ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ατυπο συντονιστικό για να προχωρήσει η επίθεση

Ομοφωνία στα αντιλαϊκά μέτρα και μέτρα εξωραϊσμού και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος

Χαρακτήρα άτυπου «συντονιστικού οργάνου», προκειμένου να προχωρήσουν τα βάρβαρα μέτρα και τα πακέτα που έρχονται σε βάρος του λαού, προσέλαβε η σύσκεψη υπό τον Καρ. Παπούλια, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των προέδρων της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., δηλαδή των κομμάτων που προωθούν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές ανατροπές.

Βασικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και η προώθηση αλλαγών, οι οποίες, στο όνομα δήθεν της «εξυγίανσης», θα επιφέρουν νέο χτύπημα σε βασικά λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Καρ. Παπούλιας ζήτησε, αφενός τη συστράτευση όλων για να υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ) και από την άλλη, υπέδειξε μια σειρά πρωτοβουλίες μέσω των οποίων το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της αυτοκάθαρσης και να ανταποκριθεί στην ανεμπόδιστη προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών, σε μια περίοδο που συστατικά του στοιχεία αμφισβητούνται έντονα από το λαϊκό κίνημα.

Καθόλου τυχαία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε δίστασε να στοχοποιήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Με αφορμή την προβοκάτσια στη «Μαρφίν» και τον τραγικό χαμό 3 εργαζομένων, ο Κ. Παπούλιας είπε χαρακτηριστικά:

«Οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα». Βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την προβοκάτσια με τη μαζική λαϊκή πάλη, ο Κ. Παπούλιας έσπευσε να συνδράμει τη συκοφάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος και τη δίκαιη αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα.

Χιλιοειπωμένες προτάσεις

Προκειμένου να εκτονωθεί και να ενσωματωθεί η λαϊκή αγανάκτηση, ο Κ. Παπούλιας πρότεινε μέτρα που αφήνουν ανέγγιχτο τον πυρήνα και τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης. Ζήτησε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Μίλησε ακόμα για τη «διαφάνεια» στα οικονομικά των κομμάτων και την υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, την αλλαγή του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, «προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος». Επίσης, ζήτησε την «αυστηροποίηση» των διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε το σύνολο των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να κρύψει κάτω από κορόνες περί διαφάνειας τη βαθιά αντιδραστική πολιτική της. Πολλές από αυτές τις προτάσεις, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων, έρχονται να δημιουργήσουν επιπλέον εμπόδια στα κόμματα που αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική και με τη θηλιά της κρατικής χρηματοδότησης να ελέγξουν το πρόγραμμα και τη δράση τους.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε δικαιωμένος για τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης γύρω από τον «ευρωμηχανισμό στήριξης», επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει τη βοήθεια των συμμάχων για να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

«Αυτός ο μηχανισμός μάς δίνει πια το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν και το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης. Ζήτησε συναίνεση από «πολίτες και όλα τα κόμματα», προκειμένου «να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές».

Συγχρονισμένοι απόλυτα

Ενθερμος υποστηρικτής της εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας για να προχωρήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, εμφανίστηκε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Οπως ανέφερε, πρότεινε να αναληφθούν πρωτοβουλίες «που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία», με ξεκάθαρο μέτωπο όμως απέναντι στους λαϊκούς αγώνες που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική.

Θεωρώντας δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα, ζήτησε επιπλέον μέτρα τόνωσης της οικονομίας και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, άμεση ρύθμιση «του επενδυτικού περιβάλλοντος» με την ψήφιση νέου «αναπτυξιακού νόμου», ενώ για να θολώσει τα νερά έκανε λόγο για τη διάθεση ποσού 500 εκατ. ευρώ στους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.

Πλειοδότησε υπέρ της άμεσης δρομολόγησης των αντιδραστικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, προτείνοντας να προχωρήσει με δικομματική συνεννόηση η αναθεώρηση του Συντάγματος με την κήρυξη της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής, έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200, κ.ά. Επίσης, πρότεινε την άμεση απόσυρση του «Καλλικράτη» και του νόμου για το μεταναστευτικό, αλλά, όπως είπε, ο πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε.

«Υπήρξε οικουμενική συνεννόηση», είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της σύσκεψης. Αργότερα το απόγευμα, επανήλθε, λέγοντας ότι «έλειψε η αριστερά η οποία αναζητά ανατρεπτικές συνθήκες που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά συναίνεση στην επίθεση του κεφαλαίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη μη συμμετοχή του Κόμματος στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τη μη συμμετοχή του στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αρχικά μέσω παρέμβασης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Στη συνέχεια, το περασμένο Σάββατο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ αποδέχτηκε αρχικά να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με θέμα την ενημέρωσή τους από τον πρωθυπουργό για την πορεία των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Σε αυτή τη θέση παρέμεινε μέχρι τη στιγμή που συντελέστηκε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από την κυβέρνηση και τον προεδρεύοντα στη Βουλή. Παραβιάζοντας κατάφωρα τον κανονισμό της Βουλής ψήφισαν τροπολογία με την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να υπογράφει νέες συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ χωρίς καν την ψήφισή τους από τη Βουλή.

Αυτό το γεγονός αλλάζει εξ αντικειμένου το χαρακτήρα της προγραμματισμένης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών. Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε αυτήν θα σήμαινε, στην ουσία, αποδοχή των προσβλητικών ενεργειών και των μεθοδεύσεων που στρέφονται κατά του λαού. Τι είδους ενημέρωση μπορεί να γίνει στους πολιτικούς αρχηγούς, με ποιο σκοπό και με τι νόημα, τη στιγμή που ούτε οι βουλευτές δε θα ενημερώνονται πριν από την υπογραφή συμφωνιών που πλήττουν βάναυσα τα λαϊκά δικαιώματα;

Το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που διέπραξε η κυβέρνηση αποτελεί ομολογία ότι ήδη έχει συμφωνήσει και αποφασίσει τη λήψη και νέων βάρβαρων μέτρων. Οτι αυτό που την ενδιαφέρει και επιχειρεί με διάφορους τρόπους είναι να κάμψει τη λαϊκή κατακραυγή, τη λαϊκή πάλη.

Το ΚΚΕ δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του, πολύ περισσότερο να συμπράξει, στην επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων. Αντίθετα, μαζί με το λαό θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να την εμποδίσει».

Ο λαός να μην πέσει στην παγίδα

Την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, με την επιβολή ενός πιο αντιδραστικού εκλογικού νόμου, σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη συνδρομή και της ΝΔ. Βασικό χαρακτηριστικό της προωθούμενης νομοθεσίας είναι η δημιουργία πολλών μονοεδρικών περιφερειών, τις οποίες θα κερδίζει το κόμμα που θα πλειοψηφεί, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Το νέο στοιχείο που έρχονται σήμερα να προσθέσουν οι εταίροι του δικομματισμού, είναι η πρόταση για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Στη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την πρόταση κατέθεσε ο αρχηγός της ΝΔ Αν. Σαμαράς. Την πρόταση είδε με καλό μάτι ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «θα το δούμε στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου». Η νέα «μανούβρα» που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έρχεται για να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα. Οι εταίροι του δικομματισμού, έχοντας αφουγκραστεί τη λαϊκή αγανάκτηση για το αστικό πολιτικό σύστημα, αναζητούν τρόπους για να την εκτονώσουν. Η μείωση των βουλευτικών εδρών, σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει τη στρατηγική που υπηρετούν τα αστικά κόμματα. Οι κυβερνητικές πλειοψηφίες θα συνεχίσουν να ισχύουν είτε με 200, είτε με 300 βουλευτές. Τα Υπουργικά Συμβούλια που θα προκύψουν από την επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα ψηφίσουν τα ίδια αντιλαϊκά νομοσχέδια και θα τσακίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είτε με πλειοψηφία 151 βουλευτών, είτε με 101, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης θα συνεχίσουν να νομοθετούν σε βάρος του λαού.

Την ίδια στιγμή, η εκπροσώπηση του ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης στη Βουλή, θα μειωθεί μέσω του καλπονοθευτικού μοντέλου. Σε συνδυασμό με το νόμο που ετοιμάζουν για «τα οικονομικά των κομμάτων», επιχειρείται ο έλεγχος της πολιτικής και του προγράμματος που έχει το ΚΚΕ, υπό τον εκβιασμό της κρατικής χρηματοδότησης. Τα αστικά κόμματα εξουσίας θα συνεχίσουν βέβαια να πριμοδοτούνται οικονομικά από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, μέσω της οδού που ανέδειξε και η υπόθεση «Ζήμενς». Οσο για τη δήθεν απεξάρτηση των βουλευτών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, πρόκειται για τη μέγιστη φενάκη, αφού στον καπιταλισμό είναι θεμέλιος λίθος η σύμφυση του κεφαλαίου με τα κόμματά του. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της δήθεν «κάθαρσης» του πολιτικού συστήματος που τους σερβίρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ενα σύστημα που διαιωνίζει την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης για να διασφαλίσει την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, δεν μπορεί να «καθαρίσει» από τη σαπίλα του, όσο κι αν προσπαθήσει. Στον αντίποδα, ο λαός έχει κάθε συμφέρον τώρα να παλέψει για τη συγκρότηση ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου, να θέσει στόχο τη δική του εξουσία και οικονομία.


Π.Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ