ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Παράταση ύστερα από τις νέες καταγγελίες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε, με επιστολή του, να παραταθούν οι εργασίες, μετά την απολογία της Σ. Μαντέλη

Από παρέμβαση του ΚΚΕ το 2008 στο κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού που με τις ανταλλαγές πέρασε στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου
Από παρέμβαση του ΚΚΕ το 2008 στο κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού που με τις ανταλλαγές πέρασε στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου
Παράταση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη πήραν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Σήμερα, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή θα συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσουν για τις θέσεις τους ως προς τα πορίσματα.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Μπετενιώτης διάβασε επιστολή του εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, ο οποίος απουσίαζε για λόγους υγείας. Σε αυτήν, αναφέρεται ότι μετά την κοινοποίηση στην Εξεταστική Επιτροπή αντιγράφου της απολογίας Σ. Μαντέλη (πρώην διευθύντριας Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας στο Εφετείο Αθηνών «θεωρώ εύλογη τη συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής μας για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης».

Οπως είναι γνωστό, η Σ. Μαντέλη, στην κατάθεσή της ενέπλεξε στην υπόθεση των ανταλλαγών δημόσιων κτημάτων με τη Μονή Βατοπεδίου τους υπουργούς Α. Κοντό, Ε. Μπασιάκο. Θ. Ρουσόπουλο, καθώς και τον τότε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου. Για τους δύο πρώτους, κατέθεσε ότι υπέγραψαν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ για τους δύο επόμενους είπε ότι είχαν συντονιστικό ρόλο στις ανταλλαγές δημόσιας γης.

Στη χτεσινή συνεδρίαση δεν τέθηκε θέμα κλήσης της Α. Μαντέλη στην Επιτροπή, η οποία απέρριψε ομόφωνα αίτημα του ΛΑ.Ο.Σ. να κληθεί για κατάθεση ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, είπαν ότι το κόμμα τους θα ζητήσει τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας σε προκαταρκτική («προανακριτική») επιτροπή για τυχόν ευθύνες του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και αυτό γιατί, όπως ανέφεραν, ο υπουργός έχει αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα της επαναφοράς στο δημόσιο των ακινήτων που δόθηκαν στη Μονή.

Σχετικά με ευθύνες δικών τους στελεχών ισχυρίστηκαν ότι η ΝΔ δεν δημιούργησε το θέμα, αλλά το «κληρονόμησε» από το ΠΑΣΟΚ το 2004 και είπαν ότι στο πόρισμά τους θα καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες στα πρόσωπα που υπέγραψαν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Νέες καταθέσεις στην ανακρίτρια

Στο μεταξύ, τους ισχυρισμούς της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης Στ. Μαντέλη επιβεβαίωσαν με τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια και άλλοι μάρτυρες.

Οπως προκύπτει από την κατάθεση του Στ. Μαγιόπουλου μέλους του ΔΣ της ΚΕΔ, οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος ενδιαφέρονταν να κλείσει η υπόθεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να μη μείνει εκκρεμότητα για την επόμενη κυβέρνηση. «Εικάζω ότι οι μοναχοί του Αγίου Ορους πίεζαν να ληφθεί απόφαση προ των εκλογών για να αποφύγουν σε περίπτωση ήττας της κυβέρνησης να αρχίσουν πάλι τη διαδικασία από την αρχή και να πιάνουν πάλι τους υπουργούς της επόμενης κυβέρνησης, δηλαδή θα γινόταν πάλι ό,τι είχε γίνει με Φωτιάδη - Δρυ με τη νέα κυβέρνηση».

Ο νομικός σύμβουλος του Κράτους Χρ. Μπότσιος ανέφερε ότι οι ανταλλαγές «ήταν προειλημμένη πολιτική απόφαση». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ηλ. Κυριακόπουλος άφησε να εννοηθεί η κ. Μαντέλη εκτελούσε εντολές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Γενικού Γραμματέα. Ο οδηγός των δύο μοναχών Αγ. Αποστολίδης μίλησε για ραντεβού του Αρσένιου στο σπίτι του Θ. Ρουσόπουλου στο Π. Ψυχικό. Ο Σ. Γκασούκας κατέθεσε ότι οι ανταλλαγές έγιναν με βάση υπουργικές αποφάσεις. Εποπτεύων υπουργός στην ΚΕΔ ήταν εκείνη την εποχή ο Π. Δούκας και στο υπουργείο Γεωργίας ήταν οι Μπασιάκος και Κοντός. Παρόμοιους θέσεις υποστήριξαν η Δ. Καραμαλίγκα, η Μ. Κελεμένη και ο Γ. Ξηραδάκης.

Κοράκου «κρα»...

Δεν περιμένει κανείς από κοράκου στόμα ν' ακούσει κελάηδισμα. Οπως δεν περιμένει και από το στόμα του Ρ. Σωμερίτη στο «Βήμα» να ακούσει ελεγείες για τους εργατικούς αγώνες, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Την αστική τάξη υπηρετεί η εφημερίδα του και ο ίδιος, γι' αυτό γράφει αυτά που γράφει.

Ενα μικρό δείγμα από το κυριακάτικο φύλλο: «Το ΠΑΜΕ "κατέλαβε" ξανά, την περασμένη Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, το υπουργείο Εργασίας. Το έχει συνήθειο! Και είναι τουλάχιστον εκπληκτικό το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά το υπουργείο αυτό δεν προστατεύτηκε για να αποτύχει η κατάληψη (...) Πρόσφατα έγινε η γνωστή απόπειρα "να καεί το μπ... η Βουλή". Από "προβοκάτορες", σύμφωνα με το ΚΚΕ, κι ας είχαν οι "προβοκάτορες" που πρωτοστάτησαν στην επίθεση τη μυριόστομη στήριξη χιλιάδων διαδηλωτών με σημαίες του ΠΑΜΕ. Μάθαμε εξάλλου ότι, σύμφωνα με το κουκουέ, το Σύνταγμα δεν ισχύει παρά μόνο για όσους το ψήφισαν - και το κουκουέ δεν το έχει ψηφίσει (...) Το δίκιο (σ.σ. του εργάτη) το καθορίζει εξ αποκαλύψεως ο Περισσός. Και δεν έχει σημασία ότι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων δεν ψηφίζει ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είναι, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, ο ταξικός εκπρόσωπός τους. Κάπως έτσι είχε λυθεί και το "ταξικό πρόβλημα" στις χώρες του τέως υπαρκτού. Και για όσους αμφέβαλλαν, η φοίτησή τους στο γκουλάγκ τούς άνοιγε τα μάτια. Είναι σαφές ότι το σημερινό κουκουέ έχει την τάση να "παίρνει τον νόμο στα χέρια του". Οπως, για τα δικά τους, ορισμένες νεοφασιστικές ρατσιστικές ομάδες που διαπρέπουν στον Αγιο Παντελεήμονα και όσοι "αναρχοαυτόνομοι" διαπρέπουν στα Εξάρχεια. Το πού οδηγούν όλα αυτά είναι γνωστό από την Ιστορία (...) Ο κίνδυνος είναι άλλες ομάδες, εξίσου ριζοσπαστικές με αυτές που παίζουν σήμερα το ανατρεπτικό παιχνίδι, άλλα σαράντα παλικάρια, που δεν αντέχουν πια τη νέκρωση του εμπορικού κέντρου στην Αθήνα και αλλού, να πάρουν με τον ίδιο τρόπο τον νόμο στα χέρια τους και να πάνε να πατήσουν τον Περισσό. `Η να εκκαθαρίσουν το Πολυτεχνείο! (...) Είναι συνεπώς επείγον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα τόσο δύσκολα χρόνια χωρίς να προσθέσουμε μια συμπληρωματική κόλαση στην κόλαση που συλλογικά συνεργήσαμε να δημιουργηθεί».

Ο αντικομμουνισμός του Σωμερίτη είναι γνωστός και δεν εκπλήσσει. Γι' αυτό άλλωστε το μίσος για το δίκιο του εργάτη και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Γι' αυτό το εμετικό μένος κατά του ΚΚΕ. Υπάρχει όμως κάτι πιο επικίνδυνο στα όσα διαλαλεί από το κυριακάτικο «Βήμα». Πρώτον, η προσπάθεια να ταυτίσει το ΚΚΕ και τη μαζική πολιτική πάλη με τους ακροδεξιούς φασίστες και τους κάθε λογής προβοκάτορες, που είτε βιαιοπραγούν σε βάρος μεταναστών, είτε ρίχνουν συνθήματα τύπου «να καεί η Βουλή», με στόχο να υπονομεύσουν το συνεπές ταξικό κίνημα. Προσπαθεί να συνδέσει το εργατικό λαϊκό κίνημα με κάθε λογής παρακρατικές και προβοκατόρικες ομαδούλες, που ασκούν ατομική βία, στο όνομα μιας βολικής για το σύστημα τυφλής «αυτοδικίας». Το γεγονός ότι ο Σωμερίτης και η εφημερίδα δείχνουν να τους παίρνουν υπό τις αγκάλες τους, για να χτυπήσουν ύπουλα το ΚΚΕ, δείχνει σε τελική ανάλυση ποιον υπηρετεί η δράση τέτοιων ομάδων. Το δεύτερο είναι η ευθεία απειλή ότι η δράση του εργατικού κινήματος θα προκαλέσει αντίδραση και άρα «κόλαση». Επί της ουσίας, ο αρθρογράφος και το «Βήμα» αυτό το σκοπό υπηρετούν. Να ενεργοποιήσουν αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος του λαϊκού κινήματος, ελπίζοντας ότι έτσι θα περάσουν ευκολότερα τα μέτρα που έχει ανάγκη η τάξη τους, θα θολώσει η διέξοδος προς τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Βαθιά μέσα τους έχουν και την ελπίδα ότι κάποιος θα «μπουκάρει» στον Περισσό - ή μήπως το Λαμπρακέικο στέλνει κάποιου είδους σινιάλο και σε ποιους; Ξέρουν καλά πως η πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, ή αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητά τους. Γι' αυτό προσπαθούν να τις πλαγιοκοπήσουν με ψέματα, ευθείες απειλές και προτροπές για καταστολή. Μάταιος ο κόπος τους. Μπροστά τους θα βρίσκουν ολοένα και περισσότερους, ολοένα και πιο αποφασισμένους. Αυτό είναι που τους καίει. Γι' αυτό γεμίζουν με δηλητήριο και ψευτιές τις άδειες από πολιτικά επιχειρήματα πένες τους.


Περ. Κ.

Περισσεύει η υποκρισία

Περισσεύει η υποκρισία στα όσα λέγονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα για την «ανάγκη» να καταλήξει σε κοινό πόρισμα όλων των κομμάτων η Εξεταστική για το Βατοπέδι. Τα όσα ακούγονται είναι μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να συμφωνήσουν - όπως προτείνει το ΚΚΕ - σε πόρισμα που θα καταδικάζει την πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν σήμερα οι κυβερνήσεις τους στον τομέα της δημόσιας γης, την οποία εμπορευματοποίησαν, την έκαναν βορά σε κάθε είδους ιδιωτικά και εκκλησιαστικά συμφέροντα και έστρωσαν το έδαφος για τα σκάνδαλα που σήμερα συζητούνται; Θα δεχθούν ότι βουνά, λίμνες και παραλίες πρέπει να ανήκουν στο λαό, ως δημόσια περιουσία; Θα στρέξουν στο να μη χρησιμοποιούνται τα διάφορα βυζαντινά «χρυσόβουλα» ως τίτλοι ιδιοκτησίας, με τους οποίους διάφορα μοναστήρια σε όλη τη χώρα διεκδικούν δημόσια γη; Αφού δε δέχονται τα παραπάνω, το μόνο σίγουρο είναι ότι υποκρίνονται και οδηγούνται σε πόρισμα συγκάλυψης, που θα αφήνει άθικτες τις αιτίες που δημιουργούν τα σημερινά σκάνδαλα και θα ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για τα επόμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ