ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΟΦΙΝ
Σφίγγουν τη θηλιά στους λαούς της Ευρώπης

Δημιουργείται ταμείο από ΕΕ - ΔΝΤ που θα χορηγεί δάνεια με όρους - λαιμητόμο για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Το σύνθημα στο πανό του ΚΚΕ πάνω στην Ακρόπολη δείχνει το δρόμο που καλούνται να βαδίσουν οι λαοί όλης της Ευρώπης
Το σύνθημα στο πανό του ΚΚΕ πάνω στην Ακρόπολη δείχνει το δρόμο που καλούνται να βαδίσουν οι λαοί όλης της Ευρώπης
Μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε βάρος των λαών της Ευρώπης εξαπολύει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ και με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης, κατά το πρότυπο της χρηματοδότησης που αποφασίστηκε για την Ελλάδα. Στη σχετική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι 27 υπουργοί Οικονομικών, στο ΕΚΟΦΙΝ της Κυριακής, μετά από συνεδρίαση 11 ωρών, προβλέπεται η δημιουργία ενός «μηχανισμού στήριξης» για χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Οι όροι της δανειοδότησης είναι βέβαια αντίστοιχοι αυτών που σήμερα καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες εργαζόμενοι και ο λαός. Ηδη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, χώρες οι οποίες εκτιμάται ότι, μετά την Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ακριβής δανειοδότησης από τις καπιταλιστικές αγορές, ανακοίνωσαν στο ΕΚΟΦΙΝ ότι προχωρούν στη λήψη και νέων μέτρων, με στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησαν οι ληστρικές επιδοτήσεις και τα προνόμια στο κεφάλαιο.

Ο ευρωπαϊκός «μηχανισμός στήριξης» θα διαθέτει μέσω δανείων περίπου 720 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κονδύλι που προορίζεται για να καλυφθούν δόσεις αποπληρωμής δανείων από χώρες που τώρα ή στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν ταμειακό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πρόσθετο ποσό στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών, που έρχεται να προστεθεί στα περίπου 2 τρισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δοθεί προς διάφορες ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας από την αρχή της κρίσης.

Προσδοκούν ανατροπές και κέρδη

Σε ό,τι αφορά τους φορείς της χρηματοδότησης, αυτοί είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προτίθεται να καταβάλει το ποσό των 60 δισ. ευρώ, οι 16 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες υπό μορφή διμερών δανείων θα καταβάλουν το ποσό των 440 δισ. ευρώ και, τέλος, το ΔΝΤ, το οποίο θα συνδράμει με περίπου 220 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αποδέχεται κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα, ανεξάρτητα από τη διαβάθμισή τους, με στόχο την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εξυπακούεται, βέβαια, ότι όποια χώρα προσφύγει για βοήθεια στο «μηχανισμό στήριξης» θα αποδεχτεί την εφαρμογή σκληρού και μακροχρόνιου προγράμματος λιτότητας. Οσον αφορά στους όρους χορήγησης των δανείων, ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια «φόρμουλα» που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οπως τόνισαν τόσο ο ίδιος, όσο και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Ελενα Σαλγάδο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Τα δάνεια δηλαδή θα δοθούν με τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία, μαζί με τα βάρβαρα μέτρα που τα συνοδεύουν, θα καλείται κάθε φορά να τα πληρώνει ο λαός.

Χαίρονται για λογαριασμό της πλουτοκρατίας

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, το οποίο έγκαιρα είχε επισημάνει την οξύτητα των αντιθέσεων στο ευρωενωσιακό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα και την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής αστικής τάξης να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση φορτώνοντας τις συνέπειές της στις πλάτες των ευρωπαϊκών λαών.

Επιβεβαιώνοντας αυτές τις εκτιμήσεις, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις που έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ, περιχαρής, έκανε γνωστό ότι υπογράφτηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση του δανείου ύψους 80 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι και από την πλευρά του ΔΝΤ εγκρίθηκε το δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ, η πρώτη εκταμίευση του οποίου, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να γίνει σήμερα.

Ο ίδιος, σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, προσπάθησε να ελιχθεί και να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες ότι αν υλοποιηθεί το αντιλαϊκό πρόγραμμα, μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις προς τους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά στην προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», έδειξε τα δόντια της πλουτοκρατίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έρχονται ανατροπές», ανέφερε ενδεικτικά, και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω να συμφωνεί κανένας μας ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πάμε τώρα. Και αυτό έχει να κάνει με τη λειτουργία του κράτους, το φορολογικό σύστημα, όσο όμως και με το πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ή τα επαγγέλματα και το συνταξιοδοτικό. Προφανώς θα υπάρξουν ανατροπές παντού».

Στοιχεία για το έλλειμμα

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έφυγαν μέσα στο πρώτο 4μηνο από το κρατικό ταμείο και πήγαν με τη μορφή τόκων στα θησαυροφυλάκια τραπεζών και άλλων μεγαλοραντιέρηδων. Για το ίδιο διάστημα, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας εμφανίζουν το έλλειμμα στα 7,7 δισ. ευρώ (από 10,8 δισ. πέρυσι) μειωμένο σε ποσοστό 28,7%. Με βάση την επίσημη ταξινόμηση, στα παραγόμενα ελλείμματα εμφανίζονται μόνο τα ποσά για τόκους και όχι τα χρεολύσια αποπληρωμής του κρατικού χρέους.

Τα αποτελέσματα των φοροελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ για το μήνα Απρίλη του 2010 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα συνολικά πρόστιμα μαζί με το ΦΠΑ που δεν είχε δηλωθεί εμφανίζονται στα 229,5 εκατ. ευρώ (από 136.2 εκατ. πέρυσι). Αγνωστο βέβαια είναι το εάν και το κατά πόσο οι οφειλές αυτές θα περάσουν και από το κρατικό ταμείο.

Σε εκδήλωση κατά των ναρκωτικών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί και θα παρέμβει στην εκδήλωση - παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ: «Μερικά βασικά ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 12 Μάη και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βάζουν παραπλανητικά διλήμματα για νέες θυσίες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Με σχόλιό του το περασμένο Σάββατο για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι εξελίξεις στην ΕΕ αποκαλύπτουν ότι είναι παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί και τα διλήμματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ώστε να εξαναγκάσουν το λαό να αποδεχτεί τα άγρια μέτρα.

Οι νέες άγριες θυσίες, που αποφάσισαν οι 16 της Ευρωζώνης να επιβάλουν όλες κυβερνήσεις της ΕΕ στους λαούς, αποσκοπούν στην προστασία των υπερσυσσωρευμένων κερδών και κεφαλαίων των μονοπωλίων που ευθύνονται για την κρίση. Ενδεικτικό παράδειγμα η απόφασή τους να ενισχυθούν με 600 δισ. ευρώ οι τραπεζίτες, ενώ στους λαούς μειώνουν μισθούς και συντάξεις για να μειωθούν τα ελλείμματα. Οδηγούν τους εργαζόμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες στη φτώχεια, προκειμένου να υπερισχύσει το ευρώ έναντι του δολαρίου και να επικρατήσουν τα δικά τους μονοπώλια στον ανταγωνισμό τους που οξύνεται εντός και εκτός της ΕΕ.

Ο μονόδρομος για το λαό, για να αποκρούσει την κλιμάκωση των άγριων μέτρων, είναι ο οργανωμένος και αποφασιστικός αγώνας του για τα δικαιώματά του, η διαμόρφωση της αντιμονοπωλιακής συμμαχίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ