ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Την Κυριακή από τον Τύμβο του Μαραθώνα

Την ίδια μέρα η πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο στο Ακτιο

Από παλιότερη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από παλιότερη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Την Κυριακή 30 Μάη θα γίνει φέτος η 31η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την οποία διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη για να τιμήσει τον μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (21 Απριλίου 1963), που έγινε από τον Γρηγόρη Λαμπράκη με συνοδοιπόρους τους Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο, παρά την τρομοκρατία και την κυβερνητική απαγόρευση.

Η εκκίνηση της Πορείας Ειρήνης θα γίνει από τον Τύμβο του Μαραθώνα, στις 8 το πρωί και ο τερματισμός στο Σύνταγμα στις 7.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντινατοϊκή συγκέντρωση και συναυλία. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και βουλευτής του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα επιμεληθεί το συγκρότημα του Στέφανου Ψαραδάκου με τους τραγουδιστές Εύα Κυριαζοπούλου, Βασίλη Λέκκα, Στέλιο Μηλόβα και Κώστα Σταυρόπουλο.

Η φετινή Μαραθώνια Πορεία είναι αφιερωμένη στον αγώνα για την επιστροφή όλων των εκστρατευτικών στρατιωτικών αποστολών της χώρας μας που βρίσκονται εκτός συνόρων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και ενάντια στις μεθοδεύσεις για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, ιδιαίτερα τη νεολαία και τους εργαζόμενους, να πάρουν μαζικά μέρος στη Μαραθώνια Πορεία. Να διαδηλώσουν δυναμικά και αποφασιστικά:

Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Καμιά συμμετοχή στις νατοϊκές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αμεση επιστροφή απ' όλα τα πολεμικά μέτωπα, απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των 395 αξιωματικών και 1727 οπλιτών. Καμιά παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο. Αποδέσμευση τώρα απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Πούλμαν από τις Επιτροπές Ειρήνης

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στο Μαραθώνα, δρομολογούνται τα εξής πούλμαν:

  • Η ΕΕΔΥΕ, στις 6.45 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3844.853 και 210.3827.303).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, στις 6.45 π.μ. από το δημαρχείο Πετρούπολης, στις 7 π.μ. από ΟΤΕ Ιλίου και στις 7.10 π.μ. από Αγ. Αναργύρους («Goody's»).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 7 π.μ., από πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ).
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Πατησίων, Ριζούπολης και Γαλατσίου, στις 6.30 π.μ. από πλατεία Αμερικής, στις 6.40 π.μ. από πλατεία Κολιάτσου, στις 6.50 π.μ. από Αγία Βαρβάρα και στις 7 π.μ. από Βεΐκου και Γαλατσίου.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, στις 6.50 π.μ. από το Νέο Τέρμα και στις 6.45 π.μ., από την Γυμναστική Ακαδημία Δάφνης.

Επίσης, πούλμαν δρομολογούν:

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, στις 3.30 μ.μ., από τη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ομήρου, προς την Αγ. Παρασκευή.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, στις 4 μ.μ. από το Δημοτικό πάρκιγκ, για Αγία Παρασκευή
Σε Θεσσαλονίκη, Ακτιο και Ξάνθη

Να συμμετέχουν μαζικά στην Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 30 Μάη, στις 10.30 π.μ. μπροστά στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, το φιλειρηνικό λαό της Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η πορεία θα καταλήξει στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Επίσης, το ερχόμενο Σάββατο 29 Μάη, οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ καλούν σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στη ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο. Θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Βόνιτσας.

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο υπίατρου Τριανταφυλλίδη στο Πετροχώρι της Ξάνθης, διοργανώνουν την Κυριακή 30 Μάη στις 11 το πρωί η Επιτροπή Ερήνης Ξάνθης, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας που οργανώνουν ενάντια στην αναχώρηση για το Κόσσοβο του 645 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού που εδρεύει στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Η αναχώρηση για το Κόσοβο προγραμματίζεται να γίνει το Νοέμβρη.

Αλλες δραστηριότητες

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου) με θέμα «Οικονομική κρίση και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Θα μιλήσουν τα μέλη της ΚΕΘΑ, Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α. και Νίκος Τζοβλάς, αξιωματικός ΠΝ ε.α.

Εκδήλωση με θέμα «Οικονομική κρίση - ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες της χώρας - Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά», διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, η ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου και οι γυναικείοι σύλλογοι «Η Στοργή του Παιδιού» και «Η Κυψέλη», σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη στα Ταμπούρια (Βενιζέλου και Λ. Δημοκρατίας). Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στα βήματα του Λαμπράκη

Από την πορεία ειρήνης στη Λάρισα
Από την πορεία ειρήνης στη Λάρισα
Μήνυμα ανυποχώρητης αντιιμπεριαλιστικής πάλης στάλθηκε από τις πορείες ειρήνης, που έγιναν χτες το απόγευμα στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα, η πορεία ξεκίνησε από το Μεζούρλο - χώρος μαρτυρίου για εκατοντάδες αγωνιστές του ΔΣΕ - όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Θ. Βάιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, μεταξύ των άλλων, κατήγγειλαν τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού αεροπορικού στρατηγείου CAOK-7, στο Κουτσόχερο Λάρισας. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου ακολούθησε εκδήλωση με ομιλητή τον Β. Ζωγράφο, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης. Προηγουμένως έγινε στάση έξω από την 1η Στρατιά, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης. Πορείες ειρήνης έγιναν ακόμα στη Μαγνησία, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για τις εξελίξεις στο Αιγαίο

Εξ ολοκλήρου στα χέρια του ΝΑΤΟ έχει περάσει το κουμάντο στο Αιγαίο και προωθείται διχοτόμηση για να υπηρετούνται τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Στα πλαίσια αυτά, με τις πλάτες της λυκοσυμμαχίας, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και νησίδες, προωθεί αποστρατιωτικοποίηση του αέρα και των νησιών.

Τα παραπάνω σημείωσε ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το βράδυ η ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

Οπως ανέφερε ο ομιλητής, υπάρχει η μεθόδευση για μια συμφωνία ώστε να περιορίσουν τα ελληνικά αεροπλάνα ή τα πλοία στο Αιγαίο. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θέλουν έναν ελληνικό στρατό έτσι φτιαγμένο, που θα μπορεί να επιτεθεί εκεί που προστάζουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. «Στην ουσία, παραχωρούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα, κι αυτό η κυβέρνηση το λέει «συνεργασία με τη γείτονα», υπογράμμισε μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό τη σκιά της νατοϊκής «ομπρέλας».

Ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος και τοποθετήθηκαν πολλοί από τους συγκεντρωμένους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ κ.ά.

Κάλεσμα της ΟΓΕ

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 30 Μάη. «Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που ματοκυλούν τους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων» τονίζεται στο κάλεσμα. Σημείο συνάντησης έχει οριστεί η Πλατεία Μαβίλη, στις 6 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ