαν κι έφυγαν...». «Πήγαμε με το κλαδικό του Μετάλλου στην "Πίτσος", στο Ρέντη, όπου είχε πάρει το επιχειρησιακό σωματείο (ΠΑΣΚΕ) απόφαση και καλούσε να μην πάνε οι εργάτες στην απεργία... Αφού πήγαμε, οι εργατοπατέρες δεν έβγαζαν τσιμουδιά. "Δίκιο έχει το ΠΑΜΕ" έλεγαν οι εργάτες κι έφευγαν...».

Στα λιμάνια, στα εργοστάσια, στα εργοτάξια, σε μεγάλες βιομηχανίες, όπως η ΑΝΦΑΡΜ στα Οινόφυτα, στις μεγάλες μονάδες γάλακτος - τροφίμων - ποτών, όπως η ΔΕΛΤΑ, η ΝΕΣΤΛΕ κτλ., η μάχη δόθηκε παλικαρίσια. Δε δούλεψε μηχανή. Η τρομοκρατία έπεσε στο κενό.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Οι μαζικότερες των τελευταίων ετών

Στην Αμφισσα
Στην Αμφισσα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια.

Στη Χαλκίδα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και πορεία στους εμπορικούς δρόμους της πόλης με συμμετοχή εργαζομένων κυρίως από εργοστάσια. Στο Αλιβέρι, εργαζόμενοι κυρίως από εργοστάσια και τον κλάδο της οικοδομής πήραν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και στην πορεία που ακολούθησε. Ακόμα, συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι στα Λουτρά Αιδηψού, όπου απήργησαν και εργαζόμενοι στα φέρι μποτ με αποτέλεσμα να μη γίνουν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Αιδηψού - Αρκίτσας και Αγιόκαμπου - Γλύφας. Η μαζικότερη της τελευταίας περιόδου ήταν η συγκέντρωση στη Λαμία στην πλατεία Λαού. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Αμφισσα, όπου έμειναν κλειστά όλα τα μαγαζιά. Συγκεντρώσεις και πορεία έγιναν ακόμα στη Λιβαδειά και τη Θήβα.

Σήμερα του είπα: Απεργώ!

Ομόνοια, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση, χτυπά το τηλέφωνο. «Δε μου λες, πού έχει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ;», λέει ο Δ. «Γιατί, τι σε νοιάζει, εσύ, στην πολυεθνική που δουλεύεις, δεν κάνεις ποτέ απεργία γιατί σας τα δίνουν όλα, έτσι δε λες;», απαντά ο Γ. «Ποια πολυεθνική, σήμερα το πρωί, τους δήλωσα ότι απεργώ και κατεβαίνω στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Καλή είναι η πολυεθνική, αλλά τώρα τα πράγματα είναι τραγικά για όλους και κυρίως για τα παιδιά μας. Κι αν δεν βγούμε όλοι τώρα στο δρόμο, δε θα υπάρχει τίποτα αύριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ