ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαπέλυσε νέα επίθεση στους αγώνες

Αφορμή αυτή τη φορά το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ που έστειλε μήνυμα αντεπίθεσης εκ μέρους χιλιάδων απεργών όλης της χώρας

Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του υπουργείου
Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του υπουργείου
«Απόρριψε τα μέτρα, τώρα οργάνωση - αντίσταση - αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ»!

Αυτό έγραφε το γιγαντοπανό που οι ταξικές δυνάμεις άπλωσαν χτες τα χαράματα στην πρόσοψη του υπουργείου Εργασίας (στην Πειραιώς), στέλνοντας στην κυβέρνηση και όλους τους ομοτράπεζους του κεφαλαίου την απόφαση που χιλιάδες απεργοί διαδήλωναν λίγο αργότερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η ανάρτηση του πανό έγινε λίγο μετά τις 6.30 π.μ., αφού οι ταξικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου με μια συντονισμένη επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπαίνοντας στο υπουργείο οι συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων αντίκρισαν γραμμένα σε τοίχους συνθήματα όπως «Κάτω η χούντα ΠΑΣΟΚ - ΔΝΤ - ΕΕ. Ντου στη Βουλή».

Το μήνυμα των απεργών ενόχλησε την κυβέρνηση, η οποία βρήκε αφορμή να εξαπολύσει νέα επίθεση ενάντια στους εργατικούς αγώνες και τις πρωτοπόρες δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ετσι, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση που γινόταν στη Βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την ασφάλεια στην εργασία, ο υπουργός Απασχόλησης, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις ...εμποδίζουν την κυβέρνηση να εργαστεί και ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα. Τα πολιτικά συστήματα αλλάζουν όταν το θέλει ο λαός, τόνισε απαντώντας στην επίθεση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο υπουργός Απασχόλησης, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, ανέφερε ότι «αυτή είναι ακόμα μια μέρα που θα μπορούσαμε κάποιοι - τουλάχιστον τα στελέχη τα πολιτικά, αν όλοι οι άλλοι απεργούσαν - κάτι να κάνουμε. Αυτή η μέρα πάει χαμένη». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά. Εχουν κόστος και βραχύ, αλλά και μακροπρόθεσμο». Μάλιστα, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του και κάνοντας ακατανόητους συνειρμούς, αναφέρθηκε στους 3 νεκρούς της «Marfin», αναρωτώμενος αν «όπως στη Μετεμφυλιακή Ελλάδα, δεν είχε αξία η ζωή ενός Αριστερού, έτσι και στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα, δεν έχει αξία η ζωή ενός ανθρώπου, όταν δεν την αφαιρεί αστυφύλακας; Τι είναι αυτό το πράγμα; Ποια συνείδηση έχουμε βοηθήσει να επεκταθεί σε αυτή την κοινωνία;»...

ΚΚΕ: Κινδυνολογείτε γιατί ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο

Αμεση ήταν η απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη. Οπως τόνισε, «ο κ. υπουργός είπε ότι αυτή είναι μία χαμένη ημέρα για το υπουργείο, γιατί έγινε μία συμβολική κατάληψη του υπουργείου από το ΠΑΜΕ. Εμείς κατανοούμε και την επίθεση που γίνεται στο ΠΑΜΕ, γιατί αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ, δεν θα υπήρχαν ίσως και οι απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Γνωριζόμαστε και καταλαβαινόμαστε σ' αυτό τον τόπο. Γιατί, αν είχαμε σκύψει εμείς, θα είχαν σκύψει και οι υπόλοιποι. Καταλαβαίνουμε ότι αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση και εκείνοι που κατέχουν την πραγματική εξουσία - θα πω η ολιγαρχία του πλούτου, το λέω έτσι και ας φαίνεται σκληρή η γλώσσα, βρείτε μας εσείς πιο μαλακή - πως δεν θα υπήρχαν τέτοιες κινητοποιήσεις και θα μπορούσατε να περάσετε όλα αυτά τα μέτρα»!

Ο Θ. Παφίλης συνέχισε λέγοντας πως «όταν αρχίζει ο λαός και βγαίνει στο προσκήνιο, όταν μπροστά σ' αυτή την κόλαση που τον στέλνετε σήμερα, όσοι συμφωνείτε και υπηρετείτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτό το σύστημα, που κάθε μέρα αποδεικνύει τη βαρβαρότητά του, όταν αρχίζει ο λαός να ξυπνά και να προκαλεί φόβους σ' αυτούς που τον έχουν φέρει σ' αυτή την κατάσταση, τότε αρχίζει η κινδυνολογία». Αναφερόμενος μάλιστα στο μέλλον του πολιτικού συστήματος και στην κινδυνολογία που αναπτύσσεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην κατεύθυνση της αναζήτησης συναίνεσης στα αντιλαϊκά μέτρα, είπε χαρακτηριστικά: «Αν δεν το θέλει ο ελληνικός λαός, φυσικά και θα κινδυνέψει (σ.σ. το πολιτικό σύστημα) και θα το αλλάξει»...

Οσον αφορά το νομοσχέδιο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια, το ΚΚΕ το καταψήφισε με τον εισηγητή του Χ. Χαραλάμπους να σημειώνει πως «η κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας μπορεί να βοηθάει τους νομικούς και την ευελιξία του αστικού κράτους, όμως δεν είναι αυτό που θα γλιτώσει τους εργαζόμενους από το σακάτεμα στους χώρους δουλειάς». Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., ενώ «παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΧΤΕΣ
Επιχείρησαν να επαναλάβουν την προβοκάτσια της 5ης Μάη

Οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας, με στόχο να συνεχιστεί η συκοφάντηση των εργατικών λαϊκών αγώνων, εκτυλίχθηκε και χτες το μεσημέρι μπροστά στην πλατεία Συντάγματος. Προσπάθεια μιας κάποιας επανάληψης όσων έγιναν στις 5 Μάη για να στοχοποιηθεί, τότε, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Σχέδιο όπου συμμετείχαν και αυτή τη φορά προβοκατόρικα στοιχεία και φασιστοειδή με στόχο να παρασύρουν σε νέα έκτροπα.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο της λεωφ. Αμαλίας ακριβώς απέναντι από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη αρχίζουν να μαζεύονται κάποιες ομάδες ανθρώπων. Μια ομάδα πέντε νεαρών συν δυο μεγαλύτερους. Διάλογοι όπως «εκεί σπάγαμε την προηγούμενη φορά τα μπουκάλια». Κάποιος γηραιότερος, πλησιάζει και ρωτά αν ανεβαίνει στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ. Από την ομαδούλα τού απαντούν: «Το ΠΑΜΕ κόβει βόλτες στην Ομόνοια. Η ΓΣΕΕ ανεβαίνει». Κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι και τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, λίγο μετά τις 11.30... Προφανώς, κάποιοι είχαν «ανοιχτή γραμμή» με κάποιους άλλους στο Σύνταγμα και γνώριζαν...

Παραδίπλα, κοντά στη συμβολή με την Γεωργίου Α' (προς «Μ. Βρετανία»), δυο - τρεις πασχίζουν να φιτιλιάσουν το κλίμα. «Ολοι τους κλέφτες, δεξιοί και αριστεροί, α ρε Παπαδόπουλος που τους χρειάζεται, να μπούμε μέσα, έχεις όπλα; να μπούμε να τους βγάλουμε όλους, βουλευτές και υπαλλήλους», λένε δείχνοντας τη Βουλή και αναπαράγοντας την τόσο βολική λογική για το καπιταλιστικό σύστημα και την άρχουσα τάξη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι - ανάμεσα σε όλα τα άλλα - ακούστηκαν περίεργα και ύποπτα συνθήματα που αφορούσαν το ΚΚΕ.

Καθώς πλησίαζαν τα μπλοκ της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ εμφανίζεται ένα πλήθος - με συμπεριφορά σαν αυτή που περιγράψαμε παραπάνω - που δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί κανείς για το ποιος στέκει παραδίπλα του. Ομαδούλες ξεκινούν συνθήματα, όπως «να καεί το μπ...... η βουλή» ή «κλέφτες - κλέφτες». Η μάζα επαναλαμβάνει. Κάνουν μια προσπάθεια να ανέβουν τα σκαλιά της Βουλής, αντίστοιχη με εκείνη της 5ης Μάη. Τα ΜΑΤ μετά από περίπου 20 λεπτά κατεβαίνουν από τα πλαϊνά σκαλιά και στήνουν φραγμό μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Τα συνθήματα «Κλέφτες - κλέφτες» και «να καεί, να καεί» επαναλαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα, ενώ κάποιοι φουσκωτοί κόβουν βόλτες δίπλα σε κάποιους άλλους, υπό τα βλέμματα ασφαλιτών που περπατούν ανά ζεύγη. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται διάλογοι όπως: «τέτοια σκάνδαλα δεν γίνονταν επί Παπαδόπουλου ή του Ιωαννίδη» (σημ: το αναφέρει τύπος που φορά κόκκινη μπλούζα με στάμπα το πρόσωπο του Τσε).

Στη συμβολή με την Οθωνος, μια γυναίκα με άσπρα μαλλιά και μπλε φούστα, υπό το βλέμμα μιας διμοιρίας των ΜΑΤ, εντελώς μόνη της κρατώντας μια ντουντούκα, φωνάζει: «Οχι στον εθνικό διχασμό, όχι στην κομματικοποίηση, όχι στην παραγραφή των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων»...

  • Συνθήματα όπως «να καεί, να καεί το μπ... η βουλή» φώναζαν και μερικά άτομα που επιχείρησαν να μπουν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια για να την προβοκάρουν. Σχέδιο που απέτρεψε η έγκαιρη και συγκροτημένη παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές

Σε συνθήκες νοθείας ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες οι εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο είχε αποφασίσει να μη συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες οι σύνεδροι που αναδείχθηκαν μέσω επιστολικής ψήφους. Ομως, αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» - αρνήθηκε πραξικοπηματικά να εφαρμόσει την απόφαση. Παρ' όλα αυτά, οι ταξικές δυνάμεις (ΔΑΣ) κατέγραψαν σημαντική συσπείρωση δυνάμεων στις θέσεις τους, μειώνοντας την απόκλιση που προκάλεσαν κλάδοι που φθίνουν και χτυπιούνται από ανεργία.

Τα αποτελέσματα για το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν ως εξής: Η ΔΑΣ πήρε 488 ψήφους (από 512 το 2007) και εννέα έδρες (όσες είχε). Η ΠΑΣΚΕ 675 ψήφους (από 635) και δώδεκα έδρες (από έντεκα), η ΔΑΚΕ 339 ψήφους (από 450) και έξι έδρες (από οκτώ), η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 151 ψήφους (από 137) και τρεις έδρες (όσες είχε), η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» 74 ψήφοι (από 51) και μία έδρα (από καμία).

Για τη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ έβγαλε έξι αντιπροσώπους (όσους είχε), η ΠΑΣΚΕ εννέα (όσους είχε), η ΔΑΚΕ πέντε (από έξι), η «Αυτόνομη Παρέμβαση» δύο (όσους είχε) και η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» έναν (από κανέναν).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ