ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Εκβιασμοί και συκοφάντηση του κινήματος

Ζητούν το κεφάλι του λαού «επί πίνακι», για να σταματήσουν οι αγώνες και να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα

Κραδαίνοντας τα προβοκατόρικα επεισόδια, η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της στην άθλια επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, εμφανίστηκαν χτες στη Βουλή με σαφή στόχο να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά την προβοκάτσια και το χαμό των τριών εργαζομένων.

Στο όνομα της «δημοκρατικής νομιμότητας» και της «συναίνεσης», που στο δικό τους λεξιλόγιο ταυτίζονται με την υποταγή του λαού στα αντεργατικά μέτρα και στην πολιτική που τα επιβάλλει, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε στη Βουλή ότι «εκεί οδηγεί η πολιτική ανευθυνότητα», ισχυριζόμενος παράλληλα ότι σήμερα «περνάει δύσκολα η πατρίδα» και ότι είναι «ώρα ευθύνης για την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος και της κοινωνικής συνοχής». Υποστήριξε επίσης εκβιαστικά ότι υπάρχει υπονόμευση «της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό τώρα που δεχόμαστε επίθεση από τις αγορές και τους κερδοσκόπους».

Αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, ο πρωθυπουργός προκλητικά είπε πως «η κυβέρνηση συμμερίζεται τα αισθήματα» και «συμπάσχει με την αντίδραση του κάθε συνταξιούχου και του κάθε εργαζόμενου». Απέδωσε τα μέτρα στο «βάρος της ανάγκης και των δύσκολων συνθηκών για να σώσουμε τη χώρα», αλλιώς «θα φτάναμε στο σημείο να μην μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις» και έπρεπε «να σωθούν οι καταθέσεις».

Ενορχηστρωτής της αθλιότητας

Σε ό,τι αφορά τους τρεις νεκρούς εργαζόμενους, ανέφερε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα στη βία που οδηγεί στη δολοφονία», αφού «άλλο διαμαρτυρία άλλο δολοφονία». Επιβεβαιώνοντας τη σκοπιμότητα της προβοκάτσιας, άφησε σαφέστατες και άθλιες αιχμές ενάντια στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να έχουν «καμία άμεση και έμμεση πολιτική στήριξη», τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών δεν βοήθησαν», ιδίως το «ότι αμφισβητείται το Σύνταγμα και η νομιμότητα του Συντάγματος».

Απευθύνοντας έκκληση πολιτικής συναίνεσης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως οφείλουν «όλες οι δυνάμεις να στείλουμε με μια φωνή ένα μήνυμα», προσθέτοντας ότι «κάποιοι κρύβονται πίσω από την αίσθηση ευθύνης που επιδεικνύει η κυβέρνηση».

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις τύχες της πατρίδας και να διακινδυνεύει τη ζωή ανθρώπων», είπε θρασύτατα ο πρωθυπουργός, ζητώντας «να κάνουμε μια νέα αρχή» και σημειώνοντας ότι «κανείς δε δικαιούται να απαντά με γενικότητες, υπεκφυγές και βέβαια με πράξεις βίας». Σ' αυτό το πνεύμα, προανήγγειλε εκ νέου την πρόθεσή του να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενδεχομένως σήμερα ή αύριο.

Από το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με συνεργάτες του και τους υπουργούς Ε. Βενιζέλο, Γ. Ραγκούση, Μ. Χρυσοχοΐδη, Χ. Παμπούκη και Θ. Πάγκαλο, για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι υπήρξε αποτίμηση της κατάστασης και, σε μια προσπάθεια να απειλήσουν το λαό, εξέφραζαν επιφυλάξεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι χώρες της ΕΕ σχετικά με τη «χρηματοδότηση του μηχανισμού».

Στην ίδια γραμμή και η ΝΔ

Ξεκάθαρα συναινετικό προσανατολισμό στην αντιλαϊκή πολιτική είχε και η παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαρά. Ανέφερε ότι «τα ακραία στοιχεία τρομοκρατούν το λαό και τον δολοφονούν», ζητώντας «να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας» και «το σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας να σηκώσει το ανάστημά του».

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για βία» αφού είναι «άλλο οι πολιτικές διαφωνίες, άλλο οι εθνικές μας ευθύνες». Αναφερόμενος στο Κοινοβούλιο ανέφερε ότι «είμαστε οι εγγυητές της ομαλότητας», ζητώντας «να κρατήσουμε την ομοψυχία μας».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «χαίρομαι που ο πρωθυπουργός δέχεται να γίνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών», μιλώντας για «σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας» και τονίζοντας πως «η ΝΔ, που έχει αγωνιστεί για τον τόπο και τη δημοκρατία, θα είναι εκείνη που θα πρωταγωνιστήσει στη μάχη για εθνική ενότητα αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Επιστρατεύουν τα πολιτικά απολειφάδια

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, είπε ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία (...) Τη βία την επιλέγουν αυτοί που φοβούνται το λαό». Αναφερόμενος στο θάνατο των τριών εργαζομένων ο Αλ.Τσίπρας τόνισε ότι «πρόκειται περί προβοκάτσιας, το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί», υποστηρίζοντας ότι «αυτός είναι ο ρόλος της ακροδεξιάς στην πολιτική ζωή του τόπου». Τέλος, σε μια προσπάθεια να βγάλει λάδι τη στάση και τις θέσεις του κόμματός του στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, επιχείρησε να ταυτίσει την επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ με εκείνη που δέχτηκε τότε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πνεύμα της συναίνεσης ήταν και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια, ο οποίος είπε ότι «το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης», ζητώντας περισσότερη υπευθυνότητα απ' όλους «για να αποφύγει η χώρα το άλμα στο κενό».

Στην επιχείρηση συκοφάντησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων, το αστικό πολιτικό σύστημα επιστράτευσε και τα πολιτικά απολειφάδια της «Δράσης» (Στ. Μάνος), η οποία, σε ανακοίνωσή της, ζητά από την κυβέρνηση «αυτή την κρίσιμη ώρα να επικυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, να εφαρμόσει το νόμο, να αποκαλύψει στους πολίτες τους υποκινητές και τους επιτελάρχες της ανωμαλίας και αν δε γίνεται αλλιώς για ένα μήνα να απαγορεύσει οποιεσδήποτε διαδηλώσεις στην Αθήνα».

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται με φρασεολογία τύπου ΛΑ.Ο.Σ.: «Εξήντα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου μια μικρή μειονότητα της αριστεράς θέλει να πιστεύει ότι οι συνθήκες την ευνοούν να ξεκινήσει τον "τέταρτο γύρο"».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Δε θα δεχτούμε να γονατίσει ο λαός

Η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ στη χτεσινή απογευματινή συζήτηση στην Ολομέλεια

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης τόνισε:

«Θα ήθελα να επαναλάβω εκ μέρους του ΚΚΕ ότι οι εργαζόμενοι δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση μετά το 1974 που τους γυρίζει πολλά, πάρα πολλά, χρόνια πίσω. Και δεν είναι πρόσκαιρη. Δεν είναι μέτρα που παίρνονται για φέτος και για του χρόνου. Είναι μέτρα μόνιμα. Δημιουργούν έναν εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες γαλέρας. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Την ίδια στιγμή που βλέπουν έναν αμύθητο πλούτο να κυκλοφορεί δίπλα τους, την ίδια στιγμή που έχουν δεχτεί ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που προβάλατε σήμερα, τα παλαιότερα χρόνια, να θυσιαστούν εξ ονόματος της ανάπτυξης, μια ανάπτυξη, η οποία "φούσκωσε" υπέρογκα τα πορτοφόλια αυτών που κατέχουν τον πλούτο και που εκμεταλλεύονται όλους αυτούς τους εργαζόμενους. Γνωρίζουμε και από την εμπειρία μας και από το σήμερα ότι μπορεί ο κόσμος, ο εργαζόμενος συνειδητά να ξεχωρίσει τον οργανωμένο πολιτικό αγώνα με πολλές μορφές από τις προβοκάτσιες. Και το λέω έτσι.

Το ερώτημα είναι ποιος ωφελείται

Το ερώτημα είναι: Ποιος ωφελείται από αυτές τις προβοκάτσιες; Ποιος τις οργανώνει και ποιος ωφελείται από αυτές; Μπορεί ο καθένας να απαντήσει. Ωφελούνται εκείνοι που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαό, εκείνοι που θέλουν να τον κλείσουν στα σπίτια του και όχι να τον κάνουν να αγωνίζεται. Γνωρίζουν οι πάντες τη στάση του ΚΚΕ. Εμείς δεν κρυβόμαστε, λέμε την αλήθεια. Δεν κάνουμε "τρικλοποδιές" και όλα όσα έχουν ειπωθεί. Κάνουμε έναν οργανωμένο πολιτικό αγώνα και περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις.

Ημουν προσωπικά, κύριε πρωθυπουργέ, καθώς και άλλα στελέχη του Κόμματος, μάρτυρας ενός σχεδίου που οργανώθηκε μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη από διάφορα φασιστοειδή και άλλους μηχανισμούς, προσπαθώντας να μας εμπλέξουν σε πράγματα, για τα οποία εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι και σε συνθήματα που ακούστηκαν, να μας εμπλέξουν σε ένα οργανωμένο σχέδιο. Σας το λέω με προσωπική αντίληψη και όλοι οι δημοσιογράφοι το γνωρίζουν. Και το αποτρέψαμε, επιστρατεύοντας τις δικές μας δυνάμεις, κλείνοντας μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη.

Εν ονόματι αυτών, εμείς δε θα σταματήσουμε τους αγώνες. Θα καλέσουμε τον κόσμο να αγωνιστεί και θα τον καλέσουμε να περιφρουρήσει ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις του. Δε θα δεχτούμε σε αυτήν τη συγκυρία - και έτσι είναι - να γονατίσει ο κόσμος και να αποδεχτεί τι; Τι να αποδεχτεί ένας νέος άνθρωπος; Οτι τον στέλνετε με αόριστες και φρούδες ελπίδες στην ανεργία; Με 500 ευρώ; Που καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις;

Δε θέλω να πω περισσότερα πράγματα. Θα τα πούμε αύριο στη συζήτηση. Δεν μπορεί, και είναι μονόδρομος αυτός ο αγώνας. Και αυτός ο αγώνας, αυτός ο θυμός δεν πρόκειται να σταματήσει ή να σβήσει. Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτή η πολιτική. Εμείς έτσι θα κινηθούμε.

Παλεύουμε να αλλάξει συνολικά το σύστημα

Σε ό,τι αφορά δε το Σύνταγμα, ας ξεκαθαρίσουμε. Το ξεκαθάρισε και η Γενική Γραμματέας του Κόμματός μας. Δεν είναι μυστικό. Εμείς το έχουμε καταψηφίσει και έχουμε πει τι είναι το Σύνταγμα. Είναι δικαίωμα και δικό μας και οποιουδήποτε άλλου να προσπαθεί να πείσει το λαό να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να αλλάξει ένα Σύνταγμα. Αυτό δεν είναι θεμιτό; Τι είναι; Λοιπόν, γι' αυτό ακριβώς παλεύουμε, να πειστεί ο κόσμος για να αλλάξει, όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά συνολικά και το σύστημα. Γιατί, σταμάτησε η ανθρωπότητα δηλαδή; Τελείωσε εδώ;

Αυτή είναι η δική μας άποψη και θέλω να επαναλάβω και πάλι εξ ονόματος του Κόμματός μας, απευθυνόμενος κυρίως στον κόσμο και τον εργαζόμενο, να μη φοβηθεί. Πιο οργανωμένα, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να αγωνιστεί με έναν οργανωμένο πολιτικό αγώνα, απομονώνοντας τους μηχανισμούς εκείνους που τόσα χρόνια λειτουργούν, στήνοντας διάφορες προβοκάτσιες, ακόμα και στο λαϊκό κίνημα».

Στο σημείο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε το λόγο και απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε: «Αν κατάλαβα καλά - και διορθώστε με - το Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει με άμεσο και απόλυτο τρόπο τη βία». Ο Θ. Παφίλης απάντησε: «Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Εμείς έχουμε δώσει μάχη. Κόντεψαν να μας κάψουν τόσα χρόνια. Τα γνωρίζετε. Εδώ ζείτε. Δεν το ξέρετε; Το έχουμε πληρώσει εδώ. Δε θα την καταδικάζαμε;».

Αυξημένα μέτρα στο στρατό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, έδωσε χτες εντολή στους αρχηγούς των τριών κλάδων ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ να ενεργοποιηθεί το δόγμα περί εσωτερικής απειλής και τους ζητάει να εφαρμόσουν αυξημένα μέτρα ασφάλειας στις στρατιωτικές μονάδες και εγκαταστάσεις για την αποτροπή τυχόν επιθέσεων. Τα μέτρα αυτά συνίστανται σε ενισχυμένες σκοπιές και περιπόλους αλλά και περισσότερες εφόδους. Ετσι έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλες οι στρατιωτικές μονάδες του νομού Αττικής, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ